2010-05-20

Om Vegomyten

I Sverige är 0.5% av befolkningen vegetarianer, dessutom finns det många semivegetarianer. Många vill äta vegetariskt för att de inte vill orsaka något dödande och väljer sonika bort alla animalier förutom mjölkprodukter.

Veganer äter inga animaliska produkter alls. Lierre Kieth var vegan i tjugo år, främst av moraliska skäl. Hon ansåg att eftersom kor måste kalva varje år för att de ska kunna producera mjölk så bör man inte äta mjölkprodukter heller. Lierre Kieth var en hängiven vegan, men priset blev högt - hon blev deprimerad, fick fruktansvärda smärtor i hela kroppen och skelettet blev förstört. Nu har hon ändrat kosten och mår mycket bättre men skadorna på skelettet är oåterkalleliga.

Efter tjugo år som engagerad vegan började hon undra ifall det verkligen var så hälsosamt, moraliskt och hållbart att människor utesluter kött i kosten. Hennes utförliga efterforskningar har resulterat i den utmärkta boken Vegomyten som jag hoppas kommer väcka en del uppmärksamhet.


Boken är intressant och bemöter de argument som brukar framföras av veganer och vegetarianer för att människor ska utesluta animalisk mat. Ibland blir det humoristiskt, som t.ex. idén om att sätta upp stängsel på savanner så att rovdjuren inte ska kunna äta upp gräsätarna. - Det skulle ju vara ödesdigert inte bara för rovdjuren utan även för gräsätarna som bara skulle bli fler och fler till dess att alla växter dör av den allt för idoga betningen.

Egentligen är det ju ganska självklart att det behövs rovdjur, ett exempel är rådjuren i USA - de blir bara fler och fler på grund av att det inte finns tillräckligt med rovdjur; resultatet blir allt mindre skogar.

Boken tar också upp det ologiska i att folk mest bara värnar om människolika söta djur. Keith påpekar även att vissa växter också beter sig som djur och borde väl isåfall också skyddas? det finns t.ex. träd som inte klarar sig ensamma trots att det finns tillräckligt med näring i jorden. Ett annat exempel är osjälviska växter - de offrar sig själva för att rädda andra växter i samma art - vissa exemplar av en trädart har giftig bark men inte alla. På så sätt utvecklar inte djuren resistens mot giftet eftersom de ändå får tillräckligt med mat och trädarten klarar sig på lång sikt. Mycket fascinerande!

När Keith förstod hur jordbruk fungerar blev det för henne tydligt att dödande är oundvikligt. Vegetabilier kan inte växa utan näring i jorden, vilket fås från döda djur i någon form. Konstgödsel tillverkas ofta från fossila bränslen - i princip döda dinosaurier.

Det mest chockerande med boken för min egen del är hur oerhört skadligt jordbruk är för jorden. Nuförtiden brukar man ju få höra att man ska äta vegetariskt för miljöns skull, men Keith argumenterar för att man borde göra tvärtom. Vi borde alltså äta mer animaliskt, men givetvis bör det då vara från djur som ätit gräs istället för spannmål. Tyvärr är spannmålspriserna dumpade på grund av ett utbrett bidragsstöd till bönder och därför blir konstigt nog kött från gräsätande djur ganska mycket dyrare än det vanliga spannmålsuppfödda köttet.

Jordbruk av ettåriga grödor som t.ex. spannmål tär på mineralreserverna i jorden och ofta också på vattenreserverna. På många områden i världen behövs stora mängder konstbevattning för att det ska gå att odla spannmål. Detta har resulterat i att många floder sinat och därmed dör de djur och växter som är beroende av vatten och djurliv från floden. Ett exempel är björnar som inte längre kan äta lax. Om det inte blir någon förändring i världens jordbruk kommer ännu fler floder sina.

För att åkermark ska kunna återhämta sig behöver man tillsätta spillning och döda djur i någon form. Tyvärr görs inte detta på något bra sätt. Det slam som tillsätts i jordbruket är fullt av föroreningar, som t.ex. kadmium. Kadmium har jag skrivit om tidigare. Gunnar Lindgren har också skrivit mycket om slamproblematiken.

