2008-04-01

Den fantastiska frukten Gowk

I förra inlägget berättade jag om ett antal frukter vars förädlade former fått en dramatiskt annorlunda karaktär jämfört med de ursprungliga, vilda varianterna. Det finns dock ett slående exempel på det motsatta förloppet.

Nyligen upptäcktes en frukt på en malaysisk fruktplantage som inte alls liknade de vattenäpplen vars kärnor den grott ifrån; frukten har ett helt unikt utseende som framgår av bilderna nedan:Vattenäpplet är en saftig frukt som är ungefär lika stort som ett svenskt äpple, medan den muterade ättlingen är över tre meter i diameter! Därav det namn den fått i Malaysia, "Gowk" - det betyder ungefär "det som bara växer och växer och blir hårdare och hårdare". Det är nämligen också så, att Gowken helt förlorat vattenäpplets saftighet; istället är den knallhård, träig och har en pikant smak av skämt kött.

Den malaysiske paleobotanikern Ahpree Foo'Daj har undersökt frukten och skriver så här i en analys:
"Fantastiskt nog är Gowken i varje detalj nära nog identisk med urfrukten Cerealia, så som vi tror att den såg ut att döma av fossila lämningar; Cerealia var utbredd under den geologiska eran Mesozoikum, då många arter var ofantligt stora jämfört med de nu levande."
Men hur kan det då komma sig att en länge sedan utdöd jättefrukt plötsligt återvänt?

Jo, man tror att det rör sig om så kallad "genetisk drift" - vilket helt enkelt innebär att gamla avlagda baspar i den genetiska koden tas i drift igen.

Det i sin tur har inneburit att generna i frukten valt bort den onaturliga, söta, förädlade fenotypen till förmån för den naturliga Mesozoiska jättefruktsfenotypen (så kallat "naturligt urval".)

Den genetiska driften illustreras av den streckade linjen i frukternas fylogenetiska träd nedan:Fantastiskt nog visar sig också den så ursprungliga Gowken vara oerhört nyttig: nästan alla av de 1400 ortsbor som frukten räckte till säger att de mådde "kanonbra" efteråt, medan en kontrollgrupp av ortsbor som inte fick smaka säger att de "mår rätt dåligt faktiskt."

Tillägg andra april:
Det här var alltså Kost och hälsas aprilskämt - men det förstod ni säkert. April, april!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, dags att skaffa en större fruktskål :)

Anonym sa...

Fast nu fattar jag...

Anonym sa...

:-)

Anonym sa...

Hej där Johanna!

Ta med den här rapporten i ditt CV så kan du nog få anställning på SLV eller FHI.

Verkar likna vissa av dom dokument som framställs där.

Mvh

Björn

Anonym sa...

Kul Johanna! Antar att du hade nära till skratt vid författandet?
Ha en skön 1 april.
Hälsningar
Hans M