2008-12-14

En konkret jämförelse med en dietist

Jag ramlade över en intervju på Aftonbladet där dietisten Josefine Jonasson svarade på frågor om hur man kan äta smalare vintermat. Fokus låg på hur man kan kompromissa med maten med tanke på att många har lägre ambitioner på vintern.

Jag blev förvånad över hur fettskrämda många dietister fortfarande är trots alla nya studier som hela tiden kommer. Det är lite lustiga frågor men jag har i alla fall försökt svara på frågorna själv också. Läs och begrunda, givetvis har jag svarat på frågorna ur ett hälsoperspektiv och inte ett fettperspektiv. De faktiska råden i det här inlägget är av underordnad betydelse; poängen är att sätta fingret på skillnaderna vad gäller hur jag och en dietist resonerar.

Pulvermos eller snabbmakaroner till vardagsmiddagen?

– Pulvermos innehåller mindre kalorier per portion, men blodsockret stiger långsammare av makaroner. Hur bra måltiden blir beror på vad du väljer till.

Snabbmakaroner är mycket bättre dels på grund av att det höjer blodsockret långsammare och dels för att pulvermos innehåller så mycket mjölkpulver och andra tillsatser. Mjölkpulver i produkter med så lång hållbarhet innehåller garanterat härsket kolesterol och härsket fett.

Fiskpinnar eller köttbullar till?

– Köttbullar från butik innehåller mer fett och kalorier än fiskpinnar

Helt klart köttbullar, fiskpinnar innehåller nästan hälften panering och paneringen innehåller bara snabba kolhydrater, osund vegetabilisk olja och tillsatser. Köttbullar innehåller visserligen också mycket snabba kolhydrater men generellt så är de ett bättre val än fiskpinnar.

Köp hellre frysta köttbullar, de innehåller mycket mindre tillsatser än de som ligger i kyldisken i flera månader.

Gulaschsoppa eller nudelwok till lunch?

– Soppa är generellt bra. Bara soppan inte är gräddbaserad. Men om det är mycket grönsaker och lite mindre nudlar i woken är den okej.
Soppan, även om den lär innehålla en massa glutamat. Riktig gulasch är bra mat. Jag vet visserligen inte vad en nudelwok brukar innehålla, den kan ju vara helt okej om den innehåller gott om kött och grönsaker.

Paj eller mackor?

– Paj innehåller otroligt mycket dolt fett. Speciellt ost- och skinkpaj är en riktig kaloribomb. Mackor med bra pålägg är ett bättre alternativ. Undvik färdiga smörgåsar med till exempel Skagenröra som innehåller väldigt mycket fett och kalorier. Se upp med ost över huvudtaget om det är mycket.
Det beror förstås på men generellt skulle jag svara paj, det är mer matigt.

Hur är det med färdig rödbetssallad?

– Det är mycket fett i den. Men en liten klick är helt okej. Det finns ju nyckelhålsmärkta sorter, de är naturligtvis bäst. Här gäller samma regel som alltid – i små mängder är naturligtvis allt okej. Tänk bara på hur mycket du får i dig. Fyll gärna ut salladen med äpple och purjolök så blir det magrare och mer näring.
Helt okej med lite grann om man undviker de nyckelhålsmärkta varianterna. Men se upp med mängden, det innehåller ofta mycket socker.

Och färdiga rätter som man kan plocka med sig från frysdisken?

– Många innehåller onödigt mycket fett. Läs på förpackningen och välj gärna nyckelhålsmärkt. Komplettera med frukt och grönsaker

Kan funka i nödfall, men de innehåller tyvärr mycket snabba kollhydrater och tillsatser, men kan vara bättre än att bara äta mackor till lunch. Undvik framförallt de nyckelhålsmärkta rätterna, de innehåller extra mycket tillsatser och snabba kolhydrater.

Hamburgare eller pizza?

– Hamburgare är ett bättre val än pizza om du väljer bort pommes stripsen och bara tar lite dressing. All ost och allt bröd i pizzan gör att kalorierna skenar iväg där, dessutom är pizzor ofta onödigt stora.
Jag håller med, välj hamburgaren men välj bort pommes och läsk. Ta dock inte bort dressingen för fettets skull, men kanske för tillsatserna och sockrets skull. Köttet i hamburgaren gör att den mättar bättre än en pizza.

