tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post8358464080115503253..comments2023-08-21T17:33:46.733+02:00Comments on Kost och hälsa: Mjölkprodukter i skolan?Johanna Söderlundhttp://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-11947837687151072282008-04-16T16:25:00.000+02:002008-04-16T16:25:00.000+02:00Läs Ursula Jonsons bok "Nu räcker det", så förstår...Läs Ursula Jonsons bok "Nu räcker det", så förstår ni varför en del blir sjuka av mjölk. Där står det bl a om homogeniseringen av mjölken, att dessa alldeles för små fettpartiklar går rakt igenom den ännu icke färdigutvecklade tarmväggen på små barn och orsakar problem som kvarstår upp i vuxen ålder. Detta påverkar enligt henne vårt immunförsvar och är roten till många av våra kroniska sjukdomar. Själv dricker jag sen några år tillbaka ingen annan mjölk än gammaldags, alltså ohomogeniserad mjölk. Den är dessutom godare, inte alltid så lätt att få tag i, men det har blivit bättre.Babsenhttps://www.blogger.com/profile/08446183631908144275noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-16548970700399905242008-04-14T01:24:00.000+02:002008-04-14T01:24:00.000+02:00Anna:Komjölksprotein kan vad jag har hört leda til...Anna:<BR/>Komjölksprotein kan vad jag har hört leda till autoimmuna sjukdomar genom att proteinfragment kommer ut i blodet. Mjölkproteinet skulle alltså göra så att större partiklar än vanligt kan komma ut i blodet. Jag tror dock inte att detta är bevisat, men onekligen verkar en del må mycket bättre utan mjölkprodukter i kosten. Sen kan jag bara spekulera om mekanismerna bakom.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-52873340028157126492008-04-13T18:55:00.000+02:002008-04-13T18:55:00.000+02:00Hej,intressant läsning. Jag går just nu en matkurs...Hej,<BR/>intressant läsning. Jag går just nu en matkurs om urkost där komjölkprodukter förkastas pga att komjölkproteinet är så svårnedbrytbart av människan. Om man jämför modersmjölk/get och fårmjölk med komjölk så skiljer sig proteinet väsentligt åt i sin uppbyggnad. Get och fårmjölk kan vi klara men inte komjölk. Det sägs att komjölksproteinet kan riva upp sår i tarmen, är detta verkligen sant? vore kul att höra hur ni ser på detta.<BR/><BR/>Mvh AnnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-7132144877076536252008-04-06T12:54:00.000+02:002008-04-06T12:54:00.000+02:00Angående riskerna med ett högt intag av A-vitamin ...Angående riskerna med ett högt intag av A-vitamin så har Chris Masterjohn från WAPF spekulerat i att det beror på låga nivåer av D-vitamin. Han anser att ett högt intag av A-vitamin bör balanseras med ett högt intag av D-vitamin. Därför ser vi här i norden ett starkt samband mellan ett högt intag av A-vitamin och benskörhet. Personligen så tar jag torskleverolja varje dag, äter mycket animaliska fetter och lever ibland. Jag får i mig 20-30 gånger mer än livsmedelsverkets RDI. Men samtidigt ligger jag på 20-40 gånger intaget för D-vitamin också. <BR/><BR/>Om du inte redan gjort det så kika på hans artikel "Vitamin A On Trial: Does Vitamin A Cause Osteoporosis?".<BR/><BR/>http://www.westonaprice.org/basicnutrition/vitamina-osteo.htmlAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-43409645646848495752008-04-06T00:09:00.000+02:002008-04-06T00:09:00.000+02:00Tack igen, för ett oerhört informativt och välskri...Tack igen, för ett oerhört informativt och välskrivet inlägg. Som varandes kock och på förskola, där JUST DE HÄR frågeställningar blivit rätt aktuella under den senaste tiden känns det bra att någon som faktiskt KAN något om det här går in i debatten och skriver lite. <BR/><BR/>DESSUTOM är det fint - tycker jag - att du skriver om hur DU ser på kost och samtidigt säger att optimal kost är individuellt. Att klargöra just problemet med att omöjligheten till individanpassad kost i stora grupper (barn på förskola) känns väldigt insiktsfullt.<BR/><BR/>I färre ord: You rock, tjejen!FamiljenFrilufthttps://www.blogger.com/profile/13247745569672020898noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-69495749040640685032008-04-05T22:13:00.000+02:002008-04-05T22:13:00.000+02:00Jag har häng i stort sett över allt, när jag är na...Jag har häng i stort sett över allt, när jag är naken ser jag ut som om jag har på mig en för stor billig och gammal träningsoverall.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-24578384838525672102008-04-05T21:32:00.000+02:002008-04-05T21:32:00.000+02:00Haha! Jo, själv är jag väl mer av rumpolår-typen, ...Haha! Jo, själv är jag väl mer av rumpolår-typen, så om jag går ner till vad som räknas som normalvikt kanske mina lår hänger som två skinnpåsar, vad vet jag. Vad jag vet ger det väl sig till viss del ändå, hänget. Annars får man skära bort det eller leva med det.