2008-02-14

Snabbmat och leverskador

UNT skriver under rubriken "Snabbmat skadar levern" om en studie som kopierar upplägget i Morgan Spurlocks omtalade film "Supersize Me"; alltså en studie av vad som händer om man äter ofantligt mycket mat.

Att Morgan Spurlock blev så dålig av de enorma mängderna McDonaldsmat han åt i sin film har jag emellertid aldrig tillmätt något större sensationsvärde. Han åt nämligen bara tre gånger om dagen, och ignorerade de hungerskänslor han hade mellan dessa måltider - men när han väl åt fortsatte han konsekvent att äta mot sin vilja även efter att han var proppmätt. Han följde alltså överhuvudtaget inte sin aptit - han tvingade i sig mat när han var mätt och ingenting när han var hungrig.

Problemet med "Supersize Me" är att man förleds att dra slutsatsen att hamburgare är fruktansvärt onyttigt; jag hävdar att man inte kan utesluta att det sätt på vilket han åt hamburgarna gjorde avsevärt större skada än matens sammansättning i sig. (Vidare tror jag att de stora mängderna pommes frites och läsk var ett större problem i det avseendet än hamburgarna.)

Morgan Spurlock mådde dåligt och fick dåliga värden. Hans experiment indikerar att det är onyttigt att äta som han gjorde - men vem gör det? Jag tror att de flesta som äter mycket snabbmat snarare äter sina enorma mängder mat utspritt över dagen och att de äter när de själva känner sig hungriga eller sugna, i stället för att följa ett i förhand uppgjort matschema.

Studiens upplägg är en sak, en annan är vilka slutsatser man försöker dra ur dem - och en tredje är vilka rubriker tidningarna tycker att de tillåter. Så för att återkomma till den aktuella studien: Rubriken "Snabbmat skadar levern" återger inte alls vad studien kom fram till. En bättre rubrik hade varit "extrema mängder mat, i synnerhet med höga halter socker och kolhydrater, skadar levern". Studien är vidare ytterligare en indikation på att fettets farlighet för levern är en myt. Att fettlever orsakas av spannmål är t.ex. tydligt för möss, och gäss som tvångsmatas för gåsleverframställning ges spannmål, inte speciellt mycket fett. Fettlever är farligt och drabbar var femte svensk. Läs gärna den här artikeln som pekar ut samma riskfaktorer för fettlever som för typ-2 diabetes.

Studien på ungdomarna visade också en annan sak; även om alla åt dubbelt så mycket energi som "de behövde" så reagerade de väldigt olika på det. Vissa gick upp 15% i vikt och vissa nästan ingenting. Det kan tyckas som en ganska naturlig individvariation, men skänker man detta sakernas tillstånd mer än en flyktig tanke inser man att det i sig räcker för att förkasta den naiva kalorimodellen - det bräckliga fundament på vilket i slutändan hela religionen tallriksmodellen vilar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Johanna och tack för en utmärkt sida. Jag är nybörjare på ämnet urprunglig mat och skulle gärna se en lista på födoämnen som du rekommenderar respektive dissar. För övrigt har jag hittills inte riktigt fattat det här med low carb, okej att man utesluter kolhydrater i form av brödsäd och äter mer protein men frukt och grönsaker ger ju också en hel del kolhydrater så förhållandet protein/kolhydrater kan väl inte förändras så dramatiskt?

Anonym sa...

Intressant blogg, kan dock bli lite väl mycket maaaaaat.

Anonym sa...

Maddemagnerius:

Eftersom nu uppemot 80% av alla sjukdomar förmodligen han härledas till kosten så tycker ju jag att en blogg med namn "Kost och hälsa" skall ha mycket om kosten/maten!!

Har läst andra hälsobloggar som handlar om 95% träning och dom tycker ju jag öär ute och cyklar för mycket.

Hälsar Zonen

Anonym sa...

Vilken informativ och bra sida, jag gillar de som skriver texter där det finns lite belägg att backa upp allting med. Att komma ifrån den här träningshysterin.

Tack för härliga inlägg, jag kommer tillbaka. :)

Anonym sa...

På tal om super size me...
Spurlock åt kanske mer än vad han påstor i filmen. Kolla:

http://www.youtube.com/watch?v=Ccdfzq2M1Ec

Johanna Söderlund sa...

anonym:

Jag har svårt för att rangordna livsmedel på det sätt som du efterfrågar. Jag rekommenderar generellt animalisk mat och av mjölkprodukter främst smör och ghi.

Livsmedelsverkets rekommendationer är att minst 50 energiprocent ska komma från kolhydrater. Det är svårt att komma upp i så mycket kolhydrater utan att vara både fettskrämd och äta mycket spannmål.

Om man slutar med spannmål men fortsätter äta mycket frukt och rotfrukter blir det förstås en hel del kolhydrater kvar. Jag är skeptisk till att äta mycket frukt men jag är övertygad om att gemene man inte behöver äta riktigt kolhydratsnålt.

Grönsaker brukar jag rekommendera, de innehåller mer nyttigheter än frukt och mindre socker. Den söta smaken kan trigga aptiten för mycket.

För övrigt så rekommenderar jag riktig mat, minska på tillsatser och utfyllnadsämnen. Risken med att äta fettsnålt eller mycket kolhydratsnålt är att man istället väljer produkter med osunda tillsatser.

Tänk på fettkvalitet. Ät hellre animaliskt fett än oljor och inga margariner och transfetter.

glennart:

Intressant länk, ja Spurlock har misstänkt väl regisserade dokumentärer. Det verkar nästan som att han kom fram till slutsatsen innan han gjorde dokumentären.

Anonym sa...

Vad händer med levern när man äter dålig mat?