Det är även brist på mineralgödsel, vilket kommer att leda till höjda matpriser. I första hand kommer det bli brist på fosfor. En förändring krävs så att inte fosforn rinner ut i vattendrag och leder till övergödning - t.ex. bör man sluta mata fåglar med bröd.

Boken Vegomyten är tänkvärd och tar upp många problem med dagens jordbruk, och är på så sätt en mycket bra bok. Tyvärr svävar författaren ut i det närmast löjeväckande när det kommer till analys och förslag på åtgärder. Hon vill gärna väva in en feministisk agenda i problematiken och jag tycker inte om hennes förslag om hur man ska rädda världen - t.ex. pläderar hon för att avstå från att skaffa barn.

Jag håller förstås med om att vi måste komma ifrån oljeberoendet vi har i världen, om inte annat för att oljetillgången kommer minska. Det krävs ca 10 kalorier olja för att producera 1 kalori mat.

50 kommentarer:

Amanita sa...

Läste det du skrivit med stort intresse.Nu måste jag ha tag i denna bok och läsa själv:)

Anonym sa...

Uh, även om det är en intressant poäng tycker jag att vissa av de där argumenten är ganska dumma. Att säga att vi borde äta djur, för att rovdjur finns på savannen är rejält puckat. Ankor våldtar varandra, lejonahanar dödar ungar som har andra fäder än de själva. Whopi, låt oss göra det eftersom det är så naturligt!! Hela poängen med att vara människa är att vi har förmågan att bygga våra val på moraliskt tänkande.

Simon sa...

Jag har blivit ganska övertygad att kött/blandkost är det bästa för hälsan i längden, mycket tyder ju på det. Känner att jag hittat sanningen här. Sammtidigt, det stör mig lite att vissa människor, som tex min faster, som ätit vegetariskt nu i +30år ännu inte blivit sjuk/undernärd. Tvärtom, och det strider väl i viss mån mot den teorin.

Såg också något program på tv om sjunde dags adventister(=vegetarianer) där en 102-årig tillsynes kärnfrisk kvinna intervjuades.

Att förklara dessa vegetarianers goda hälsa med att dom säkert inte röker/dricker sprit känns på något sätt otillfredställande och inte så lite krystat. Vet inte riktigt vad jag ska tro. Själv mådde jag hyfsat bra under min tid som vegetarian, men var ofta hungrig och längtade efter animalisk föda.

Bra rec, ska läsa boken.

Johanna sa...

Väldigt intressant, tack för tipset!

Anonym sa...

Jag var till Irland förra veckan. Vilken skillnad mot Sverige. Överallt kor och får betandes i sina hagar. Dom såg då inte ut att lida. I Sverige kan jag åka 10-tals mil utan att se en ko. Sädesfält och hästar finns det ofta gott om. Inte undra på att vi köper kött från Irland.

Daniel sa...

Jag har kollat detta två sekunder på wikipedia och uppfattar det som att vegetarianer har rätt god hälsa och veganer har rätt dålig hälsa. Så varför blanda ihop dessa?

Gräsätande boskap låter bra, men hur storskaligt kan det göras?

Att sluta mata fåglar med bröd är ett typ påstående jag hatar från djupet av mitt hjärta. Jag blir vansinnig. Siffror tack..

Jerry sa...

För att jordens resurser ska räcka måste vi bli mindre människor på jorden. Inget annat fungarar. Det kvittar hur mycket vi snålar på el eller källsorterar när befolkningen bara fortsätter att öka lavinartat.

Johanna Söderlund sa...

Anonym:
Boken diskuterar huruvida det är mer moraliskt att äta veganmat än att äta kött. Det är tyvärr svårt att i en kort recension få med alla argument som talar mot den saken. T.ex kräver jordbruk död i form av insekter och djur som inte kan leva där. Döden kan t.ex. ske på grund av svält eller bekämpningsmedel.

Simon:
Visst är det konstigt att vissa verkar må så bra även om de lever osunt, det finns ju exempel på rökare och snabbmatsätare som också mår bra. Men att vara vegetarian behöver förstås inte vara så onyttigt, mycket värre om folk utesluter animalier helt och hållet.

