2007-10-23

Dagens rubriker

Idag skriver DN, UNT, Dagens Medicin med flera om en svensk epidemiologisk studie. 24 000 kvinnor, från början fria från cancer, diabetes och kardiovaskulär sjukdom har observerats i drygt 6 år. Genom att jämföra levnadsvanorna hos de som höll sig friska med de som blev sjuka så fick man fram statistiska data.

Studien fann olika vanor som samvarierade med ett friskt liv. Några av de mest citerade är ett halvt glas vin per dag, minst fyra grönsaker per dag, två frukter per dag, fysisk aktivitet och en midje-stuss-kvot understigande 0,85.

Svagheten med epidemiologiska studier är att det aldrig går att dra säkra slutsatser eftersom så många variabler är inblandade. Svenska medelålders kvinnor är inte någon homogen grupp, de mer välutbildade är i högre grad hälsointresserade, motionerar mer, och äter mer frukt och grovt bröd.

Problemet är att vaga statistiska samband gärna formuleras som orsakssamband av ivriga rubriksättare; journalister övertolkar resultaten - de borde förmedla osäkerheten som en sådan här studie innebär.

En man med gula fingrar har större risk att dö i lungcancer än en man med vanliga fingrar, eftersom rökning orsakar båda tillstånden. Man skulle kunna frestas att sätta rubriken "Handtvätt bra recept mot lungcancer", men det hjälper ju inte om det så vore stålull man skrubbade händerna med. Det är först när man slutar röka som sjukdomsrisken minskar.

En intressant aspekt på studien är att journalisterna väljer att ta upp fullkorn som en nyttig faktor. Sambandet mellan hälsa och köttkonsumtion är dock starkare, men det skriver de ingenting om alls. DN skriver däremot:

"Agneta Åkesson kunde också se att de friskaste kvinnorna, som ofta var välutbildade, också hade lägre mängd mättat fett i sin kost. Mättat fett finns till exempel i smör och kött."

DN leder här lätt läsarna till förhastade slutsatser. Många tror nog att man i studien funnit att mättat fett leder till sjukdom, men så är inte fallet. Det som är visat är att de som äter mer mättat fett för övrigt inte har sunda vanor.

Men epidemiologiska studier kan vara bra för att hitta teser. T.ex skulle man kunna göra en studie där man jämför smör med margarin, men någon sådan studie finns inte publicerad (det finns däremot epidemiologiska studier som visar att högre smörintag korrelerar bättre med hälsa än högt margarinintag).

Det är också lite konstigt att rekommendera oss att leva som de mest hälsosamma 5% (som uppfyller alla kriterierna ovan). Att börja äta mer grönsaker är ju ganska handfast, men hur följer man rådet att ha en låg midje-stuss-kvot? Att det är hälsosamt att vara normalviktig behöver inte medföra att det är hälsosamt att banta; faktum är att det kan vara riktigt farligt, eftersom de flesta bantningskurer gör att man får lågt näringsintag och att musklerna bryts ner.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för denna artikel Johanna. Du bekräftar någonting som som jag har anat och irriterat mig på när det gäller alla "larmrapporter" i nyhetsrapporteringen. Det är ofta stor skillnad mellan en emirisk studie och restultaten som forskarna "skapar" och i nästa steg de kommunikativa slutsatser som journalister drar och i sista steget de åsikter som sprids mellan människor som har en insats av något slag i frågan.

Anonym sa...

Bra att du skriver om detta. Jag irriterade mig just på DNs kommentar om mättat fett, som ju inte säger mer än om vi fått veta att det också är vanligare i denna gruppen använda kjol/klänning.

dufva sa...

Intressant det du skriver om att viktnedgång kan vara farligt.

Jag har sett fenomenet snabb viktnedgång sedan snabb viktuppgång följd av plötslig död vid ett par tillfällen i bekantskapskretsen.

Näringsbrist och belastningen på kroppen med stora förändringar bidrog säkert till utfallet..

Anonym sa...

Snabb död efter jo-jobantning? Jo det har vi hört om - och ev. beror det på hjärtsnörp när hjärtat inte fått det mättade fett det fungerar bäst med.
I övrigt har vi íbland funderat på om inte tolkning av epidemiologiska rapporter borde ingå i journalistutbildningen.

Anonym sa...

Sjömannen kliver in och klickar runt. =)

http://cmj.blogg.se

Ulrika sa...

Jag tycker det här med vinet är intressant också... Är det verkligen så att vin innehåller något som INGET annat innehåller? Ifall det rör sig om färgämnen et.c. från druvorna borde man ju lika gärna kunna äta druvorna eller andra skojiga frukter och bär eller dricka lite druvjuice? Det borde ju vara bättre än vin, i alla fall om man ser till helhetsbilden.

Johanna Söderlund sa...

Ulrika:

Läs min länk till systembolaget. Det finns många olika ämnen, viss serotoninhöjande effekt kan man nog få av druvjuice - men själva alkoholen ökar effekten.

Tror du att du har för låg serotoninhalt?

Ulrika sa...

