2008-07-30

Om att ha matbegär

I det här något subjektiva inlägget reflekterar jag kring livsmedel och beteenden som jag upplever som aptitstörande.

I stora delar av mitt liv har jag haft stora begär efter mat; vid ett par tillfällen har jag ätit så mycket att jag senare fått upp maten, och vid ett tillfälle när jag var bara något år gammalt så var min mamma tvungen att vända mig upp och ner, eftersom jag hade proppat hela matstrupen full med mat. Jag fick helt enkelt inte luft.

Kanske hade jag kunnat utveckla bulimi om mina livsomständigheter varit annorlunda, men jag tror inte att jag är något extremfall, många människor har under vissa omständigheter svårt att kontrollera sig själva och sitt begär efter mat; den där känslan av att maten är så god så att man bara vill ha mer och mer, i kombination med mycket dåligt fungerande mättnadssignaler. Konstigt nog så mådde jag inte direkt dåligt i samband med mina fall av överätning, bara strax innan maten kom upp igen. Annars kan man ju må dåligt av att man ätit för mycket och så att säga blivit för mätt.

Den första gången detta hände var nog när jag var 12 år och jag åt mängder med ovanligt goda mackor. Den andra gången var det spaghetti med köttfärssås gjord på creme fraiche. Jag undviker numera gluten och mjölkprotein i några större mängder, delvis på grund av att jag upplever att det stimulerar överätande hos mig. Jag tycker mig märka den här effekten även av andra livsmedel - förr om åren, när jag fortfarande åt t.ex. chips och pizza hade jag mycket svårt för att sluta.

Råttor äter betydligt mer mat om de får glutamat i kosten - detta fenomen används i djurförsök när man vill få feta råttor. Många uppskattar glutamat för att de upplever maten som välsmakande, till stor del beror detta på att glutamat ger hög insulininsöndring. En annan effekt av den höga insulininsöndringen är att man blir hungrig fortare igen.

Viss sorts mat ger opioidaktivitet i hjärnan. Gluten och kasein (vissa mjölkproteiner) bildar ämnen som ger aktivitet i hjärnan på liknande sätt som droger. Jag märker själv av begärkänslor efter gluten och många sorters ost, men inte till glutenfritt bröd och ghi (mjölkfett). Givetvis kan man inte likställa gluten och kasein med droger eftersom det är väldigt stor skillnad i graden av begär och beroende. Men min upplevelse av att äta vitt bröd eller ost är att jag får ett sug efter liknande mat i några dagar, sen går det över. Vissa kan få ett starkare begär än så och många upplever nog ingen effekt alls av gluten och kasein.

Även söt smak ger opioidaktivitet i hjärnan, men denna opioidaktivitet är till skillnad från gluten och kasein naturlig - då inga främmande ämnen bildas. Det här med söt smak är också något jag haft problem med; söt smak ger helt enkelt sug efter mer söt smak. Delvis beroende på blodsockersvängningar och delvis på grund av opioideffekten som fås av söt smak. Jag har alltså inte problem med socker i sig; om det finns socker i en bitter choklad så går det bra, men om jag äter en tomatsås så får jag problem. Sockermängden hos tomatsås är inte stor men sötman är desto kraftigare på grund av stor andel fruktos.

Frukt, nötter (särskilt rostade och saltade), ost och mjölkprodukter kan också stimulera aptiten. Även snabba kolhydrater brukar ge problem och för vissa så gott som alla kolhydrater. Även fett är faktiskt aptitstimulerande, men till skillnad från söt smak så avtar effekten med tiden.

Senaste åren har det här matbegäret försvunnit mer och mer, allteftersom jag förbättrat min kost. Till stor del vill jag hänföra det till uteslutande av glutamat och en allmänt bättre fettkvalitet i maten - i synnerhet mindre transfett och mer omega-3. Brist på omega-3 ökar faktiskt risken för att fastna i beroenden, så även matbegär. Det kan vara så att omega-3-brist helt sunt manifesterar sig som ett sug efter fet mat; tyvärr associerar ju många fet mat i första hand till chips och pommes frites - ovanligt dåliga fettkällor - vilket därför bara förvärrar problemet.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Erlanson-Albertsson har publicerat rätt så bra artiklar om kosten och dess effekt på hjärnan. Hennes artikel om fett och sockers effekt är intressant:

http://www.erlanson-albertsson.se/Medikament-03.pdf

Hon skriver, som du, om sockrets opiat-effekt, samt om fettets effekt på serotoninet. Helt klart är att man skall bjuda på fet mat om man vill ha en trevlig fest.

Anonym sa...

Tack för ännu ett bra inlägg. Jag själv har haft problem med bulemi i många herrans år och första gången jag tryckte fingrarna i halsen var på lågstadiet. Jag förstod inte att det kunde vara farligt över huvudtaget!

Mina poblem syns inte på mig, tackar jag nej till en kaka så är det för att jag "bantar" samtidigt som en tjock person som tackar nej till samma kaka får en eloge.

Ska se över mina matvanor lite till för att minska mina problem ytterligare.

