2006-10-25

Höglandskött

Jag tycker att det är bäst att äta kött som är naturligt framställt, både för att det är nyttigare och för att det känns bra att djuren har fått leva naturligt. Tidigare har det mest blivit lamm och viltskav som varit nyttigt kött i min kost. Men så hittade jag Höglandskött som verkade bra och prisvärt. Jag mejlade dem och fick följande svar:


"I konceptet Höglandskött ingår att djuren skall få gå fritt ute och beta om de vill. De skall även ha möjligheten att gå in och skydda sig för väder och vind om de så önskar. När dom då väljer att gå in har dom möjligheten att äta hö och ensilage. På de flesta av gårdarna som vi tar djur ifrån erbjuds djuren även att äta kraftfoder, ett spannmål som består av vete, havre, råg och liknande. Men deras huvudsakliga föda är gräs."



Allt EU-producerat kött är fritt från antibiotika och tillväxthormon. Det vanligaste i köttproduktionen är att nötdjur får spannmål som huvudsaklig föda - det leder till dålig fettsyrasammansättning. Fritt betande djur ger kött med högre mineralhalter och mer omega-3 och mindre omega-6. Även mindre mättat fett och mer enkelomättat fett.

Höglandskött är ett bra val även om det finns bättre nötkött på marknaden. Kött från Sydamerika och Nya Zeeland är bra, men kan vara svårt att få tag på och är dyrare. Generellt är nötkött bättre än griskött p.g.a. djurens mathållning. Prioritera särskilt att köpa kött från betande djur när du vill äta fetare köttdetaljer, eftersom fettkvaliteten spelar större roll då.

Jag tycker att Höglandskött är mycket smakrikt trots att det är utan insprängt fett, vilket talar för att det är nyttigt (kor som får mycket spannmål har mycket insprängt fett och inte så mycket smak på köttet (förutom fettsmak).)

4 kommentarer:

Johanna Söderlund sa...

Insprängt fett i köttet gör att köttet får mer smak på grund av fettet. Det jag menade med smakrikt kött var att det är mycket annan smak, lamm smakar mer än nötkött vilket beror på att lammet ätit naturligt och därmed fått ett högre mineralinnehåll.

Anonym sa...

Hittade detta info på www.husagard.se, en kravmärkt gård. "När ett nötkreatur börjar bli färdigvuxet minskar muskeluppbyggandet och i stället lagras det in fett i muskulaturen (marmorering), djuret har nått slaktmognad. Eftersom smaken sitter i fettet, och dessutom gör köttet saftigare, finns nu förutsättningarna till en hög kvalitet, som naturligtvis kan förstöras genom stressande transporter och annan olämplig hantering före och efter slakt.

Slaktmognaden infaller vid olika ålder och slaktvikt beroende på kön, ras och utfodringssätt."

Det låter som om omarmorerat kött alltså inte kommer från djur som inte växt färdigt? Inte att det är bättre än marmorerat kött.

Marie Olsson sa...

I samband med spannmålens intågande i den mänskliga kosten har också våra husdjur (kor, m fl) också blivit utfodrade med det samma. Och precis som moderna männsikor är mottagliga för många nya sjukdomar, är moderna nötkreatur det också.

En ko har en våm, dvs gräsätarmage, och är skapad att idissla gräs. Hon har en bakterieflora anpassad efter detta.

Vad händer när hon måste äta spannmål? Idissalndet upphör förstås och magen som annars är neutral blir sur. Detta i sin tur skapar en process som gör djuret sjukt på många sätt. Exakt hur det går till kan man läsa mer om om man är intrsserad.

Mellan 15 och 38 procent av nötkreaturen har leverbölder när de dör pga ovanstående. Behöver jag säga att djuren lider?

Vi pratar mycket om att vi ska äta kött med de rätta näringsämnena och det är väl självklart men hur ofta tänker vi på hur djuren blir behandlade i massuppfödningens jätteindustri.

Om man väljer ett icke-ekologiskt kött av ekonomiska själ kan man kanske tänka på just detta och kanske äta kött färre dagar i veckan och lägga lite extra pengar på det kött man köper.

Anonym sa...

Hej, hoppas du är mer aktiv framöver, fundrar fortfarande över mjölk & mjölkproteinet; varför det är en "hälsorisk". Gott nytt år!