2006-11-20

Mörk choklad för hälsan

Gång på gång har forskningen kopplat hälsomässiga fördelar till choklad. I en undersökning hade den grupp män som åt mest kakao - drygt 4 gram per dag - halverad risk för dödsfall. Men choklad är onyttigt, och det ska man inte äta. Hur kan det hänga ihop?

Svaret är att det gör det inte, för choklad och choklad är olika saker. Det finns bra choklad och det finns dålig choklad, och som vi ska se så får man i stor utsträckning det man betalar för.

Choklad gör man som bekant av kakao. Man fermenterar, rostar, skalar och maler kakaobönor, och erhåller då kakaomassa. Kakaomassa består delvis av fett. I processen utskiljs detta, det s.k. kakaosmöret, och återstoden kallas för kakaopulver eller fettreducerad kakao.

Läser man på innehållsförteckningen på en godtycklig chokladkaka kommer man att se att den består av ett urval av ingredienserna kakaosmör, kakaomassa, fettreducerad kakao, mjölk, socker, härdat fett, andra fetter, och troligen aromer och emulgeringsmedel.

Av dessa är det kakaomassan man syftar på när man talar om hälsofördelar, för den innehåller:

  • Mineraler, framförallt magnesium som många har brist på.
  • Rikligt med antioxidanter som de allra flesta har brist på. Antioxidanter skyddar mot åldrande och många sjukdomar som till exempel cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
  • Flavonoider, som sänker blodtrycket och verkar antiinflammatoriskt. De skyddar mot ett förstadium till åderförkalkning.
  • Flavoner, som skyddar mot hjärtkärlsjukdomar och blodproppar.
  • Teobromin, ett milt stimulantia, som är ett bra medel mot rethosta.

Tyvärr försvinner en stor del av flavonerna i produktionen, men studier pågår på en nyttigare chokladvariant.

Ska vi ta tillvara hälsoeffekterna bör vi alltså välja en choklad med högt innehåll av verksam kakaomassa, och därmed lågt innehåll av tomt socker och mjölk. Den kravspecifikationen uppfylls av mörk choklad av god kvalitet.

Effekten av chokladens antioxidanter, flavonoider och flavoner försvinner till stor del när den konsumeras tillsammans med mjölk (till exempel i form av mjölkchoklad), och mjölk har också andra negativa effekter (mer om detta senare). (Många kanske föredrar mjölkchokladens mildare smak framför den bittra mörka chokladen. Det kan man till exempel lösa genom att äta mörk choklad tillsammans med torkad frukt, eller genom att trappa upp kakaohalten lite i taget. Men välj en sort som inte känns söt.)

Kakaosmöret är i sig ett bra fett och är den naturliga fettkällan i choklad, men eftersom kakaosmör är dyrt byts det ofta ut mot andra, sämre fettkällor (på innehållsförteckningen på en billig chokladkaka kanske det står "socker, mjölk, fettreducerad kakao, delvis härdat fett, vegetabiliskt fett").

Se särskilt upp med härdat fett, som är direkt förkastligt. "Block" är ett exempel på en produkt med ett mycket högt innehåll av härdat fett.

Om vi återvänder till vår godtyckliga chokladkaka och tittar på prislappen, så kommer vi att se att ett lågt pris är direkt kopplat till höga halter socker, mjölk, eller dåliga ersättningsfetter i innehållsförteckningen. (Det är intressant i sammanhanget att choklad - i motsats till vad många tror - inte orsakar akne. Däremot kan mjölk och härdat fett göra det.)

Inga positiva hälsoeffekter har uppmätts av vit choklad. Vit choklad innehåller kakaosmör som enda produkt från kakaon, och innehåller mer socker och mjölk.

Livsmedelsverket vill de positiva effekterna till trots inte rekommendera mörk choklad, eftersom det är mycket energirikt. Ett dåligt argument, anser jag. Spannmål är också energirikt, och det, anser verket, "bör ingå i alla måltider". Jag håller inte med dem, varken om choklad eller spannmål - men mer om detta i nästa inlägg.

