Jag är gravid i 24:e veckan. Jag mår bra och är väldigt glad över att vänta barn. Vi har försökt få barn under flera års tid, men det var svårt eftersom jag hade mycket oregelbunden menstruation och dessutom verkade jag periodvis inte ens ha någon ägglossning, framförallt när jag åt väldigt fettsnålt.
För många som har svårt att få barn så är lågkolhydratkost effektivt, men inte alla. Den vanligaste anledningen till att kvinnor har oregelbunden mens är PCOS, en sjukdom som är kopplad till insulinresistens. Det finns gott om studier som visar att kvinnor med PCOS blir hjälpta av lågkolhydratkost.
För mig kom mensen tillbaka när jag ökade på fettet och minskade lite på kolhydraterna, men den började återigen krångla när jag minskade för mycket på kolhydraterna. Andra kvinnor har blivit av med mensen efter att de börjat med lågkolhydratkost, särskilt vanligt hos kvinnor som tidigare mått bra och haft regelbunden menstruation.
Min slutsats blir, som många gånger förr, att vi är olika och att var och en måste prova ut vad man mår bra av.
Nu är jag alltså gravid och får därför ofta frågor om hur jag mår. Särskilt vanligt i början är frågor kring huruvida man är illamående, och just illamående har jag knappt känt av alls. Givetvis kan det bero på en massa olika saker, men intressant i sammanhanget är att de vanliga kostråden antagligen förvärrar problemet - särskilt att man ska äta fettsnål mat och snabba kolhydrater i form av torra kex när man blir illamående. Det kan visserligen hjälpa för stunden, men givetvis vill man slippa återkommande illamående och då är det ingen bra idé att proppa i sig skorpor. Hormonsvängningar är kopplade till blodsockersvängningar och därför är det bättre med långsammare kolhydrater.
Dock har vissa gravida svårt för att fortsätta äta så mycket fett som de gjort tidigare. I sådana fall kan det vara bra att höja proteindelen och äta mer långsamma kolhydrater. Personligen tyckte jag att det gick utmärkt att äta fett, även om jag inte är någon extrem på området och faktiskt har jag trivts bättre med kolhydratsnål mat sedan jag blev gravid.
Tragiskt nog är många gravida rädda för fett vilket ofta leder till en väldig hunger; kött och fett är otroligt effektivt när man är så där hungrig så att det känns som ett hål i magen.
Som många andra gravida har jag periodvis varit väldigt hungrig och har därför ätit mer än vanligt, framförallt har jag ätit lite oftare. Dock har jag inte gått upp speciellt mycket i vikt, till skillnad från de som följer gällande kostråd. Fettsnål mat mättar mest för stunden och är dessutom mer fettinlagrande än kolhydratsnål mat.
Ett annat vanligt problem hos gravida är foglossning, något som inte var uppfunnet för några decennier sedan. Givetvis hade kvinnor sådana besvär förut också, men det hade ingen särskild benämning. Det verkar också som att foglossning är vanligare nuförtiden, vissa hävdar att det skulle bero på utbredd p-piller-användning. Jag vet inte om det ligger något i det, men foglossning är i alla fall kopplat till hormoner.
Jag fick känning av foglossning relativt tidigt, i vecka 16-17 - ont i ryggen och obehag när jag gick. När jag förstod att det var foglossning så ökade jag på mina tillskott med magnesium, eftersom jag läst om flera som blivit av med foglossning av relativt rikliga mängder magnesium. Själv tar jag ett piller med både kalcium och magnesium eftersom jag knappt äter några mjölkprodukter alls förutom ghi. För de som äter mycket ost kan det räcka med magnesiumtillskott. Det är bra att tänka på proportionerna mellan magnesium och kalcium eftersom de motverkar varandra i kroppen.
Dagens mjölkprodukter innehåller lägre halt magnesium än förr i tiden, så det skulle ju kunna vara en anledning till att foglossningsbesvär har blivit vanligare.
Andra besvär gravida brukar ha är hård mage och vadkramper, även mot detta brukar magnesium hjälpa. I annat fall kan det bero på vätskebrist. Vid övergång till lågkolhydratkost är det många som får nattliga vadkramper och det har att göra med att man lätt får magnesiumbrist när kroppen anpassar sig.
Magnesium gör så att musklerna slappnar av och för de som har problem med för tidiga sammandragningar så är mer magnesium att rekommendera. Magnesium kan i förlängningen förhindra för tidig födsel.
