2007-09-30

Kost och hälsa goes Facebooking

Facebook är på allas läppar och många diskussionsforum flyttar dit. Den här bloggen är här för att stanna, men jag tänkte ändock haka på trenden och öppna en Facebook-filial - i form av en frågelåda. Jag har gjort en grupp på Facebook där man kan ställa frågor till mig - men jag välkomnar givetvis att ni diskuterar med varandra där också. Tanken är att frågor som inte direkt har med något speciellt inlägg att göra kan ställas där, och kanske blir kommentarerna efter inläggen här på bloggen mer överskådliga om de främst kommer att handla om det aktuella inlägget? Jag kommer även lägga upp tips på produkter och matlagningsidéer där, gör gärna det ni med.

Väl mött alltså, i Kost och hälsas frågelåda!

PS: Facebook är också intressant för mig som opinionsbildare då det är ett bra medium om man vill sprida sina budskap. Det finns en applikation som heter "Causes", som ungefär innebär att man skriver upp sig på en lista och uttrycker sitt stöd för en viss fråga. Jag har startat två sådana: "Butter is better!" för den som förespråkar smör framför margariner, och "Lägg ned SLV" för den som vill uttrycka kritik mot kostråden.

Välkomna även dit.

19 kommentarer:

Christer Sundqvist sa...

Mycket intressant det där med ditt Facebook-initiativ "Butter is Better". Här i Finland bugar vi alltför ofta för margaringudinnan. Enligt den senaste statistiken har dock smörkonsumptionen ökat en aning, vilket inger hopp om hälsosammare kostvanor.

mvh christer sundqvist (biolog)

Anonym sa...

Kul och lycka till ! Våndas månne de på Livsfarliga verket ?
Hans

Anonym sa...

Hej!
Jag har just hittat din blogg och kan inte slita mig! :)
I ett inlägg strax under detta skriver du att hjärtinfarkter var ovanliga innan år 1900. Finns det tillgänglig tillförlitlig statistik på det? Var har du hittat den statistiken? Hälsningar, Katarina

Anonym sa...

Hoppas inte du struntar i inlägg på din blogg nu när du facebookar.

Johanna Söderlund sa...

katta:

Jag har läst den uppgiften på flera håll, bland annat i Mary Enigs texter, men hittar ingen direkt referens till bakomliggande statistik.

Ofta ser man uppgiften presenterad exemplifierad med citat från dåtida läkare. Så här skriver Stop Trans Fat(jag känner inte till siten i övrigt, men den här artikeln verkar vettig):

"Before 1900, heart disease was rare in America, affecting about 8 percent of the population. By 1950, heart disease caused 30 percent of all deaths in America. Today, it causes about 45 percent of all deaths.

During the period, consumption butter, which is high in saturated fats, fell from over 18 lbs per person per year at the turn of the century, to about 10 lbs per person per year by 1950. Today it is even lower, yet the rate of heart disease continues to escalate.

In the same period, Margarine consupmption rose from about 2 lbs per person at the turn of the century to about 8 lbs per person."

Jag känner igen ovanstående uppgifter från Enig. Artikeln fortsätter:

"Modern heart disease is a new form of heart disease that did not exist before 1900.

Most people who die from heart disease nowadays die from myocardial infraction, or what is commonly called a heart attack. This happens when a massive blood clot causes obstruction of a coronary artery and consequent death to the heart muscle.

Apart from heart attacks, another common cause of death today is stroke. In a stroke, the same thing happens – a massive blood clot blocks the flow of blood, except that it occurs in the brain!

Myocardial infarction, or heart attack, almost never occurred before the 1920s. By 1930, it caused about 3,000 deaths in America. Today, it causes more than 500,000 deaths in America each year.

Dr. Paul Dudley White was the man who introduced the electrocardiograph (ECG) machine –a device for studying heart beats – to America during the 1920s. The ECG was a new German invention at that time. And heart disease was so rare that Paul Dudley White's medical colleagues advised him to find a better way to earn a living.

