2007-10-19

Migrän

Migrän är en slags huvudvärk, till stor del ärftlig, och som numera är mycket vanlig; 17% av kvinnorna och 10% av männen har migrän. Ofta uppträder den som värk på ena sidan av huvudet och kommer som attacker, varande i en halvtimme upp till tre dygn. Illamående och känslighet för ljus och ljud är en vanlig effekt. Ibland är migrän hos barn främst förknippat med illamående och magont och inte huvudvärk, vilket gör det svårdiagnostiserat.

Vid vanlig spänningshuvudvärk är blodkärlen trängre än vanligt, och därför brukar värme och motion hjälpa. Vid migrän är blodkärlen istället utvidgade och kyla och stillasittande brukar därför ge mer lindring. Vid mild migrän kan dock promenader underlätta.

Migränens mekanismer är komplicerade och inte helt förstådda, men det är i alla fall ett samspel mellan nerv- och blodkärlssystemen, samtidigt som kemiska ämnen frigörs och gör blodkärlen extra smärtkänsliga. En i mina öron trovärdig teori är att en migränattack föregås av att blodkärlen runt hjärnan blir trängre (en del märker av detta med aura-symtom). För att inte hjärnan ska få för lite syre så vidgas sedan blodkärlen (detta upplevs ibland som ett dunkande). Långvariga aurasymtom är farliga eftersom risken för syrebrist ökar. Migrän ökar risken för stroke.

Per definition är migrän en "medelsvår till svår" huvudvärk, men med tanke på att själva grunden till huvudvärken skiljer sig åt tycker jag ändå att det är relevant att prata om mild migrän istället för att kalla det för huvudvärk; en vanlig huvudvärk och en migränkänning bör behandlas olika. Huvudvärk tror jag oftare brukar lindras av Alvedon, medan migrän oftare lindras av Magnecyl Koffein (men det är givetvis olika från person till person vilka tabletter som hjälper bäst). Det finns även en hel del starka receptbelagda mediciner mot just migrän, om de receptfria inte fungerar.

Några exempel på utlösande faktorer är ljus, ljud, lukter, långvarig fysisk aktivitet, stress och hormonförändringar. Och givetvis är inte heller detta ämne frikopplat från kostfaktorer!

När det är speciell mat som triggar migränen så handlar det oftast om ämnen som kallas biogena aminer. Till de biogena aminerna hör t.ex. histamin och tyramin i ost och salami, tryptamin, och fenyletylamin i choklad. Biogena aminer kan ha biologiska effekter och det verkar som att den drabbade har svårt att bryta ner det aktuella ämnet, och därför blir reaktionen olika för olika personer. Det är alltså en form av födoämnesöverkänslighet. Den kan också ge andra besvär som utslag eller kliande hals.

Andra exempel på biogena aminer som kan trigga migrän är ämnen förekommande i citrusfrukter, öl och vin. Rödvin är ökänt för att kunna ge migrän, men problemet finns alltså hos annan alkohol också - själva alkoholen förvärrar dessutom problemet. (På systembolagets hemsida finns utförlig information om vilka slags ämnen det handlar om.)

En särskilt intressant biogen amin är serotonin. Den syntetiseras i kroppen från den essentiella aminosyran tryptofan. Rikligt med tryptofan finns i animaliskt protein så som kött, fisk, och mjölk. Även frön som havregryn, sesamfrön och solrosfrön innehåller mycket tryptofan. I animaliskt protein som lagras bildas extra mycket tryptofan, som t.ex i salami och västerbottenost. (Svampar och växter innehåller även färdigt serotonin, framförallt valnöt. Dock kan serotonin inte passera blodhjärnbarriären och därför så spelar det inte så stor roll i praktiken.)

Serotonin är ett hormon, som påverkar ett flertal olika kroppsfunktioner - sömn, aptit, kroppstemperatur, stämningsläge, ångest, kognition, sexlust och minne - och rubbade serotoninnivåer är associerat med ett antal olika sjukdomstillstånd. Vissa sjukdomstillsånd kan till och med utlösas av både förhöjda halter och av för låga; det gäller till exempel migrän, liksom tarmsjukdomen IBS och psykiska störningar som depression och ångest. Studier visar att IBS underlättas av en laktosfri kost, även för laktostoleranta; det skulle kunna bero på att laktos ger hög serotoninutsöndring.

