tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post5610703045649481471..comments2023-08-21T17:33:46.733+02:00Comments on Kost och hälsa: GlutenJohanna Söderlundhttp://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-17510321741087971862012-04-15T23:01:12.698+02:002012-04-15T23:01:12.698+02:00Hej!
Vill bara tacka så otroligt mycket för kommen...Hej!<br />Vill bara tacka så otroligt mycket för kommentaren. Har varit hos läkaren massor med gånger och gjort massa tester/prover och det enda dom sagt är att jag har IBS. I ungefär 2-3 år har jag mått dåligt och varit deprimerad pga av min mage. Har inte haft ork till någonting och bara degat. Sen bestämde jag mig för att inte ge upp och prova själv! Lät bli att äta bröd en morgon och käkade bara Kyckling och broccoli till middag och bara på den dagen mådde jag bättre. det är helt otroligt och det är som ett mirakel. Har mått bra nu i ca 3 dagar, visst är det en kort tid men fy fan vad glad jag är. Det känns som att magen får vila efter flera års KONSTANT träning typ. Har haft sjukt jobbiga problem, otroliga smärtor. Men utan glutan verkar jag må bra. Jag är så glad. Vill bara gråta av lycka!<br /><br />Jag hoppas att läkare börjar ta patienter mer seriös när det gäller magen, just för att det påverkar hela kroppen när magen inte mår bra! Hoppas det löser sig för alla!Buckahttps://www.blogger.com/profile/07424560761231942555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-6783109668482388572011-03-11T21:54:37.016+01:002011-03-11T21:54:37.016+01:00Besök gärna: http://gluten-celiaki.blogspot.com/20...Besök gärna: http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.htmlMickenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-41762000748212006112010-08-25T11:57:02.626+02:002010-08-25T11:57:02.626+02:00S:
Ja glutenfri kost kan hjälpa.
För övrigt kan d...S:<br />Ja glutenfri kost kan hjälpa.<br /><br />För övrigt kan du prova att utesluta råkost och se om det hjälper.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-66321027222156457652010-08-18T11:49:04.265+02:002010-08-18T11:49:04.265+02:00Oj, det här var intressant! Jag åt GI-mat i vintra...Oj, det här var intressant! Jag åt GI-mat i vintras, något jag gjort tidigare och mått mycket bra av men den här gången gick fullständigt åt pipan! Jag fick oerhörda kramper i magen och blev sängliggande i dagar. Misstänkte allt från äggallergi till ulcerös kolit. Har nu uteslutit laktos i ett par månader för att se om det kan hjälpa. Känner du eller kanske någon annan här, att något liknande skulle kunna lindras av en glutenfri kost?<br /><br />MVH,<br />SAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-41653988527452962962010-05-21T20:21:37.487+02:002010-05-21T20:21:37.487+02:00Johan:
Nja jag vet inte riktigt, det beror nog på ...Johan:<br />Nja jag vet inte riktigt, det beror nog på om man själv tycker sig må dåligt av gluten. Fullkorn av vete kan vissa må dåligt av, så även om det innehåller mer nyttigheter så är det inte så speciellt nyttigt. Veteskalet innehåller växtgifter också.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-59754185858682111402010-04-11T18:53:20.653+02:002010-04-11T18:53:20.653+02:00Mina mamma har börjat byta ut väldigt mycket ris m...Mina mamma har börjat byta ut väldigt mycket ris mot matvete, dels av miljöskäl men även för att det är fullkorn och därför innehåller mer vitaminer och inte bara tomma kolhydrater. Tycker du att ris är ett smartare val då man slipper gluten?Johan igennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-50814319289931008162010-04-10T09:26:55.666+02:002010-04-10T09:26:55.666+02:00Johan:
Ja det är sant, svensk frukostmat är inget ...Johan:<br />Ja det är sant, svensk frukostmat är inget vidare. I många andra länder äter de något matigare på morgonen. Jag brukar äta någon form av ägg, t.ex. omelett med smör, kokosmjölk, grönsaker och kött.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-62037478991148130142010-04-09T15:29:39.968+02:002010-04-09T15:29:39.968+02:00Johanna, vad är din rekommendation för en bra fruk...Johanna, vad är din rekommendation för en bra frukost? Jag tänker om man ska undvika både spannmål och mjölk så mycket som möjligt, då dessa är huvuddelarna i en klassisk svensk frukost.Johannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-78079287244490758002009-08-31T18:29:42.844+02:002009-08-31T18:29:42.844+02:00Nina:
