tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post116412353899408630..comments2023-08-21T17:33:46.733+02:00Comments on Kost och hälsa: Olösliga fibrer löser ingentingJohanna Söderlundhttp://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-1966268944578806642023-08-21T17:33:46.733+02:002023-08-21T17:33:46.733+02:00Man behöver nödvändigtvis inte döda djur för att e...Man behöver nödvändigtvis inte döda djur för att efterlikna stenålderskost (Paleo). Kosten handlar om att utesluta den moderna industrikosten som idag består mycket av processade livsmedel / halvfabrikat.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-63169804825635158122023-05-12T23:40:24.603+02:002023-05-12T23:40:24.603+02:00Så inget av mineralerna eller vitaminerna i olösli...Så inget av mineralerna eller vitaminerna i olösliga fibrer kan tas upp av kroppen? Lars Schnellhttps://www.blogger.com/profile/07258615288716346104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-16508258150224142202019-05-29T12:33:51.608+02:002019-05-29T12:33:51.608+02:00Det kan man fråga sig!
Vem vill gå ut på jakt och ...Det kan man fråga sig!<br />Vem vill gå ut på jakt och döda sin egen mat idag? Vem tror att vi behöver döda för att äta? Stenålderskost är just vad det låter som - primitivt.Agneshttps://www.blogger.com/profile/11856370258964940483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-40979068958449439932015-12-03T13:58:30.970+01:002015-12-03T13:58:30.970+01:00en anhörig med Parkinsons sjukdom sedan 35 år har ...en anhörig med Parkinsons sjukdom sedan 35 år har stora problem med trög mage. Använt laktulos 20 ml en ggr dagl, men det blir mer gaser än fart på tarmen. Tänker nu testa loppfrö 10 ml (en sked) på frukostfilen. Har du några tankar kring detta, eller tips på annat sätt?Sven Jnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-26638694530130559532015-09-08T16:26:47.655+02:002015-09-08T16:26:47.655+02:00Varför vill man äta som stenåldersmänniskan , vilk...Varför vill man äta som stenåldersmänniskan , vilka sjukdomar hade och hur gamla blev de ????<br />Är inte så att människan är arten som har ökat livslängden och intelligens mest efter att slutat att äta just bara "det de fick tag på".<br />Sen är det något annat att överkonsumera (dåliga) mat/dryck som belastar metabolismen....kinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-35688646196634500892015-07-15T13:51:38.904+02:002015-07-15T13:51:38.904+02:00Hej! Jag undrar om det är bättre att äta vetegrodd...Hej! Jag undrar om det är bättre att äta vetegroddar till yougurten än vetekli? Har hört att vetegroddar ska innehålla mycket näringsämnen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-68479895960697428652011-07-03T14:49:31.044+02:002011-07-03T14:49:31.044+02:00Hultkrantz:
Jag menar att en omedelbar mättnadseff...Hultkrantz:<br />Jag menar att en omedelbar mättnadseffekt som fås av utfyllnad inte ger långvarig mättnadskänsla.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-76940611896332044902011-07-02T12:02:10.654+02:002011-07-02T12:02:10.654+02:00Hej Johanna,
Du skriver (2006-11-21) angående olös...Hej Johanna,<br />Du skriver (2006-11-21) angående olösliga och lösliga fibrer att<br /> "Båda sorternas fibrer ger ökad mättnadskänsla på grund av utfyllnad."<br /><br />Men du skriver också att exempelvis Kellogg's All-Bran:<br />"består av socker och olösliga fibrer i form av vetekli." <br /><br />och att<br /><br />"Kellogg's marknadsföring av produkterna är direkt vilseledande; de säger att deras produkter gör att man håller sig mätt länge, det är en egenskap hos lösliga fibrer och inte fibrer i allmänhet."<br /><br />Hur går det då ihop med att du säger att både olösliga och lösliga fibrer ger mättnadskänsla?<br />Tacksam för svar!<br /><br />/Andreas (varken jobbar på eller äter Kellogg's...men gillar din blogg).Hultkrantzhttps://www.blogger.com/profile/03264288437862867809noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-62402524400186732062008-12-19T12:50:00.000+01:002008-12-19T12:50:00.000+01:00Anonym:Har du några referenser angående att försto...Anonym:<BR/>Har du några referenser angående att förstoppning skulle leda till förgiftning?Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-73692921946073256122008-12-19T11:45:00.000+01:002008-12-19T11:45:00.000+01:00"Förstoppning i sig är emellertid inte farligt (en..."Förstoppning i sig är emellertid inte farligt (en vanlig missuppfattning är att det skulle kunna leda till förgiftning) ."