Hög serotoninutsöndring ger även andra födoämnen som ofta associeras med migrän, t.ex. gluten och snabba kolhydrater. Detta kan i förlängningen hänföras till att hög insulinnivå ger hög serotoninutsöndring. Ytterligare exempel på samma mekanism är vassle, koffein, bruna bönor och glutamat. Blodsockersvängningar i sig ger alltså större risk för migrän; många kvinnor får migrän strax före mens, vilket har att göra med att hormonnivåerna förändras och blodsockret svänger mer än vanligt.

Serotoninens verkan i fallet migrän är att ge en sammandragning av blodkärlen; om sammandragningen blir för stor så kan det resultera i migrän när blodkärlen senare utvidgas (den fördröjda effekten gör att det är svårt att veta vad som ligger bakom). På motsvarande sätt kan också stress ge migrän; under stressperioden blir blodkärlen trängre, och typiskt är att migränen dyker upp först när stressen lagt sig och man slappnar av.

Gemensamt för serotoninhöjande livsmedel är att de ger en (ofta behaglig) dåsighet efter maten. (Ofta är det också sådana livsmedel som man utvecklar sug efter). Serotoninet gör oss belåtna, men risken är att vi äter för mycket och får serotoninsvängningar: en kanelbulle tillfredsställer för stunden, men lite senare när serotoninnivån blir låg kan man känna sig nere. Det vi eftersträvar är en jämn serotoninnivå, varken hög eller låg, vilket ger en känsla av glädje och välmående.

Inget botemedel hjälper alla med migrän, men det finns mängder med studier som visar på att det finns mycket man kan göra för att förbättra sin migränrisk. En kost som ger mindre serotoninutsöndring kan vara bra för många olika problem, däribland migrän. Det innebär i sin tur en kost med jämn blodsockernivå (jämför mitt förra inlägg!). Inte heller födoämnesöverkänslighet är statisk utan varierar över tiden och beror av ens hälsotillstånd i övrigt.

En stabiliserande kost för blodsockret inkluderar mindre och långsammare kolhydrater i kombination med mer fett. För låg serotoninnivå är dock inte heller bra, som sagt, så om kosten ändras allt för radikalt och snabbt kan det orsaka en övergående nedstämdhet. Gradvis anpassning är bättre.

Dessutom vill man underlätta sin känslighet för insulin och glukos. Det innebär i praktiken att t.ex undvika transfett, och att äta tillräckligt med mineraler, långkedjad omega-3 och D-vitamin (studier visar också att brist på sådana här ämnen ger högre risk för migrän).

En bra fettsyrabalans leder till elastiska blodkärl; omega-3-eikosanoiderna utvidgar blodkärl och kan därmed hjälpa mot all slags huvudvärk medan omega-6-eikosanoider drar samman blodkärlen med omvänt resultat.

Stress höjer blodsockret via stresshormoner, och att minska stressen minskar därför också migränen; t.ex kan saker som yoga, avslappningsövningar och lagom mycket sömn ge resultat.

Det finns också poänger med att i möjligaste mån undvika mediciner mot migrän, de flesta mediciner förstör nämligen eikosanoider av båda sorter och vid långvarig användning så får många istället kronisk huvudvärk (vilket delvis lär bero på brist på långkedjad omega-3.) Det förekommer myter om att man för bästa effekt ska ta migränmedicin så tidigt som möjligt, men studier har visat att effekten inte blir bättre av det.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Jag trodde det var självklart att migrän berodde på för låga sockernivåer och att undvika socker är boten för migrän.

Apropå födoämnesallergier. Flera bekanta till mig har botat (eller egentligen mildrat) sina fördoämnesallergier med omega-3. Även svårare fall. Själv har jag fått betydligt mildrade besvär av pälsdjursallergi av samma sak.

I djupet av mitt hjärta lider jag med människor som klagar på sin migrän eftersom jag själv lidit i många år. Jag föreslår ofta Low´s bok för att de ska testa om inte en kostomläggning kan hjälpa, när det gäller mina egna patienter. Märker man bara en liten förbättring fortsätter man ju. Migrän förstör livet eftersom man tvingas tillbringa en stor del av det i sängen, knaprandes tabletter.

Johanna Söderlund sa...

