tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post5635700959088490212..comments2023-08-21T17:33:46.733+02:00Comments on Kost och hälsa: Förvirringen kring medelhavskostJohanna Söderlundhttp://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-85218364094445749532008-12-13T19:20:00.000+01:002008-12-13T19:20:00.000+01:00Det var Ancel Key som uppfann medelhavsdieten.. vi...Det var Ancel Key som uppfann medelhavsdieten.. vilket säger det mesta om detta paradigm!<BR/><BR/>"The author of this theory, and the first to describe the Mediterranean diet in these terms, was Ancel Keys, architect of the lipid hypothesis, namely that heart disease is caused by "the major dietary villain," saturated fat from meat and dairy products."<BR/><BR/>http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddiet.html<BR/><BR/>En hint kan man kanske få här på hur mycket kött dom åt förr.. förfäderna altså!<BR/><BR/>"Whenever and wherever it was ecologically possible, huntergatherers<BR/>would have consumed high amounts (45–65% of total<BR/>energy) of animal food."<BR/><BR/>http://www.ajcn.org/cgi/reprint/71/3/682.pdfAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-7466111207904038782008-12-13T16:20:00.000+01:002008-12-13T16:20:00.000+01:00Anders:Intressant kommentar. Jag tycker att det bo...Anders:<BR/>Intressant kommentar. Jag tycker att det borde gå bra att kopiera, åtminstone om man gör som du och skriver omständigheterna kring det hela.<BR/><BR/>Wille:<BR/>Ja jag tror också att köttintaget ligger i nedre optimala intervallet för många, och vissa äter ju på tok för lite kött.<BR/><BR/>Jägarna åt nog mycket kött, men jag vet inte.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-35554694646254000262008-12-13T13:23:00.000+01:002008-12-13T13:23:00.000+01:00Johanna,Har du någon koll på hur mycket vi åt när ...Johanna,<BR/>Har du någon koll på hur mycket vi åt när vi var jägare? Jag försöker komma på varför "de andra" djuren kan äta upp emot 10 kilo kött, eller ofta ca 2 kilo om dagen, medan vi tycker att en 150 grams hamburgare är mycket. Min tanke är att vi ofta ligger nära den nedre gränsen och att den övre gränsen kanske ligger väldigt högt? Tog ett exempel med 2 kilo fett och kött på minmat.net. Nästan 7000 kalorier. Jag är inte ute efter att vi ska äta mycket, utan jag vill bara försöka tänja lite på våra invanda ramar.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-65610455909352887232008-12-12T11:22:00.000+01:002008-12-12T11:22:00.000+01:00Vet inte om man får knycka kommentarer från andra ...Vet inte om man får knycka kommentarer från andra bloggar, men här är iaf en intressant kommentar hämtad från Dr Dahlqvists blogg:<BR/><BR/>"Jag är norditalienska (bosatt i USA) och läser svenska som främmande språk, så förlåt mina eventuella språkfel. Själv äter jag väldigt lite bröd och för det mesta lagar jag traditionell norditaliensk kost, som är ganska LCHF, men jag skulle ändå vilja påpeka att "medelhavskosten", så som den framställs av media, inte alls liknar den traditionella kosten som folk brukade äta i södra Italien. I norra Italien åt vi aldrig någon "medelhavskost" och olivolja "importerades" till norra Italien så sent som på 60-talet, men också i den södra delen av landet åt man aldrig så många kolhydrater som etablissemanget försöker att antyda. Till exempel åt man aldrig mer än 70-75g pasta om dagen, eller en väldigt, väldigt liten småfranska (ungefär som en tysk Brötchen). Resten (d.v.s. merparten av måltiden) bestod av kött/fisk, grönsaker, ost (vanligen någon sorts mjuk- eller färskost) och frukt. På 50-talet (tror jag) åkte en grupp amerikanska forskare till södra Italien och jakttog dessa vanor, flög hem till USA och "hittade på" en konstgjord näringsmodell som de kallade för "medelhavskost", vilken inte har någonting med äkta traditionella medelhavsvanor att