2007-04-01

Nya rön om ursprunglig föda


Ny forskning från Fake University i Ashford indikerar att människans släktträd måste ritas om. I själva verket verkar det som att vi härstammar från idisslarna.

Forskarna har funnit rudimentära, tillbakabildade rester av såväl våmm, nätmage som bladmage i människans matsmältningssystem; blindtarmens maskformiga bihang är till exempel det som återstår av nätmagen, och de andra strukturerna syns också tydligt när man vet vad man letar efter. Den här typen av matsmältningssystem, med fyra magar, är något som uteslutande finns hos idisslande djur - till exempel dagens kor - så härstamningen är ovedersäglig.

Varför har man då inte gjort denna upptäckt tidigare? Professor Poisson d'Avril förklarar:

"Tarmsystemet är något av en labyrint. Vi har tidigare bara antagit att det ser ungefär likadant ut hela vägen, för att slippa rota i det"

Även genetiska undersökningar stödjer de nya rönen. Man har nyligen identifierat en vilande gen i den mänskliga arvsmassan som är identisk med kornas gen för att producera kymosin - ett enzym som hydrolyserar mjölkproteinet kasein till parakasein, allmänt kallat ko-enzym.

Det här har förstås efterverkningar för vår bild av ursprunglig föda. Eftersom vi under en stor del av vår utvecklingshistoria kan antas ha strövat fram på savannen, stilla betande, så följer det att vi med stor sannolikhet mår bäst av att basera vår kost på födoämnen som gräs, maskrosblad och klöver.

Enligt studier så har också individer som baserar sin kost på ovanstående avsevärt mindre risk för att utveckla folksjukdomar som hjärtkärlsjukdom och diabetes. En viss förhöjd risk för mul- och klövsjuka har emellertid identifierats.

Livsmedelsverket ser emellertid ingen anledning att revidera sina kostråd för att ta hänsyn till de nya rönen:

"Nej, de gamla kostråden duger bra; är man orolig kan man istället ta lite extra lättmargarin på mackan".

Tillägg andra april:
Det här var alltså Kost och Hälsas aprilskämt - men det förstod ni säkert. April, april!

8 kommentarer:

gts sa...

Raden om Livsemedlsverket uppskattar jag särskilt. Den är helt oberoende av dagens datum.

Anonym sa...

Hahaha, mycket bra!

Anonym sa...

1/2 in i artikeln förstod jag att det var aprilskämt på gång och kände mig lite dum.... men det gick över. Tror du att fasta har någon hälsobringande inverkan. Det kan ju tänkas att jägar/samlar människorna inte hade stadig tillgång till livsmedel och att vi därför genetiskt är anpassade till att klara oss utan föda under längre perioder. Vad tror du om avgiftning och utrensningsmekanismer som det pratas om från dom som förespråkar fasta?

gts sa...

Simon: Visst är vi anpassade att klara matbrist, men jag tror inte att det är önskvärt. Bättre om man får sin dagliga ranson. Jag tror hela matsmältningsapparaten mår bäst av att vara igång fortlöpande, bl a för att behålla bakteriebalans i tarmarna. Jag tror dock inte att det finns relevanta forskningsresultat om detta, så det är bara min magkänsla jag bygger på.

Johanna Söderlund sa...

Jag instämmer med Hans.

Många upplever ju att de känner sig piggare när de fastar men eftersom man inte behöver gå så långt för att bli pigg finns det ingen anledning att bli så extrem. Viktiga anledningar till att de blir pigga är nog uteslutning av mjölk och spannmål och att de äter så mycket antiinflammatoriskt.

Fasta innebär också att man avstår från kolhydrater som man lätt blir trött av, t.ex bröd, pasta och potatis. Det kan man ju avstå ifrån utan att behöva fasta, det är serotonin som gör att man känner sig trött efter sådan mat.

Fasta är alltså ingenting jag rekommenderar.

Anonym sa...

Fake University, jättekul! Det var längesedan jag blev så lurad!

Zac sa...

Jag läste storögd ungefär hälften, sedan började en kylig känsla sakta komma i magen...

Visst är det pinsamt, men jag skyller på att jag var yrvaken när jag läste det! :o)

Men å andra sidan så är det intressant med hur lätt vi har att tro på något som ser välskrivet ut - även om vi faktiskt vet med oss att det inte riktigt stämmer. Speciellt dagsaktuellt är det med tanke på den usla artikeln (som du gick igenom i din förra post), Low carbohydrate–high protein diet and mortality in a
cohort of Swedish women
som skapade braskande rubriker, men som ekade rejält tomt på innehåll.

Tyvärr innebär sådan usel forskning att i alla fall jag tappar en del förtroende för vetenskapen, samtidigt som jag rent intellektuellt vet att man måste ha ärmarna uppkavlade och gräva, gräva gräva...

Bra aprilskämt var det i alla fall, välskrivet och väl underbyggt - som vanligt av dig! :o)


//Zac
PS. Den "piggare" känslan under fastan handlar väl egentligen om att man är naturligt "hög" på ketondrift?

Anonym sa...

Superbra! Bättre än tidningarnas aprilskämt!