Anonym:

Ja, socker är kanske den största migränboven, men som förhoppningsvis framgått av det här inlägget så är problematiken mycket större än så.

Jag har själv varit mycket handikappad av migrän. Fick mot slutet migrän mycket ofta, alltså innan jag började med stenålderskost för två år sedan. Numera är det oftast helt bra, jag får lite ibland när jag äter för mycket mjölkprodukter.

Jag håller med, det är tragiskt med migrän. Dessutom är migrän en indikation på att ens hälsotillstånd är dåligt, så det finns stor anledning att försöka föebygga sin migrän.

Anonym sa...

Du nämner inget om Rodolfo Lows bok från 1967 (översatt till Svenska 1989) -"Migrän kan besegras med diet". En hel del av din text överenstämmer med hans....
Är den för lite vetenskaplig?

Enligt honom så beror migrän ofta på en överaktiv bukspottkörtel (dvs. motsatsen till diabetes) vilket då sänker sockernivån för mycket. En tillfällig bot som ett vissa då upplevt är att dricka coca-cola som i förlängningen förvärrar problemet.
Vår sköldkörtel kan ju vara över eller underaktiv och det borde väl kunna inträffa även för vår bukspottkörtel.

Enligt Low så är socker, raffinerade kolhydrater mm. orsak och utlösande faktor för ca: 80-90%
Även en hormonell påverkan finns...
Minska "sockerprodukterna" så botas uppmot 80% och vilket läkemedel har den goda effekten skriver han också i sin bok. Han refererar även mycket till annan och även tidigare forskning gjort just inom detta område.

Någon större forskning på just detta har väl aldrig gjorts så man fått någon uppfattning om hans påstående / kunskaper stämmer.
Forskningen verkar hela tiden fokusera på andra vinklingar och förklaringar i sökandet efter det rätta "läkemedlet"...

Nåväl, var på en migräninfo förra året och enligt föredragshållande läkare så var just socker ett av de 5-7st nya forskningsuppslagen....
En av åhörarna berättade just att när hon fick migränanfall så drack hon flaska efter flaska med coca cola för att lindra det hela(stämmer med Lows bok). Ingen kommentar av migrändoktorn på detta.
Vi fick också höra att det i Skåne(Ängelholm) sommartid genomförs veckolång kurs - "Att leva med sin migrän" - Dock ingen bot, kurskostnad 50000:-
Betalas av exvis) Försäkringskassa, arbetgivare, mm.

Johanna Söderlund sa...

Zonen:

Jag hade inte hört talas om den boken. Intressant teori att migrän skulle kunna bero på en överaktiv bukspottskörtel, isåfall borde det ju vara ovanligt med migrän hos diabetiker och insulinresistenta.

Att coca-cola skulle lindra migrän beror nog delvis på koffeininnehållet.

Ja undra vad de får lära sig på den där sommarkursen, och om de blir bättre överhuvudtaget. Det är ju svårt att få till en bra förbättring med gällande kostråd.

Anonym sa...

Rodolfo Lows bok finns förmodligen som lånebok på de flesta bibliotek i Sverige. Boken utgavs som jag skrev tidigare 1967 och då i USA eftersom han verkade där.
I Sverige översattes den och utgavs av Svenska Dagbladets förlag 1989 (Den är lättläst).

Han bedömer att 20 av 100 är hypoglykemiker (pankreas för hög insulinutsöndring) och sen så kan-40 - 50% av dom i sin tur lida av migrän. Hypoglykemin är uppstarten till migränprocessen som du nu bekrivit så bra....

Tror att hans synpunkter och forskningsresultat till stor del fortfarande är relevanta. I boken lämnas bl a. synpunkter på den påbörjade kolesteroroljakten och den är han mycket tveksam till. Med andra ord, en sympatisk man!

Har diabetiker migrän ? Det måste vara lättkontrollerat om det är vanligt!

Skulle migränskolan i Ängelholm använda sig av Lows bok som kursbok så betalas troligen kurskostnaden i slutändan i minskad smärta, mindre sjukskrivning och läkemedelskostnad!

Anonym sa...

inte att förglömma att färgämnen, konserveringsmedel och smakämnen också kan vara en orsak!

Se:
http://www.fedupwithfoodadditives.info/

Johanna Söderlund sa...

