2008-07-06

Sorbitol

Många människor är känsliga för sorbitol, något som t.ex. kan märkas efter flitigt tuggummituggande. Men hur många vet att frukt och bär också innehåller sorbitol? Jag visste det inte, och Finelis databas är på detta område helt felaktigt. Efter att förgäves ha letat efter en bra sammanfattning om sorbitol så slutar det som så ofta förr; jag skriver själv den text som jag önskar att någon annan redan skrivit. Håll till godo:

Sorbitol är en sockeralkohol som finns i vissa sockerfria godissorter, t.ex. xylitoltuggummin. Sorbitol är inte dåligt för tänderna - det finns också i hög dos i barntandkrämer.

Sorbitol finns även i kärnfrukter och bär. Högst är halterna i torkade katrinplommon med 14,7 gram per 100 gram. Näst mest finns i päron, följt av körsbär. Persikor, äpplen, nektarin, aprikos, jordgubbar och hallon innnehåller också lite sorbitol, men jag har inte hittat några värden annat än för aprikos som innehåller 0,3 gram per 100 gram. Citrusfrukter är däremot sorbitolfria.

Koncenrationen av sorbitol blir 5-10 gånger högre i torkad frukt, vilket förklarar varför många blir dåliga i magen av torkad frukt.

Den sorbitol man får via kosten tas i mycket liten grad upp från tunntarmen. Det allra mesta fortsätter ner i tjocktarmen där det bryts ner av bakterier.

Sorbitol bildas också i kroppen, utifrån glukos. Särskilt mycket sorbitol bildas om man har ett högt blodsocker, vilket är vanligt hos typ-2-diabetiker. Sorbitol drar åt sig vätska och bidrar t.ex. till att diabetiker brukar få ögonproblem. Sorbitol kan också omvandlas vidare till fruktos - till exempel lever spermierna på fruktos som ombildats från sorbitol.

Sorbitol från kosten kan i större mängder ge gasbildning, uppblåsning och diarré då den har laxerande verkan, i varierande grad för olika personer. Människor som har fruktosmalabsorption eller IBS är extra känsliga i så måtto att de brukar få förvärrade symtom av sorbitol.

Som en tillsats har sorbitol ett E-nummer, E420 - det fungerar som emulgeringsmedel och ger även sötma och fuktighet.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Som liten var jag ofta förstoppad och min mamma gav mig då alltid torkade katrinplommon istället för laxeringsmedeloch dylikt.

Har på senare år funderat över varför det fungerade eller om det bara var inbillning från min sida (som exempelvis att blåsa bort smärtan)

Nu förstår jagvarför det funkade så bra! Tack för ännu ett bra inlägg!

Anonym sa...

Hej! jag skickar gärna över hela arbetet inklusive rederenslista om du är intreserad. Ge mig bara sin mail-adress i så fall!

Johanna Söderlund sa...

näringslära:
johanna(at]soderlund.cc

Anonym sa...

katrinplommon
är det bara sorbitolet som har en laxerande efekt eller finns fler verksamma saker med katrinplommon
vh

Johanna Söderlund sa...

pär g: Det är nog mest bara sorbitolet, även om fibrerna också kan påverka lite.

Anonym sa...

Validering etc och kunskaper (klart läkare= mkt fakta och inträdeskrav= många läser utomlands dan och pol etc). Men acreditera= förtrolighetskunskap , beprövad erfarenhet (man vet att man kan det = bevisligen och en del stoff, empiri och teori bakom etc) och då klarade kunskapsprov (datasystem som man behöver klara och under längre tid kan få tid på sig)

Ang metoder för barnet så kommer ju nya rön hela tiden.

Läkaretiken (DN DEBATT ARTIKEL SOM VILLE OMPRÖVA DENNA)= bota först (och inte annat). Men att kunna bota då med empiri (kumulativt), beprövad och de metoder som finns.
Jag tror ju mkt på neuronnätverk, biologi (försöksdjur man har = jfr i psykologiämnet= ofta testpanelen är egna studenter och liknande) = dvs stamceller, kloner och liknande (bättre å gå den vägen).
Biokemiskt förändra våra livsbetingelser och vårt livsrum (till fromma för oss alla) i vår jakt på perfekt info både klimat och bilologi.
Man kan inte förändra grundläggande policy = bota först.
Distriktssköterskoemottagningarna borde vara gratis och "byta plats" (dvs läkmottagningen tar deras= är ju redan gratis). Sen då remiss etc därifrån och från sjukmottagningen kanske i framtiden test, prover och mer grundlig expertundersökning. Sen regionssjukhus.
Databas över felbehandling etc
Möjligen tandläkare ska ingå i allmänläkaren (protester - Klinge - på 1 h som gjuteri).
Varit en del fall nyligen = 25-årig asylsökande från Blekinge som fick diagnosmetod "psykiatri" (kräktes mm = dog sen av hjärnblödning på akutpsykiatrin).
Den senare finns ju inte (medicinsk sjukdom= bota först med metoder och etiken däri = personen med alla medel skydda och tills god man kan göra det samma och försöka bota personen). Inte empirisk vetenskap (mer och mer ser ju det idag= från partiklar i ryggmärg till databehandlingsmekanismer i bla nervsystem och kognition och då medicisnka syndrom och orsaker= DVS MEDICISK ORSAK SOM ORSAKAR PROBLEMET ELLER PROBLEMEN SÅ MÄNNISKAN INTE FUNGERAR OPTIMALT). Protein som inte fungerar, genskript och miljö-fenotyp.
Sinnessjukvård etc = värdelöst (fundera på god man och personbegreppet= bota med ansvar och alla till buds stående medel). Annars är det inte en juridiskt god man (ställföreträdare).
Person= 1 röst.

