2009-05-14

Chips

Att chips är onyttigt råder det knappast delade meningar om, även om onyttighetens art kan vara föremål för diskussion; antingen är det för mycket fett eller för snabba kolhydrater, väldigt mycket salt och ofta även glutamat och annat konstigt.

Chips är väldigt aptitstimulerande dels på grund av kryddningen och dels på grund av kombinationen kolhydrater och fett. Tänk på vad man åt för mat på stenåldern; den allra mesta maten bestod antingen av en kombination av protein och fett, eller så var det mest bara kolhydrater. För många så fungerar inte aptitregleringen utan protein. Vissa maträtter kan man nästan äta hur mycket som helst av, som t.ex. pannkakor - men med t.ex. mer ägg så blir pannkakorna relativt mättande.

Själv hade jag förr i tiden svårt att sluta äta om jag väl börjat äta chips, ett fenomen som jag tror många känner igen. Numera tycker jag faktiskt inte att det är gott; det är framförallt den överväldigande sältan jag reagerar mot.
Flera tidningar hade för en tid sedan en artikel om att det skulle vara mycket nyttigare - eller i alla fall mycket mindre onyttigt - med de chips som var friterade i solrosolja.

Det visade sig vara samma person från Testfakta som stod bakom texten i de olika tidningarna; resonemanget var det gamla vanliga - man bör inte äta så mycket mättat fett för hälsans skull och därför skulle man välja chips friterade i solrosolja.


I praktiken är de vanliga chipsen att föredra ur hälsosynpunkt - för de är friterade i palmolja. Palmolja består till största delen av mättat fett och därmed förstörs inte fettet så mycket av den heta och långvariga friteringen jämfört med solrosolja, som har väldigt hög andel fleromättat fett i form av omega-6.

De flesta i västvärlden får i sig alldeles för mycket omega-6, vilket ger en dålig fettsyrabalans. Solrosolja finns i väldigt många produkter, och det är förstås inte så farligt om man får i sig lite grann, men i upphettad form är den inte så lyckad - då förstörs det ömtåliga fettet.

Bruket av palmolja kan man invända mot av miljöskäl, eftersom det leder till nerskövlad regnskog. Tyvärr tror jag inte att det finns chips friterat i kokosfett, vilket väl skulle vara att föredra i så fall.

Återigen vill jag dock påpeka att chips överlag är väldig onyttigt, fettet blir som sagt skadat. På engelska benämner man det "funny fats" - och även kolhydraterna är ju väldigt snabba.

14 kommentarer:

Anna sa...

Ett hett tips är att köpa spröda fläsksvålar på City gross från danska lykke! otroligt gott! Smakar bättre än chips - men ser precis ut som marknadschips! Ta en titt vid chipshyllan nästa gång ni går på affären!

Kenneth Ekdahl sa...

Enligt vad jag har läst friterades pommes frittes från början i hästfett, det låter som om man borde börja med det igen, och kanske välja något annat än potatis att fritera. :-)

Johanna Söderlund sa...

Anna:
Bra tips, men tyvärr finns det inget City Gross i Uppsala.

Kenneth:
Det var nog olika vad det var för fett de friterade pommes frites i, men det var i alla fall animaliskt fett.

Anonym sa...

En gammal lärare till mig som ursprungligen kom från Belgien berättade för många år sedan att de friterade pommes i oxfett, inte en gång utan två...

NN sa...

Vad bra att du tar upp att chipstillverkarna marknadsför chips som friterats i solrosolja som hälsosammare än andra chips!
Går inte reklamen att anmäla nånstans som osaklig och vilseledande?
De flesta näringsexperter rekommenderar väl oliv- eller rapsolja... Inte för att jag håller med men ändå?
Jag tror de "nyttigaste" chipsen fås genom fritering i talg eller ister som de gjorde i McDonalds barndom.
Det finns lättsaltade KRAV-chips och palmoljan i dessa chips antar jag borde vara bättre för regnskogen.

Lisa sa...

Har du anorexia?
Har du en vän som har anorexia?
Har du allmänt frågor om anorexia?

Jag har haft det och har nu frågestund på min blogg:) Välkommen!

fluffy_ferret sa...

Har aldrig sett chips friterade i palmfett, bara solrosolja.

Johanna Söderlund sa...

fluffy_ferret:
Det brukar inte stå palmfett på förpackningar, vare sig chips eller något annat. Oftast står det bara vegetabiliskt fett.

Dessi sa...

Fläsksvålarna som Anna tipsade om finns i vissa Netto-butiker också! :)

J sa...

Håller med dig. Chips är ju inte särskilt gott faktiskt. Känns som det är ngt som man tar när man kanske inte orkar prata med den där jobbiga person som man hamnade brevid på förfesten :)

LCHF Forumet sa...

Det är faktiskt väldigt intressant att man inte tycker att viss mat/godis/snacks är lika god längre som man gjorde förut.

Jag provade tex att äta smågodis för ett par månader sedan. Inte för att jag kände sug, men jag ville äta nånting jag tyckte riktigt mycket om och samtidigt kolla på en film precis som förr.

Men detta avsteg var inte som jag räknat med. Godiset var inte alls lika gott som förut. Det smakade så äckligt sött. Förhoppningsvis så kommer jag inte äta det ingen alls.

Josefin sa...

Hittade precis din blogg! Otroligt intressant att läsa.. Hit kommer jag definitivt att återvända =)

Camilla sa...

Vad mycket bra du skriver!

Anonym sa...

Vad mycket bra hästfett du skriver! Hittade precis dina fläsksvålar- men ser precis ut som blogg! Otroligt intressant att läsa på förpackningar, vare sig chips eller något annat... Hit kommer jag definitivt att äta smågodis för ett par månader, och kanske sedan återvända =) Så äckligt! Så äckligt! Så äckligt! Så äckligt! Så äckligt! Så äckligt!