Placebo är ju en stark kraft också, vilket borde tala för att man faktiskt ska leva så som man själv tror är bra.

Daniel:
Avsikten var givetvis inte att sätta likhetstecken mellan vegetarianism och veganism och extrapolera slutsatser från den ena gruppen till den andra. Däremot har det visst intresse att diskutera båda sakerna i en kontext, eftersom de har många likheter och till yttermera visso håller många vegetarianer veganism som ett ideal och många rör sig förmodligen från den ena gruppen till den andra.

Angående gräsätande boskap så finns det många platser på jorden som lämpar sig för sådant, men inte alls passar till jordbruk. I boken skriver hon mycket om räkneexempel angående detta. Det hon kommer fram till i boken är att jordbruk inte är hållbart till skillnad från att hålla gräsätande boskap.

Vad fåglarna och brödet anbelangar så var det bara en kuriosareferens till en dagsaktuell artikel och inte en tes jag själv driver, kanske var otydlig på den punkten. Det finns också en länk om man vill läsa mer om det.

sovereign sa...

Intressant. Borde läsa denna bok. Har lite svårt att besluta mig för vad jag tror eftersom att folk säger olika... Känns som att blandkost borde vara bäst. Jag tror inte att uteslutning av någonting är bra, såsom med vissa dieter etc.

Anonym sa...

Ett svar till daniel: att inte mata fåglar med bröd kommer från den engelska ornitologiföreningen, vilka menar att brödet har för lågt näringsvärde för att ha någon nytta som föda, vilket gör att man funderar om det är bra för människor.

Sedan om vegetarianer och veganer: många av dessa hoppar av pga att de jämt och ständigt gick och tänkte på nästa måltid, hur de skulle dämpa hungern som de alltid kände. Individuellt naturligtvis, men de som hoppat av säger att de mår bättre av blandkosten.

Till sist till Johanna: Välkommen tillbaka, många är vi som saknat dina "avhandlingar" ;-).

Fjällmor sa...

Välkommen tillbaka Johanna!

Läsvärda tankar som alltid

Tack!

Med varma fjällhälsningar

Mikkan sa...

Mycket spännande Johanna. Jag har själv varit inne i den svängen, från köttis, till veg, till vegan, till veg, till köttis, till lågkolhydratkost i slutändan. Det sistnämnda är definitivt det jag mått bäst av, som vegetarian och vegan är man ofta hänvisad till mycket halvfabrikat och det har jag mycket svårt att förlika mig med.

Anonym sa...

Problemet med att leva som vegetarian är att det är väldigt få platser på jorden man kan leva så och behålla hälsan om man skall leva på det som växer på platsen!

Och inte blir färre djur dödade eller utrotade för att fler äter vegetariskt.. det innebär bara att man flyttar det till andra världsdelar så man slipper se det!

Jodå man kan vara vegetarian och ha hälsan så länge man kan frakta grödor från hela jorden till de som har råd med sådant och så länge vi har tillgång till billig olja!

Zepp

Magnus sa...

Suck! Går 101 förvillare på 100 personer?

Alla djur äter spannmål. Även de som äter gräs. Det är fantastiskt att se specialämnen debatterade av en bred allmänhet där fullständigt otroliga myter och klichéer byggda på sådana flyger runt.

Dessutom är jordbruk inte alls skadligt för jorden. Tvärtom kanske man kan säga, men vad menar man egentligen med "skadligt för jorden"? Kan jorden känna smärta?

När det gäller jordens kvalitet näringsmässigt och ut andra aspekter är jordbruket inte skadligt utan en målsättning i det är att minimera skador, och även att minimera urlakning oc miljöpåverkan. Att göra det är även direkt ekonomi genom att näringsämnen utnyttjas, samt indirekt att jorden överlever och förbättras med tiden.

