2009-06-09

Att bränna sig

Givetvis är det inte nyttigt att bränna sig, men solljus är ändå nyttigt.

Huden bildar D-vitamin om den får sol på sig. Det tar sedan upp till 48 timmar för allt D-vitamin att tas upp, så helst ska man inte tvätta sig med tvål under den tiden (bara vatten påverkar däremot inte så mycket.) D-vitamin är väsentligt för ett välfungerande immunförsvar.


Fortfarande anser många att vi i första hand bör betrakta solen med försiktighet och rädsla, på grund av hudcancerrisken. DN debatt handlade om detta för ett tag sedan. Skrämselpropaganda angående solstrålning kommer från flera håll; tydligen får skolbarn en folder om just detta, läs mer om detta på Toxiska epistlar.

Det är aldrig bra att ta en viss risk på för stort allvar. Det finns så mycket som är farligt, och det är omöjligt och dessutom dumt att försöka skydda sig mot allt som är farligt. Farliga saker är faktiskt ofta bra eftersom det härdar oss, om dosen är lagom vill säga. Solstrålning övar liksom annan radikalbildning upp vårt egna antioxidantförsvar så att vi klarar av solstrålningen bättre i framtiden. Dessutom gör UVB-strålning att huden blir tjockare och därmed tåligare.

Vi klarar av små mängder av olika gifter bättre än mer av en viss sorts gift. Egentligen tycker jag dock att hela frågan om solning är fånig, för även om jag och många andra förespråkar solning är det ingen som tycker att man ska ligga och pressa flera timmar mitt på dagen; däremot är det tragiskt om folk är rädda för solen, för det D-vitamintillskott vi får från maten är inte tillräckligt. Skribenterna på DN-debatt hävdar att vi får tillräckligt från den berikade maten, men ett intag är inte tillräckligt bara för att det uppnår det rekommenderade dagliga intaget (RDI).

För många vitaminer och mineraler får man en bättre hälsa av ett betydligt högre intag än RDI, i synnerhet gäller detta D-vitamin. Gällande kostråd innebär att vi rekommenderas äta ganska stora mängder berikat margarin för att vi ska få i oss D-vitamin. Margarin är inte på något sätt nyttigt och överhuvudtaget är det svårt att få i sig hälsosamma doser D-vitamin enbart från kosten, men med stora mängder fet fisk kommer man långt. Dock är det inte praktiskt möjligt för oss i Sverige att nästan uteslutande leva på fet fisk.


En intressant fråga i sammanhanget är vad som är orsak och verkan; de som lätt bränner sig har i genomsnitt ett sämre immunförsvar än de som tål solen bra. De blir alltså oftare sjuka än andra. Risken för sjukdomar i huden ökar om huden har ett dåligt immunförsvar, detta har med fotoimmunosuppression att göra. Försök på råttor visar tydligt att margariner och solrosolja (rikt på omega-6) ökar fotoimmunosuppressionen, medan smör nästan fullständigt upphäver den. Smör ger alltså huden ett bra immunförsvar medan margariner försämrar hudens immunförsvar. Fleromättat fett och margariner försämrar immunförsvaret och ökar risken för allergier och många sorters cancer, delvis beroende på omega-6 och delvis beroende på hur margariner tillverkas.

Omega-3, A-vitamin, ett visst ämne i broccoli och många andra antioxidanter kan också göra att vi får högre motståndskraft mot solen.

Den som är känslig för solen kan också få bättre tolerans av ett kostombyte och av att sluta röka. Det kan tyckas märkligt men är fullt logiskt eftersom antioxianter skyddar mot radikalbildning. Solstrålning ger som sagt radikalbildning, och rökning likaså. Dock är (som jag nämnt förut) antioxidanter från naturliga källor överlägsna, en studie visar på ökad hudcancerrisk av antioxidant-tillskott.

Den som trots allt måste vara ute i solen flera timmar mitt på dagen skyddar sig bäst med kläder. Ett solskydd kan eventuellt vara lämpligt att komplettera med, men det måste vara både UVA och UVB-skydd. Det är främst UVA-ljuset som ökar risken för hudcancer. UVB-skyddet anges som en siffra, och det är det ljuset som ger upphov till D-vitamin.

Om man inte är så känslig för solen är det förstås onödigt med solskyddskräm och faktum är att solsskyddskrämer är tämligen överskattade. De som använder solskyddskräm har nio gånger högre risk att få hudcancer, troligtvis beror det främst på att flitiga användare av solskyddskrämer solar mer och att de inte märker när det blivit för mycket sol. Den som inte använder solskydd märker ju när huden har fått nog. Utöver detta så har man visat att många av de ämnen som finns i solskyddskrämer faktiskt ökar risken för hudcancer, det finns i alla fall inga bevis för att solkrämer skulle skydda mot malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer. Solskyddskrämer bör alltså användas med måtta och allra helst inte alls. (Troligtvis är de krämer som har partikelfilter i sig inte lika dåliga som de krämer som går in i huden. Sådana krämer brukar vara tjocka och stanna kvar på huden, t.ex. solskyddskrämer för småbarn.)


Appropå krämer; jag rekommenderar en viss skepticism även till krämer som sägs fördröja åldrandet - de innehåller ofta samma ämnen som solskyddskrämer.

Solning kan ge rynkigare hud och därför innehåller antirynkkrämer ofta just solskyddsmedel, detta blir särskilt lurigt när det gäller nattkrämer - givetvis är det onödigt med solskyddsmedel på natten! Många är inte ute så mycket på dagen heller och då blir dagkrämernas solskyddsmedelkomponent kontraproduktivt - de motverkar ju D-vitaminbildningen.