Jag har inte läst någon studie om foglossning och magnesium, men erfarenhetsmässigt så tycker jag att man ska prova att höja sitt magnesiumintag även om långt ifrån alla upplever någon förbättring - risken man tar är framförallt att man blir väldigt lös i magen, då får man minska magnesiumdosen. Prova med 400-500 mg per dag, helst magnesiumsulfat eftersom det ska ha bättre kramplösande effekt.
I sammanhanget bör man också tänka på sitt kalcium och D-vitaminintag eftersom de samverkar med magnesium. Brist på D-vitamin ökar risken för många smärttillstånd som t.ex. migrän och antagligen även foglossning.
Smärta påverkas även av en dålig fettsyrabalans och hög insulininsöndring eftersom det ökar "de onda" eikosanoiderna. Minska alltså på omega-6 och kolhydrater, särskilt de snabba och söta. Detta är rimligtvis en del av förklaringen till att vissa kvinnor som haft ihållande foglossning i åratal blivit besvärsfria efter övergång till lågkolhydratkost. Foglossning har som sagt med hormoner att göra, så troligtvis kan det förbättras även av motion.
Ett annat vanligt problem hos gravida är RLS, dvs en slags pirr i benen som gör att man har svårt för att sitta eller ligga still. Ca 30% får sådana besvär, och de uppstår framförallt på natten. Jag har på sistone fått så ibland när jag varit uppe alldeles för sent. RLS finns i många varianter, men relativt vanligt är att det har med järnbrist att göra, B12 och folsyrabrist är också vanligare hos de med RLS.
RLS är liksom många andra graviditetsbesvär hormonrelaterat. I det här fallet hjälper ofta läkemedel som höjer dopaminupptaget; därför torde ordenlig motion och högre köttintag också kunna underlätta.
Nu mår jag alltså bra förutom lite RLS och stundtals idoga toalettbesök. Ibland har jag varit ovanligt sugen på räkor respektive sura frukter och bär, men det upplever jag inte som något problem.
Jag har inte haft något problem med svullna ben eller sura uppstötningar, det är också vanligt hos gravida. Vad gäller svullna ben så tror jag att det beror på att jag inte äter så mycket kolhydrater, därutöver skulle det kunna bero på högt saltintag. Jag tror att sura uppstötningar kan ha med rikligt sockerintag att göra och i viss mån intag av mjölkprodukter.
39 kommentarer:
Grattis!
Blev själv gravid efter att ha ätit LCHF i bara 3 månader. Innan har vi knappt kunnat försöka göra barn för min mens varit oregelbunden och för det mesta spårlöst försvunnen. Har inte haft ägglossning alls under dessa åren för när jag började med LCHF fick jag ägglossning inom 1 månad.
Fattade först inte att jag var gravid utan åt LCHF tills jag var i v 9 och jag kunde knappt äta p.g.a illamåendet. Så för mig stämmde det inte att kosten "höll ned illamåendet" utan t.o.m förvärrade det, fettet liksom stod mig upp i halsen.
Men i övrigt förstår jag inte vad som är så farligt att äta enligt LCHF när man är gravid? Att ta bort pasta, ris och potatis och istället lägga till grönsaker? Att skippa mjölredningar?
Ett stort GRATTIS!
En bra tanke när det gäller RLS är att det är en förlängning av ett mer allmänt symptom eller sjukdom. Det är ett trötthetssymptom som kan komma därför att man t ex är gravid eller har en hjärtsjukdom. När man är gravid kan man testa järn, magnesium osv och också tänka på att gå och lägga sig i tid och vila när man behöver. Hörde också att det kan bero på syrebrist.. vilket ju förklarar varför RLS:en försvinner när man rör på sig. När jag hade som värst RLS brukade jag promenera omkring lite precis innan jag la mig, och sen när jag la mig så låg jag helt still.
Du får försöka hålla dig från att gå på toaletten för ofta. Man tränar sin blåsa på det sättet. Ett tag i graviditeten gick jag på toa 4-5 gånger per natt. Men sen började jag hålla mig så mycket jag kunde på dagarna och märkte genast resultat på natten. Då gick jag kanske 1 gång per natt. (Har typ inte kunnat sova en hel natt utan att kissa sen jag var barn)
Det är så mysigt att du är gravid! :D
Grattis Johanna!
Stort grattis, Johanna!
Men vilken rolig läsning - Tokgrattis!!!
