2007-05-28

Tips om länkar och böcker

Jag börjar med ett boktips: Naturlig Mat av Lars Wilsson. Det är en nästintill heltäckande bok om kost och hälsa. Lars Wilsson är en stark förespråkare av ursprunglig föda med naturligt framtaget kött, ägg och fisk, men han är också pragmatisk och resonerar kring kompromisser vad gäller bröd och mjölkprodukter. Precis som jag pläderar han för naturliga kolhydrater men anser att diabetiker behöver skära ner extra mycket på kolhydrater till förmån för fett.

När jag skrev om kolesterol nyligen utgick jag till stor del från Uffe Ravnskovs material. Han har nu tilldelats LEO-priset för oberoende tänkande.

I Holland har man anordnat en kolesteroldebatt i rättegångsformat. Under rättegången fick två kolesterolkritiker inför en jury av journalister argumentera mot hypotesen att förhöjda kolesterolnivåer orsakar hjärtkärlsjukdom. En klar majoritet av juryn stödde hypotesen före rättengången, men en klar majoritet röstade mot den efteråt. Bloggosfären diskuterar upplägget och utfallet.

Allmänhetens relativa okunskap om kost och hälsa öppnar för oseriösa marknadsaktörer, enligt en intressant artikel i Svensk Bokhandel. Artikeln granskar den kommersiella symbiosen mellan författare, journalister, bantningswebbplatser och livsmedelsindustri.

Daily Mail skriver om hur två ägg istället för ostsmörgås till frukost enligt en studie kan göra att man går ned i vikt.

Två stora brittiska matkedjor ska under 2007 ta bort glutamat, aspartam och azofärgämnen från sitt sortiment rapporterar SvD. Det beror på att uppgifter läckt ut från en stor studie på barn, som indikerar ett samband mellan tillsatserna och adhd, bland annat. SVT skriver också om azofärgämnen och deras samband med vredesutbrott.

Dagens Industri noterar att McDonalds ska byta till frityrolja utan transfett i alla restauranger i USA; tyvärr går man över till raps- och jordnötsolja, ett nyttigare alternativ vore det nötfett man friterade i från början.

Ett bra diskussionsforum är Kolhydrater.ifokus. Där diskuterar LCHF-intresserade allt som har med den kostmodellen att göra. Där finns också en del artiklar, t.ex en bra text om att göra egen buljong för att slippa glutamat, jästextrakt och härdat fett till förmån för nyttigheter från köttbenen.

En ofta mycket läsvärd blogg är Toxiska epistlar. På sistone har det t.ex. handlat om myrkrypningar, livsmedelsverkets annonsoffensiv, att råmjölk skyddar mot astma och allergi hos barn och läkarkårens toxiska myt om diabetes.

Piltson skriver i ett intressant blogginlägg om sambandet mellan magbekymmer och spannmål.

Tills sist några bloggar av LCHF-typ som jag brukar följa:

5 kommentarer:

Anonym sa...

att fritera i nötfett är ju tveklöst godast, men man skulle få vegolobbyn emot sig..

Anonym sa...

Tack Johanna, för att du uppskattar vad jag skriver. Jag har redan sagt att jag uppskattar din blogg väldigt mycket, men det förtjänar att upprepas.
Bosse

Zac sa...

Tack för omnämnandet! För mig är detta en av "måste-bloggarna".

"Jag skriver om kost och hälsa med tyngdpunkt på ursprunglig föda (även kallad stenålderskost, paleolitisk kost) - den mat som vi är byggda för. Jag har belägg för mina rekommendationer, det finns vetenskaplig forskning som stödjer mina påståenden. Om inte så är jag tydlig med att det är mina egna spekulationer." Stämmer till 100%


//Zac

Anonym sa...

var frågan om ledvärk till mig? eller Piltson? Tycker att Kenneth E har ett intressant resonemang om att hans buljongkok bör bli späckat med glucosamin m.m. Själv tar kag och vovven "hästpulver", en kombination av MSM, glucosamin och condroitin. Jag vet när jag glömt, får då ont, vovven glöms inte, hon slutade halta efter två veckors behandling. Vikingmormor

Anonym sa...

Tackar för en väldigt välskriven blogg!