2009-10-07

Kampanjer och prioriteringar

Just nu är många engagerade i rosa-bandet-kampanjen, en kampanj som länge har fått väldigt mycket uppmärksamhet. I sig är det förstås inget fel med det, men det känns samtidigt en aning snett att så många lägger så mycket resurser och engagemang på just bröstcancer. Prostatacancer - som ändå är Sveriges vanligaste cancerform - är det t.ex. förhållandevis lite tal om.


Det är många som förespråkar allmän screening av äldre män för att hitta prostatacancer, men det är ett osäkert test och det finns många andra åtgärder som torde vara mer samhällsekonomiskt lönsamma; visserligen hittar testet en del cancerfall, men det leder också till att en mängd människor blir opererade i onödan vilket kan leda till impotens och inkontinens.

Att miljögifter skulle öka risken för prostatacancer är osannolikt, åtminstone i den utsträckning som det skrevs om i förra veckan. Det vetenskapliga stödet för att miljögifter skulle vara en stor förklaring till den ökade frekvensen av prostatacancer finns inte.

Nyligen skrev DN att forskare kommit fram till att egen kontroll av bröst inte minskar dödligheten i bröstcancer, ändå fortsätter Elizabet Johansson från Cancerfonden att rekommendera äldre kvinnor att regelbundet kontrollera sina bröst. Effekten kan bli att människor går och oroar sig för att brösten känns konstiga helt i onödan - och vissa blir också behandlade i onödan.


Personligen känner jag mig mycket mer motiverad att stödja röda fjädern-kampanjen än cancerforskning, eftersom cancerforskningen ändå får så mycket uppmärksamhet. Röda fjädern stödjer forskning angående beroendesjukdomar, något som kostar samhället enorma pengar och orsakar stort mänskligt lidande, både för de drabbade men också för de anhöriga. Konstigt nog så läggs det förvånansvärt lite pengar på sådan forskning med tanke på hur vanligt det är och hur mycket pengar beroenden kostar samhället. Kanske tror människor fortfarande att beroenden bara är ett tecken på dålig karaktär? I själva verket så är beroenden en sjukdom på samma sätt som cancer - beroenden innebär att man har en hjärna som är sjuk.

Det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt att lägga mer resurser på att hjälpa de som är beroende. Liksom många andra sjukdomar så underlättas ett tillfrisknande av en kostomläggning, t.ex. mer naturlig mat, mindre socker, mer omega-3, mindre omega-6 och mer D-vitamin.

Samhället skulle förmodligen göra enorma vinster på att ge allmänna rekommendationer om D-vitamintillskott (även om det för de flesta inte behövs på sommaren) eftersom det hjälper mot så många olika sjukdomar. Läkare skulle också i högre grad kunna kontrollera D-vitaminnivåerna i blodet istället för att ägna tid och pengar åt en massa pseudovariabler så som totalkolesterol. För tillfället så görs det intensiv reklam för Becel pro.activ - en produkt vars förmenta förtjänst är att den sänker kolesterolet. Samtidigt finns inga belägg för att en sänkning av kolesterolet i sig skulle vara hälsosamt; tvärtom så visar studier att de som har ett lågt kolesterol får en ökad sjukdomsrisk. Personer med lågt kolesterol drabbas t.ex. oftare av depressioner. Oavsett så är margarin i allmänhet väldigt onyttigt, och i synnerhet Becel pro.active. (Bregott, vilket faktiskt är definierat som ett margarin, är undantaget i sammanhanget.)

Nu är det för övrigt en bra tid på året att börja med D3-tillskott, eftersom solen inte längre ger någon D-vitaminbildning i huden. D-vitamin är bra mot det mesta men många kosttillskott kostar ganska mycket om man vill få i sig en bra dos så därför tänkte jag tipsa om det billigaste preparatet som jag har sett: Vitamin D3 från Bättre hälsa. Man kan köpa det härifrån. Jag rekommenderar en till två tabletter per dag á 2000 IE för vuxna och en tablett varannan dag till barn under 10 år, eller motsvarande mängd från D-droppar.


D3 från kosttillskott utvinns från ull. (Djur liksom människor bildar D-vitamin i huden eller pälsen utifrån kolesterol om man får UVB-ljus på sig). Katter får i sig D-vitamin genom att slicka sin päls. Det finns också en vegetabilisk variant av D-vitamin, D2, som t.ex. finns i kantareller. Den behöver omvandlas i kroppen till D3 och behövs därför i mycket större doser för att få samma effekt.

