2006-11-01

Eskimo-3

Jag rekommenderar i princip alla att äta tillskott med fiskolja, eftersom omega-3 har så många hälsomässiga fördelar. Men många fiskoljor är tyvärr av väldigt dålig kvalitet.

Omega-3-fett härsknar väldigt lätt, precis som andra fleromättade fetter. De är känsliga för värme, ljus, och luft. Antioxidanter skyddar fett från att härskna, så man bör välja en fiskolja med tillsatt E-vitamin eftersom härsket fett är skadligt.

En nyöppnad burk med fiskolja håller generellt en bra kvalitet, men med tiden så härsknar fettet mer eller mindre. Apoteket har en fiskolja Eskimo-3 som har fått mycket bra testresultat. Jag rekommenderar Eskimo-3 starkt, eftersom den garanterat gör nytta, den finns även som barnvariant. Omega max 1000 har fått ganska bra testresultat och är lite billigare.

Se särskilt upp med omega-3-tillskott i vegetabilisk form, t.ex linfröolja. Vegetabilsk omega-3 är kortkedjad men vi behöver långkedjad omega-3 som finns i animalier. Läs mer om fettsyrabalansen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra tips. Har piller också sådär dålig hållbarhet?
Länken till den billigare varianten funkade inte.

Johanna Söderlund sa...

Nej, det är fett som är känsligt, i synnerhet omega-3 och andra fleromättade fetter.

Tobbe sa...

Såg på TV i veckan en proffesor i näringslära som sa att fet fisk är nyttigt men i Omega-3 finns inte de nyttigaste sakerna med. Omega-3:s betydelse för hjärtat var försumbara enligt honom. Jag har haft många kontakter med företag som säljer Omega-3. Inget. Jag menar INGET företag har kunnat tala om vilken mängd EPA eller DHA som man bör inta. Doseringsanvisningarna verkar enbart styras av att priset inre ska bli för högt. Krill. Jättenyttigt??? Skulle man se till att få i sig lika mycket EPA och DHA som vanligt Omega-3 skulle de bli alldeles för dyra att sälja. Omega-3 säljs bara av en anledning. Att tjäna pengar inte att vi ska må bättre. Gör din kropp och din plånbok en tjänst. Ät mer fet fisk.
Titta på mejerierna som marknadsför sina produkter med att de innehåller Omega-3. De de inte nämner är att de använder vegitabiliskt Omega-3 och inte ifrån fisk. Detta är helt verkningslöst men det säljer bra. Jag skulle kunna fortsätta i det oändliga med att vis hur företagen lurar oss varje dag. När kommer första hudkrämen eller hårschampot som innehåller Omega-3? Många skulle säkerligen gå på den bluffen också.

Johanna Söderlund sa...

Tobbe:
Jag håller med om att fet fisk är bättre än tillskott, delvis på grund av att fisk också innehåller mineraler och D-vitamin. Ofta överdrivs också fiskoljans nyttighet.

Dock finns det studier som visar att tillskott gör nytta, så helt påhittat är inte tillskottens nytta.

Men visst det finns många märken med dålig kvalitet, härsket omega-3 är t.ex. inte nyttigt.