Mörk choklad är gott. Mörk choklad är nyttigt. Ät gärna kakao eller mörk choklad dagligen. Men läs på innehållsförteckningen, och inte bara prislappen.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste ju då få tipsa om världens godaste choklad! Anthon Berg har en mörk choklad som heter Ghana och som innehåller kakaobönbitar, mmmmm. Efter att ha läst detta inlägg var jag ju bara tvungen ;) att gå och köpa en sån eftersom det inte gick att hitta en innehållsförteckning på internet. Och innehållsförteckningen såg bra ut, om jag fattat vad du skrivit Johanna. Kakaomassa, socker, kakaosmör, hackade rostade kakaobönor och rapslecitin. Mmmm...

Johanna Söderlund sa...

Ja, den är en favorit.

Anonym sa...

apropå rethosta:
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,565565,00.html

Anonym sa...

Verkligen kul att upptäcka din blogg. Jag bor själv i Uppsala och har varit intresserad av just paleolitisk kost (och evolutionsmedicin) sedan början av 2006. Jag sprang Sthlm Maraton i juni (första gången)med ganska strikt kosthållning enl. L. Cordains bok "Paleodiet for athletes".Med knappt 3 mån träning och sluttiden 3.52 vill jag tro att kosten hade betydelse.
Jag kommer att hålla koll på din sida. Hur har du fått all kunskap?

Mvh Mathias Eriksson

Johanna Söderlund sa...

Tack, tack. Jag märker också förbättrade träningseffekter, men för mig som inte tävlar är dock träningsglädjen den största vinsten. Förr var det så jobbigt att röra på sig.

Kunskap kommer från läsnig, kritisk granskning och egna erfarenheter.

Anonym sa...

Jag började titta på paleolitisk kost men det blev inte av att slutföra :-(

Intressant det där med paleolitisk kost och träning. Jag tror också att det är en bra kost för träning.

Mycket proteiner och det vet vi är bra vid träning. Kosten ger ju också mycket vegetabiliskt fett (eller tar jag fel?). Fiskoljan är ju konstaterat bra för träning och det kanske gäller vegetabiliskt fett också?

Dessutom mycket antioxidanter och högvärdiga näringsämnen från frukt, bär och grönsaker.

Intressant det där med rethostan också.

Roligt att det blir allt mer intresse och bloggning om livsmedel och kvalitet. För det är ju trots allt en kvalitetsfråga att välja en god choklad med hög kakaohalt även om det kan vara som litteratur att det krävs en liten insats i början.

Anonym sa...

Tack för ett lärorikt och bra inlägg!
Min choklad som jag äter rätt ofta är den förhatade Marabou Premium Dark 86%.
Enligt innehållsförteckningen är ingredienserna kakaomassa, kakaosmör, socker, fettreducerad kakao, arom, sojalecitin. Minst 86% kakao.
Ser väl rätt bra ut även jämfört med "finare" choklad.
Den innehåller dessutom bara 1,9 g kolhydrater per ruta på 10 g som jag brukar njuta av till kaffet.

Anonym sa...

Felchlins Arriba (72%) och Maracaibo(65%) är jättegoda.

Johanna Söderlund sa...

Arne:

Själv äter jag oftast 85%ig Lindt, jag tycker Marabous 86%iga är lite för mesig. Inget fel med att äta Marabou men jag tror att Lindt är lite nyttigare, den har mer smak och borde betyda lite mer nyttigheter.

Många tycker inte om Lindt eftersom den är lite hårdare, vilket beror på att den är en av få choklader utan sojalecitin. Det är nog ingen större fara med sojalecitin men man kan vara överkändslig mot det.

Marcus sa...

Någon som vet var man kan köpa kakaosmör?

Johanna Söderlund sa...

marcus:
Crearome
kan man beställa kakaosmör.

Anonym sa...

Jag vill bara upplysa om ett ämne till som kan ge akne, nämligen en E-ämne även kallad för sojalecitin, finns i nästan alla dom där chokladsorterna som innehåller allt annat än choklad. Många personer kan vara överkänsliga mot sojalecitin och får då finnar av detta.
E-ämnen har föresten tillkommit pga dess långa kemiska beteckningar som ingen förstår eller börjar tveka om innehållet i en produkt och på så sätt drar sig för att köpa denna fantasktiskt billiga produkt.