In a 1956 television interview to raise funds for the American Heart Association televised, Paul Dudley White said: 'I began my practice as a cardiologist in 1921 and I never saw a myocardial infraction patient until 1928.'"

kärnfrisk:
Nejdå :) Ett nytt inlägg kommer snart!

Anonym sa...

"...att hjärtinfarkter var ovanliga innan år 1900. Finns det tillgänglig tillförlitlig statistik på det"

Det var Paul Dudley White, ledande kardiolog död för c:a 35 år sedan, som sa att när han började praktisera var hjärtinfarkt ett obekant fenomen. Knepigt att samla statistik på något obekant.

Ulrika sa...

Hej Johanna!

Tack för kommentaren på min blogg.

Har jag lagt om kosten? Både ja och nej. Jag följer samma regler som tidigare, men har försökt variera lite mer och lägga till saker som olika nötter t.ex. vilka jag oftast äter mixade i smoothies t.ex.

Däremot det här med fett. Jag försöker att inte snåla alltför mycket med fettet och jag äter ju en del lax, avokado, nötter et.c. men att höja fetthalten vågar jag inte i dagsläget då jag vet hur min mage reagerar på det...

I övrigt så har min husläkare nyligen tagit nytt glutenantikroppsprov men då jag inte hört av henne utgår jag från att provet var negativt. Dock kommer jag nog be henne remittera mig för gastroskopi ändå då jag själv vill kunna utesluta glutenintolerans med 100% säkerhet och jag vet personer som haft neg. antikroppsprov men ändå haft synbara skador på tarmen och som blivit mycket bättre på en glutenfri kost. Vi får se vad som händer där. Glutenintolerans är ju känt för att vara relativt svårdiagnosticerat på vuxna och eftersom jag har problem i form av trötthet, magproblem, ledbesvär och nu också fått tunnare hår så tycker jag att det är värt att kolla upp det. Men i medicinsk mening har jag inte några näringsbrister. (Sedan kan man ju fråga sig hur optimala de värden som anges som normala nu är...)

I övrigt känner jag att det jag äter i nuläget ändå är det som funkar bäst för magen. Jag behandlas just nu för mina knipproblem och jag hoppas väldigt mycket på en operation som jag antagligen kommer få testa under våren som går ut på att man stimulerar nerverna i bäckenbotten så att musklerna fungerar som de skall. När jag fått denna hjälp - förutsatt att den fungerar som den skall - kommer jag klara av variationer i magfunktionen mycket bättre utan att det hindrar mig i vardagen och då kommer jag möjligen experimentera lite mer.

Vet inte om du skrivit om det tidigare, men det kom ju nyligen en larmrapport om smakförstärkarna. Om du inte berört detta (har inte kollat din blogg på ett tag) så skriv gärna om detta. Det är ngt jag märkt av en del i och med att jag försöker undvika onödiga tillsatser. Smakförstärkare finns ju i nästan allt! (Och varför t.ex. räkor i lag skulle behöva smaka mer fisk än de redan gör, förstår jag inte... ;))


M.v.h.

Ulrika :)

Anonym sa...

Ulrika:

Om glutamt finns en aktuell artikel på http://vetenskapsnytt.blogspot.com/2007/10/till-glutamatets-frsvar.html

Det ser ut som om aspartam är rätt oskyldig också:
http://vetenskapsnytt.blogspot.com/2007/09/tummen-upp-fr-aspartam.html

Johanna Söderlund sa...

Glutenutredningar är inte roliga, jag har själv gjort sådana. Det är svårt att få ett definitivt besked om man inte äter gluten regelbundet och trist nog så ser läkarna det som att man antingen tål hur mycket gluten som helst eller inget alls.

Men det finns många som mår mycket bättre utan gluten även om dem där testerna inte visar något.

Jag slutade med gluten iaf, senare har jag kommit fram till att det mest var kolhydraterna jag inte tål, men för säkerhets skull så undviker jag gluten.

Det låter som att dina besvär har med näringsbrist att göra, vilket inte behöver bero på glutenintolerans utan bara en näringsfattig kost och dålig mage.

