2011-07-20

Barntandkräm

Idag ska jag tassa lite i utmarkerna av bloggens vanliga kärnämnen. Vi ska nämligen tala om tandkräm, och i synnerhet tandkrämer för barn.

När man tittar lite närmare på hyllan för barntandkräm i butiken så märker man snabbt att skillnaderna mellan olika sorter i princip inskränker sig till vilken seriefigur som fått låna sitt namn och ansikte till tuben; krämerna i sig är alla baserade på fluor och har väldigt söt smak.

Fluor är ett ämne som är giftigt och som kroppen inte behöver. Det har dock en tydlig skyddsverkan mot karies; till allra största delen rör det sig om en lokal effekt när fluoret passerar saliven och bidrar till att mineralisera och stärka emaljen.


Man kan se bruket av fluor som ett bekvämt sätt att i viss mån kompensera för en kosthållning som inte är naturlig för vår tandhälsa. Gemene man äter nu för tiden rikligt med snabba kolhydrater, gärna i frekventa doser, men får i sig relativt lite mineraler och alltför lite D-vitamin.

Jag brukar ju ofta som ett tankeexempel vilja kontrastera det som idag förefaller naturligt just för att det är allmänt förekommande med vad som är naturligt i ett evolutionärt perspektiv - alltså vad som varit allmänt förekommande under vår utvecklingshistoria. I fallet med tandvård kan man notera att många ursprungsbefolkningar och jägar-samlarsamhällen har god tandhälsa trots att de inte borstar tänderna med fluor. Däremot blev dåliga tänder ett mycket utbrett fenomen i jordbrukssamhället. Tidiga tandkrämer bestod i princip av ett slipmedel, som benmjöl eller salt. (Fluor som aktiv ingrediens provades först 1914. Mellan 40-talet och 70-talet var det vanligt att tillsätta fluor till dricksvatten, och i den anglosaxiska världen är det fortfarande utbrett.)

Jag provade i alla fall först en vanlig barntandkräm till min son, men till min förvåning blev han närmast besatt av den och ville ha mer och mer, och helst ville han suga i sig den med detsamma och äta den. När jag smakade själv upplevde jag den som väldigt söt; den närmaste associationen var godisremmar, som jag minns dem från min barndom.

Tandkrämer för vuxna har högre halter av fluor och slipmedel, och mer tillsatser som skumbildande ämnen och dylikt (till exempel det skumbildande ämnet SLS, som har föreslagits vara en bidragande faktor till det vanliga och smärtsamma problemet med afteblåsor; många tandläkare rekommenderar SLS-fria tandkrämer som Zendium för att lindra besvären).

Man håller nere på dessa ämnen och tillsatser i barntandkrämerna eftersom barn inte kan spotta och naturligt äter mer av tandkrämen - men samtidigt görs de alltså medvetet söta för att vinna barnets acceptans. Om en tandkräm dels är fluorbaserad och dels kraftigt stimulerar barnets impuls att äta den blir det lite problematiskt i mitt tycke; för det första hinner fluoret knappast göra så mycket nytta där det kan göra nytta, alltså i munnen, och för det andra hamnar det i större utsträckning där det har potential att åsamka negativa effekter - alltså i matsmältningssystemet. Förutom detta bidrar det förstås till en allmän tillvänjning vid söta smaker.


Jag började hur som haver leta efter alternativa tandkrämer utan sötningsmedel, och fann att det visserligen finns sådana (även om man ofta blir hänvisad till specialbutiker). Dock tenderar det att vara så att man måste välja bort fluoret också om man vill välja bort den söta smaken.

Blotta tanken på att inte ge fluortandkräm till sitt barn väcker ofta ramaskri bland tandläkare och förmenta förståsigpåare - till exempel i Råd & Röns test av barntandkrämer här. Jag frågar mig dock hur stor karieshämmande effekt fluoren faktiskt ger innan den är svald? Och, ställt mot detta, hur stor karieshämmande effekt man i stället kan uppnå genom att motarbeta tillvänjningen vid söta smaker och undvika att barnet delar den nuförtiden allmänt förekommande exponeringen för socker och snabba kolhydrater?

Till sist vill jag förtydliga att jag inte vill driva någon skrämselkampanj mot fluor här. Även om jag för tillfället använder den fluorfria tandkrämen planerar jag att framöver skifta in fluor på olika sätt. Översötman ser jag däremot som en sann styggelse, i tandkrämer som på andra ställen. Liksom inom kostområdet är det också intressant att faktiskt läsa innehållsförteckningen på tandkrämen och reflektera lite över innehållet.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Johanna!