Tack åter igen! :)

Anonym sa...

Tack för ett intressant inlägg. Jag känner igen mig i det här. Trots att jag ätit lchf dryga året måste jag begränsa vissa livsmedel, dvs inte ha dem hemma i skåpen, annars slukar jag dem på nolltid! Dit hör nötter, mörk choklad, mögelost. Dessa tre är numera festmat för mig. Jag kan äta nötter och choklad till jag blir illamående, först då förmår jag sluta. Tappar kontrollen helt enkelt. Jag har alltid tänkt att jag är "glupsk", inte att jag har matbegär. Ordet matbegär är förstås mer neutralt. Somliga människor berömmer sig över sin starka "karaktär" och kan äta EN liten bit choklad och inte mera. Kanske karaktären består i avsaknad av respons för just dessa opiateffekter. Eller så har de en stenhård vilja. Jag har inte det och får lämna chokladen på hyllan i affären istället. Precis som du skriver försvinner begäret efter några dagar.

Anonym sa...

Det var ett bra resonemang av Johanna S och en bra artikel av Erlanson-Albertssson. Riktigt intressant, och man kan verkligen känna igen sig i begären.

Jag kommer att tänka på såväl barnomsorgen som äldreomsorgen och kolhydratrik mat som aldrig ger den där mättnadskänslan som båda dessa grupper så väl skulle behöva.

Institutionsmat/storköksmat innehåller vanligtvis mycket kolhydrater och lite eller dåligt fett. Minst av allt animaliskt fett, just det fettet som ger mättnadskänsla och lugn och ro.

Inom äldreomsorgen löser man det problemet med en mängd läkemedel, sömnmedel (Zopiklon), antidepressiva (Zoloft, Remeron).

Anonym sa...

är vetenskapen ense om den åsikten?
"Råttor äter betydligt mer mat om de får glutamat i kosten - detta fenomen används i djurförsök när man vill få feta råttor"

och hur påverkas vår aptit? vad anser vetenskapen, vad är den officiella åsikten?

Anonym sa...

Johanna, det är alltid lika intressant att läsa olika människors berättelser om sina "svagheter", frosseri och annat. Och hur de upplever det, vad de ser som anledningen, hur man tampas med det osv.

Det är inte så många som vill eller vågar skriva om det, så det var intressant läsning för en gammal frossare som mig att få ta del av dina upplevelser.

Johanna Söderlund sa...

olle:
Jag tror att många vetenskapsmän anser att glutamat stimulerar aptiten, däremot verkar inte slv tycka att det finns just några nackdelar alls med glutamat.

Glutamat ger ökad insulininsöndring vilket torde vara en del av förklaringen till den ökade aptiten: http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/abstract/269/3/E551

Jag har även hört att glutamat tillsätts i mat på äldreboenden för att öka deras aptit, men jag vet inte om det stämmer.

Johanna Söderlund sa...

Referens till att glutamat har föreslagits som tillsats till mat på äldreboenden:
http://www.nature.com/ejcn/journal/v61/n3/abs/1602526a.html

Anonym sa...

Har jobbat ett par gånger i köket på ett äldreboende. I torrförrådet fanns en jätteförpackning med glutamat.

Använde det inte själv och såg ingen använda det, men aromat (som innehåller glutamat) var en populär ingrediens.

Anonym sa...

Hej Johanna och tack för en fantastisk blogg!

Jag har en fråga som egentligen inte hör till denna rubrik men skriver den här då jag inte funnit något på bloggen om eksem orsakade av kosten.

Har du tips eller kunskap om hur kosten orsakar eksem och hudbesvär? Eller snarare i mitt läge, lindrar eller tar bort eksem/hudbesvär?

Eller om ni andra har tips och idéer?

MVH//Sara

Anonym sa...

Pratar vi Dermatitis herpetiformis?

Johanna Söderlund sa...

Sara:
Eksem och hudbesvär kan förstås bero på många olika saker, som t.ex:

Dålig fettsyrabalans, ät alltså mer animaliskt omega-3 och mindre omega-6.

Sen kan det vara något ämne som man får hudbesvär av, t.ex. glutamat eller gluten. Gluten är ganska vanligt, glutamat vet jag inte hur vanligt det är.

Vidare brukar en fetare kost med mindre och långsammare kolhydrater hjälpa, jag antar att det är på grund av mindre blodsockersvängningar.

Slutligen kan det också ha med näringsbrist att göra.

Dermatitis herpetiformis är hudceliaki, vilket isåfall skulle avhjälpas av glutenfri kost.

Anonym sa...

Jag upplever starkt sug efter mättat fett, salt och socker. I vårt ursprungliga tropiska strandhabitat är utbudet av råa havssaltade musslor, skaldjur, fisk (protein) stort och lättplockat, utbudet av sött mättat fett i stormängd från kokosnötter och söta och icke söta kolhydrater i form av frukter och grönsaker.

Så det verkar för mig naturligt att kroppen vill äta naturligt sött och salt fett, protein och kolhydrater från kokosnötter, frukter, grönsaker och skaldjur, fisk, ägg, kött, mjölk, smör, grädde, ost.