Du kan inte få en säker diagnos utan en biop...Nina:<br />Du kan inte få en säker diagnos utan en biopsi. Så om du vill veta säkert så rekommenderar jag det.<br /><br />Väldigt många mår dock dåligt av gluten utan att de har glutenintolerans, så det kan ändå vara så att du mår bättre utan gluten. Fördelen med att få en diagnos är att man får köpa glutenfritt bröd till reducerat pris - men sådant bröd är inte så bra av andra orsaker - främst på grund av högt GI.<br /><br />Ja, du kan bli mer känslig för gluten om du har ätit dåligt länge. D-vitaminbrist kan t.ex. öka risken för autoimmuna sjukdomar så som t.ex. glutenintolerans.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-68492360279692699672009-08-29T20:58:13.013+02:002009-08-29T20:58:13.013+02:00Tack för en lärorik genomgång! Jag misstänker själ...Tack för en lärorik genomgång! Jag misstänker själv att jag har utvecklat glutenintolerans och ska till läkare på måndag för att prata om mina besvär. Förhoppningsvis kan jag få en diagnos utan att behöva göra en tarmbiopsi, verkar mycket obehagligt. Det jag undrar är om man kan orsaka eller trigga en intolerans genom att äta mycket mjölmat? Jag har precis avslutat min studietid, är 24, och levde i stort sett på grova mackor under vissa perioder. Mycket bröd alltså. När jag var liten, tre-fyra, vägrade jag äta annat än bröd och yoghurt. Har alltid känt mig svullen och tung i magen men inte reagerat förrän nu då problemen har förvärrats, särskilt strax innan menstruation. Funderar på om mina problem delvis kan vara självförvållade och alltså inte genetiskt betingade? /NinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-75493390873843842702009-05-09T18:54:00.000+02:002009-05-09T18:54:00.000+02:00J:
Gluten består mestadels av protein så det sänke...J:<br />Gluten består mestadels av protein så det sänker blodsockerhöjningen.<br /><br />Glutenfritt bröd ger på grund av det högre blodsockerhöjning.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-70455320192065979082009-05-09T09:39:00.000+02:002009-05-09T09:39:00.000+02:00Du skriver en väldigt faktaspäckad och intressant ...Du skriver en väldigt faktaspäckad och intressant blogg! Hur mycket påverkar glutenhalten hur snabbt mjölet höjer blodsockret? / JJhttp://bodyandsoul.blogg.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-38403357920401209992009-04-28T07:24:00.000+02:002009-04-28T07:24:00.000+02:00godmorgon!
Ett väldigt intressant inlägg.
Tack fö...godmorgon!<br /><br />Ett väldigt intressant inlägg.<br />Tack för all kunskap som du delar med dig.<br /><br />Såvitt jag vet är jag inte intolerant men mår ändå så mycket bättre utan bröd. Säkert har det med gluten att göra. Blir helt enkelt mindre "luftig" i maggen ;-)Cattishttps://www.blogger.com/profile/03796911547827661981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-3295149921621388152009-04-28T00:02:00.000+02:002009-04-28T00:02:00.000+02:00TUSEN TACK för ett helt underbart inlägg. Jag blev...TUSEN TACK för ett helt underbart inlägg. Jag blev diagnotiserad glutenintolerant när jag var sex år gammal (född 85) och har sedan dess gått endast på glutenfri kost (med undantag för vissa dumdristiga fusk-smakanden). Det tog många år innan min mor fick läkarna att hittade anledningen till att jag alltid hade ont i magen, hade exem, öron- och hasinfluensa flera ggr om året, växte dåligt och betedde mig konstigt genom att fråga efter morötter när det erbjöds kakor. Många läkare visste ju knappt vad celiaki var på den tiden.<br />Några år senare kom nya rön som pekade på att den kunde vara ärftligt och resten av min familj undersöktes för att styrka detta. Det visade sig då att båda mina systrar och mamma hade det. Min pappa fick det aldrig diagnotiserat men har sedan 14 år tillbaka helt uteslutit gluten i sin kost eftersom han mått mycket bättre, detta trots att han inte ens bott med oss under tiden (och t.o.m. bott i gluteninterlorentas mardröms land - Frankrike).<br /><br />Det känns helt underbart att du så bra har sammanfattat allt som jag vetat om lite grann, saker jag misstänkt men även ny lärdom som ändå låter väldigt logiskt och sannolikt! Så många fler pusselbitar har lagt på plats och jag fattar inte varför fler börjar utesluta gluten.<br />Jag känner många som jag misstänker är glutenintoleranta eller iaf skulle må bättre av att skära ned på gluten i kosten, men de vägrar lyssna på deras egen kropp och är för lata för att börja med en hälsosammare kost.<br />Mina misstankar brukar jag bara i undantagsfall påpeka, då jag inte vill bli någon "celiaki-preacher", men denna länk ska jag lätt facebooka ut till de som behöver en upplysning! Haha.<br /><br />Än en gång, tack Johanna! (och förlåt för att min kommentar är för lång)<br />Men som p.s. vill jag bara skriva att när jag har slarvat med gluten kan jag inte dricka mjölk och mitt immunförsvar går tydligt ned, som yttligare bevis på det du skrev.Linneanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-19453607878413602402009-04-27T22:31:00.000+02:002009-04-27T22:31:00.000+02:00Kenneth Ekdahl och Thomas H:
Det är sant, många må...Kenneth Ekdahl och Thomas H:<br />Det är sant, många mår dålig av spannmål även av andra orsaker än gluten, förutom de faktorer ni tagit upp så finns också nackdelar med vetelektinerna.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-73421039522601902742009-04-27T21:02:00.000+02:002009-04-27T21:02:00.000+02:00Mycket intressant och bra inlägg!