göra. Det absurda är att nu har många (särskilt unga) italienare börjat äta på det viset, vilket betyder att de är italienare som äter en form av "italiensk" kost som hittades på av en grupp amerikanska forskare! :) En äldre bekant från södra italien bukar säga: "Nuförtiden äter man bara bröd (pane) och nästan ingen 'companatico' (det som man äter tillsammans med bröd)"! Kanske beror det också på att bröd och pasta är lite billigare än fisk, kött och fäska grönsaker, men om man också räknar in hälsokostnaderna då är det inte så gunstigt längre. Nu äter våra italienska barn bara socker och spannmålsprodukter i enorma mängder, och har därför blivit de fetaste i Europa... sorgligt!<BR/><BR/>Skrivet av Julia den 16 november, 2008 kl. 17:31 #"Kalle Bhttps://www.blogger.com/profile/07096960661451653824noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-12650218504320173432008-12-12T01:56:00.000+01:002008-12-12T01:56:00.000+01:00Fredrik:Jag har faktiskt tänkt skriva ett inlägg o...Fredrik:<BR/>Jag har faktiskt tänkt skriva ett inlägg om potatis framöver.<BR/><BR/>Jag tycker att det låter bra att äta potatis på det sätt som du gör. Jag tycker att potatis är bättre än pasta och ris.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-66071410979381398252008-12-11T11:57:00.000+01:002008-12-11T11:57:00.000+01:00Dr Briffa är inne på din fundering om mineraler. H...Dr Briffa är inne på din fundering om mineraler. Hans förslag är magnesium i nötterna. http://www.drbriffa.com/blog/2008/12/10/what-is-it-about-nuts-that-may-help-those-with-metabolic-syndrome/<BR/>LeifemilAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-4520013910597394422008-12-11T10:04:00.000+01:002008-12-11T10:04:00.000+01:00"Medelhavskost" är bara ett sätt för Livsmedelsver..."Medelhavskost" är bara ett sätt för Livsmedelsverket att försöka sälja in samma gamla Nordiska Näringsrekommendationer i en "ny", mer exotisk förpackning. <BR/><BR/>Någon enhetligt Medelhavskost har aldrig funnits - lika lite som det funnits någon Östersjökost. Däremot så finns det vissa gemensamma nämnare i den kost som fattiga människor i jordbrukssamhällen världen över tvingats äta: Mycket spannmål och/eller potatis.<BR/><BR/>Historiskt har inga folk har betraktat sådan föda som hälsosam utan bara som en nödföda man kan överleva på. Det Toscanska köket som ibland förs fram som ett lysande exempel på Medelhavskost kallas av italienarna själva för "la cucina povera" - det fattiga köket.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-4627952708053933052008-12-11T05:28:00.000+01:002008-12-11T05:28:00.000+01:00Johanna! Vad anser du om potatis egentligen ?? Sku...Johanna! Vad anser du om potatis egentligen ?? Skulle inte det kunna vara ett ganska bra tillbehör även om man håller kolla på kolhydraterna.. Innehållet av kh ligger ju "bara" på runt 16 % i potatis, och kyler man den får man ju en långsammare nedbrytning av stärkelsen.. Jag har börjat äta lite potatis igen efter två år på ren LCHF mest pga att få aptiten tillbaka. Denna har varit kokt och sedan nedkyld för att sedan värmas på i stekpannan och har även gjort potatissallad av den. Hittills verkar det inte vara några problem då jag inte känner av det ökade kh intaget! <BR/><BR/>Jag provade med lite grovt bröd med hela korn men då fick jag rejäla magsmärtor, något jag aldrig upplevt förut av bröd.. <BR/><BR/>Vilken kh källa anser du är minst skadlig av potatis, pasta och ris ? <BR/><BR/>Detta blev lite OT kanske men jag ville ställa dig frågan!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-4677260295666960692008-12-10T23:04:00.000+01:002008-12-10T23:04:00.000+01:00Intressant läsning på dina sidor. Här kommer jag a...Intressant läsning på dina sidor. Här kommer jag att tillbringa mycken tid.Lillasnuttanhttps://www.blogger.com/profile/05206987710269802623noreply@blogger.com