Att du börjar bli tunnhårig låter mycket allvarligt. Har de gjort omfattande tester på dig? angående näringsbrister.

Jag förstår att du vill må bra i magen, men jag tycker att du överdriver. Magen kan inte gå före alla dina andra besvär, delvis så ställer magen in sig på så som man äter för tillfället men framförallt så tror jag inte att det är så som du säger. Naturligt mättat fett är mycket skonsamt mot magen, snälla prova ett kokt ekologiskt ägg. Mycket lättsmält och gulan innehåller väldigt mycket näring som du så väl behöver.

Ekologiskt kokosfett är mycket skonsamt också, det innehåller mycket antiinflammatoriska ämnen.

Har du provat makadamianötter? de borde vara lättsmälta.

Fett från nötter är bättre än ingenting, men upptaget av näring blir inte så bra på grund av fytinsyra.

Jag har skrivit ett inlägg om glutamat för länge sedan och lite nyligen appropå snabbmat, men det kommer nog lite mera länkar om det framöver iaf.

Ulrika sa...

Hej Johanna!

Ok, för att ta en sak i taget:

När det gäller ev. brister så har man tagit blodprover relativt ofta för att hålla koll på det och jag har aldrig haft någon brist annat än järnbrist vilket snabbt kunnat åtgärdas med järntabletter. De andra värdena har varit bra enligt sjukvårdens sätt att mäta i alla fall. Och jag tror inte man behöver några hästmängder av vitaminer et.c. för då skulle jag mått dåligt tidigare i livet vilket jag inte gjort.

Vad gäller min kost så tror jag att den eg. är ok, fast jag slarvar lite ibland och kan då hamna på ett lite för lågt energiintag totalt sett. Fetthalten är låg men inte superlåg.

Tunnhårig skulle jag absolut inte kalla mig men det syns en tydlig skillnad mot tidigare.

När det gäller glutentesterna så äter jag gluten dagligen så om det är ngt som är fel med det så borde det ju synas om man gör en gastroskopi.

Det är svårt att inte ta illa upp när du säger att jag överdriver och när du försöker tala om för mig vad min mage tål och inte. Det känns trist. Jag vill veta orsaken till varför håret blivit tunnare et.c. men det kan också bero på stress då jag haft det väldigt jobbigt sedan jag blev sjuk. När det gäller fett et.c. så VET jag att jag inte tål för mycket fett. Det har inte att göra med hur lättsmält det är eller ngt sådant. Fett verkar för stimulerande på tarmen helt enkelt. Och när du säger att jag inte kan låta magen gå före... Hmmm... Jag hoppas ju på att få hjälp snart kirurgiskt vad gäller min försvagade bäckenbotten och då blir jag också friare att variera min kost, men tills dess, vad skulle du föredra? Att äta en kost som någon säger till dig är optimal för hälsan men vara så sjuk att du inte kan lämna ditt hem, eller att äta en kost som andra (t.ex. dietister) tycker är helt ok och faktiskt kunna ta dig ut och göra saker som att hälsa på familj och vänner, gå på stan, ta en promenad et.c.? Jag vill påminna om att jag p.g.a. min tidigare förlamningssjukdom som jag hade som barn inte har normal knipförmåga och därför inte kan hålla mig mer än en kort stund när jag behöver gå på toa, vilket gör att jag måste se till att min mage är så lugn som möjligt för att över huvud taget våga mig ut. Skulle du välja ursprunglig föda om det innebar att du fick välja mellan att isolera dig i ditt hem eller att ändå gå ut och med stor sannolikhet göra på dig rätt ordentligt offentligt?

Så snälla, säg inte till mig igen att jag överdriver, för du vet inte hur det känns i min situation.


/U

Anonym sa...

Ulrika: jag brukar oftast inte lägga mig i folk jag inte känner men det du berättar påminner så mycket om det jag själv har upplevt sen jag var 18 år, med mage och hälsa.

Jag trodde också att det var fett som var problemet men efter att jag tagit bort allt gluten själv ur kosten, trots att testerna visade negativt, så mår jag toppen!