/Fjällmor (trogen läsare och 4-barnsmor)
Ett stort grattis!
Jag undrar vad är det du äter av kolhydrater, eftersom du säger att du inte äter några mjölkprodukter, och du är känslig mot frukt. Jag försöker själv komma på en rätt nivå kh eftersom jag mår inte bra av att minska dem så jätte mycket. Jag älskar ost och fet yoghurt men märker att jag blir sugen på mat när jag äter mycket av dessa.
Grattis!!!!
Theresia:
Intressanta tankar om RLS, speciellt det där om syrebrist.
Anita:
Jag äter framförallt mycket grönsaker, men även en del kall kokt potatis, quinoa och gröna bönor. Jag äter frukt och bär men inte de sötaste, det blir mest kiwi, grapefrukt och björnbär.
Ibland blir det även lite ris, bönor, ärtor och gröna bananer.
Stort grattis!
Hoppas verkligen att du fortsätter må bra hela graviditeten.
Nilla
Stort grattid och tack för intressant läsning!
Hej! Bra blogg du har :) Vi äter själv enligt LCHF ! :) Grattis till bebisen. :)
Jättestort grattis! Jag åt lågkolhydrat under graviditeten. Vad man kan hänföra kosten är svårt att säga, men jag mådde väldigt bra under graviditeten bortsett från att aptiten inte var på topp. Inga foglossningar, ingen svullnad, liten viktuppgång, pigg under hela graviditeten. Födde dock en ganska stor tjej (nästan fyra kilo). Gick upp fyra kilo under graviditeten, men gick ner nästan tio kilo i mig själv. För mig som saknade aptit var det skönt att kunna äta mat som mättade så att jag slapp äta så många gånger. Lycka till!
Stort stort grattis och lycka till med denna och kommande bebisar! ;-)
JohannaV
Men vad kul. Grattis till dig! Och bra inlägg som vanligt.
Har du vaccinerat dig mot svininfluensan?
sIMON:
Nej det finns ju inget vaccin än, men jag har tänkt vaccinera mig.
Grattis Johanna! ;)
Du glömmer väl inte den bästa investeringen för ett barn i magen att bli friskt och intelligent, Omega-3 tillskott??
Fredrik Andersson:
Ja jag äter omega-3-tillskott.
Ett otroligt stort grattis till dig! och tack för att du delar med dig i din blogg. Hoppas att många som har problem med infertilitet läser detta. Skadar ju inte att försöka!
Kram
Grattis! Det var länge sen jag tittade förbi här och det här var roliga nyheter!
Båda mina graviditeter hade jag sura uppstötningar, heltäppt näsa och överkomlig foglossning. Tror att det berodde på att min kropp ställde in sig på förlossning relativt tidigt, snarare än på vad jag åt.
Rooibos är bra när man är gravid, provade det här som var hetl fantastiskt.
http://www.packmonitor.se/se/article.php?id=393936&context=74523
Anonym:
Varför skulle rooibos vara så bra vid graviditet? Jag tycker att det är för sött.
Själv dricker jag mycket grönt och vitt te. Jag tycker om när det är svagt så jag använder en påse flera gånger.
Vill börja med att ge dig en stor KRAM och ett stort GRATTIS! Intressant artikel du skrivit här och jag önskar så att jag visste mer om LCHF och tankarna kring magnesium och foglossning när jag var gravid. Senaste gången var dock för 13 år sedan och jag har fortfarande idag problem med mina fogar i höfterna. Kanske kan man sätta igång med magnesium nu... hmm .. får fundera på det :) Oavsett vilket, hoppas din graviditet fortlöper bra och lycka till!
Hej Johanna!
Är väldigt nyfiken på vilket magnesiumtillskott du äter. Det är milt sagt en djungel av preparat där ute...
Superbra blogg! Tack för alla tips du ständigt kommer med!
Jonna:
Det tillskott jag äter nu är jag inte nöjd med, det jag åt förut kommer jag inte ihåg vad det heter. Jag kan återkomma när jag köpt något nytt.
Jag vill bara lämna ett varmt grattis! :D
Hej!
Jag började med LCHF och slutade äta p-piller för ett halvår sedan, sedan dess har jag inte haft ägglossning och det visade sig att jag har pco.
Jag åt p-piller i 4 år, sedan jag var 20 år, och före det hade jag alltid regelbunden mens. Före jag började med LCHF var jag ofta frusen och blev gnällig och svag efter några timmar utan mat (jag var inte fettskrämd men köttskrämd och åt mig ofta mätt på pasta). Jag har alltid varit pinnsmal.
