tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post7712443591077761772..comments2023-08-21T17:33:46.733+02:00Comments on Kost och hälsa: Ångkokning och buljongJohanna Söderlundhttp://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-50895464690342249212014-02-20T16:01:20.246+01:002014-02-20T16:01:20.246+01:00Cayce, han blev väl 68 år?Cayce, han blev väl 68 år?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-78278872910625214992011-09-24T11:44:40.462+02:002011-09-24T11:44:40.462+02:00Jättebra skrivet Johanna, men en invändning vill j...Jättebra skrivet Johanna, men en invändning vill jag framföra vad gäller det allmänna påståendet om stenålderskosten som ursprungsföda och att vi är bygdda för den..Jovisst, evolutionen beredde oss med den egenskapen det skulle vara så... då, men glöm inte att evolutionen har förändrat oss och allt annat genom alla dessa miljoner år, vi har genomgått en mirakulös förvandling från att ha varit växtätare till att bli rovdjur där kosten blir bara mer och mer mångsidig för oss och tänderna våra är det synbara beviset för det. Stenålderskosten hör till den förgångna tiden i evolutionen, tyvärr, nu är det andra egenskaper som styr och skapar förutsättningarna för att vi skall må bra, det är hela helheten i måltiden med måltidsupplevelsen och skapandet som formar oss till vad vi är i dag. I dag är det Medelhavskosten som är föremål för god hälsa, men vad blir det nästa gång...det vet vi inte ännu, kanske framtiden och evolutionen för oss i ett läge där ett kost-piller blir vår läst, vem vet vägen dit är inte mera långt bortta om vi räknar i evolutionärt tidsperspektiv. Allt för många har blivit så nyhjälplösa. Men den ny-hjälp-lösheten kan man råda bot på och avhjälpa genom information och gott skrivande här på bloggarna, vilket du gör mycket bra. Fortsätt med det.<br /><br />Ps: Att ämnen urlakas mer eller mindre vid kokning med salt eller utan salt har inget med saltet att göra även om det handlar om fysik och kemi i kokandets ädla konst, här handlar det mera om tid, och hur länge man kokar. Köttfonder bör koka minst 8 helst 16 timmar för att de skall släppa alla sina bästa aromer och ämnen, medan fisk fonder inte bör koka mer en högst 45 minuter i annat fall urlakas de bittra och beska "tran"-smakerna ur fiskresternn och skalen i skaldjur. Det gäller också grönsaken desto längre du kokar den oberoende av salt eller inte så desto mer mineral-vitaminlös blir den.Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-42598038710572603492011-09-07T17:58:20.862+02:002011-09-07T17:58:20.862+02:00Har du någon fakta på hur salt i kokvattnet kan lö...Har du någon fakta på hur salt i kokvattnet kan lösa ut mineraler från grönsakerna? Jag har alltid fått höra tvärtom. Jonkoncentrationen är lägre i vattnet än i grönsakerna vilket gör att mineraler från grönsakerna urlakas för att utjämna koncentrationen. Saltar du vattnet så ökar jonkoncentrationen i vattnet och det urlakas rimligtvis mindre mineraler ur grönsakerna. Vad i detta är det som inte stämmer?Johannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-35989499299829086652011-01-25T13:59:19.996+01:002011-01-25T13:59:19.996+01:00Torbjörn:
Intressant.
Robin:
Nej det är inget fel...Torbjörn:<br />Intressant.<br /><br />Robin:<br />Nej det är inget fel med det.<br />Du borde märka på smaken om det skulle bli dåligt.<br /><br />Men fett håller inte så jättebra fryst, även om det inte blir äckligt/oätligt redan efter 3 månader. Som så ofta har folk ordentliga säkerhetsmarginaler på hur länge man kan förvara mat. Oftast menas väl mest hur länge maten har väldigt bra kvalitet.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-66489667774279724942010-11-17T23:02:30.166+01:002010-11-17T23:02:30.166+01:00Hej
Grymt bra inlägg. Tack!