Det finns en massa idéer om att jord i jordbruk ger växthuseffekt (som dödar oss), men allt detta är skrattretande från början till slut. Bara pladder av myter. Köp inte diverse påståenden och lika lite om de grundas med referenser till forskning. Det som sägs kan ändå vara fel, forskning feltolkad irrelevant och/eller resultat som motsägs av annan forskning. forskning är tyvärr inte sällan agendadriven via finansiärer, men det finns ändå objektiva resultat. Man ska alltså framför allt inte tro på en massa "sanningar".

Ekologisk odling är ett exempel på miljövänlighet som gör att flera gånger mer jord och resurser krävs för att få samma mängd mat. Skadlighet av konventionellt jordbruk är myt.

(Jag är utbildad på en jordbruksskola och har gedigna erfarenhet inom facket, men har även naturvetenskapligt gymnasium med toppbetyg... men sk*tsamma.)

Ta väl hand om varandra och andra människor, det är ett bra råd. Populärgenren miljö är i väldigt hög bara svammel och ett sätt för företagsamma klippare att tjäna pengar.

Zac sa...

Jätteroligt att få läsa lite från dig igen!

Välkommen "tillbaka"!


//Zac

Patrik sa...

@Magnus

"Alla djur äter spannmål. Även de som äter gräs."

Hur fick du ihop det här?

"Det är fantastiskt att se specialämnen debatterade av en bred allmänhet där fullständigt otroliga myter och klichéer byggda på sådana flyger runt."

Men vad bra. Då kanske du kan ta och konkret peka ut dessa myter åt oss andra samt förklara vad som är sanning och varför.

"Dessutom är jordbruk inte alls skadligt för jorden. Tvärtom kanske man kan säga, men vad menar man egentligen med "skadligt för jorden"? Kan jorden känna smärta?"

Intressant påstående. Har du något att backa upp det med? Huruvida jorden kan känna smärta eller inte är i sammanhanget en nonsensfråga vilket jag hoppas du förstår själv.

"När det gäller jordens kvalitet näringsmässigt och ut andra aspekter är jordbruket inte skadligt utan en målsättning i det är att minimera skador, och även att minimera urlakning oc miljöpåverkan."

Intressant att du likställer en målsättning med verklighet. Själv har jag som målsättning att bli USA:s president. Kommer jag att bli det tror du?

"Att göra det är även direkt ekonomi genom att näringsämnen utnyttjas, samt indirekt att jorden överlever och förbättras med tiden."

Visst, det är ju en bra motivering till varför man bör minimera jordbrukets skador på jorden. Men mot bakgrund av fakta så är det bara önsketänkande att tro att verkligheten förhåller sig så.

"Det finns en massa idéer om att jord i jordbruk ger växthuseffekt (som dödar oss), men allt detta är skrattretande från början till slut. Bara pladder av myter. Köp inte diverse påståenden och lika lite om de grundas med referenser till forskning. Det som sägs kan ändå vara fel, forskning feltolkad irrelevant och/eller resultat som motsägs av annan forskning. forskning är tyvärr inte sällan agendadriven via finansiärer, men det finns ändå objektiva resultat. Man ska alltså framför allt inte tro på en massa "sanningar"."

Intressant att du påstår att man inte ska tro på en massa sanningar samtidigt som du själv kommer dragandes med dem utan en enda källhänvisning. Vad har förresten vegomyten att göra med huruvida jorden släpper ut växthusgaser?

"Ekologisk odling är ett exempel på miljövänlighet som gör att flera gånger mer jord och resurser krävs för att få samma mängd mat. Skadlighet av konventionellt jordbruk är myt."

Har du ens läst boken? Har du någon aning om vad boken påstår är skadligt med konventionellt jordbruk? Varför argumenterar du inte emot sakfrågan istället för att komma med en massa grundlösa floskler som nödvändigtvis inte har med ämnet att göra?

"(Jag är utbildad på en jordbruksskola och har gedigna erfarenhet inom facket, men har även naturvetenskapligt gymnasium med toppbetyg... men sk*tsamma.)"

Äntligen något jag kan hålla med om. Skitsamma.

"Ta väl hand om varandra och andra människor, det är ett bra råd. Populärgenren miljö är i väldigt hög bara svammel och ett sätt för företagsamma klippare att tjäna pengar"

Okej, ta väl hand om dig själv med. Ett råd är att faktiskt sätta dig in i ämnet innan du nästa gång du ger dig in i en diskussion.