Du är alltid mycket läsvärd.

Men har Du läst detta?

http://pellemaggan.blogspot.com/search/label/Fluor

Johanna Söderlund sa...

Nu har jag läst det.

Fluor är giftigt. Som andra gifter är giftverkan en dosfråga. Hur risken som funktion av dosen ser ut är en något infekterad fråga. Utifrån mitt perspektiv (som inte innebär expertis på just det här området) är jag böjd att hålla med om att fluoridering av dricksvatten förefaller vara en dålig idé, dels på grund av riskbildens diffusa karaktär och dels på grund av dricksvattnets relativt dåliga egenskaper som medium för att ge lokal mineraliserande verkan i munhålan. Att det i praktiken blir en samhällelig tvångsbehandling är också något jag ser som negativt, vilket också legat till grund för beslutet att upphöra med fluoridering av svenskt dricksvatten. Som debattämne torde det i nuläget vara mest aktuellt i den anglosaxiska världen där vattenfluoridering fortfarande tillämpas.

Den som vill läsa mer om kontroversen kring vattenfluoridering kan förslagsvis börja här:

Anonym sa...

Hej Johanna hittade till din blogg nu ikväll efter att sett program om epigenetik, så himlans intressant! Iallafall så har jag och min man pratat ganska mycket om barntandkrämen de senaste dagarna. Är verkligen inte förtjust i sockret i tandkrämen! Såg igår att även våran innehåller socker! Nu får det bli weledas tandkräm! Så tack för tipset! Intressant om alvedonet under epigenetiken. Läste under 2006 i tidningen forskning och framsteg om att ipren kunde göra att man har svårare att bli gravid. Värktabletter i all ära men det verkar som att man ska ta dessa så sällan det går. Nu ska jag koklla vidare i din blogg :-) mvh theresa

Rolf Aronsson sa...

Hej Johanna!
En OT-förfrågan: Eftersom Du ger en homogen och tydlig bild av LCHF-kost och har väldigt många inlägg om centrala frågor vill jag fråga Dig om jag kan använda några av Dina inlägg för att propagera för utvalda saker? Ex. just nu är fruktos-artikeln och även den om gluten i fokus här. Självklart är att Ditt namn skall stå tydligt och klart vid Dina texter!
Undertecknad har just lagt ut en hemsida som skall fungera terapeutiskt för min lokala verksamhet som kostrådgivare . (Gick MF- utbildningars kurs i våras i Göteborg)
Vad säger Du om frågan om att publicera valda artiklar av Dig från Johannaskost? Min nya site heter www.kostlotsen.se där Du kan se mina ambitioner.
Om Du modererar kommentarerna behöver Du förstås inte ta med detta OT-inlägg.
Skriv gärna tillbaka på min mailadres: flora@minpost.nu.

Sommarhälsningar
Rolf Aronsson

Rosa sa...

Jag borstar mina tänder med bikarbonat, och det är inte av ekonomiska skäl, utan började med att jag ville undvika SLS i tandkräm mm. .
Fördelarna är många: otvivelaktigt nyttigare, billigare, tänderna blir vitare, återställer ph. värdet i munhålan osv. Jag läste någonstans för ett tag sedan att det finns forskningsrapporter som visar att bikarbonat tillockmed är bättre än vanlig tandkräm för en bra munhygien. Jag har ingen källa på detta för tillfället men kan återkomma vid ev. intresse. Annars finns mängder med information på nätet om ämnet. Tex: http://www.wisegeek.com/what-are-the-benefits-of-using-baking-soda-toothpaste.htm
OBS! För oss svensktalande är det lite ologiskt att 'baking soda' är bikarbonat, så prova _inte_ att borsta tänderna med bakpulver!

Tandreglering blogg sa...

Hej! Kul att se om någon annan som skriver om tandvård och hur våra tänder "borde" sett ut om vi levt som naturen menat. Raffinerad kost i den moderna världen leder inte bara till karies utan även till bettfel och för små käkar/kranier. Det finns mycket som pekar på att traditionella ortodontister velat stoppa denna information från att komma ut. Lite om det skriver jag på min blogg. Har du hört talas om Weston Price?

Anonym sa...

