2007-04-04

Ändra kostråden!

April, april. Vi härstammar alltså inte från idisslarna, vilket förra inlägget handlade om.

Tyvärr är livsmedelsverkets kostråd inget skämt. Trots bristande vetenskapligt underlag tror många blint på råden, antagligen för att samma budskap kommer från så många håll.

Problemet med kostråden är inte bara att de är dåliga utan att de genomsyrar hela samhället, och även de som är kritiska till kostmodellen påverkas i hög grad. Jag syftar t.ex på den problematiska A-vitaminberikningen, som i Sverige är ovanligt omfattande. Jag frågade Arla varför de berikar Bregott med A-vitamin, och fick svaret:

"Arla tillsätter dom vitaminer som Livsmedelsverket rekommenderar."

Även det ekologiska Bregott är numera berikat; tidigare fick ekologiska produkter inte berikas, men reglerna är alltså ändrade. Kristina Holländer från Arla kommenterar:

"Regler är ju till för att följas så vi får hoppas att de som bestämmer gör det som är rätt."

Kontentan är att ingen tar ansvar för folkhälsan. Företagen, skolorna och sjukvården hänvisar till livsmedelsverket. Livsmedelsverket å sin sida hänvisar till sjukvården för alla som inte är smala och friska. Och de smala och friska blir färre och färre.

I USA börjar man revidera synen på fettsnål mat. När ska vi göra det i Sverige? När ska kostråden börja bygga på vetenskap?

Gunnar Lindgren har sammanställt ett dokument om aktuell forskning och vad som hänt inom kostområdet. Han pekar bland annat på följande:

  • Kostpyramiden och den fettsnåla kosten är mest skadlig för diabetiker
  • Amerikanska Diabetesförbundet (ADA) råder nu diabetiker att äta mer fett och mindre kolhydrater.
  • Mättade fetter är bra för diabetiker
  • Fleromättade fetter försämrar diabetessjukdom
  • Gamla kostpyramidens kolhydrater riskerar att försämra synen genom den manipulerade insulinregleringen
  • Proteinkost förbättrar diabetessjukdom.
Antal diabetiker ökar som bekant, men resonemanget ovan är relevant också för alla som är insulinresistenta och därmed känsliga för kolhydrater. Det i sin tur verkar gälla alla med större midjemått än stussmått. Många känner heller inte till att de har diabetes.

Jag noterar att det har startats en namninsamling som ska lämnas in till folkhälsoministern angående omdaning av kostråden; förhoppningsvis kan det bidra till att skänka uppmärksamhet till de missförhållanden som råder.

Ceterum censeo Livsmedelsverket esse delendam.

4 kommentarer:

Zac sa...

Ytterligare en aspekt - vad gör att SLV, med nuvarande krav med mängder av EU-subventionerade spannmålsrekommendationer, ska sortera under Jordbruksdepartementet?

Borde inte SLV ligga mer passande under Socialdepartementet? Ty där ligger ju andra viktiga hälsofrågor - ekonomisk trygghet, sociala tjänster, hälso- och sjukvård, främjande av hälsa samt barns och funktionshindrades rättigheter.

Regeringen skriver själv om SLV att:
"Livsmedelsverket (SLV) är tillsynsmyndighet för frågor som gäller livsmedel inklusive dricksvatten. SLV verkar i konsumenternas intresse för säkra livsmedel av god kvalitet, redlighet i livsmedelshanteringen och goda matvanor."

Men det är kanske bara jag som tycker att folkhälsan borde ligga mer prioriterad än producentintressen? Jag ser inte ens en antydan till att tillgodose producenternas intressen?

Den danska motsvarigheten ligger under hälsomyndigheterna. Det är i alla fall anledningen som jag förstår till att danska livsmedelsverket har varit så offensiva i direkta hälsofrågor som transfetter etc - vad SLV gjorde med frågan om transfetter i åratal är tyvärr bara generande för oss!

Så fokus på producenterna eller folkhälsan?

För mig är valet givet - genom att sätta fokus på folkhälsan så sätter man också press på producenterna. Eller press och press - man kanske t o m "hjälper dem" att förstå vad konsumenterna egentligen vill ha.

Låt LRF skydda sina intressen genom andra organisationer.


//Zac

Johanna Söderlund sa...

Håller helt med Zac, det finns mycket riktigt många aspekter på detta.

Daniel W sa...

Statens folkhälsoinstitut ligger under socialdepartementet och de borde rimligtvis ta ett större ansvar, men på deras hemsida hänvisar de bara till SLV när det gäller kost, trots att kosten borde vara intressant om man vill värna folkhälsan.

I en idelisk värld skulle folkhälsoinstitutet göra sitt jobb och kanske komma med egna kostråd. Livsmedelsverket borde vara ett kontrollorgan som kontrollerar kvalitet m.m. och de borde inte syssla med kostråd alls.

Tyvärr lever vi inte i en idelisk värld och den enda rimliga lösningen i våran värld är att lägga ner skiten. Även om SLV skulle ändra kostråden är det ju fortfarande samma rikspuckon som sitter kvar och tror sig göra rätt trots att de bara pillar naveln hela dagarna. Nej, lägg ner skiten tack.

/ Daniel

Daniel W sa...

Varför kallas det kostråd förresten? Det borde ju heta kostpropaganda.