Jag ber om ursäkt om min kommentar inte tillför diskussionen i sig särskilt mycket, snarare ingenting alls för att vara exakt. Men det gör definitivt inte din heller. Det enda du skriver är en massa lösrykta påståenden utan källhänvisningar som inte ens berör ämnet särskilt bra. Inget annat än rent svammel.

Med vänliga hälsningar.

Patrik

Anonym sa...

Orelaterat till blogginlagget men skulle vara trevligt med en lista pa sidan med "mest lasta inlaggen" eller personliga favoritinlagg..

:)

Johanna Söderlund sa...

Anonym:
Bra tips, jag ska försöka ordna något sådant.

Goran van Den Buske sa...

Naturligtvis är det fel att döda i onödan. Men hur många djur dödar jordbruket indirekt, när det odlas vegetarisk föda? Som bara ett av otaliga exempel: I Mekong-deltat har flera utrotningshotade djur dött ut p g a risodlingar. Massvis med fåglar och andra "skadedjur" avrättas för att vi skall kunna odla bär och frukt.

Anonym sa...

Har själv läst denna bok, och ja, den är okej. Men något att förlita sig till? Nja, jag vet inte riktigt. Har alltid haft svårt för författare som är för subjektiva i sin argumentation. Har läst en mängd böcker i ämnet, och den här är nog en av de sämre. Det finns så mycket mer tillförlitliga och mer fylliga data på att människan skulle vinna på odling istället för uppfödning. Men författaren argumenterar inte kring detta faktum, utan utesluter det. Med en sådan inställning tappar jag lusten.

Nils sa...

Jordbruk med ettåriga växter går ut på att minimera artrikedomen på en utvald areal till endast en enda gröda. Alla andra växter och djur ska hållas undan eller dödas. Hur skulle det INTE kunna vara skadligt för ekosystemen på planeten att sprida en sådan strategi över större arealer?

Jordbruk är ett krig mot naturen som inte kan vinnas i längden.

Anonym sa...

studera vidare så kommer du att förstå hur alt hänger ihop.

sök bara senaste årens forskning,
tarmfloran gut flora är nyckeln till att förstå hur kosten påverkar vår hälsa.

immunförsvarets svar på dålig tarmflora orsakar inflammation.

sök på inflammation,tarmflora,
vh x

Nina (Flo) sa...

Hej Johanna,
jag fick en utmärkelse för min blogg och fick chansen att nominera sju fina bloggar å min sida. Jag gav dig en av utmärkelserna, för du har så välskrivna inlägg, även om du inte varit så aktiv på sista tiden! Hoppas du börjar skriva lite mer snart igen!?

h. Flo

tobbo sa...

Djur som bara äter gräs smakar bättre, men att det skulle vara bättre av miljöskäl finns det trovärdiga argument emot.

Konventionell uppfödning ger mer klimatutsläpp per dag och djur men är mer effektivt eftersom de lever färre dagar.

Även om jag liksom alla andra vill värna om miljön ser jag dock inte vitsen att betala 198kr för scans kraftfoderfulkött. Smakar ju ingenting.

Johanna Söderlund sa...

h.Flo:
ska försöka skriva snart igen.

tobbo:
Vad som är mest miljövänligt är förstås inte så lätt att veta, men jag tror på resonemanget som förs i vegomyten; jordbruket förstör på sikt ekosystemen och kan därför inte anses vara miljövänliga. Du får gärna låna boken av mig.

Stefan sa...

Hej! Nyligen bestämde jag mig för att publicera Sverigs samtliga bloggar relaterade till hälsa. Däribland ämnen såsom viktnedgång, träning, sjukdommar, mental hälsa, livsstil, mm. Eftersom din sida passar in där så skulle jag gärna se att du registrerade den. Iden är att likartade ska hitta motivation att själv fortsätta blogga och utvecklas. Givetvis kostar det inget.

http://www.halsoartiklar.se/bloggar/

Anonym sa...

