2006-10-31

Kortfattade matråd till alla

Våra kroppar är inte anpassade efter den mat som en genomsnittsmänniska äter anser läkaren Staffan Lindeberg som forskar om stenålderskost. Han ger följande råd:

Mer mager mat: ät kött, fisk, grönsaker, frukt och rotfrukter
Mer lösliga fibrer: ät frukt, rotfrukter och baljväxter
Mindre mängd tomma kalorier: undvik matfett och snabba kolhydrater
Mindre mängd mättat fett: undvik ost och andra feta mejeriprodukter
Mer enkelomättat fett: nötter, rapsolja och olivolja
Mer marina fettsyror: rapsolja och fet fisk (magert tillagad)
Lågt saltintag
Ändra vardagsmaten, undvik bantningskurer.
Lagad mat ofta bättre än "lättlunch" som blir förvånansvärt fet pga dressing och smörgås.
Ät en portion, långsamt, vid matbordet.
Hellre frukt än smörgåsar och kakor.
Ät helst kött eller fisk till varje måltid.
Handla inte när du är hungrig.
Jag vill lägga till ett par punkter:

  • Minska rejält på industriellt tillverkat transfett som finns i delvis härdat fett.

  • Ät lagad mat hellre än smörgås och mjölkprodukter.

  • Ät en bra frukost, gärna med ägg.

  • Ät naturligt fett från nötter, fisk, avokado och vilt kött hellre än vegetabiliskt fett; undvik i synnerhet margariner.

Jag tycker dessa råd är enkla och bra, men det är svårt att förenkla så följ min blogg för vidare djupdykningar i kostområdet.

PS: Förtydligande 2007-01-23

Jag står inte helt bakom Staffan Lindebergs råd, utan citerar dem framför allt som en introduktion till ursprunglig föda så som den hittills ofta har beskrivits.

Jag anser att Staffan Lindeberg i sina råd lägger onödigt fokus på fettsnålhet och minskning av mättat fett. Magra mjölkprodukter verkar vara ett större problem än feta. En ursprunglig föda kan bli nyttig på hans sätt, men den behöver inte bli sämre - och blir inte heller mindre ursprunglig - för att man inkluderar vissa mättade fetter.

6 kommentarer:

tobbo sa...

Bra tips, men varje tips kan ju säkert fördjupas och förklaras. Kanske som varsin egen bloggpost? Man vill ju veta argumenten bakom påståendena.

Ät fet fisk därför... osv.. ;)

Johanna Söderlund sa...

Jag ska utveckla tipsen framöver, men jag har mycket jag vill skriva om så det kanske dröjer ett tag innan jag gått igenom dem.

Anonym sa...

PÅ vilka grunder vill du undvika smör, ost och feta mejeriprodukter överhuvud taget?
Vi frågade ett 20-tal "experter" i fyra länder om bakgrunden till denna ängslighet. Ingen kunde ge ett rimligt svar. Staffan Lindeberg medgav att han "kompromissat", oklart dock på vilka grunder. I övrigt välkommen, jag skall följa med dina iakttagelser.

Johanna Söderlund sa...

Jag ville skriva alla råden som ett citat, men var lite tveksam till att ta med hela listan just på grund av det rådet. Jag gjorde det trots allt dels eftersom jag inte tycker att mjölkprodukter är bra över huvudtaget. Mättat fett finns ofta samtidigt som omega-6, till exempel i feta mejeriprodukter som också är dumt. Ost är väldigt sur mat, (syra-bas debatten). Sen är det ju mycket energi vilket de flesta får i sig för mycket av. Jag har läst att det är svårt att tillgodogöra sig kalcium från ost. Dessa saker gjorde att jag tog med rådet. Men jag håller med om att det är en överdriven hysteri kring feta mejeriprodukter eftersom det finns så många andra större problem.

Anonym sa...

Hej! Bra blogg, lättläst. Jag skulle uppskatta dina bästa recept! Det är så svårt att hitta på nya saker när man är så van att t ex äta pasta, jag vet liksom inte riktigt var jag ska börja. Eller kanske ett tips om var man kan söka recept.

Johanna Söderlund sa...

Boken Modern stenåldersmat (finns här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127355594) har goda recept, där fick jag nya ideer. Rotfrukter och grönsaker i ugn är bra, wokning, laga i lergryta.

Paleolitiska recept på nätet: http://paleofood.com/

På sikt kommer nog också johannasreceptblogg.