<BR/>Jag håller inte med ovanstående text, utan särskilda typer av förstoppning såsom långvarig förstoppning kan höja giftnivåer, i fekalierna, av: Indol, Skatol, Thiol och framförallt Svavelväte som är ett bredspektrumsgift.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-24033353171649057752008-04-11T20:50:00.000+02:002008-04-11T20:50:00.000+02:00bör$en: Av sädesslagen är havre den bästa källan t...bör$en: Av sädesslagen är havre den bästa källan till lösliga fibrer. Fiberik havrefiber låter bra, men det är antagligen inte så stor del av brödets fibrer som är lösligt ändå.<BR/><BR/>Jag är tyvärr inte så insatt i brödsortimentet så att jag kan tipsa om något bröd.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-32081683244144089152008-04-11T16:47:00.000+02:002008-04-11T16:47:00.000+02:00HejJag är ute efter vattenlösliga fibrer och maila...Hej<BR/>Jag är ute efter vattenlösliga fibrer och mailade därför polarbröd för att fråga om brödet Polarkraft Extrem som jag brukar äta.<BR/><BR/>Svaret kom:<BR/>"Förutom allt fullkornsmjöl, Graham (vete) och rågmjöl (ca 90 % av spannmålsdelen), kruskakli (kli från vete) så tillsätter vi en fiberrik havrefiber i Polarkraft Extrem.<BR/><BR/>Vi använder även vetemjöl (ca 10% av spannmålsdelen) för att få produkten att hålla ihop. Vetemjölet har i sig en kostfiberhalt på 3,5%"<BR/><BR/>-Behöver lite hjälp med att förstå vad det innebär när det gäller vattenlösliga fibrer.<BR/>Om inte annat, har du något tips på ett bra bröd där ute?Bör$enhttps://www.blogger.com/profile/15373036159294871939noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-839068503151940692008-03-30T23:05:00.000+02:002008-03-30T23:05:00.000+02:00Sandra:Jag är mycket tveksam till att olösliga fib...Sandra:<BR/><BR/>Jag är mycket tveksam till att olösliga fibrer skulle göra det som du beskriver.<BR/><BR/>Olösliga fibrer finns det mycket av i skal, så isåfall får du väl äta mycket äppelskal och liknande. För övrigt vet jag inte riktigt vilka grönsaker och frukter som innehåller mycket olösliga fibrer, jag skulle gissa på sparris och råa rotfrukter. Men det lär bli jobbigt för magen.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-41695094669916543622008-03-30T11:26:00.000+02:002008-03-30T11:26:00.000+02:00Hej! Jag har läst att olösliga fibrer binder fett,...Hej! Jag har läst att olösliga fibrer binder fett, så att fettet kan följa med vår avföring ut. Fettlösliga gifter i kroppen (exempelvis flamskyddsmedel) kan då passera ut ur vår kropp med fettet.. Har du några tips på vad jag kan äta för att få i mig olösliga fibrer? Jag har basallergi så jag äter inte vete, havre, råg och korn och lever dessutom på en levande föda kost.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-17960443710203210862007-12-14T12:54:00.000+01:002007-12-14T12:54:00.000+01:00Liza:Det är inte så enkelt som du får det att låta...Liza:<BR/><BR/>Det är inte så enkelt som du får det att låta, mättnadens mekanismer är komplicerade. Och det är inte nödvändigtvis bra med snabb tarmpassage, speciellt inte för de med diaréer.<BR/><BR/>Om du läser mer i min blogg så kommer du förstå att jag inte håller med om de vanliga kostrekommendationerna - förhoppningsvis så förstår du också varför.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-2534005072632092482007-11-22T11:20:00.000+01:002007-11-22T11:20:00.000+01:00Jo, det finns sådana studier, men mot dem står ex ...Jo, det finns sådana studier, men mot dem står ex <B>Dietary Fiber Intake and Risk of Colorectal Cancer</B> <I>(Ref: JAMA. 2005;294:2904-2906)</I><BR/><BR/>725 628 människor, över 20års tid och<BR/><BR/> <I>"after accounting for other dietary risk factors, high dietary fiber intake was not associated with a reduced risk of colorectal cancer."</I><BR/><BR/>Ganska omtumlande, va?<BR/><BR/><BR/>//ZacZachttps://www.blogger.com/profile/06108531675556406280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-63547774505599598692007-11-22T09:32:00.000+01:002007-11-22T09:32:00.000+01:00Hej Johanna!Jag håller med dig om att livsmedelsbr...Hej Johanna!<BR/>Jag håller med dig om att livsmedelsbranchen är lurig och att tillsats av vetekli med mera inte är bästa sättet att få upp fibervärdet på produkter.<BR/>Men: det finns åtskilliga belägg för att olösliga fibrer är bra för tarmhälsan, särskilt mot colorektalcancer. Bulkbildande fibrer (olösliga) ger en bland annat snabbare tarmtömning, vilket är positivt. Och även olösliga fibrer bidrar till ökad mättnad, tack vare att de fyller ut mage och tarm och påverkar mekanoreceptorerna, som då signalerar om mättnad.