Skulle du kunna tänka dig att borsta med blytandkräm eller arseniktandkräm? Fluor är giftigare än bly och nästan lika giftigt som arsenik. Fluor bör alltså undvikas till varje pris.

Patrick sa...

Hej Johanna,

Först och främst! Du har en mycket bra blogg! Vi har provat Weledas tandkräm men dessvärre fick vår dotter lite grå tandstensbildningar av den (snarare av dagismaten] så vi är vi valet och kvalet. Är precis som du inte ett fan av flour. Om du hittar en bra lösning får du gärna mail.
Patrick på www.perfekthalsa.se

Anonym sa...

Hej!

När jag läste denna artikel första gången om fluoranvändningen i tandkrämer så reflekterade jag inte särskilt mycket över hur galet detta egentligen är. Men nu läste jag precis en annan artikel, om uppgifterna där är korrekta så är det mycket värre än vad jag trodde:
"Natriumfluorid är klassificerat som ett farligt gift och används i råttgift."

Ett annat citat, dock ur en kommentar till artikeln: "...det handlar om ett ämne som klassas (Kemikalieinspektionens klassificeringlista) vara MYCKET giftigare än till exempel kvicksilver och arsenik. Den vitt spridda myten att fluor ligger någonstans mellan blyet och arseniken i giftighet har anammats även av fluorexperter, men fluor är faktiskt mycket giftigare än dessa ämnen.
Gränsvärdet för kvicksilver i vatten är om jag minns rätt 1.0 ppb, alltså 1500 gånger lägre än gränsvärdet är för fluor. Sett till giftighet borde gränsvärdet för fluor vara lägre än 1.0 ppb.
Gränsvärdet för arsenik är 150 gånger lägre än 1.5 ppm."

Länk till artikeln:
http://www.aktionforsverige.se/news.php?id=272

Timo

Anonym sa...

En länk till, mycket intressant info om fluor från SLV. Se sidan 19 och framåt i dokumentet:

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/kemiska/2009_Livsmedelsverket_14_kemisk_riskprofil_for_dricksvatten.pdf

Timo

Anonym sa...

Hej! Tänkte bara tipsa om att det finns bar tandkrämer som smakar mint istället för frukt.
/mamma till 5-åring som tro det eller ej inte gillar den sockriga smaken på tandkräm.

Anonym sa...

Är tacksam över att du åtminstone skiljer på tandläkare och "förstå-sig-påare", då de faktiskt ändå har flera års vetenskaplig utbildning på ämnet tänder. Vad har du själv för utbildning?

Naturligtvis ska man inte äta eller dricka flour. Det mesta kan bli giftigt på fel plats eller i fel mängd. En annan variant kan ju vara att faktiskt lära sina barn att spotta.

Erik Ahlbom sa...

Alla tandlakare vet och har alltid vetat att fluor i dess olika former ar en medicinering mot foljderna av en ohalsosam, kolhydratrik, kost.
Den som inte ater socker eller andra "snabba" kolhydrater loper liten eller ingen risk for karies.
Erik Ahlbom
leg.Tandlakare

Anonym sa...

Hej, mycket intressant ämne. Själv började jag äta LCHF för lite över 2.5 år sen. Redan efter några dagar började mitt svullna, känsliga, röda tandkött att bli rosa och platt. Dessutom slutade det blöda när jag borstade tänderna. Så visst är kolhydraterna boven till vår tandhälsa idag, och jag tror även kolhydraterna är boven till de flesta andra välfärdssjukdomar också faktiskt.
Min tandhälsa, och känsla i munnen har blivit så bra sen jag slutade med kolhydraterna, så även om tandläkarna skulle vilja ta bort tex tandsten när jag kommer dit, skulle jag säga nej tack. Min munhälsa har aldrig varit bättre, bildas det tandsten där fortfarande, då har den ett syfte.

Eco Baby sa...

Mycket intressant.

Anonym sa...

Har följt din blogg under några år. Hoppas du återkommer med nya kloka pedagogiska inlägg. Hur är livet som mamma-barn ur ett kost och hälsoperspektiv?
Tillönskar dig och familjen allt gott 2012!
Hälsningar Affe

hanan sa...

Förutom flour innehåller barntandkräm det giftiga ämnet SLS. Sodium Laurefh Sulfate. Skönt att det finns alternativ där ut. Jag har valt att satsa att erbjuda konsumenter 100 % naturlig kroppsvård. Nu letar jag efter en bra tandkräm att ta in i butiken. Har ni hört talas om Siwak? Här skriver jag om den på mitt blogginlägg: http://bodybazar.blogspot.com/2011/12/miswak-naturens-alternativ-till.html

TabathaGrezDolve sa...