jag gör buljong på ky...Hej<br />Grymt bra inlägg. Tack!<br /><br />jag gör buljong på kycklingbenrester från Bosarps ekologiska kyckling och det blir jättegott, men jag förvarar den bara i kylen en en burk. Något fel med detta? Vad är det som kan bli gammalt fort? Fettet borde väl ha längre hållbarhet än några dagar då det är både saltat och kokt?<br /><br />Mvh<br />RobinRobinhttps://www.blogger.com/profile/03863155917058747370noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-31006508398735359172010-11-16T13:50:35.212+01:002010-11-16T13:50:35.212+01:00Enligt restaurangskolans dogmer får fiskben kokas ...Enligt restaurangskolans dogmer får fiskben kokas högst i 20 min. Längre kokning ger tydligen dålig smak. Efter att fiskbenen avlägsnas kan buljongen fortsätta att koka, dvs "reduceras" för mer koncentrerad smak.<br /><br />Det här inlägget är mycket bra. Det finns så mycket missförstånd om kött och buljong som behöver klaras upp.PunktSluthttps://www.blogger.com/profile/05193340485590091209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-47267927550410739442009-05-29T13:13:20.813+02:002009-05-29T13:13:20.813+02:00Lynxx:
Tyvärr kan jag inte rekommendera någon spec...Lynxx:<br />Tyvärr kan jag inte rekommendera någon speciell köpt buljong, jag har själv aldrig köpt någon sådan.<br /><br />Tips: Laga hel kyckling eller annat kött med ben i en lergryta eller liknande på låg temperatur under lång tid, då får man mycket buljong på ett enkelt sätt. Tillsätt gärna lite vinäger eller annat surt, så blir det extra bra.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-34287652939251183962009-05-29T06:28:16.301+02:002009-05-29T06:28:16.301+02:00Hej. Bra & intressant info :-)
Vi som e sjuka...Hej. Bra & intressant info :-)<br /><br />Vi som e sjuka & orkeslösa - samt som jag, saknar det mesta av smak/luktsinnet & därför inte e de minsta intresserade av mat & matlagning - men ändå måste ha näring och behöver verkligen den typ som nämns här - men som genar så mycket det går vad gäller tillredningen av maten.<br /><br />Finns det ngn av dessa färdiga buljonger som nämns i slutet ("...Det finns också ekologisk "riktig" buljong att köpa i välsorterade affärer....") som kan rekommenderas till undertecknad?<br /><br />Mvh Lynxx.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-37733326051565058922009-01-30T21:22:00.000+01:002009-01-30T21:22:00.000+01:00Intressant att läsa Johanna och med dessa rader så...Intressant att läsa Johanna och med dessa rader så bekräftar du även vad mannen som bedöms vara USA:s första holistiker sa om värdet av t ex gelatin och även buljong för den delen. <BR/><BR/>Hans namn var Edgar Cayce och han dog 1945. <BR/>Han gav en mängd hälsotips/råd som även berörde kostområdet. Råd som efterhand bekräftas vara bra! <BR/><BR/>I och för sig kanske en person med låg tilltro i dina ögon(?), men dina rader stämmer med hans som kom redan för 70-90 år sedan.<BR/>Kul - tycker jag!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-72570342259781711882009-01-24T01:40:00.000+01:002009-01-24T01:40:00.000+01:00Funni:Jag vet inte riktigt vad jag anser om interm...Funni:<BR/><BR/>Jag vet inte riktigt vad jag anser om intermittent fasta. Jag håller med om att regelbunden mattillgång verkar onaturligt.<BR/><BR/>Jag tror dock att det är bättre att lyssna på sin aptit och äta när man är hungrig än att hålla på och mixtra en massa, men om du inte upplever att det är jobbigt att hoppa över måltider så är det nog ingen fara.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-7778995180957368162009-01-23T19:11:00.000+01:002009-01-23T19:11:00.000+01:00Intressant med "riktade" livsmedel såsom gelatin f...Intressant med "riktade" livsmedel såsom gelatin för att behandla mänskliga sjukdomar.