Du säger att 1% ...Mycket intressant och bra inlägg!<br />Du säger att 1% drabbas av celiaki och sedan drabbas vissa även av "veteallergi"!<br /><br />Om man nu istället säger att många människor är känsliga för spannmål, dom mår inte bra av denna stärkelserika(oxiderande) kost!<br />Den här gruppen torde väl vara väldigt mycket större? I dagens fråga doktorn så talades det om att 1 milj svenskar led av IBS och förutom dom celiakidrabbade så har vi ju även sjukdomarna ulcerös kolit, chrohns sjukdom mm.<br />En annan stor grupp är ju dom som inte mår bra av mjölk!<br /><br />Har en vän som fick konstaterad celiaki först vid 58 års ålder, så det finns nog många i gränslandet som du själv skrev!<br /><br />Mvh<br /><br />Thomas HAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-59430853224220764222009-04-26T18:20:00.000+02:002009-04-26T18:20:00.000+02:00Oj, så intressant! Som alltid, hälsar Maja.Oj, så intressant! Som alltid, hälsar Maja.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-52683044984369538522009-04-26T11:06:00.000+02:002009-04-26T11:06:00.000+02:00Tack för en intressant och lärorik bloggning!Tack för en intressant och lärorik bloggning!fetsmarthttp://www.fetsmart.se/blog/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-47961647070132094302009-04-26T09:59:00.000+02:002009-04-26T09:59:00.000+02:00Jag tror inte att det bara är gluten i spannmål so...Jag tror inte att det bara är gluten i spannmål som skadar tarmen utan även andra ämnen.<br /><br />Jag har också rekommenderat många som t.ex. inte tål mjölk att utesluta alla spannmål ur kosten och sedan efter att ha gett tarmen några månader att läka testa med grädde och mjölk igen, alla återrapporter jag fått hittills visar att de då tål mjölken utan problem.<br /><br />Det stärker min misstanke om att det är något eller några ämnen i spannmål som skadar tarmen och gör att man blir extra känslig för t.ex. laktos eller det finfördelade fettet i homogeniserad mjölk.<br /><br />En av komponenterna jag misstänker är de olösliga fibrerna och att dessa även mekaniskt kan skada och irritera tarmens slemhinnor.<br /><br />Jag brukar säga att de enda djur som är anpassade till frön som en väsentlig del av kosten har näbb, det har inte vi och därför bör vi undvika att äta frön i nämnvärd omfattning.Kenneth Ekdahlhttp://sensei.nu/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-333189813708014592009-04-26T07:43:00.000+02:002009-04-26T07:43:00.000+02:00Bra som vanligt! Intressant det där med tidsaspekt...Bra som vanligt! Intressant det där med tidsaspekten hur länge vi varit utsatta för överkonsumtion av grödor, jordbruket har ju utvecklats sent på norra halvklotetÅkehttps://www.blogger.com/profile/01534287513211720586noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-89537291448930679692009-04-26T03:50:00.000+02:002009-04-26T03:50:00.000+02:00Lärorikt som alltid. Tack!
Jag har länge smått mis...Lärorikt som alltid. Tack!<br />Jag har länge smått misstänkt att jag har någon form av glutenintolerans, så det är kanske dags att helt utesluta det ett tag och se vad som händer.Momohttp://www.momojord.senoreply@blogger.com