Vet också att det finns en tandkräm som min kärmor rekommenderar, Marja Entrich eller vad dom heter. Den är flourfri och som alla deras produkter ska den innehålla bara sånt som kroppen naturligt kan bryta ner. Jag däremot använder den inte för jag tycker den smakar päck.. men kanske vore nåt för ungarna. Min son är 20 månader och finge han så skulle han äta sin tandkräm som vore det lördagsgodis!

http://tabathadolve.blogspot.com/2012/01/stor-och-liten.html

Anonym sa...

Fluoren binder kemiskt till tandytan, så även om den sväljs finns det fortfarande fluor som sitter mot tanden...mängderna fluor som behövs för toxicitet är otroligt höga och nås varken av dricksvatten eller små mängder fluorintag via tandkräm/ fluortabletter mm. Lär barnet spotta och håll tandkrämen borta när den inte behövs...

Anonym sa...

Hejsan, har haft Urtekram tandkräm snart i ett års tid, både till mig och mitt barn, tyvärr så stod det ej på den svenska innehållet att det var xantangummi men såg nyligen att på den internationella innehållet stod det just xantangummi, upptäckte även enligt bodystore att det var karragena *suck* som är från en rödalg och dessa två saker är två saker vi ej tål (allergiska) och även fluor, får sår och blåsor i munnen - hyperreaktiva slemhinnor...

Smått irriterad att dom ej skriver ut på svenska allt innehåll, jag visste ej att vegetabiliska polysackarider var xantangummi tex. förrän nyligen då jag hittat ÄKTA VARA.se sajten *suck* och ingenstans står det om karragena utom på bodystore.se

Nu har jag hittat PH-hälsan och har beställt tandpulver...

http://www.ph-halsa.se/products/13

att testa...svårt då man är både allergisk och överkänslig, har aldrig använt fluor sedan tonåren och jag kunde bestämma själv, utan bara vatten och tandborste...mitt barn har hur fina tänder som helst och har aldrig nyttjat tandkräm med fluor, tandläkaren trodde oss inte och nu är mitt barn tonåring och aldrig haft ett hål.

Aldrig att vi återgår till tandkräm med en massa "gifter" i som vi blir dåliga av och får besvär av i munnen...

Unknown sa...

Hejsan, jag tänkte bara öägga in ett litet inlägg och säga att har under flera års tid nu använt tandkräm fri från floor, och fri från putsmedel..

http://www.foreverliving.se/shop/kroppsvard/forever-bright-toothgel

Även min dotter använder dena med bra resultat och är jätta nöjd med den.
Är ett litet annat tanke sätt med att polera upp tand emaljen så att skit inte fastnar, emote det traditionella att slipa/rugga upp tand emaljen.
Samt att Flour sjulle ta kol på Aloe Vera's goda egenskaper för tandköttet.

Johanna Åström sa...

Nu ska vi ta och överdriva som vi svenskar har en tendens till. Allting i dagens samhälle är giftigt och farligt. Om det verkligen var så skulle vi ju alla varit otroligt sjuka hela tiden men det är vi ju inte? För några år sedan kunde man får cancer av at täta lite potatis... Herregud, jag tror vi måste slappna av lite här i landet lagom.

Lagerstedt sa...

Intressant det du skriver. Har själv inte använt fluor på många år och har sedan jag slutade faktiskt inte haft ett enda hål. Detta fick mig att börja intressera mig ämnet. Har skrivit lite om det här: http://lagerstedt.wordpress.com/2011/11/10/fluor-i-gron-tandkram/

LindaGladh sa...

Nu har jag inte läst alla kommentarer, så det är kanske någon mer som skrivit det här, men ändå.

Jag använder Bamse-tandkrämen till mina barn, den smakar ungefär som en vanlig mint-tandkräm till skillnad från de flesta andra varianter som smakar godis. Sen tycker ändå mina barn väldigt mycket om den och vill helst äta av den, men den känns som det minst dåliga alternativet av de jag hittat.

Anonym sa...

Om tandsten har ett syfte har pormaskar det också.

adoniaorganics.se sa...

Ekologisk hudvård ,använder traditionell grekisk visdom och blandar det bästa av vad naturen.
adoniaorganics.se