Sidor

2012-10-06

Förkylningar

Jag har inte sett någon studie på det, men är rätt säker på att högt blodsocker är starkt relaterat till snuva. Hos mig själv och andra som äter LCHF så har jag märkt att om man har en förkylning i kroppen (lite halsont eller så) och äter relativt mycket kolhydrater så blir man snuvig, men om man äter relativt strikt LCHF så klarar man sig.
Vissa människor är nästan alltid snuviga, min hypotes är att de har för högt blodsocker.

Givetvis påverkar också D-vitamin förkylningar! Så till den grad att jag rekommenderar alla som har besvärliga förkylningar att äta mer D-vitamin, oavsett vad de äter för kost.

Det kan vara svårt att veta hur mycket D-vitamin man ska äta, ca 2000-3000IE per dag brukar vara bra. Men ta gärna mer om du glömt på sistone eller känner att en förkylning håller på att bryta ut.

Tillägg: En nyligen publicerad studie visar ej på några tydliga resultat vad gäller att förhindra förkylningar av D-vitamintillskott. Många studier som har resulterat i kraftiga förbättringar av tillskott har haft deltagare med ett utgångsläge av mycket låga D-vitaminnivåer. Vilket ofta är fallet i Sverige på vinterhalvåret.

Dessutom finns mängder med studier som visar att de som fått höga D-vitaminnivåer från solen har mycket bra immunförsvar. Givetvis kan man inte ersätta solen fullt ut med tillskott, det finns andra fördelar med solen också, men tillskott är ändå bra, och inte alla har råd med solsemester eller fullspektrumlampor.

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/forkylt-trots-d-vitamin/

20 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka. Den som väntar på något gott etc... Jag har saknat dig.

    SvaraRadera
  2. Hehehe, kanske inte är helt fel ut!!!

    SvaraRadera
  3. Kul att se ett inlägg hos dig igen!

    Min personliga upplevelse är att D-vitaminet hade större roll för att jag ska slippa vara ständigt förkyld än LCHF. Men det är inget bra statistiskt underlag.

    Här finns en (gammal!) studie som tyder på att enkla sockerarter, men inte stärkelse, försämrar neutrofilernas förmåga att oskadliggöra bakterier. Det kanske inte har med blodsockret att göra, även om stora svängningar är dåligt av en mängd anledningar. Fasta under 36 eller 60 timmar förbättrade förmågan hos neutrofilerna. Det kanske är logiskt att man ofta inte är så hungrig när man börjar bli sjuk.

    http://ajcn.nutrition.org/content/26/11/1180.short

    SvaraRadera
  4. När jag hade tittat lite närmare på studien, så gör de själva kopplingen till blodsockernivån, och det verkar kunna stämma ganska väl.

    SvaraRadera
  5. Affe i Skåne2012-10-09 16:54

    Glad att du är tillbaka. Hoppas allt är väl med din familj. Skulle vara intressant att höra om dina erfarenheter och val av kost och hälsa för barn och mamma.

    SvaraRadera
  6. What? Socker gör en mer förkyld, det har jag märkt. Liksom alkohol och överträning. Men är du säker på att långsamma kolhydrater verkligen har den verkan? Det har den inte för mig i varje fall.

    Tror även mejeriprodukter är dåligt, och framför allt slembildande.

    /Vego som uppskattar kolhydrater

    SvaraRadera
  7. Affe i Skåne2012-10-13 09:32

    Ekologiskt smör och fullfet minst 34% syrad creme fraiche är bra. Välj bort alla övriga komjölkprodukter. Drick mycket vatten, lite vin, te, lite kaffe.

    SvaraRadera
  8. Har besökt din blogg ett tag...Undrar om man kan följa din blogg via mail, eller FB? Jag har försökt letat men hittar inte svaret någonstans? Tacksam för svar! ;-)

    SvaraRadera
  9. Kul att du äntligen är tillbaka! Grattis till att du blivit förälder!

    SvaraRadera
  10. Hej, jag bara undrar hur mycket D-Vitaminet egentligen hjälper vid förkylningar eller snarare att förhindra förkylningar. Jag har läst i någon hälsotidningen att D-vitamin skulle vara upp-piggande speciellt under vintertid för att förhindra mindre sjukdomar som ex. förklynignar. Ligger det något i detta eler??? Jättetacksam för svar!

    SvaraRadera
  11. Hej!

    hittade till din blogg för första gången idag och har ägnat 2 timmar åt att läsa igenom dina inlägg. fruktansvärt bra skrivna och intressanta.

    något som jag tycker vore bra är om du skulle kunna skriva hur du skulle lägga upp dagen med mat. vad skall man äta till frukost?lunch,middag, kvällsfika etc..

    SvaraRadera
  12. Bert Ericsson2012-11-14 21:12

    Tack för ditt inlägg Johanna. Äntligen förstår jag varför näsan rinner varje gång jag klappar min flickväns katt.Och jag som har diabetes i släkten.

    SvaraRadera
  13. Så upplever jag o min familj också att det är .
    Förkylningar o snuva är ett minne blott.
    2 av våra barn har dessutom kastat sina astmamediciner :)

    SvaraRadera
  14. Hej
    Har precis hitta din blogg!
    Du har väldigt mycket läsvärt, helt i min smak.
    Min familj (jag, sambo och våra två barn)äter stenålderskost sedan ett år tillbaka. Innan det åt vi LCHF i ca ett år.
    Jag tror helt klart att socker coh kolhydrater ger fler förkylningar och snuva.
    Barnens klasskamrater är sjuka "hela tiden" medans mina barn känns som lite immuna mot alla baciller!

    SvaraRadera
  15. Jag tror helt klart att socker och kolhydrater ger fler förkylningar och snuva."

    Jo... - Maria - det tror jag med + att socker och kolhydrater = förhöjt blodsocker - som ju är rena reabränslet för en mängd av wåra vanligaste moderna sjukdomar.

    Lite mera ingående om det HÄR.

    SvaraRadera
  16. Oj vilken spännande blogg! Många väldigt intressanta inlägg vad jag kan se.
    Vi ses igen :-)

    SvaraRadera
  17. Önska kan man alltid2014-01-31 13:11

    Hej! Jag följde med din blogg då när du skrev aktivt. Det skulle vara intressant om du läste "Grönt för livet" och skriver vad du tycker om den.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  19. Vi alla har haft det någon gång!
    Gillar din blogg, med bra inlägg.

    Du får jättegärna kommentera min blogg och ge tips!

    http://resand.blogg.se

    SvaraRadera
  20. Var har du tagit vägen?!? Saknar dina ögonöppnande texter, ju!

    SvaraRadera