Glennart:

Så sant.

Hmm, undrar vad som händer i kroppen av sådana ämnen. Ibland är det nog precis som med biogena aminer - att kroppen har svårt med nedbrytningen.

Anonym sa...

Low´s bok: Migrän kan besegras med diet är ändå ganska ofullkomlig när det gäller att förklara orsakerna till migrän. Han rekommenderar t.ex. bröd, pasta och potatis i tron att det ger "långsamma" kolhydrater. Jag testade hans diet med stor entusiasm när hans bok var nyutkommen, men för mig gjorde det ingen skillnad på migrän (de små mängder socker jag hade ätit spelade ingen roll för mitt blodsocker i jämförelse med alla andra kolhydrater jag åt). Senare märkte jag att jag blev bättre när jag helt enkelt minskade ner på alla kolhydrater. Men inte ens när jag har ätit LCHF har jag sluppit migrän helt. Det är i alla fall väldigt skönt att slippa tänka på mellanmål längre. Förut åt jag 5-6 ggr om dagen, och fick blixtrande huvudvärk och illamående om lunchen blev en halvtimme försenad. Nu klarar jag mig lätt 6-7 timmar utan att äta, och får jag migrän så är det andra orsaker än svängande blodsocker.

Anonym sa...

Tycker det kommit lite kommentarer på din intressanta migränsammanställning.

Anonym tyckte att Lows bok är ofullständig och så kan det väl vara för vissa eftersom man nog är olika mycket drabbad.
Det intressanta med Low är ju att han precis som många av LCHF-företrädarna har personlig erfarenhet av den kost de förespråkar och det är genast då mycket mer trovärdigt. Förutom att han själv blev hjälpt så genomförde han även viss forskning...
Har läst hans bok igen och där fanns även ett mindre kap. som sa att migrän är väldigt ovanligt hos dom som är insulinresistenta!
Tycker boken fortfarande har mycket att tillföra trots det är 40 år sedan utgivningen i USA (20 år i Sverige)

De senaste dagarna har även "Svenska kostexperter" uttalat sig i Dagens Medicin och påpekat brister i kostforskning - ingen vill betala för den!

Lows bok är ett tydligt exempel
på bra uppslag som aldrig följts upp av ansvarig personal..... Vem/vilka det nu kan vara??

Anonym sa...

Jag har märkt tydliga förbättringar sen jag kastat ut allt vad tillsatser heter. Främst natriumglutamat. Jag lagar å bakar allt från grunden och har numer en friskare å piggare familj. Handlar endast ekologiska varor. Blir vi godissugna så gör vi egen dajm eller en god äppelkaka med hemgjord vaniljsås. Folk klagar att det är dyrt med ekologiskt, men jag brukar svara att det är dyrt att vara sjuk också. Min migrän kostade mig mycket med frånvaro och mediciner, men är som bortblåst idag. Enkelt val. Mvh Nillan.

Johanna Söderlund sa...

Nillan:

Så skönt att ni mår bättre, men jag tror det har mer att göra med de andra förändringarna än att ni börjat äta ekologiskt. För många produkter har de visserligen visat att ekologiskt är nyttigare, men långtifrån alla. Jag tycker åtminstone att man i första hand ska prioritera bra livsmedel och i andra hand ekologiskt. Den ekologiska produktionen är tyvärr inte så effektiv, mycket på grund av konstiga regler.

Anonym sa...

Hej,efter att ha läst Den hemlige kocken av Mats-Erik Nilsson så är det inget annat än ekologiskt som gäller. Man blir mörkrädd av all konstig tillverkning och ekologiskt är väl än så länge en renare mat än den konventionella. Jag kan rekommendera den boken, det var mycket man anat, i denna sjukdomsrika värld. Mvh Nillan.

Johanna Söderlund sa...

Nillan:

I många fall har man inte hittat några spår av bekämpningsmedel i de konventionella grödorna, t.ex morötter.

Men ja, jag ska köpa den boken.

Anonym sa...

Det beror på vilket resultat man vill ha................ :)

Anonym sa...

En orsak till att jag had3 migrän, var europeiska rödviner, ssk Rioja. Jag har tagit omega-3 i stora doser dedan 1995, blev förvånad då migränen försvann.