<BR/>Dessutom är en stor del av problematiken med dagens kost att energiintaget är för högt. En av rekommendationerna för väl sammansatt kost är mycket näring, lågt energiinnehåll och stor mättnadskänsla. Där passar de olösliga fibrerna (och de lösliga) väl in.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-74907760246713271132007-04-19T20:38:00.000+02:002007-04-19T20:38:00.000+02:00Victoria: Spannmål är namnet på sädesslagens frukt...Victoria: Spannmål är namnet på sädesslagens frukter. Till spannmål hör vete, korn, havre, råg, rågvete, durra, hirs, majs och ris.<BR/><BR/>Hirs har mycket högt GI - inte så bra.<BR/><BR/>Bulgur och couscous är det innersta från vetekärnan - inte alls bra (Bulgur har med lite fibrer också.)<BR/><BR/>Vet inte riktigt med de andra, men variation är ju bra. Lågt GI-värde är bra - vilket märks på smaken.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-4923941283258854182007-04-19T20:20:00.000+02:002007-04-19T20:20:00.000+02:00Ann-Margerethe: Det jag och de flesta menar med st...Ann-Margerethe: Det jag och de flesta menar med stenålderskost är vad de åt under den äldre stenåldern, alltså innan jordbruket.<BR/><BR/>På den äldre stenåldern åt man givetvis olösliga fibrer också, men eftersom de inte åt spannmål blev det små mängder. Lösliga fibrer finns det rikligt av i frukt och grönsaker.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-56402714551530384152007-04-18T19:44:00.000+02:002007-04-18T19:44:00.000+02:00Det finns en massa gryner, frön och vilda växter f...Det finns en massa gryner, frön och vilda växter från hela världen som: quinoa, hirs, couscous, kamut, bulgur, bovete, vildris, amaranth etc. Finns det fler som liksom quinoa har en hälsofördel jämfört med spannmål? Sedan undrar jag hur man klassificerar spannmål? Är det helt enkelt: vete, korn, råg och havre?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-58219712968695539542007-04-17T14:50:00.000+02:002007-04-17T14:50:00.000+02:00Hur kan du ena sidan förkasta fullkornprodukter me...Hur kan du ena sidan förkasta fullkornprodukter men i andra inlägg förespråka stenålderskost?<BR/>Om man nu enbart ska äta lösliga fiber hur kan det gått till på stenåldern?ammiehttps://www.blogger.com/profile/05342460951156184947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-58873014566902629932007-04-04T14:55:00.000+02:002007-04-04T14:55:00.000+02:00Det viktigaste är ju att spannmålen inte blir base...Det viktigaste är ju att spannmålen inte blir basen i måltiden och att man varierar sig. Havregryn är rätt ok lilksom quinoa och parboiled ris.<BR/><BR/>Flatbröd är en bra kompromiss liksom surdegsbröd men det är kanske inte så populärt hos barn.<BR/><BR/>Se till att välja fet fil om ni vill äta sådant, man kan t.ex blanda i 10% youghurt för att få upp fetthalten. Istället för All-bran kan man ta hackade nötter och lite fruktbitar.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-8158957592689947522007-04-04T11:01:00.000+02:002007-04-04T11:01:00.000+02:00Hej!Eftersom det är lite svårt att helt välja bort...Hej!<BR/>Eftersom det är lite svårt att helt välja bort allt spannmål så undrar jag hur jag ska välja? Att helt välja bort smörgåsar t ex känns inte riktigt rimligt genomförbart i vår familj. Jag skulle gärna vilja ha några exempel på "bättre" alternativ. Kanske man ska börja handla flatbröd - de där supertunna skivorna och så lägger man på supertjockt med pålägg i stället. Teori och praktik är ju lite svårt att få ihop ibland. Min son lever på all-bran och fil och är i övrigt mkt kräsen vad gäller mat. Ska jag tolka det som att havregryn är ganska ok att äta?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-13858273409303590792006-12-02T07:37:00.000+01:002006-12-02T07:37:00.000+01:00Ja det kan man ju undra. Men nu är det ju så, att ...Ja det kan man ju undra. Men nu är det ju så, att hälsofaktorer inte är den enda faktorn när folk väljer sin mat.<br /><br />Tyvärr kräver stenålderskost lite mer tid och pengar än standardmat. Väljer man att äta bröd så är det ju i alla fall bra om det är bättre än om det är sämre - även om det fortfarande i absolut mening är dåligt. Så frågan är relevant.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-41000917850621998952006-12-01T18:00:00.000+01:002006-12-01T18:00:00.000+01:00När det nu finns frukt och grönsaker - varför labo...När det nu finns frukt och grönsaker - varför laborera med cerealier?gtshttps://www.blogger.com/profile/10085479717568267279noreply@blogger.com