tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post1531190518221948722..comments2023-08-21T17:33:46.733+02:00Comments on Kost och hälsa: 6 laxar i en laxaskJohanna Söderlundhttp://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-17630082357944400462007-03-29T21:49:00.000+02:002007-03-29T21:49:00.000+02:00martin: Jag tolkar det som att Lodda är allätare o...martin: Jag tolkar det som att Lodda är allätare och att de kan leva på bara vegetabilisk föda, vilket jag tror att de gör när de odlas.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-52165999145545385822007-03-29T13:02:00.000+02:002007-03-29T13:02:00.000+02:00Jag blev väldigt entutiastisk när jag läste i din ...Jag blev väldigt entutiastisk när jag läste i din blogg att lodda var en naturlig växtätare. Det känns liksom mer ekologiskt hållbart att nära sig längre ned i näringskedjan - att äta lax går på sätt och vis att jämföra med att äta varg.<BR/>Tyvärr googlade jag upp en sida som inte höll med (http://www.fiskbasen.se/lodda.html). <BR/>Verkar som om jag får fortsätta att experimentera med alger hemma för att få i mig bättre fettsyror på ett etiskt sätt.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-14092415766673050402007-03-01T14:32:00.000+01:002007-03-01T14:32:00.000+01:00Miljögifter är en av de mindre riskerna med kosten...Miljögifter är en av de mindre riskerna med kosten, eftersom nyttigheterna vida överstiger riskerna i de flesta fall. Men det är klart man kan ju undvika att alltför ofta äta insjöfisk och östersjöfisk till exempel strömming.<BR/><BR/>Odlad fisk är i det här sammanhanget väldigt bra, de har generellt mycket låga halter miljögifter.<BR/><BR/>Flera övergripande <A HREF="http://jama.ama-assn.org/cgi/content/short/296/15/1885" REL="nofollow">studier</A> har funnit att fisk inte är någon hälsofara - däremot har de visat på stora hälsovinster av fisk.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-85656228423550216272007-02-25T18:39:00.000+01:002007-02-25T18:39:00.000+01:00hans: Tack för tipset om sillen!Jag skall se om mi...hans: Tack för tipset om sillen!<BR/>Jag skall se om min lokala Konsum har det annars tittar jag på CoopExtra.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-7627397713737856492007-02-23T20:16:00.001+01:002007-02-23T20:16:00.001+01:00Hur är det egentligen med kvicksilver, PCB och and...Hur är det egentligen med kvicksilver, PCB och andra gifter i Laxen? Skiljer det sig mellan odlad och vild lax? Hur är det med våra andra matfiskar? Lite orolig eftersom jag inte vet hur det ligger till egentligen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-67301937220554337622007-02-23T20:16:00.000+01:002007-02-23T20:16:00.000+01:00Hur är det egentligen med kvicksilver, PCB och and...Hur är det egentligen med kvicksilver, PCB och andra gifter i Laxen? Skiljer det sig mellan odlad och vild lax? Hur är det med våra andra matfiskar? Lite orolig eftersom jag inte vet hur det ligger till egentligen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-52091066643814453962007-02-23T19:56:00.000+01:002007-02-23T19:56:00.000+01:00Min Konsumbutik säljer djupfryst sill (Enghav) til...Min Konsumbutik säljer djupfryst sill (Enghav) till rimligt pris. Den är bara naturligt salt.<BR/><BR/>Sardiner är också bra, men jag gillar inte tomatsåsvarianten, och oljan som de andra ligger i är oftast solrosolja - strax slinker det med en massa omega-6.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-26124297625233537642007-02-23T10:32:00.000+01:002007-02-23T10:32:00.000+01:00Det här med fisken är ett problem. Man skall ju ät...Det här med fisken är ett problem. Man skall ju äta fisk, helst mycket fisk. Så har utfiskningen gjort att allt mer fisk odlas och liksom boskap utfordras den med fel föda.<BR/>Det svenska köttet har många, många gånger mer omega6 än omega 3.<BR/>Nu har vi samma probem med odad lax.<BR/>Man vet ju att omega6 är inflamationsframkallande och ger i förlängningen hjärt- och kärlsjukdomar.<BR/>Därför är det viktigt att fisken är omega3-rik och omega6-fattig.<BR/>Det har ju betydelse för en så vital del som hjärnan. (Förutom hjärtat då).<BR/>Problemet är att det är nästan omöjigt att få tag på vildfångad salmo salar.<BR/>Jag har börjat vänja mig vid chumlaxen. Vad gör man?<BR/>Sill är ju ett alternativ men den är så saltad och det är ju inte heller bra. Vi får ju i oss för mycket natrium och för lite kalium.<BR/>Makrill i tomatsås äter jag också, men den kanske innehåller andra gifter?<BR/>Tråkig utveckling med fisken...Anonymousnoreply@blogger.com