Jag vill i sammanhanget tipsa om en utmärkt och faktaspäckad artikel om D-vitamin som man får del av om man blir medlem i Sveriges Konsumenter i Samverkan. Prova på-abonnemang kostar 100 kr.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att se dig här igen! Intressant som vanligt! Hälsar Majsan

maxiq sa...

Jag brukade stödja Cancerfonden men eftersom de inte kan uppvisa att de stöder kostforskning utan bara forskning på nya mediciner så ligger mitt bidrag på is så länge...

dufva sa...

Bra skrivet Som vanligt Johanna!

Angående D-vitaminet är det helt klart en avgörande faktor både för att motstå banala förkylningar och influensor, men också för att hålla allvarliga sjukdomar som cancer på behörigt avstånd.
Tyvärr är det svårt att få tag på riktigt bra d3-vitamin idag i vårt land eftersom rekommendationerna länge varit onödigt lågt angivna.

Efter ett år med d-vitamintillskott kan jag också konstatera att ingen i min familj varken barn eller vuxen haft en enda infektion vilket är rätt remarkabelt..

Anonym sa...

Jag har haft årliga återkommande problem med höst- och vinterdepressioner, men blev rekommenderad D-vitamin (4000 IE/dag) av en läkare, som nämnde att det fanns indikationer i forskningen på att detta kunde hjälpa, men att det var långt från beprövat.

Nu vet jag mycket väl att anekdotisk evidens inte är så mycket att hänga i julgranen, men för mig var det som skillnad mellan natt och dag! (Eller sommar och vinter, om man så vill :))

Från att ha varit helt orkeslös och knäckt under vintrarna, så är jag plötsligt i princip lika pigg som under somrarna. Det är nästan ingen överdrift att säga att det har revolutionerat mitt liv.

Sen dess är jag helt såld på D-vitamin. :) Jag misstänker starkt att man totalt underskattat vikten av D-vitamin, och hur mycket D-vitamin vi nordbor egentligen behöver.

A F sa...

Hej Johanna,

Kul att se dig på LCHF-konferensen, ännu en gång tack för en bra blogg. Och lycka till med bebisen.

Jag har funderat ett tag på det faktum att läkemedel måste genomgå noggranna kliniska prövningar och godkännas av läkemedelsverket, och läkare som skriver ut felaktiga läkemedel kan ställas till svars.

När det gäller rådgivning tycks både företag och myndigheter kunna säga vad som helst utan kontroll av vetenskapligt underlag och ev. biverkningar. Jag tänker på fettsnåla kostråd, råd att undvika solen, råd att undersöka sina bröst etc. Borde man inte ha en motsvarande granskning som läkemedelsverket gör för hälsorelaterade råd?

Colldén sa...

På tal om D-vitamintillskott, vad har du för syn på A-vitamin? Weston A Price foundation trycker ju rätt hårt på att rikligt med A-vitamin, i kombination med D- och K-vitamin, är en av hörnstenarna i en hälsosam kost, och pekar på att fall av vad som verkar vara A-vitaminförgiftning i själva verket skulle bero på otillräckligt intag av D-vitamin.

Vad tror du, är A-vitaminbrist en viktig ouppmärksammad orsak till dålig hälsa, och skulle de flesta av oss må gott av saker som att regelbundet äta lever och dagligen ta en eller två teskedar torskleverolja?

Jon Jonsson sa...

Hej igen Johanna!

Intressant artikel.
Det skulle vara intressant om Cancerfonden, Hjärt&Lungfonden med flera kunde styra över en del av alla insamlade medel till studier av hur kosten påverkar hälsan.
Allra helst en studie som ser på hur kost med lågt kolhydratintag och utan konstfetter påverkar dessa sjukdomar.

Hur ska man göra för att göra så att det blir så.

Hälsningar

Johanna Söderlund sa...

A F:
Ja man kan tycka att det är konstigt att man kan ge hälsorelaterade råd hur som helst, men å andra sidan har vi olika syn på vad som är vetenskapligt. Risken skulle vara att man inte får ge råd om att äta rött kött t.ex. för att det inte är tillräckligt utforskat.