Andra komponenter i migrän är, förutom lågt blodsocker, kvinnans normala hormonsvängningar, ssk i kombination med väderomslag.

Stress, sömnbrist och smärta är också välkända utlösare av migrän.

Förstår inte varför man inte kan unna sig ett effektivt migränläkemedel om man lider av sjukdomen. De som "botas Av paracetamol (Alvedon, Panodil, Reliv m.m) har inte migrän. dessa läkemedel är som att kissa i Mississippi, fullständigt meningslösa. Vikingmormor

Anonym sa...

Vikingmormor:
Läste på Annickas blogg att många som börjat med LCHF även blev av med eller fick mindre migränanfall.

Gjorde förstås då kopplingar till Lows bok som jag läst flera år tidigare. En hel del av hans råd är nästintill detsamma som LCHF - åt det hållet i alla fall.

Det du säger/skriver stämmer säkert också! Det är väl tyramin i rödviner som ger störning.... (?)

Sen å andra sidan - att övergå till kost mer åt LCHF ger sen förstås en stor mängd andra hälsofördelar samtidigt som nog många blir bättre vad gäller migränen...

Anonym sa...

Jag trode att man fick ångest pga. lågt serotonin. Därav utsättning av antideprisiva upptagningshämmare. IBS är sammankopplat med ångest och torde därför bero av LÅG serotoninnivå. Om laktos ÖKAR serotoninet, torde väl det i sådana fall MOTVERKA IBS och ångest, depression etc.? Någonstans brister kedjan här... eller så missförstår jag ditt trevliga inlägg.

Johanna Söderlund sa...

anonym:

IBS finns i flera varianter - det kan ha med både lågt och högt serotonin att göra.

Många av problemen som är relaterade till serotonin beror på serotoninsvängningar. Högt serotonin strax efter maten kan skiftas till mycket lågt serotonin några timmar senare. Det är ju delvis beroende av blodsockersvängningar. Det är alltså ingen bra lösning att äta sådant som ger ett temporärt högt serotonin.

Jämför med att människor med ångest temporärt kan bli av med ångest om de dricker mycket alkohol. Serotoninet höjs för stunden men det är ingen bra lösning på problemet.

Dessutom kan förstås laktos påverka magen oberoende av hur serotoninet förändras, särskilt för laktosintoleranta.

Anonym sa...

Brukar aldrig ha huvudvärk/migrän i vanliga fall, men sedan åtta veckor tillbaks har jag haft konstant huvudvärk, de första 2 veckorna var jag utan värk på morgonen.

Huvudvärken kom efter en kort period på några dagar av enorm psykisk stress och ångest, som snabbt gick över. Först när jag började må bra psykiskt kom alltså värken.

Detta beror då mest troligt på en sänkt serotoninnivå som jag förstod det. Käkar nu en liten dos antidepressiva för att återhämta detta, även om jag inte känner mig deprimerad. Anar ibland att det går sakta bort, men ibland känns det som att det står helt stilla.

Kan vara värt att nämna att jag dricker väldigt mycket mjölk(1-2liter om dagen), och jag läste någonstans här att någon skrev hur laktosen påverkade serotonin, och om det är någon fundering att tänka på kosten angående laktos?

Som jag har förstått det är det någon slags spänningshuvudvärk dock och inte migrän, men jag vet inte ens skillnaden? Tabletter som treo funkar lite smått, alvedon o.s.v. märks knappt någon skillnad alls.

Johanna Söderlund sa...

Anonym:
Hjälper det med kyla mot huvudet? isåfall är det troligen migrän. Om värme hjälper så är det troligen annan huvudvärk.

Ja det låter väl mycket med så mycket mjölk. Tycker att du ska trappa ner på det. Socker är inte bra för huvudet och mjölk innehåller mycket socker.

En tanke bara gällande antidepressiva, det brukar ta lång tid innan de ger effekt, typ 6 veckor eller så.

Anonym sa...

sdfJag har lidit av migrän i många år. Nu hjälper inte ens migräntabletter.

Anonym sa...

Bra inlägg
Har vidarebordrat till en vän med svår migrän.

Anonym sa...

Har haft migränanfall oräkneliga gånger sedan 15 år tillbaka. Under de månaderna jag åt GI-kost mådde jag toppen. För mig vet jag nu att det är sockret som är boven.