2006-11-09

Glykemisk belastning och hjärtrisk

En stor studie publicerad i New England Journal of Medicine visar att kost med låg glykemisk belastning nästan halverar risken för hjärtkärlsjukdom.

DN rapporterar idag om studien men tyvärr innehåller artikeln en del tveksamma formuleringar. De skriver:

"Dessutom hade de som främst åt proteiner och fett ifrån växtriket en lägre risk att drabbas jämfört med dem som främst åt protein och fett från kött."

Studien visar visserligen en något ökad risk för hjärt-kärlsjukdom för individer som äter animaliskt protein och fett i större utsträckning än vegetabiliskt, men effekten kunde bara observeras i gruppen med lågt totalintag av kolhydrater. Observera också att animaliskt protein inkluderar mjölkprodukter och charkvaror förutom kött.

Risken för hjärtkärlsjukdom i studien var starkt relaterad till låg glykemiskt belastning, inte till mängden kolhydrater.

Jag hävdar att studien är ännu ett argument för stenålderskost, att undvika spannmål och istället äta mer kolhydrater från frukt och grönsaker. Av det följer automatiskt en låg glykemisk belastning.

Om man vill äta icke-paleolitiska kolhydratkällor som bröd, pasta, majs, potatis och ris bör man sätta ihop måltider som ger en låg glykemisk belastning för att minska hälsoriskerna. Men fokusera på grönsaker, frukt, bär och rotfrukter; då begränsas energiintaget och man får i sig rikligt med vitaminer, mineraler, antioxidanter och lösliga fibrer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Journalister läser ofta forskningsrapporter fel eller tendensiöst. Jag har sett det förut. Ibland kan man misstänka att det är vegetarianer som letear efter minsta problem med kött.