16 kommentarer:

Åke sa...

Tack, mer såna här bra inlägg önskas!

Anonym sa...

Det låter vettigt, som vanligt!
Jag tyder råden så här:
- Ligg inte i "stekpannan" för länge alltså! Rör på dig, eller klä på dig!

Kram från Maja

A F sa...

Har du någon referens till det där med att man inte ska tväta med tvål på 48 timmar efter solning?

För övrigt är det som vanligt ett bra inlägg. Mitt immunförsvar har varit fantastiskt mycket bättre denna vinter med D-vitamintillskott än tidigare vintrar, och det trots att jag varit gravid.

Och jag tycker också att jag tål solen lite bättre med en vettigare kost, vilket är trevligt.

Johanna Söderlund sa...

A F:
Här står det t.ex.

Roligt att höra att du mår bättre numera.

A F sa...

Tack för svar!

Okej, Joseph Mercola har väl både bra och dåliga idéer, verkar det som. Vad tror du om hans D-vitaminsprej? Om man sprejar utanpå huden, då kanske det tar ett tag att ta upp det, hmm. Det vore kul att hitta den vetenskapliga grunden...

Johanna Söderlund sa...

A F:
Jag håller med, Mercola har både bra och dåliga idéer.

Hmm, jag vet inte vad jag ska tro om hans D-vitaminsprej. Det borde väl funka, men själv skulle jag inte köpa det eftersom man inte vet.

Jag blir lite irreterad på att han ska sälja så väldigt mycket grejer hela tiden också.

Anonym sa...

Jag har hört att antirynkkrämer (ja, all slags lotion och krämer) innehåller alkohol, som i själva verket torkar ut huden. Alltså motsatsen mot vad man tror. Detta måste väl i så fall även gälla solkrämerna. De torkar ut huden, gör den mer rynkig. Sedan när man använt det ett tag så behöver man mer och då blir fabrikanten glad (och rik). Numera använder jag olja istället, även när jag är ute i solen. Det går bra om jag inte är ute alltför länge.

Johanna Söderlund sa...

Anonym:
Jag vet inte om det brukar vara alkohol i krämer, men det låter som en rimlig förklaring till att folk blir beroende av krämer.

Torr hud kan t.ex. bero på omega-3-brist.

Det bästa är ju om man kan klara sig utan krämer helt och hållet. I annat fall så låter olja som en bra idé, vad använder du för sort?

Anonym sa...

Skin Cancer/Sunscreen – the Dilemma
av doktor Gorham

http://www.youtube.com/watch?v=eeXtGHSt-5o

KrogVet sa...

Vad glad jag blev av det här inlägget, detta är något jag har funderat på en längre tid nu... själv har jag sen några månader slutat nästan helt med hud- och hårprodukter och har finare hy än någonsin. Som student är det tacksamt då man sparar en massa pengar på att inte köpa så mycket onödigt ;) jag har istället provat mig fram med oljor och andra naturliga produkter... kokosfett känns som att den vore bäst, men jag upplever att man blir lite torr av den. Helst använder jag inga återfuktare alls, huden klarar det där själv om man äter rätt och inte tvättar sig med starka produkter i tid och otid!

Småland sa...

WOW!!
Tack för info som jag inte fått nån annanstans!!!
Fortsätt gör det du gör!!

Henrik sa...

Sen jag la om kosten till LCHF och med två morötter om dagen tål jag solen enormt mycket bättre. Innan var jag extremt känslig och nu kan jag vistas i solen 1-2h utan att bränna mig. För mig är det en enorm förbättring.

Lars sa...

Läste någonstans att i takt med den ökande försäljningen av solskyddsprodukter i Australien så hade antalet fall av hud cancer ökat. För sub-gruppen surfare som inte använde solskyddsmedel förekom ingen hudcancer. Det fanns tydligen något bensenderivat i solkräm samt att blockeringen av UV strålar gjorde att kroppen inte kunde omvandla solsken till D-vitamin, något åt det hållet i alla fall.

Förutom diet och motion så är ju sol, vind och vatten en höjdare, :-)

Själv tycker jag maj solen är perfekt att börja exponera sig någon timma om dagen och snart så har man en fin solbränna utan solkräm. Homo Sapiens har ju en enorm förmåga att absorbera solsken i tropikerna och huden blir nästan svart och efter 45 000 år utanför tropikerna blev vi vithudade, blonda och blåögda, det är helt otroligt vilken betydelse solen har egentligen.

Anonym sa...

EU kräver tydligare märkning av solskydd. Nytryckt:
http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/008-57795-201-07-30-901-20090708STO57789-2009-20-07-2009/default_sv.htm
Man vill att vi vuxna smörjer in oss med 6 rågade matskedar solkräm, eller är det kemikalieindustrin som vill det? Tror dessa råd leder till just det ska förhindra.
Mvh
P

Christian Wernstedt sa...

Bra blog!

Det är glädjande att se att stenålderskost också pratas om i Sverige. Jag upptäckte den här livsstilen efter att jag flyttat till USA och modererar och skriver nu på bloggen http://blog.modernpaleo.com .

Beträffande att bränna sig: Sedan jag började med stenålderskost så har jag noterat mycket större motståndskraft mot UV. Jag kan vara ute längre i solen utan att bli bränd och huden återhämtar sig snabbare efter att den blivit lite rödaktig.

Det är en klar skillnad mot tidigare.

adoniaorganics.se sa...

Ekologisk hudvård ,använder traditionell grekisk visdom och blandar det bästa av vad naturen.
adoniaorganics.se