Jens Blylod sa...

Vill ni vara först med det senaste, så läs detta !

Det känns som att ni har kommit fram till att Antioxidanterna är det som är det nyttiga i kakao ....

Vet ni om att ALL den choklad som ni stoppar i er har genomgått en s.k. "Dutching Process", där man bla hettar upp kakaon.

I denna process förstörs ca 70-80% av antioxidanterna !!!!!

Tänk er om det fanns en choklad som var kallpressad, dvs alla nyttigheter finns kvar till 100%, som dessutom inte har några som helst icke naturliga tillsatser ?

Denna choklad kommer nu från USA, där man har vetat om detta länge !

Vill du veta mer, så hör av dig till mig på jens@chocoloco.se

Att den sedan säljs via MLM, gör att du som chokladfreak faktiskt kan äta den, få bättre hälsa & dessutom tjäna pengar på det :)

Anonym sa...

HEj Det låter mycket intressant med kallpressat.Var får man tag i denna chokladen.Liz

Johanna Söderlund sa...

Liz:
Det vet jag inte tyvärr, men du kan ju fråga i en chokladbutik.

Hoofa sa...

Lilla Jens! Innan man överhuvud taget har någon kakaomassa att pressa, varmt eller kallt, behöver man kakobönor. Dessa är rostade i 120-130 grader. Man behöver inte vara Einstein för att begripa att det i den värmen isåfall förstörs mer antioxidanten än under varmpressning. Men det har de nog ännu inte kommit på i USA. Eller är det mest så att du vill tjäna pengar?

Anette sa...

Lilla Hoofsa!

Innan man rostar kakaobönorna växer de ute i naturen, det är väl inte så att man plockar rostade bönor eller?

Om man tar dessa kakaobönor och i stället för att rosta dem använder en annan teknik där man bland annat kallpressar bönorna kan man få coklad som INTE hettats upp och där alla nyttiga ämnen i kakaon finns kvar, alltså en mycket nyttigare choklad.

Jag lovar, den tjänar jag pengar på!

Anonym sa...

Hej,
Anthon Berg har kommit med en ny choklad med bitar av kakoböna: Mint & Cacao Crisp - dessutom Fairtrade märk. Me like! :-)

Anonym sa...

Hej,
För att få smak på bönorna så måste de först jäsa dvs fermenteras - annars smakar de inget; där försvinner ca 50% av antidoxidanterna. Därefter torkas de och fraktas till fabrik. På fabriken, rensar och skalar vi bönorna och därefter hackas de i mindre bitar. För att få en jämn kvalitet och för att få fram smaken, rostas bönorna i olika temperaturer beroende av kvalitet. Därefter mals de ner till kakaomassa. Rostningen förstör inte antidoxidanter, det gör jäsningen och conchningen i slutet(där försvinner ytterligare 25% om normalt). Conchning görs för att det bildas ättiksyra när bönorna är färska och jäser -detta tas bort när syre blandas in i chokladsmeten i slutet, innan tempereringen. Kallpressade bönor...mig veteligen är hela den diskussionen från ett företag som bygger på ett pyramidspel. Pay no attention to them...och köp framför allt inte deras argument. Från en tjej som håller chokladskolor och som ansvarar för ett stort chokladvarumärke i Sverige. :-)

Jens sa...

Till en tjej som håller chokladskolor och som ansvarar för ett stort chokladvarumärke i Sverige, men som uppenbarligen vill vara anonym :)

Varför ska det bli pajkastning & ...ha ha ha jag vet bäst attityd.
Så trist !

Jag tackar dig för att du berättar hur din choklad tillverkas. Xocai tillverkas på annat sätt ... läs nedan.

Gällande att detta säljs via s.k. nätverksförsäljning MLM, så vill jag bara belysa några saker.
Jag har aldrig lovat någon eller trott själv att jag ska tjäna miljoner ... det är dom som säger så & tror det som blir lurade & ännu värre lurar andra!