Jag har talat med en läkare som själv är glutenintolerant och han påstår att dessa tester är INTE 100% säkra. Många har problem med gluten trots att testerna visar negativt.

Enda sättet du kan få reda på detta är genom att äta en skonsam kost och ta bort allt gluten och se vad som händer. Gör detta i ett halvår och se om du mår bättre. Det krävs nämligen lång tid för mage o tarmar att läka.

Ulrika sa...

Till Anonym:

Tack för tipset. Jag säger inte heller att det är fettet som orsakar mina problem. Ville bara förtydliga det. Min diagnos är IBS vilket betyder att det finns en störning i nervsystemet som gör att tarmen inte fungerar som den skall. I den situation som nu råder utgör däremot fettet en tydlig belastning på tarmen. Det jag själv är nyfiken på, i och med mina övriga symptom är om det verkligen är IBS eller om mina symtptom i grunden skulle kunna orsakas av en glutenintolerans. Men i nuläget, med de problem jag har med "knipet" som jag beskrev i kommentaren ovan, vill jag inte experimentera då det ändå fungerar hyfsat just nu med avseende på magen. Skulle jag däremot få göra en gastroskopi och den visar på någon form av skada så kommer jag nog testa glutenfri kost, men jag vill inte göra det i nuläget utan att ha något testresultat som pekar på att gluten är problemet, med tanke på att det skulle kunna leda till mer inskränkt kost just nu. När knipproblemet väl är åtgärdat på ett eller annat sätt är det däremot som sagt möjligt att jag experimenterar mer med kosten eftersom jag då kan göra det utan att det behöver hindra mig så mycket i vardagen.


M.v.h.

Ulrika :)

Anonym sa...

ulrika
Jag håller inte riktigt med anonym. Jag har hela mitt vuxna liv haft problem med min mage. Lös avföring, väldigt gasig och ofta magknip. När jag slutade med kolhydrater, och därmed också gluten, försvann besvären över en natt. Du behöver inte "offra" ett halvår för att se om det fungerar, prova t ex över en helg. Vad har du att förlora? Tänk vad fantastiskt om det skulle visa sig fungera. Gör det inte det så har du bara "förlorat" några dagar.

Mitt enda aber vad gäller denna kost är att jag inte upptäckt den några decennier tidigare.

Johanna Söderlund sa...

Ulrika:

Det var inte meningen att såra dig. Jag är bara rädd för att du inte vågar prova något alls eftersom du är så dålig. Du vågade ju öka på nötter, vad är skillnaden mot att också prova ägg?

Jag menar inte att du ska lägga om kosten helt över en natt, men jag försöker ge dig råd över hur du kan prova dig fram. Jag menar inte att du ska behöva äta så att magen blir värre. Men jag har mycket svårt att tro att du skulle bli så dålig över en äggula.

Har dem testat B12? Angående järn, så är det tyvärr inte så skonsamt för magen med järntillskott.

Hur lång tid har du kvar till din knip-operation? Det lät som att du inte visste det riktigt och då var min tanke att du skulle kunna prova dig fram lite.

Angående gluten-testet, så stå på dig för att få göra ett test så fort som möjligt. Jag tror att du skulle bli bättre utan gluten, men för din skull så kan det vara skönt med ett definitivt besked. Däremot så kan du inte vara helt säker på att du tål gluten bara för att testet inte visar något.

Inkontinensproblem verkar vara vanligt i kolhydratrika lågfettkoster. Många hälsoförbättringar läser man om för flera olika dieter, men kontinensproblem har i alla fall inte jag hört förbättringar för i andra dieter. Jag har själv haft sådana bekymmer tidigare. Här är inrapporterade förbättrade fall till Annika Dahlqvist.

Jag förstår att det måste vara svårt att lyssna på mig istället för en dietist. Men om du skulle ta dig tid att läsa om kost och hälsa, t.ex på den här bloggen så skulle du nog också förlora förtroendet för dem. Dessutom de flesta dietister säger ju bara att man ska äta mer fullkorn, och det vet du ju själv att det inte är någon bra idé. Dietister tror så mycket felaktigt, som att mättat fett skulle vara dåligt t.ex.

