2020-04-06

Mina corana-tankar

Det är svårt att veta hur man ska göra i de här corona-tiderna. Det är ju en balansgång mellan att sätta folk i karantän och att låta människor må bra av att få leva livet, (t.ex. genom att ha ett jobb och en försörjning). Som så ofta blir det som mest dåligt om det blir för extremt, så också i det här fallet. Men tyvärr finns det ingen bra lösning, hur man än gör så blir det dåligt. T.ex ökar ensamhet sjukdomsrisken vid många sjukdomar, men jag tycker alltså inte heller att man ska fortsätta som om ingenting har hänt.

Jag hade en jobbig vår, jag hade nån konstig oklart sjuka så höll mig hemma i flera veckor. jag får mycket mer ångest när jag inte tränar regelbundet också (ganska vanligt samband.)


                                                     


Saltvattengurgel
Det finns fantastiska studieresultat som visar på att saltvattengurgling minskar risken för förkylning och influensa. Vissa har framfört klagomål på att de inte utförde studierna dubbelblint, men vissa saker är kluriga att utföra dubbelblint. Jag inser att de fina studieresultaten delvis kan bero på placebo, men jag gillar placebo så det gör mig inget (Lästips: Tankens kraft.), jag tror vi behöver mer av den varan, i synnerhet i dessa tider. Jag och många med mig har nog fått nocebo-effekter på grund av att det varit så mycket fokus på elände våren 2020. (Fick efter att jag skrev detta reda på att det även finns studier som inte visat några positiva effekter av saltvattengurgel, men eftersom det hjälpte mig tänker jag att det kan vara värt att prova.)
                                         



Biverkningar med statiner
Det finns intressanta spekulationer kring varför t.ex människor med högt blodtryck och typ-2-diabetes är så kraftigt överrepresenterade bland de som dör av corona. Hypotesen är att riskgrupperna oftare äter statiner och vissa blodtryckssänkande mediciner, vilket skulle försämra immunförsvaret vid coronasmitta. Det är känt sedan tidigare att sådana mediciner ger många biverkningar. Att t.ex. statiner skulle öka risken att dö i corona är förstås mest spekulationer än så länge, men om intresset väcks bland folk så kanske någon tar tag i detta och undersöker om det kan stämma. Oavsett så tycker jag att det är en skandal att det läggs så mycket pengar på statiner, när det finns så mycket annat som ger positiva effekter utan en massa biverkningar. I synnerhet nu när det inte finns så mycket mediciner vid corona-besvär, åtminstone inte för egenvård.

Förebyggande åtgärder
Jag blir ofta så förvånad över att det skrivs så lite om förebyggande insatser för att förbättra immunförsvaret, det finns mycket som redan är känt när det gäller immunförsvaret, ändå är det många som inte känner till hur stor effekt man kan få från kosttillskott och annat som inte är mediciner. Den senaste månaden har jag lärt mig om två nya faktorer. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Jag hoppas att det kommer att komma ett corona-vaccin till riskgrupperna, men fram till dess så finns det annat som är lovande:

C-vitamin
Åtminstone tre större studier genomförs just nu kring sambandet mellan C-vitamin och corona, bland annat i New York och Kina. På sjukhus kan man ge c-vitamin intravenöst och det verkar minska risken för att patienterna ska behöva syrgas. Syrgas är väldigt dyrt (läs personalkrävande) och det är även riskabelt för patienten. Behovet av C-vitamin är individuellt och kan vara ganska stort vid t.ex. hjärtsvikt och hård mage.

Tips om du vill prova askorbinsyra (C-vitamin du kan hitta bland kryddorna i mataffären)
Ta 0,5-1 krm per gång och bara så ofta så att du inte blir lös i magen. Om du någon gång äter för mycket är det ingen fara, men det är inte bra om det blir för mycket hela tiden. När jag hade urinvägsinfektion åt jag 20 krm per dag och kanske hade det gått över fortare om jag åt ännu mer. Intressant hur kroppen funkar - då blev jag inte lös i magen trots att jag åt så stora mängder C-vitamin.

D-vitamin
D-vitamin minskar risken för förkylningar och influensa och eftersom många äldre har en stor brist kan det bli en stor skillnad för hälsan. Så här års ((skrevs våren 2020) har de flesta svenskar som inte varit utomlands eller ätit tillskott brist.

Zink
Zink-tillskott minskar risken betydligt för förkylningar, jämfört med C-vitamin är det en tydligare effekt, rimligtvis för att många har brist på zink. Men jag tror att vid t.ex. corona borde alla äta extra mycket C-vitamin.

Probiotika förkortar sjukdomsperioder
Tips är att blanda surkål med någon sås, så blir det godare, jag blandar oftast hemmagjord majonnäs och ICA:s surkål på påse. Den surkålen är god, billig och nyttig, och passar lagom i en urdiskad kokosfettsburk. Leta alltid efter surkål i kyldisken. De pastöriserade är ju poänglösa – uppvärmningen från pastöriseringen dödar ju bakterierna. Från början åt jag mest surkål för att det är nyttigt, men nu älskar jag det, så kanske kommer du också vänja dig.
Studier
Tänk så mycket resurser samhället skulle spara ifall fler människor kunde klara sig utan sjukhushjälp när de får corona. Och kom ihåg att bara för att det i nuläget inte finns studier som visar på en fördel med t.ex kinesisk örtmedicin så behöver det ju inte vara dåligt, och tänk det kanske till och med är nyttigt, men fram tills vi vet tycker jag att människor kan få avgöra det själva. (Ett tag avrådde WHO från kinesisk örtmedicin).


2 kommentarer:

Piltson sa...

Johanna, jag skrev en lång kommentar här men blev bortsorterad av google.
Tror vi har gemensamma erfarenheter, här har jag haft coronasymptom i 5-6 veckor utanatt sjukdomen brutit ut. Hör av dig om du vill, skandok@gmx.de

Hälsning
Piltson

Piltson sa...

OK, Johanna, jag gör ett nytt försök.
I Guardian berättades nyligen om en dr Paul Garner, som hade Covid19-symptom i flera veckor utan att sjukdomen bröt ut:
https://www.theguardian.com/world/2020/may/15/weird-hell-professor-advent-calendar-covid-19-symptoms-paul-garner
Referatet byggde på en bit som han själv skrivit i BMJ:
https://blogs.bmj.com/bmj/2020/05/05/paul-garner-people-who-have-a-more-protracted-illness-need-help-to-understand-and-cope-with-the-constantly-shifting-bizarre-symptoms/
Precis detta har jag nu upplevt i 6 veckor. Symptom som kommer och går: trötta leder, halsretning, lokal huvudvärk, fläckar som kliar utan att missfärgning av huden, tillfällig andfåddhet men inte så allvarligt att man behöbver hjälp. Båda texterna ovan ledde till kommentarer från personer, själva läkare, som upplevt något liknande. Detta är en aspekt av covid-19 som inte observerats på annat håll, man undrar hur vanligt det är.
Försökte påpeka detta hos annika Dahlqvist men väckte inget intresse.
Den andra frågan var skillnaden i dosering av vitaminer C och D och zink. Rådgivning i samband med Corona föeslås mångfalt den dosering som anges på burkarna och “inte får överskridas“. Här vore en kommentar också intressant.
Hälsning
Piltson
skandok@gmx.de