Största anledningen till att MLM har ett dåligt rykte är att många inte förstår att man faktiskt måste JOBBA för att tjäna pengar ! Precis som i alla andra branscher så finns det dom som lyckas & dom som inte. Men dom som misslyckas med tex en MLM produkt skyller oftast på just själva systemet eller företaget, istället för att rannsaka sig själv & lägga ihop timmarna man faktiskt la ner på det. Hoppas att vi kan lämna MLM disskutionen här & nu ... Det är i slutändan samma som alla andra företag i världen, det finns bra & det finns dåliga !


För er som vill grotta ner er fullständigt i vad kakao kan göra för hälsan & varför tillverkningsprocessen är väldigt avgörande läs detta ... http://www.goodnewsaboutchocolate.com/publiccontent/Healthy-Chocolate-Science-Update.pdf

Liz ! Om du vill köpa chokladen eller veta mer om den så kan du alltid kontakta mig via hemsidan www.chocoloco.se

Trevlig Helg !

// Jens

Jens sa...

Eftersom jag är inne på en sida om kost, så vill jag verkligen bara upplysa alla om den här filmen.
HOUSE OF NUMBERS ...kolla trailern ! http://www.youtube.com/watch?v=WQoNW7lOnT4

OBS ...ingenting om choklad :)
men Antioxidander & HIV/AIDS

Johanna sa...

Varför processa kakaobönor till kakor överhuvudtaget och blanda i en massa annat skit?

Det går ju att äta kakaobönorna som de är, och då är dessutom 100% av nyttigheterna kvar. Det är i alla fall vad jag föredrar...

Anonym sa...

Jag äter också Xocai! Den är supergod och supernyttig. Trots att den ej är billig kan man ej finna antioxidanter till ett bättre pris. Den är ju mer som ett smarrigt kosttillskott än något annat. Sötningsmedlet som används är farinsirap, detta har ett GI på ca 30, jämfört med socker som ligger på 100. Båda mina föräldrar har gått ner i vikt och min sjuka lillasyster som tidigare hade ett blodtryck på ynka 78 har nu ett relativt stabilt på 100.
Kallpressad choklad is the shit!

Anonym sa...

Hur är det då med raw cacao? Säljs bla av Renée Voltaire. Har själv aldrig testat.

Från Mrs Chokladjunkie

Johanna Söderlund sa...

Mrs Chokladjunkie:
vet inte

Sofie sa...

150g kakaopulver om dagen är nog ingenting som du rekommenderar. Men om det nu skulle ingå i en persons kost - utan socker eller skumma tillsatser. Säg bara att du får höra att någon äter mellan 100-200g kakao varje dag. Är det positivt eller negativt? Varför kommer det sällan upp fakta om pulvret i sig, utan alltid i form av choklad och sockerblandningar? Är kakaopulvret nyttigt (i rimlig dos...)?

Johanna Söderlund sa...

Sofie:
Ja kakaopulver är nyttigt i rimlig dos, det innehåller t.ex. mycket magnesium och flavanoider.

Tror dock att doser över 100 g om dagen också innebär nackdelar, det finns amfetaminliknande ämnen i choklad t.ex. Men jag har svårt att tro att det skulle vara jättefarligt.

Melissa sa...

Xocai är alldeles säker bland de absolut naturligaste och nyttigaste chokladkakorna men den är ju fortfarande behandlad. Det naturliga tror jag är det absolut nyttigaste.

Kakaobönor innehåller precis som mörk choklad ca 70% kakao och resten fantastiskt nyttigt kakaofett. Att göra en enkel blandning i en skål med kakobönor som ska vara RAW och Gojibär så får du en fantastiskt godis :)

/Melissa

Anonym sa...

En outsider är faktiskt Eldorados mörka choklad, som har samma innehåll som Anton Berghs dyra.
Eldorados kostar typ 5 spänn/100 gram och passar fint med t.ex. Cashewnötter.

Anton

nina sa...

Tyvärr försvinner mycket utav de nyttiga ämnena i kakaon vid upphättning. Därför vill jag gärna tipsa er om världens ända kallpressade choklad Xocai :)


http://www.chokladsmart.com

Biglife.se sa...

Hej

Jag äter rå kakao som inte har förstörts av värme. Äter kakao i mina smoothies varje dag för bättre hälsa.

http://www.biglife.se/se/superh%C3%A4lsa/kakao-18951689

ha det bra

Andreas