Du skriver att du vill vänta med att testa annan kost tills knipproblemet blir löst, det jag försöker säga är att ditt knipande troligtvis skulle förbättras med en mer naturlig kost, men givetvis anpassad efter dig.

Ulrika sa...

Hej igen!

Operationen för knipproblemen kommer att ske någon gång under våren antagligen.

Men jag vill påpeka att kontinensen i detta fall endast påverkas av kosten i den mån kosten påverkar konsistensen och frekvensen på avföringen. Med den kost jag äter och den medicin jag tar hålls avföringen för det mesta fast. Mina inkontinensproblem i övrigt beror på att jag hade en förlamningssjukdom som barn. Mitt immunförsvar attackerade min ryggmärg p.g.a. likheter mellan nervcellerna och ett förkylningsvirus jag då bar på. Jag blev totalförlamad från midja till tår, blev bättre, men tyvärr inte helt bra. Har ett halvförlamat högerben och dessutom problem med blåsfunktionen och bäckenbotten + knipet. Jag går nu på behandling med biofeedbackträning och elstimulering av nerverna och musklerna i bäckenbotten som ett första steg i behandlingen. Detta sker en gång i veckan i upp till 3 månader och kräver att jag kan ta mig till sjukhuset vid dessa tillfällen vilket är ytterligare en anledning till att jag inte vill experimentera så mycket just nu.

Jag är på vissa punkter kritisk mot livsmedelsverket, men också på vissa punkter kritisk mot dem som alltför ensidigt förespråkar alternativ kost. Jag drar öronen åt mig lite oavsett vilka åsikter det gäller om förespråkaren blir för fanatisk.

När det gäller fibrerna et.c. så har min dietist faktiskt samma åsikter som jag.

Vad gäller kosttillskott så funkar järn faktiskt bra för mig. Har inte märkt några problem av det utan hade tvärtom en mycket stabil period när jag tog extra järn. B12 är testat.

Jag har blivit modigare när det gäller att testa ny mat med tiden. Men det är fortfarande inte lätt med tanke på det enorma sociala handikapp det innebär att både ha förlamningsskadan på bäckenbotten och den krånglande tarmen.


M.v.h.

Ulrika :)

Johanna Söderlund sa...

Ulrika:

Inkontinensproblem beror på flera saker, en viktig del är hur bra man kan kontrollera musklerna.

En bra kost gör att man får bättre kontroll över musklerna. Nu har ju du ett speciellt utgångsläge med din tidigare förlamning, men då blir ju detta bara ännu mer intressant.

Känselbortfall är vanligt hos glutenintoleranta, vet inte om det kommit upp tidigare i diskussionen.

Jag håller med om att det kan bli överdrivet med alternativkost också. Men det är också konstigt att kalla min mat för alternativ och genomsnittskosten för normal.

Anonym sa...

Han anslutit mig till "Butter is Better" på Facebook (har varit lite Facebook-trotsig, dvs lätt motståndare mot alla tidsödande flamserier, men inser att jag måste låta mig dras med - att det finns positiva saker med Facebook också...).

Anonym sa...

Synpunkter om gluten

Du har på några ställen kommenterat gluten i maten. Har du någon gång läst om forskningen i framför allt USA som gäller glutensensitivity? Det är alltså inte celiaki utan det verkar som ända upp emot 40% av den amerikanska befolkningen skulle må bättre utan gluten. Det eftersom gluten inte är något som kroppen vill ha utan istället bildar antikroppar mot. Klarar kroppen inte av att bilda tillräckligt med antikroppar så kan det istället resultera i en mängd andra sjukdomar. Du kan väl kommentera detta om du har läst något om det?

Vivvi

Johanna Söderlund sa...

Vivvi:

Den studien har jag inte läst om, men jag vet att många sjukdomar blir bättre utan gluten. Förhoppningsvis kommer jag att skriva om gluten någon gång.