Så nu funderar jag på om jag skall öka på kolhydraterna (vilka kolhydrater i så fall?) och riskera att bli trött, svag och hängig igen? Jag läste också någonstans att man kan försöka minska på mjölkprodukterna vid pco, men det är ju därifrån jag får nästan all fett.
Har du något förslag?
Nea:
Att äta mindre kolhydrater brukar förbättra PCO och PCOS, men det låter rimligt att även en minskning av mjölkprodukter skulle kunna göra det. Jag tror dock att det främst är de snabbare mjölkprodukterna som du behöver minska på, alltså fil, mjölk och liknande men även grädde och creme fraiche. Hårdost och smör borde gå bra.
Utöver detta så rekommenderar jag träning, i synnerhet styrketräning och annan hårdare träning eftersom det förbättrar insulinkänsligheten vilket brukar hänga ihop med PCO och PCOS.
Jag tror att din tidigare proteinsnåla diet kan ha orsakat dina problem; man har i studier sett tydliga förbättringar vid kostombyte till mer protein.
Tusen tack för svaret Johanna! Min träning är i det närmaste obefintlig, eftersom jag ju är smal och tyckte att jag hade ok kondis, men nu skall jag börja styrketräna :) Och försöka byta ut lite av min turkiska yoghurt mot omelett med mycket smör och ost.
Grattis till din nya bäbis, Johanna!
Annika Dahlqvist:
Tack. Till er andra som undrar; jag fick en liten son på juldagen :-). 3140 g och 50 cm.
Gratulerar , vad roligt att höra!
Får jag bara tillägga att jag önskar att min mor hade ätit gojibär när hon var gravid....
Gojibär är definitivt en av mina favoriter inom superfood.
Äter varje dag och är övertygad om att det gör mig piggare.
Har provat många typer av gojibär, ett tips är http://www.goforlife.se/
Grattis till barnet!
Jag har sedan sist börjat träna tre gånger i veckan. Men nu fick jag mina provsvar (av prover som togs innan jag började träna) och enligt dem har jag bra insulinnivåer, och läkaren tyckte att jag absolut måste gå upp i vikt och få mera fett och därför äta lite mera kolhydrater. Hon tyckte också jag kunde träna lite mindre..
Eller rättare saft var insulinvärdet ovanligt lågt, mindre än 2.0. Hoppad det inte är osunt att ha så lågt.
Jag kanske får äta lite mer kolhydrater då eftersom läkaren också sade att det är bra att ha lite fett för medicinerna verkar bättre då (eller något).
Just nu diskuterar vi kostråd till gravida på Babyvärlden.se. Gå gärna in och kommentera samt länka till era bloggar:
http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/MinStory-Gravida-borde-inte-vara-oroliga-for-vad-de-ater/
Mvh
Stefan Bergmark
Stort grattis!
JohannaV
Det vore intressant att läsa om dina tankar kring ditt (och andras) barns kost, om du har några att dela med dig av. Bävar själv inför den dag då jag tvingas sätta mitt barn i förskolan, och det hade varit intressant att höra hur andra kostmedvetna tacklar den situationen. Jag tänker mig att det inte finns så många vete- och mjölkfria dagis i Sverige...
Jag får passa på att tacka för tipset angående magnesium och benkramper förresten, det har verkligen hjälpt min flickvän. Däremot så har det inte motverkat foglossning, mot det verkar bara vila, sömn och annan stresslindring fungera.
Hoppas att du trivs bra som mamma och att du kommer igång med bloggandet igen framöver!
Foglossning är inte enbart hormonellt. Ökningen av foglossningar kan också bero på att väldigt många tjejer idag "lider av" felställningar i bäckenet utan att veta om det.
Själv visste jag om det och hade blivit förvarnad av min sjukgymnast att jag skulle få tidig foglossning - vilket jag också fick! Däremot verkar inte detta vara allmänt känt hos läkare, utan min läkare fick en tom blick när jag förklarade att jag skulle komma att få tidig och svår foglossning. Hon tyckte att det kan man aldrig veta i förväg. Sen kom den som ett brev på posten...
Frågan är varför så många har felställningar i bäckenet idag... Det kan säkert bero på vår stillasittande livsstil, och att det finns muskler som vi inte använder som vi borde.
Skicka en kommentar