Colldén: Jag tror att A-vitamin är nyttigt om man har en bra D-vitaminnivå, det är möjligt att det för balansen krävs K-vitamin också. Inuiterna åt väldigt mycket av alla fettlösliga vitaminer när de åt sin ursprungliga föda och de mådde mycket bra.

Jag tror inte att A-vitamin-brist är någon hälsofara generellt sätt, de flesta får i sig en hel del. Men det är möjligt att det skulle ge extra hälsofördelar om man hade ett högre A-vitaminintag. I vilket fall så finns det ingen anledning att undvika lever för de som har en bra D-vitamin-nivå i blodet.

Jon Jonsson:
Ja mer kostrelaterad forskning skulle behövas, jag tror att det främst är upp till politikerna att ordna med sådant.

Maria sa...

Hej Johanna! Läser i din blogg som ger ett selektivt och granskat urval av alla kostråd vi bombarderas av, en underbar service! Jag saknar sökfunktion i bloggen dock.. skulle vilja se om du skrivit något om surdegsbröd eftersom jag har börjat baka en hel del sådant själv. Hälningar Maria

Johanna Söderlund sa...

Maria:
Tack.
Längst upp till vänster finns en sökruta där du kan göra sökningar inom min blogg.

Unknown sa...

Hej! Japp, är här och gör lite reklam för en gratis lågkolhydratinformationssida. (vilket underbart långt ord) Hoppas att ni vill smita in på www.kostgajden.se

Tycker du om det du ser hoppas jag du vill sprida sidan vidare ;)

Härliga hälsningar
Anna

Johanna Söderlund sa...

Anna:
Bra idé på sida, men den känns inte tillräckligt bra för att jag ska vilja länka till den.

Johanna sa...

Tips på en bra bok om ätstörningar:

”Mat, Träning & Ångest – berättelser ur verkliga livet”

En väldigt intressant bok som innehåller berättelser om olika personer som varit eller är drabbade av någon slags ätstörning där de berättar ingående om vägen till sjukdomen samt vad de gjort för att försöka bli friska och fria från allt. Ett kapitel innehåller endast handgripliga råd från de som varit sjuka.

Superbillig också.
Läs mer på www.mattraningangest.se

Andreas sa...

Hej! Jättebra sida du har med mycket intressanta vinklar på hälsa.

Jag har en liten fundering kring d-vitamin. Jag har nyligen upptäckt denna fantastiska vitamin och är helt säker på att det svenska klimatet kräver ett rejält tillskott.

Hur pass värmekänsligt är d3? Jag brukar göra en varm (inte kokad) dryck på helmjölk till min 1,5 åriga dotter med kokosfett i bl.a. Tror du man skulle kunna blanda i d3-pulver från en halv kapsel i detta utan att den förstörs eller förändras på något sätt?

Johanna Söderlund sa...

Andreas:
Jag är inte helt säker men jag tror inte att det är någon som helst fara att göra som du föreslår. Fettlösliga vitaminer brukar inte vara speciellt värmekänsliga och vi får ju i oss det från tillagad fisk t.ex.

Anonym sa...

Johanna. Dina superbra analyser och texter behövs verkligen. Det gör inget om du upprepar dig. Skriv gärna mer om du har tid! Annars så får du ha det bra:-)

Johanna Söderlund sa...

Anonym:
Jag har inte haft tid att skriva på länge, men det kommer att komma fler inlägg förr eller senare.

Katja sa...

Hej!

Jag jobbar på Tastecasting.se och just nu planerar vi flera spännande events i Stockholm. Jag undrar ifall du skulle vara intresserad av att få inbjudningar till kommande tillställningar? Maila mig då på katja@tastecasting.se.

Du kan kika in på tidigare events på www.tastecasting.se.

Ha det fint!
Mvh Katja

K2 sa...

Japps, håller helt med. Bort med sockret, fettskräcken och det överdrivna intaget av omega 6. Addera d-vitaminrekomendationer och få bort alkohol- och sockermissbruket och samhället sparar otroliga summor pengar. Själv skulle jag gärna addera lite vitamin k2 också. Weston a Price:are som jag är. :)

Fjällmor sa...

Hej Johanna!

Jag vill bara tala om att jag saknar dina klokskaper. Hoppas allt är väl med dig och de dina.

Vänliga fjällhälsningar

bella sa...

Vilken fin blogg!
Läs gärna om mitt mål att gå ner 8 kilo på 4 månader!