2008-05-11

Tre lästips

Gunnar Lindgren är debattör och miljöforskare. Han har en intressant hemsida - min favorit är artikelsamlingen Matfett - och han skriver också ett läsvärt nyhetsbrev inom kost- och miljöområdet. Senaste nyhetsbrevet handlar bland annat om varför Livsmedelsverkets kostråd borde skrotas, att kolhydratsnål kost minskar risken för epileptiska anfall och vilka skillnader som finns mellan naturliga och industriella transfetter.

En särskilt intressant uppgift ur nyhetsbrevet var att smöraromämnet Diacetyl ger dödliga lungskador; det är ett ämne som tillsätts i riklig mängd i margariner och micropopcorn för att få det att smaka som smör. Det förekommer också i bland annat chips, frysmat, dressingar, smältost, gräddfil och glasyrer.

För att anmäla sig som prenumerant skickar man epost till gunnar.lindgren[at]ale.mail.telia.com.

Lowcarbkost är en bra samlingssida för intresserade av kolhydratsnåla kostmodeller - där sammanställs de senaste blogginläggen från några av de största bloggarna inom området. De här bloggarna följer ofta aktivt med i nyhetsflödet, så Lowcarbkost blir samtidigt en god källa till kostrelaterade nyheter.

Till sist vill jag tipsa om en blogg som heter Matklok. Där Kost och hälsa lägger fokus på att diskutera kostmodeller är Matklok istället en källa till handfast information om mat i praktiken; t.ex. vad specifika livsmedel innehåller och hur de produceras, och hur man kan hitta mer naturlig mat utan onödiga tillsatser.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bor sedan ett år i Norge och har "førælskat" mig i deras "seter rømme" som ær ungefær det samma som græddfil, fast med 35 % fetthalt. Vet du hurvida Diacetyl finns i rømmen? Hur kan man se på paketet att det innehåller Diacetyl?

tack før en bra blogg!

Johanna Söderlund sa...

Det brukar inte stå diacetyl på innehållsförteckningarna, det kan t.ex. rymmas under arom. Jag vet inte hur det här i det här fallet, men alla tillsatser måste inte stå med i innehållsförteckningen.

Anonym sa...

"men alla tillsatser måste inte stå med i innehållsförteckningen"

det har jag inte tängt på, vad behöver ej märkas arsenik (skämt)kan det finnas otrevliga saker som ej är nämda?
dålt under annat namn ja, men onämt?

Johanna Söderlund sa...

olle:
Vissa tillsatser behöver inte stå utskrivna om de finns med i små mängder t.ex. finns det någon tillsats i smör men jag vet inte vad den gör.

Förhoppningsvis kan någon av mina läsare bidra med mer information om det här. Jag vet nämligen inte vilka tillsatser det rör sig om.

Anonym sa...

Det verkar knappast relevant att diacetyl finns i margarin, popcorn och oljor?

Den dokumenterat skadliga effekten är när det hettas upp och inhaleras, vilket det i stor grad bara görs i fabriker.

Enda kända fallet utanför fabrik gällde en man som åt micropopcorn 2 ggr/dag i 10 år. Hur normalt är det?

(källa: wikipedia)

Verkar som att Lindgren bara skräms.

rick sa...

Kolla in: frisk.på nätet.se en sida om bröstcancer vs mejeriprodukter och även andra kostrelaterade sjukdomar och även en del om socker. Många bra tipps på vidare läsning.