<BR/><BR/>Detta är något som Dr Kwasniewski arbetat mycket med; han kostbehandlar en lång rad av sjukdomar genom samma princip, se t ex:<BR/><BR/>http://homodiet.netfirms.com/misc/cv_jk.htmAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-24241669403259955752009-01-20T11:32:00.000+01:002009-01-20T11:32:00.000+01:00Hej,Har under sökande på paleo-kost kommit över må...Hej,<BR/>Har under sökande på paleo-kost kommit över många bloggar som talar väl om IF (Intermittend fasting), bl.a. här: http://www.freetheanimal.com/root/intermittent-fasting/ och här: http://www.arthurdevany.com/members/?cat=11 (för tillfället har alla tillgång till hans "privata" blogg som annars kostar, användarnamn Art, lösen: EFit)<BR/>Känner du till något om detta? Själv är jag inte intresserad av viktminskning, men däremot att leva ett långt och hälsosamt liv ;) det finns studier på råttor som påvisar längre liv och bättre hälsa vid konstant kalorirestriktion, men detta skulle också göra råttorna deppiga (såklart, palla vara hungrig jämt), men intermittent fasting skulle härma våra förfäders mönster bättre och enligt förespråkarna vara mycket bättre för våra kroppar än regelbundenhet. Även träningen bör vara random, och marathon skys som pesten.<BR/><BR/>Själv tycker jag att det är grymt praktiskt att fasta ett dygn ett par gånger i veckan, det blir betydligt mindre stressmoment att slippa tänka på att få i sig mat hela tiden. Det GÖR helt enkelt inget om jag missar en måltid här och där. Jag är nyckfull som person och har aldrig gillat överdriven regelbundenhet.<BR/><BR/>Jättenyfiken på dina åsikter om detta!KrogVethttps://www.blogger.com/profile/09436490189538028749noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-15575812721453870822009-01-14T21:53:00.000+01:002009-01-14T21:53:00.000+01:00Hej, hamnade här av en slump men är riktigt glad ö...Hej, hamnade här av en slump men är riktigt glad över det :) Fin blogg, kommer bli en återkommande besökare!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-74242190379588334372009-01-12T17:23:00.000+01:002009-01-12T17:23:00.000+01:00Du har en utmärkelse att hämta på http://matbluffe...Du har en utmärkelse att hämta på http://matbluffen.blogspot.com/ för din trevliga och intressanta blogg!Grattis!Kaktusblommanhttps://www.blogger.com/profile/03683579189712024805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-48961024659798802282009-01-11T15:26:00.000+01:002009-01-11T15:26:00.000+01:00Bra inlägg och oumbärlig blogg! Tack!Jag länkade f...Bra inlägg och oumbärlig blogg! Tack!<BR/>Jag länkade för länge sedan till dig och läser allt men får sällan till någon kommentar.Mollalenahttps://www.blogger.com/profile/04894751795155325944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-21013906408551879452009-01-08T22:29:00.000+01:002009-01-08T22:29:00.000+01:00...fast folie är väl fruktansvärt jättehemskt mot ......fast folie är väl fruktansvärt jättehemskt mot miljön? Är det viktigast att laga maten lätt och bra nu, eller är det viktigast att våra barn och barnbarn och djur och natur kan leva här i framtiden? =)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-1520259744389280392009-01-06T21:29:00.000+01:002009-01-06T21:29:00.000+01:00Vi älskar också buljong, och använder det ofta sär...Vi älskar också buljong, och använder det ofta särskilt som "tillfriskningsmat", särskilt kycklingbuljong. Men jag har aldrig vetat att den ska koka sååå länge! Vi har kokat 1-2 timmar, och fiskbuljongen 20-30 minuter. Hur mycket nyttoämnen har jag månne gått miste om hittills? Gelatinet har jag säkert fått med till stor del i alla fall, för buljonen brukar bli prima gelé när den kallnar.<BR/>-ElinAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-85056692511695593772009-01-06T20:50:00.000+01:002009-01-06T20:50:00.000+01:00Jag tillagade grönsaker i foliepaket ikväll. Med m...Jag tillagade grönsaker i foliepaket ikväll. Med mycket smör. Det blev smaskens!Theresiahttps://www.blogger.com/profile/16064617706978550649noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-13973883372169533352009-01-06T16:37:00.000+01:002009-01-06T16:37:00.000+01:00olle:Jag är inte så säker på att grillning alltid ...olle:<BR/>Jag är inte så säker på att grillning alltid är enklast, men det beror väl på vilken del av djuret man ska laga till också.