Varmkorv eller smörgåsar i slalombacken?

– Jag rekommenderar smörgåsar med magrare pålägg. Varmkorv har mycket fett i sig. Det blir bättre kvalitet med en macka med kokt ägg till exempel

Där håller jag med; en macka med ägg är ett bra alternativ, korvbröd är så väldigt konstlat och vanlig varmkorv är inte så bra. I nödfall funkar en korv utan bröd bra, brödet tillför inte så mycket - och lite kolhydrater får man i sig ändå eftersom varmkorv innehåller ganska mycket potatismjöl.

Blåbärssoppa eller mjölkchoklad i skidspåret?

– Mjölkchoklad innehåller faktiskt oftast mindre socker. Ofta mer socker än blåbär i blåbärssoppan

Mjölkchoklad, men ännu hellre mörk choklad förstås. Blåbärssoppa kan t.ex. innehålla glykossirap och förtjockningsmedel.

Yoghurt eller nyponsoppa till frukost?

– Naturell yoghurt är klart bäst. Fruktyoghurt och nyponsoppa kan innehålla mycket dolt socker

Helt klart naturell youghurt. Smaksatt youghurt och nyponsoppa innehåller uppåt 10% socker tillsatt socker. Välj en fetare youghurtvariant - det mättar bättre, gärna 10%:ig Mezeyoughurt.

Lustigt att Josefine Jonasson skriver dolt socker, det borde väl alla förstå att sådana varor innehåller en massa tillsatt socker. Dolt socker kan man däremot tala om när restaurangerna har socker i potatisgratäng, stekta grönsaker, köttbullar och såser. Något att tänka på om man ska äta julbord på restaurang; jag har hört från en kock att julbord brukar vara mycket sockerrrika.

Och mandelbiskvierna man gärna toppar nyponsoppan med?

– En massa mättat fett och socker tyvärr

Inte bra, det är ju som godis.

Havregrynsgröt eller mannagrynsgröt?

– Havregrynsgröt. Den innehåller mer fibrer. Mannagrynsgröten är också mjölkbaserad medan havregrunsgröten är vattenbaserad.
Havregrynsgröt är en bra gröt eftersom det innehåller de välrenommerade betaglukanerna. Andra fiberrika grötsorter innehåller mest olösliga fibrer. Mannagrynsgröt går bort på grund av sitt höga GI.

Fralla eller tunnbröd?

– Om du vill satsa på en nyttig smörgås spelar pålägget större roll än brödet. Vissa tunnbröd innehåller lite mer fibrer än en vanlig fralla. Bästa brödet är så klart grovt bröd med hela korn.
Tunnbröd är bättre, då blir pålägget en större del av mackan. Åtminstone om mackan är en fralla, om mackan istället består av surdegsbröd så är det riktigt bra.

Ost eller skinka på smörgåsen?

– Skinka är bättre eftersom det är magrare. Två skivor skinka innehåller cirka 25 kalorier. Två skivor 28-procentig ost innehåller cirka 75 kalorier. Gillar du ost bättre kan du såklart välja det ändå, men var uppmärksam på mängden

Ost är bättre, mager skinka brukar innehålla socker och glutamat, dessutom är skinka knappast mättande.

Undvik nyckelhålsmärkt ost och skinka, det mättar dåligt. Att räkna kalorier är bara fånigt. Man äter tills man blir mät

Tips på bra pålägg?

– Skinka är som sagt magrare än ost. Tonfisk i vatten och makrill i tomatsås är också bra pålägg. Liksom kyckling, kalkon och keso. Och glöm inte grönsakerna när du gör dina smörgåsar. Det gör smörgåsen matigare, det mättar bättre och du får i dig nyttiga vitaminer. Groddar, tomat, gurka, avokado och paprika är till exempel gott att ha på. Undvik feta ostar och krämiga röror.
Givetvis bör man grunda med riktigt smör, eller åtminstone bregott. Bra pålägg finns det många av, t.ex. ägg, lammstek och makrill. Fet ost eller en sockerfri majonäs är ett bra sätt att höja fetthalten på.