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-90117849034956007802008-04-05T21:10:00.000+02:002008-04-05T21:10:00.000+02:00Fast jag har ju varit gravid i runt 25 år, så det ...Fast jag har ju varit gravid i runt 25 år, så det tar nog lite längre för min hud att dra ihop sig. :-)<BR/><BR/>Och eftersom det mesta kom ut därbak får man väl kalla det en skitunge. :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-35724381652411730822008-04-05T20:01:00.000+02:002008-04-05T20:01:00.000+02:00Min övervikt känns inte så viktig, heller. Jag väg...Min övervikt känns inte så viktig, heller. Jag väger 79kg till 165 ganska grova centimetrar, men jag har ingen nämvärd mängd lösskinn, trots graviditet då jag tippade vågen till 99,5kg på förlossningen. För mig vore viktnedgång på 1/2 eller 1/4 kg i veckan trevligt. Så jag tar bara grädde i frukostkaffet numera.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-78026654948079867502008-04-05T19:34:00.000+02:002008-04-05T19:34:00.000+02:00Jag kommer tvärtom fram till att alla människor be...Jag kommer tvärtom fram till att alla människor behöver ungefär samma kost för att må optimalt, med undantag för allergiker naturligtvis.<BR/><BR/>Men det verkar som om en del födoämnesallergier kan försvinna med rätt kost.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-76198092093419249392008-04-05T19:08:00.000+02:002008-04-05T19:08:00.000+02:00Theresa:Jag håller med, ju mer jag läser på desto ...Theresa:<BR/>Jag håller med, ju mer jag läser på desto svårare inser jag att det är att äta ursprunglig föda. Det jag istället börjar inse är att vad som är en bra kost är väldigt olika för olika personer.<BR/><BR/>kenneth:<BR/>Ja det låter ju bara bra att viktnedgången gjort en paus.Johanna Söderlundhttps://www.blogger.com/profile/00074893671899794443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-51414509237896957632008-04-05T14:52:00.000+02:002008-04-05T14:52:00.000+02:00Det är mjöligt att grädden är en av faktorerna som...Det är mjöligt att grädden är en av faktorerna som gjort att min viktnedgång avstannat, men i mitt fall är det ingen nackdel. Jag har gått ner från 160 kg till runt 118 kg och jag vill görna stanna där ett tag för att ge all överskottshud en chans att dra ihop sig. Även om jag är naken ser det ut som om jag har på mig en säckig overall. :-)<BR/><BR/>118 kg och 182 cm i längd är ju en relativt måttlig övervikt, speciellt med tanke på att överskottshuden säkert väger minst 10 kg.<BR/><BR/>Så för närvarande fortsätter jag med nästan 1/2 liter grädde om dagen. :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-3433405940828941402008-04-05T12:50:00.000+02:002008-04-05T12:50:00.000+02:00Kenneth, det är nästan kusligt att läsa om någon s...Kenneth, det är nästan kusligt att läsa om någon som har nästan exakt samma tivvägagångssätt med grädden som jag själv, tll och med att jag sprutar grädden med lagom tryck för att blanda alltihopa. Nu "tål" jag inte grädde egentligen, då den får min behövda viktnedgång att stanna av, men jag unnar mig det ändå. Jag tror att mjölkprodukter inte nödvändigtvis är helt naturliga för oss människor, men å andra sidan, vad är det? Strikt LCHF-fakir eller GI=0 är nog inte det heller, men har man blivit sjuk av ett felaktigt födointag, så kanske man måste tweaka lite för att bli frisk också. Det är väl vad man kan kalla en skonkost för insulinresistenta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-31714690683706816462008-04-05T10:08:00.000+02:002008-04-05T10:08:00.000+02:00Ett knep jag använde när jag brukade köpa gammalda...Ett knep jag använde när jag brukade köpa gammaldags mjölk är att innan jag kastar paketet öppna det helt i toppen och gräva ur det gôttaste med sked. :-)<BR/><BR/>Fast på de mjölkpaket jag köper i dag står det Ekologisk Vispgrädde, på dem klipper jag bara av ett hörn så att det blir en väldigt liten öppning, det innebär att jag sprutar grädden i kafet med lagom tryck för att det skall blanda sig bra.<BR/><BR/>När paketet är nästan tomt klämmer jag ihop det lite så att jag kan använda undertrycket till att suga upp litet av det varma kaffet och skaka runt innan jag klämmer ut det i kaffemuggen.<BR/><BR/>Det är synd bara att Arla verkar rätta för att leverera 1-liters ekologisk vispgrädde till butikerna, jag har fått min lokala butik att tjata på dem, vi får hoppas att det hjälper, det känns så dumt att köpa 6-8 små portionspaket (3dl) varje gång, och naturligtvis blir det både billigare och miljövänligare med större paket.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-58353619402684854012008-04-04T21:36:00.000+02:002008-04-04T21:36:00.000+02:00Även jag instämmer med vad du skriver här. Pastöri...Även jag instämmer med vad du skriver här. Pastörisering, homogenisering och vitaminisering omvandlar komjölk till en teknisk/kemisk onaturligt livsmedel. Pragmatiska ambitioner framför du med. Låter bra tycker jag.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-36593336.post-78640370916897517172008-04-04T20:07:00.000+02:002008-04-04T20:07:00.000+02:00Bra skrivet! Jag - som jobbar med just mat för bar...Bra skrivet! Jag - som jobbar med just mat för barn på en förskola - har skrivit lite om de här problemen på min blogg <A HREF="http://krubb.blogspot.com/2008/04/mjlkkriget.html" REL="nofollow">här.</A> kolla gärna in det, om du vill och återkom gärna med kommentar till inlägget där, om du vill/kan. Det här verkar vara ett ämne som engagerar många föräldrar. <BR/><BR/>Tack på förhand.FamiljenFrilufthttps://www.blogger.com/profile/13247745569672020898noreply@blogger.com