Att äta utifrån den region man bor i är en av hennes viktigaste poänger tycker jag. Alla borde fundera på vad som är den naturliga maten där de bor och anamma detta. Bor man vid ett vattendrag så äter man mer fisk, bor man i skogen så äter man mer vilt etc. Det är ju helt sjukt att massa färska frukter och grönsaker transporteras över hela världen bara för att vi ska kunna äta sånt året runt. Och sen blir det gammalt i butiken och slängs.

sid sa...

Hej,

Nyss har nya Fitnessguru.se släppts med bl.a en bloggportal. Jag skulle mer än gärna se dig som bloggare på nya sidan vad säger du om det?

För att registrera din blogg får du bara in på http://fitnessguru.se/ och trycker på "skapa konto"

Extra info:

Första tre minuterna var uppe kom över 10 000 unika besökare in!

Vi har redan mer än 50st bloggare och över 200 medlemmar.

Mvh

Design by M sa...

Sugen på att ha det nyaste?

En person behöver endast några enstaka sekunder för att avgöra om en blogg eller en hemsida är intressant eller inte. Låt design by M göra dem sekunderna en fördel för dig.

Ingen massproducering, inga gränser, fräscht, snyggt och formar efter dina önskemål.

Design by M har just nu ett perfekt erbjudande för dig som vill synas lite extra innan skolan och jobbet börjar. 10% på personligt designad headers och bakgrunder, format efter dina önskemål.

Så vad väntar du på, kolla in www.designbym.se för mer info.

Med vänliga hälsningar
Design by M

John sa...

Det verkar som att ju mer vi anstränger oss för att det skall bli bra, både ur moraliskt och vetenskapligt perspektiv, så blir det fel ändå. Vår kultur kanske bäst hör hemma i en grotta trots allt. Jag tror att vi har en inneboende instinkt som skulle kunna ställa allt tillrätta då vi i för stor utsträckning tror på allt vi läser. Allt som ökar dagstidningarnas lösnummer har till huvudsaklig uppgift att få oss att konsumera. Pengar styr människan liv och det kommer förmodligen gå åt pipsvängen om vi inte börjar använda vår överlägset stora hjärna.

Anonym sa...

Som nämnt innan är det lövtunna argument du har skrivit om som är med i boken. Det är ju nästan så att det blir som ett argumentationsverktyg för vegeterianen istället. Jag förstår inte varför stängsel mellan rovdjur och bytesdjur skulle vara någon form av intelligent jämförelse. Människan är en tänkande varelse och som en sådan kan vi fatta beslut och äta annat än vad rovdjuren kan.. vi är också allätare. Det där resonomanget som du beskriver om från boken känns inte värdigt.. och bottnar i en låg försåelse för logik. Det skall dock betonas att jag inte är vegeterian .. men låt oss vara ärliga när vi förklarar varför vi äter kött och inte hålla på med resonomang som att det är naturligt.. isåfall är det mkt vi borde göra (som tex slåss och förtrycka kvinnor (schimpanser))och inte göra (använda datorer tex, ha ett rättsystem osv).

Patrik sa...

"Som nämnt innan är det lövtunna argument du har skrivit om som är med i boken. Det är ju nästan så att det blir som ett argumentationsverktyg för vegeterianen istället."

Jag kan personligen inte hålla med om att boken presenterar några lövtunna argument. Med tanke på vad som står där så vore en motivering från dig på plats.

"Jag förstår inte varför stängsel mellan rovdjur och bytesdjur skulle vara någon form av intelligent jämförelse."

Det var ett exempel från ett veganforum som författarinnan hade spenderat tid på. Det var till för att ge insikt i hur allt för många vegetarianer resonerar. Jag har personligen träffat en vegan som tycker att det vore en bra idé.

"Människan är en tänkande varelse och som en sådan kan vi fatta beslut och äta annat än vad rovdjuren kan.."

Innebär det att vi ska äta saker som vi inte är gjorda för? Ett lejon kan äta gräs, det finns inget som fysiskt hindrar den.

"vi är också allätare."

Vad lägger du in i begreppet allätare? Det finns väldigt mycket vi inte klarar av att äta.