Grönsaker är förstås också bra, egentligen allting som gör att gör att mackan blir mindre mjölmat och mer riktig mat. Man kan t.ex. äta finn crisp för att själva mackan ska bli en så liten del som möjligt av smörgåsen. Men för vissa så är det bra att behålla lite bröd, en måltid nästan helt utan kolhydrater funkar inte för alla.

22 kommentarer:

Anonym sa...

"Fett" och "kalorier" verkar vara dietisternas favoritord. Beklämmande hur något döms ut på grund av att det är för "kaloririkt" eller "fettrikt". Josefin tror felaktigt att man automatiskt äter mer kalorier än man behöver om man äter kaloririka livsmedel.

Kroppen säger ifrån när den har fått nog med energi, så länge energin kommer från råvaror som den känner igen, dvs som är oraffinerade.

Jag är bara tacksam över kaloririka livsmedel. Dessa brukar vara billigare sett i kr/kcal och tar upp mindre plats i kylskåpet. Håller mig mättare längre, dessutom.

Anonym sa...

"Två skivor skinka innehåller cirka 25 kalorier. Två skivor 28-procentig ost innehåller cirka 75 kalorier."

Hur tunnt skivar hon son skinka och sin ost? Eller är det nån som blandar ihop kalorier och kilokalorier (kcal) igen?

Anonym sa...

Fettskrämd,
Fettskrämdare,
Fettskräckslagen,
Josefine Jonasson :)

KrogVet sa...

hahahahaha, du är för skön! helt underbart inlägg :) och som vanligt mycket bra skrivet. Hoppas att Josefin läser detta, undrar vad hennes svar skulle bli...

Anonym sa...

Det här är rörigt, jag blir yr när jag läser det.

Mollalena sa...

Läste denhär frågelistan jag med, i original alltså.

Vilket fantastiskt bra och balanserat alternativsvarsbatteri du bjöd på.
Riktigt roligt att läsa. Och klokt!

För varje åskådliggörande genomgång blir bukfylleideologin allt mera obegriplig och det är så svårt att förstå hur så många dietister kan framhärda så hårdnackat i sin vansinniga fettskrämdhet.

Tack!

Anonym sa...

Citat: "Hur tunnt skivar hon son skinka och sin ost? Eller är det nån som blandar ihop kalorier och kilokalorier (kcal) igen?"

Anonym: Det är nog du som blandar ihop begreppen: kalorier och kilokalorier är väl samma sak, den andra måttenheten heter kilojoule. Och det låter väl inte så konstigt med 75 kcal i en ostskiva?

Anonym sa...

Det är skillnad på meter och kilometer.

Johanna Söderlund sa...

Anonyma:
Kilokalorier är 1000 gånger så mycket som en kalori, vilket mycket riktigt hörs på namnet.

Läs om kalori på Wikipedia

Stefan:
Tråkigt att du blir yr, som tur är så brukar ju inte mina inlägg se ut så här.

Lillasnuttan sa...

Tack för allt du skriver här på din webbsida. Min dotter visade mig hit.

Under årens lopp har jag fått många fiber- och fett-råd av dietister. Inget har fungerat tillfredsställande

Jag har provat VV flera gånger, gått ner några kg i vikt, sen stannade det av och jag tröttnade. Åter till ursprungsvikten och lite till!

Jag fann flera webbsidor om fettrik mat, började läsa och allt föll på plats! Nu äter jag LCHF och mår bra och minskar i vikt.

Anonym sa...

Jag skulle inte äta någonting av vad som står i listan. Tycker det är konstigt att ens diskutera om man ska äta det ena skräpet eller det andra. Man kan väl äta bra saker i stället.

Nipe sa...

Ja, den där texten reagerade jag också på när jag läste den.
Då var jag inte ute och cyklade alltså!

Anonym sa...

Varför höja fetthalten med köpt majonnäs? Den är väl fööör skräpig!? Hellre ingen majonnäs alls, om man inte råkar orka laga egen.
h. Elin

Johanna Söderlund sa...