Nu har vi ju i Europa och USA ersatt fett från kokosnöt med främst fett från komjölk och kött/fisk och många är lactostoleranta, i Asien använder folk mest kokofett till maten och många tål inte mjölkprodukter där.

Den svenska smörgåsen, med smör, ost, skinka, ägg, kaviar, köttbullar, räkor, majonäs, lax, sallad, tomat, etc på ett enkelt tunnt bakat bröd på mjöl, vatten och salt (utan socker, margarin, tillsatser, konserveringsmedel, etc) så har man riktigt bra och mättande samt varierande käk.

Här är ju maträtter som ex stekt antrecote i smör eller kokosfett, med en klick kryddat smör (vitlök, salt, peppar, etc), berneise sås, gräddsås och en grönsallad en ganska perfekt kombination.

Det verkar på mig som att dricker och äter man av naturliga födoämnen som finns i naturen och som vi ätit under lång tid fungerar bäst. Bara genom att byta ut onaturliga, kokta och raffinerade kolhydrater ur dieten och ersätta det med rent vatten och färska grönsaker, frukter, kokosnötter samt stekt eller kokt skaldjur, fisk, ägg, fågel, gris, får, ko, mjölkprodukter.

Helst vill man ju ha så bra kvalitet på allt käk som man äter och dricker och det är inte alltid så enkelt idag. Opastöriserad mjölk, smör, grädde, ost (fri från virus, bakterier och parasiter) skulle vara en välkommen förbättring. Kött från gräsätande djur, vild lax, ägg från eko-höns, etc, börjar komma allt mer verkar det som.

Supermamsen Green World sa...

Ps" Jag kär med linfröolja som innehåller omega 3 och omega 6 .Det blir mycket billigare än hälsokost och det finns att köpa på ICA

Johanna Söderlund sa...

Supermamsen:

Linfröolja är inte alls lika bra som fiskolja, det innehåller kortkedjad omega-3. Omega-6 behöver vi inte så mycket av - relativt hur mycket vi får i oss.

Det är långkedjad omega-3 som i studier funnits vara hälsosamma. Kortkedjad omega-3 omvandlas bara i ringa omfattning till långkedjad.

Therese sa...

Jätteintressant och träffande! Jag tror att många känner igen sig (mig inkluderad). Visade sig sedan att jag är allergisk mot både mjölkprotein, laktos, gluten och även vetestärkelsen och instämmer helt i att mitt ha-begär minskat och psykiskt mår jag mycket bättre. Förstår att celiaki kan leda till depression hos många som är ovetande om sin överkänslighet. Mvh, tres

Katti sa...

Hej!
Stort tack för en mycket intressant och välskriven artikel.

Jag äter LCHF. Igår fick jag ett otroligt matbegär och "bangade nästan ur". Jag förstod inte varför. Efter att ha läst artikeln inser jag att det kan vara cashewnötterna som satte igång det (jag åt tillslut upp hela skålen) samt att jag kryddade köttet med rikligt med Aromat (innehåller glutamat).
Kan det vara så?

Johanna: Jag kan inte så mycket om kost och alla dessa beteckningar. Snälla, kan du skriva en lista på vanlig mat som kan sätta igång matbegär? Skulle vara uppskattat. Hade ingen aning om att nötter och aromat var "farliga" för en fd bulimiker.

Tack på förhand!

Johanna Söderlund sa...

Kattis:
Här är en lista med problematiska livsmedel, men givetvis är det olika för olika personer.

Ost, särskilt lagrad
socker, sötningsmedel, fruktos
nötter
smakrika frön, t.ex. solrosfrön
tomatprodukter, särskilt soltorkade tomater och tomatpure
salta saker, som t.ex. bacon
glutamat och jästextrakt
snabba kolhydrater

I stor utsträckning handlar det om att undvika starka smaker och olika blandningar. Välj istället rena livsmedel.

Du kan höra av dig om du vill anlita mig för mer kostrådgivning.

Katti sa...

Tack!

För att vara riktigt tydlig när du skriver "olika för olika personer"... jag kan inte låta bli Cola Light, dricker ca 2 burkar per dag. Känner inte av något sötsug alls från detta (sukralos) och så kan det ju också vara då?

Johanna Söderlund sa...

Kattis:
Ja så kan det också vara, även om det kan vara svårt att veta i det enskilda fallet. Om du inte får sug av din lightläsk borde du väl kunna låta bli dem?
Jag vet inte hur det är med sukralos, men aspartam stör serotoninomsättningen i kroppen, serotonin ger mättnadskänslor.

Katti sa...

Tack igen!

Ja, det är aspratam ser jag nu i Colan, så då är det väl inte så bra. Antar att det är det värsta man kan göra i dina ögon, dricka Light-läsk?

Jag menade att jag inte får sötsug/sug efter det att jag druckit Cola Light. Men jag är väldigt sugen på att dricka den och njuter mycket av den. Svårt att sluta med den även om jag kör LCHF nu.

Tack.