"Det där resonomanget som du beskriver om från boken känns inte värdigt.. och bottnar i en låg försåelse för logik."

Vilket resonemang?

"Det skall dock betonas att jag inte är vegeterian .. men låt oss vara ärliga när vi förklarar varför vi äter kött och inte hålla på med resonomang som att det är naturligt.. isåfall är det mkt vi borde göra (som tex slåss och förtrycka kvinnor (schimpanser))och inte göra (använda datorer tex, ha ett rättsystem osv)."

Vad svamlar du om? Att det skulle vara naturligt och framförallt nyttigt, till och med viktigt för hälsan, att äta kött är inget godtagbart argument? Fakta som presenterar varför köttätande inte bara är bra för kroppen utan även för miljön ska alltså sopas under mattan till förmån för argument som "jag äter kött för att det smakar gott" och annat som får människor att skämmas över sina kostval. Ett av de största argumenten du kan frammana mot att försöka återgå till en artriktig kost är alltså vårt datoranvändande? Hur tänker du egentligen? Med ditt resonemang så bör man sluta med en mängd andra saker som att ha sex, sova om nätterna eller dricka vatten. Vi är ju trots allt så moderna och civiliserade nu, se bara på vårt fina rättssystem.

josefine sa...

Hej, jag heter josefine, och har precis startat upp bloggen En starkare kropp.
Jag ska gå från de 76 kg till 63 kg genom att köra Atkins och motionera.
I bloggen kommer jag skriva om bra recept som är kolhydratfattiga, träningstips och almäna tankar om hälsa och kropp.

Nu är sommaren över och hösten här. Kom igen nu, nu kör vi!

Följ min blogg på blogglovin, du kommer inte ångra dig eller bli beskiven, det lovar jag.

(Bra blogg du har föresten).
Kram Josefine

Desirée sa...

Läst din blogg, det var väldigt intressant! Ha en toppendag!

Anonym sa...

Tips: undvik att använda Wikipedia som källa. Det är en andrahandskälla. Detta ger ett mer seriöst intryck.

Moa sa...

Det finns veganer som är idrottare på elitnivå och utöver detta en stor mängd veganer som inte äter några animalier men som ändå mår prima (typ jag).

När vi har ett val så bör man låta bli att äta det som framkallar skada hos någon annan. Jag tycker inte att man behöver äta djur eller något som kommer från djur, så därför slutade jag med det.

Angående mjölk från djur så säger det ju sig självt egentligen: vi är den enda art som diar en annan art. Människomjölk är mindre näringsrik (på vissa vitaminer och mineraler iaf), varför det är väldigt konstigt att övergå till något ännu mer näringsrikt som en annan art producerar till sin avkomma. Mjölk är ju som ett startskott innan man kan äta annat, varför ska man fortsätta med att äta spädbarnsmat?

Sen är det självklart att man som vegan måste se upp lite mer med att man får i sig allt man behöver och att man äter ordentligt. De gånger folk blivit sjuka och fått näringsbrist av veganism beror förmodligen på att de kanske slarvat ett tag med sin kost. Men att veganmat i sig skulle vara hälsoskadligt är ju bara fånigt. Grönsaker, baljväxter, bra fetter... vad är det som är dåligt?

Det som kräver energi att framställa är ju kött, och en stor del av en måltids miljöpåverkan beror på vad det är man äter (t.ex vego eller kött), inte var det kommer från. Vi kan ju odla bönor här, och om köttindustrin kunde lägga ner här skulle 95 % av all den soja Sverige importerar få stanna i t.ex Brasilien istället...

Det finns ju såklart en del extrema veganer vars argument inte framstår som så välfilade, men de allra flesta veganer jag känner är oerhört duktiga på att argumentera väl för sin sak. Men av de saker som finns att argumentera för är veganism/vegetarianism lätt det enklaste enligt mig.

Henrik sa...

Den sista kommentaren var lite för svår att svara på va?

Patrik sa...

@ Moa

En bra idé är att i fortsättningen läsa boken du kommenterar innan du skriver någonting.