<BR/><BR/>Kanske tycker vi om stekyta för att maten smakar mer då, jag tror att det bildas mer glutamat då t.ex.<BR/><BR/>Theresia:<BR/>Ja tillagning i foliepaket är också bra.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-35151869185035802192009-01-06T13:06:00.000+01:002009-01-06T13:06:00.000+01:00Att tillaga i foliepaket i ugnen måste väl vara br...Att tillaga i foliepaket i ugnen måste väl vara bra också?Theresiahttps://www.blogger.com/profile/16064617706978550649noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-35095677402071473982009-01-06T02:39:00.000+01:002009-01-06T02:39:00.000+01:00På stenåldern var det kebabs då?Hur skulle jag jor...På stenåldern var det kebabs då?<BR/>Hur skulle jag jort själv.<BR/>Koka nä jag skulle nog bara ta låret och hänga det över elden enklast så (latgenen), det smakar bra med stekytan medärvd gen? Varför tycker vi att stekt mat är så gott?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-59861967494001940902009-01-05T14:22:00.000+01:002009-01-05T14:22:00.000+01:00Erik:Jägare-samlare-förfäderna kan nog ha ägnat si...Erik:<BR/>Jägare-samlare-förfäderna kan nog ha ägnat sig åt långkok på olika sätt, t.ex. genom att laga till maten i en grop i marken (glödgrop) eller med lera runt i kring.<BR/><BR/>Men det är ju inte allt eller inget, om man kokar buljong får man ur väldigt mycket nyttiga ämnen<BR/><BR/>Om man gnager av köttet från benen så får man också i sig en del. De åt säkerligen också en del småben, t.ex. från strömming.<BR/><BR/>Fetter och proteiner spjälkas sönder av långkokning och blir mer lättupptagligt, jag tror inte att de blir ohälsosamma.<BR/><BR/>Lars:<BR/>Gelatinblad är nyttigt, såvida de inte har några tillsatser som socker eller färgämnen eller så.<BR/><BR/>Maja:<BR/>Så länge smöret inte blir bränt så är det en riktigt bra tillagningsmetod.<BR/><BR/>Kenneth Ekdahl:<BR/>Bra tips med att sätta in grytan i ugnen, vilken temperatur brukar du ha?Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-13564516190401725542009-01-04T15:56:00.000+01:002009-01-04T15:56:00.000+01:00Jägarfolk äter märgen ur benen samt på vissa håll ...Jägarfolk äter märgen ur benen samt på vissa håll så gnags det på benen för att få ur mineraler.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-21283688847160611722009-01-04T11:15:00.000+01:002009-01-04T11:15:00.000+01:00Mycket bra skrivet!Ett tips kan vara att använda e...Mycket bra skrivet!<BR/><BR/>Ett tips kan vara att använda en gryta som man efter uppkok och skummning kan ställa in i ugnen, det blir då mycket lättare att hålla lagom temperatur utan passning och utan risk för torrkokning.<BR/><BR/>Jag har läst en hel del gamla böcker och sett där att gelatin och buljong fram till början av 1900-talet var det absolut viktigaste läkemedlet, det ger lättupptagen energi och näring som förbättrar överlevnad och återhämtning för konvalecenter.<BR/><BR/>Enligt vad jag sett i det jag läst verkar förslitningsskador vanligare i dag än för hundra år sedan, trots att många då hade mycket hårda arbeten. Jag misstänker starkt att det beror på att köpebuljong ersatt den äkta varan som innehåller alla byggstenar kroppen behöver för att underhålla och reparera skadade senor och brosk och benvävnad i våra leder.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-56363274868562282932009-01-04T09:49:00.000+01:002009-01-04T09:49:00.000+01:00Hej!Jag har smygläst länge, men nu blev jag så jub...Hej!<BR/><BR/>Jag har smygläst länge, men nu blev jag så jublande glad att jag måste tacka ordentligt!<BR/><BR/>Jag älskar att koka egen buljong (oftast på ren eller vildfångad fisk) och länkar nu bums från min blogg till detta inlägg så fler får läsa dina fantastiska klokskaper.<BR/><BR/>/FjällmorAnonymousnoreply@blogger.com