Elin:
Ja köpt majonäs är inte så nyttigt, men det kan trots allt vara funktionellt eftersom fettet gör att man håller sig mätt längre.

Ännu bättre vore det förstås med extra smör eller hemlagad majonäs istället.

Anonym sa...

Dietister är inte fettskrämda! Kosten som rekommenderas innehåller ju trots allt 25-35 energiprocent fett, vilket knappast kan betraktas som fettsnålt. Att diverse LCHF- koster inte rekommenderas/avråds ifrån beror helt enkelt på att det är svårt att få i sig av alla näringsämnen samt att man inte vet vad som händer med kolesterolvärden mm om man äter denna kost under en längre tid. Vård ska baseras på bästa beprövade vetenskap och erfarenhet, och eftersom det bara är få och kortare studier som gjorts på LCHF går det alltså inte att rekommendera kosten. Dessutom- läs gärna: http://content.nejm.org/cgi/content/full/359/3/229 Det är studien som kom i somras som media tolkade som att Annika Dahlqvist har rätt- observera att lågkolhydratgruppen bara åt vegetabiliskt protein och vegetabiliskt fett och att kosten inte alls var så kolhydratsnål som man kan tro...

Johanna Söderlund sa...

Anonym:
25-35% fett anser jag vara lite fett. Många dietister rekommenderar dessutom ett fettintag närmare 25E% än 35E%.'

Det är inte svårare att få i sig all näring man behöver med LCHF än tallriksmodellen, bara man äter lite grönsaker också. De svenska näringsrekommendationerna kräver t.ex. att kvinnor äter leverpastej nästan varje dag för att uppfylla järnbehovet. I praktiken är det snarare lättare att få i sig de näringsämnen man behöver med ett lägre kolhydratintag och ett högre protein- och fettintag.

Kolesterolvärden som förändras hit och dit på grund av olika koster är en vetenskap för sig och är inget bra argument för någon kost. Det är svårt att veta vad för kolesterolvärden som är bra och vad som är orsak och verkan vad gäller sjukdomar och kolesterolvärden.

Du har rätt studien som kom i somras är inget bra argument för LCHF-kost, men inte heller något argument mot LCHF-kost.

Anonym sa...

Kalorier och kcal är samma sak, vilket något redan påpekat för dig. Du har dock fortsatt att felaktigt påstå att det är två skilda begrepp.

Johanna Söderlund sa...

Anonym:
kcal betyder 1000 kalorier och cal betyder kalori. Ett litet k som prefix brukar betyda 1000, jämför med kilogram. Menar du att Wikipedia har fel?

Viktor sa...

Hej, är makrill på burk bra att äta? För du skriver bara makrill i ditt inlägg

Mvh Viktor

Johanna Söderlund sa...

Viktor:
Ja makrill på burk är bra även om fettet kan vara lite småhärsket ibland.
Ät helst inte så mycket av tomatsåsen heller, den är så söt.

Christoffer sa...

Måste bara inflika att 2 skivor ost som totalt innehållet 75 kalorier måste vara skurna med något övermänskligt verktyg. 75kcal är dock helt okej, men inte 75 kalorier.
Kalorier och kcal/kilokalorier är absolut inte samma sak. Gram och kilogram är ju inte samma sak så varför skulle kilokalorier vara ett undantag?

Anonym sa...

Jag blir lite nere när jag ser hur folk faktiskt klankar ner på dietisters rädslor för fett och kalorier,,,( finns det en anledning kanske? ) och på folks påhopp på läkare som VARNAR för fett,,,Om jag tänker efter så finns det faktiskt nästan bara 2 läkare som hyllar fettet( det farliga animaliska då ) Annika och Anders! men sen tycks hundratals läkare inte kunna sitt jobb, dom har ju inte SETT folks igentäppta kärl och absolut inte opererat både kärl och hjärtan, Klart dom ljuger när dom säger att dom sätter samband mellan fett och igentäppta blodskärl,inte kan väl dom veta det!? Klart att SALT inte höjer blodtrycket Klart att höjt blodtryck inte Riskerar stroke!! Dom flesta läkarna är ju överenns om det! då MÅÅÅÅSTE dom ju LJUGA! Kanske Annika eller Anders vet bäst,