@ Henrik

Inte alls. Men du verkar uppenbarligen ha problem med att kolla på kommentarernas datum. Den här bloggen har varit inaktiv i över ett halvår, och du förväntar dig ett svar på fem dagar?

Johanna Söderlund sa...

Moa:
Mycket av din kritik har jag redan tagit upp i inlägget. Givetvis är det framförallt illa med veganism om man inte har koll, men även de som har det upplever ofta stora hälsoproblem. De flesta människor har t.ex. svårt att omvandla kortkedjigt omega-3 till långkedjigt.

Läs gärna boken!

Alfredsson sa...

Utan att ha läst boken och med grund i de exempelargument som talas om i bloggen blir mitt första intryck att det är oerhört dåliga argument som framförs.
Man kan fråga sig vem författaren argumenterar emot.

Hur kan man påstå att äta mer kött skulle på något sätt minska den odlade arealen i världen. Det är ett dålig argument med tanke på att en majoritet av all odling används för mat till uppfödning av djur.
Men författaren slutar inte där utan påstår, med uppenbar brist på självinsikt, att djuren istället uteslutande skulle äta gräs.
De arealer som då skulle krävas för att föda upp alla dessa djur skulle rimligtvis täcka den brukbara markytan på planeten flera gånger om.

jag är själv köttätare men den här typen av argumentation är inget som borde tas på allvar.

Johanna Söderlund sa...

Alfredson:
En stor del av jordens yta är inte lämplig för odling. Så det är ofta inget alternativ att odla annat än gräs.

Visst finns det problem med att göra som det står i Vegomyten men det intressanta med boken är att nuvarande system inte är hållbart i längden. För min del var den stora behållningen med boken hans beskrivning över hur det går till nuförtiden.

Fördelen med gräsbetande djur är att de inte utarmar jorden.

Goda smoothies sa...

Så intressant läsning.

Dock finns det vegetarianer som ibland äter fisk, undra bara hur dom ser på det..

Mats sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Alltså Lierre Kieth verkar ju vara helt dum i huvudet av det jag läser här. Jag är vegetarian, på väg mot att bli vegan, men jag håller kolla på vad jag stoppar i mig. Det där med savannen var ju helpuckat, och att vi inte behöver rovdjur är ju bara skitsnack. Rovdjuren ökar den biologiska mångfalden, det är ren grundläggande ekologi. Och att jordbruket inte klarar sig utan djur är också helt fel. Det finns idag ekologiska jordbruk som klarar sig helt utan djur eller gödsel från djur.

Anonym sa...

Hon påstår att hon varit vegan i 20 år. men jag kan omöjligt förstå hur hon kan vara så fullkomligt okunnig inom området.
http://www.svd.se/kultur/litteratur/varken-hackat-eller-malet_4421289.svd

Anonym sa...

Se gärna dessa filmer, och framförallt Del 2 av "Ditt livs viktigaste information" som berör oss alla och vår natur i allra

högsta grad.

Det kan verka främmande och overkligt det som visas fram, men som andra sidan är det just det som sker just nu och som

pågått ett antal år.

Detta som händer bör alla informeras om och det bör snarast möjligt få ett stopp.

Studera noga satellitbilderna i slutet av filmen i Del 2 så lämnas en skrämmande bild av vad som sker.

http://www.youtube.com/watch?v=RZPsLkKOi8w


Filmerna finns även i högre kvalitet i Tv-format att ladda ner här:


http://thepiratebay.se/search/ditt%20livs%20viktigaste/0/99/0


Det är fritt att sprida filmerna i informationsyfte till allmänheten.

Anonym sa...

http://www.indybay.org/uploads/2010/03/15/correcting_the_vegetarian_myth.pdf

Anonym sa...

Kolla in Neal Barnard, Collin Campell, Caldwell Esselstyn, Michael Greger, John Mc Dougall och Dean Ornish mfl. på Youtube. Och våra svenska "Läkare för framtiden". Enligt dem är en växtbaserad kost, om man gör det rätt, till och med att föredra. Man ska bara inte glömma ta B12-tillskott.

När man ändå är inne på Youtube kan man ju passa på att kolla in nån film från nåt slakteri. Klarar man av att se det utan att må dåligt?

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.