Nej, för lite serotonin tror jag inte jag har. Vissa hävdar ju att det kan ligga bakom IBS, medan andra hävdar att för mycket serotonin kan ligga bakom. Jag är nog mer inne på att det rör sig om för mycket, i varje fall när det gäller IBS-D. Detta gäller alltså serotoninet i mag-tarmkanalen. Möjligen kan det vara en skillnad mellan IBS-C och IBS-D vilket skulle kunna förklara varför SSRI-preparat fungerar bättre mot IBS-C än mot IBS-D.

Johanna Söderlund sa...

Ulrika:

Jag trodde du ville åt de serotoninhöjande effekterna av vin.

Vad är det med vin du tänker på?
Är det studierna som visar att det är nyttigt med vin?

Det här med serotonin är avancerat, jag vet inte hur det är runt magtrakten. Men jag tror att serotonin kan ansamlas inne i vissa celler.

Ulrika sa...

Ja, alltså det här med vinet var en allmän fråga med anknytning till inlägget du gjorde. Det hade ju påpekats att det skulle vara nyttigt med lite vin varje dag. Det var bara så jag menade.

Själv är jag helnykterist i princip. :)

Johanna Söderlund sa...

Ulrika:

Att vin är nyttigt handlar nog till stor del om antioxidanter och det kan man ju få i sig via t.ex druvjuice istället. Men vindruvor och druvjuice är väldigt sött så det är inte lika fördelaktigt som vin.

Vidare så verkar det som att själva alkoholen är nyttig och inte bara vin - åtminstone för äldre.

Anonym sa...

Hej Johanna!
Tusen tack för bra blogg. Det är såhär, jag får sånt brödsug, kan det hjälpa mig att börja äta glutenfritt eller har du något annat tips för att bli av med brödsuget?

Med de vänligaste hälsningar,

Cecilia

Johanna Söderlund sa...

Cecilia:

Ja det kan hjälpa om du äter glutenfritt, eller åtminstone väldigt glutensnålt. Gluten påverkar hjärnan. Jag rekommenderar inte bröd, men prova gärna glutenfritt bröd och se om du märker skillnaden, t.ex Fria Grova.

Om man blir sugen på andra snabba kolhydrater också så är nog problematiken snarare att man har för lågt blodsocker. Men det lät inte så på dig.

DJ sa...

Bra blogginlägg.

Ulrika sa...

Lite nyfiken på vad du tycker om de ayurvediska kostråden förresten? Det är ju i alla fall en filosofi som tydligt pekar på att olika mat är optimal för olika personer. I och för sig kan man tycka att indelningen mellan matvarorna ibland verkar lite godtycklig, men... En lustig sak är i alla fall att min sambo, som har kapha som dominerande dosha spontant undviker att äta mycket av det som inte är bra för den doshan. Så det var bara att le igenkännande när jag läste vad han borde och inte borde äta. :)

Johanna Söderlund sa...

Ulrika:

Jag är inte så insatt i ayurveda, men jag har hört både trovärdiga och icke trovärdiga teorier från dem. Mitt intryck är att deras indelning av människor är flummig, men nån substans kan det ju finnas ändå.

Ulrika sa...

Du kan ju alltid ta reda på mer om du är intresserad. På ytan kan det verka lite flummigt, men jag tycker det finns mycket logik i det.

Ang. din kommentar på min blogg förresten... Kan nog stämma att jag haft problem med självkänslan då och då, men det känns inte som jag har så stora problem med det längre, utan mer som att det rör sig om gamla vanor. Sedan är det ju så att man inte bara rakt upp och ner kan kalla det dålig självkänsla när en person med handikapp t.ex. som jag skrev på min blogg är rädd att inte räcka till i arbetslivet. Fullt friska människor som orkar jobba typ 1.5 heltidsjobb får ofta leta länge innan de hittar jobb, så när man inte orkar med det eller har andra hinder, t.ex. med resor et.c. så blir det ju inte lättare.

Och angående Mia Törnblom så kan jag bara säga tack, men nej tack. Jag är fullkomligt allergisk mot den människan. Dessutom är jag enormt skeptisk mot folk som leker terapeuter utan någon riktig utbildning. Det enda hon brukar komma dragande med är klichéer blandat med sunt förnuft och det sistnämnda har jag tillräckligt av själv.

Sedan är det där med självkänsla - att veta att man är värd något utan att prestera - ett rätt intressant begrepp. Jag känner mig värdefull som jag är - visst, men jag behöver också känna att jag klarar av saker så en viss prestation behövs alltid. Sedan handlar det ju om att denna prestation skall vara ngt man gör för sin egen skull och inte för andras. Men helt fritt från prestation kan livet aldrig bli. Det finns inte en människa som skulle vara nöjd med ett helt prestationsfritt liv. Livet består ju av handlingar och det är skillnad på att sitta ner och göra ingenting en stund eller göra sitt bästa och att aldrig göra något meningsfullt alls.

Johanna Söderlund sa...

Ulrika:

Det finns mängder med saker jag vill lära mig mer om, ayurveda kommer ganska långt ner på den listan.

Angående Mia Thörnblom, så kan jag förstå din hållning. Jag tycker att hon är bra.