physorg bra site
silobreaker

veckotidningar har ju många "huskurer" (mkt konfirmeras ju idag= tex lek inte med jorden och de bakterier och nanopartiklar och skit som finns där ). Såna enkla råd (bröstmjölk, rött vin =2 ämnen, proteiner och näringscirkeln och vettig konsekvent etik= följa en policy och vara konsekvent).

Kvinnor= Zink, Kalcium (benskörhet) och järn (blödning mm)

Folsyra, fiskleverolja/Omega 3

Anonym sa...

katrinplommon och päron har använts inom sjukvården mot förstoppning.

många medesiner
kommer från växtriket, läkemedelsbolagen tar sen den aktiva substansen och gör ett läkemedel av det.

sorbitol som läkemedel se länk
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19880519000047&DocTypeID=3&UserTypeID=0

Anonym sa...

Hej! Ett inlägg om kaffe vore intressant. Somliga säger att det är nyttigt, andra säger att det är onyttigt.

Vägen från 137kilo sa...

Godmorgon! Tack för kommentarerna i min blogg!
Jag lägger in en länk från min sida till din :)

Anonym sa...

Jag har ju försökt säga att kanske 80% och inte en vit gul överlevnadsvärld (slutsatser och demokrati mm).
För att överleva (demokrati= de flesta väljer det sannaste, mest överlevnadsflexibla= lösningar som har bredd och spets men framförallt bredd - mer konstnärligt).
Till saken
Tex byta ut kolet i oss (Germanium)
Växter och planter byta ut och göra fotosyntesen mer effektiv (bara procent idag till 25%)

Lokaldemokrati
Toquevilles analys (bästa samhällsvetenskapliga genom och i alla tider)
Lokal demokrati och tillräckligt många vinner och röstar igenom

Italien-USA-England en del

Annars går vi under (våra ledare sas klarar ju inte detta)
Lite som Tolkiens värld = sorts demokrati
Experter (kunskaper= implemntera och göra utifrån en policy). Jfr paradigm som idag bytts ut (och dom då gjorde en del fel med det tankesättet).
Jfr alla högre experter (Cambridge) dom är lika fast i tankesätt etc (och tror teorier vara rätt). Empiri och darwinism däri (välja ovan helt enkelt så man kan manipulera en värld - så den klarar sig och står sig i generationer och i århundraden)
Tex da Vinci värld måla en tavla och få den designad (tex träd) och stimulantia som integrerar gränssnittet ml vår värld och aggregationstillstånden (varseblivningen).

Tekniska lösningarna som är viktigast

Och vanligt folk som säger sanningen= göra detta för överlevnadsvärdet (demokratin)


Och att vi kommer ut i rymden (också överlevnadsvärde 2.0)

Anonym sa...

Johanna
vet du hur näringsupptaget påverkas, kan vi få brist på något?

Anonym sa...

Var hälsad!

Just som jag satt och fantiserade om mitt egna stenålders-jag blev jag tipsad om den här bloggen.

Matskeptikern hälsar att vi gillar din blogg.

Lev väl!

Anonym sa...

Hej johanna,

tack för en intressant blogg!

Skulle vara väldigt tacksam för svar på 2 frågor:

Vet att du skrev att ekimo3 har ett bra omega 3 tillskott. Ska jag välja flytade i flaska eller tabletterna?

På tal om fytinsyra, jag har inget problem med vikten eller sockersug då man brukar bli rekomenderad fullkorns varianter. Jag äter mkt vitt ris, ljusare bröd samt vanlig pasta, om jag ej vill sluta med dessa är dessa bättre ur näringsupptags vinkel sett? Hur är det med potatis?

Mvh Anna

Chester sa...

HapiBlogging to you my friend! Have a nice day!

Johanna Söderlund sa...

jan:
Jag kanske skriver om kaffe någon gång, det innehåller mycket antioxidanter vilket är bra, men kaffe hindrar också mineralupptaget från maten. Lite koffein kan vara bra, men inte i större mängder.

olle:
Sorbitol kan dra åt sig vätska i tarmen, vilket borde kunna leda till mindre näringsupptag. Åtminstone när sorbitolet leder till diarré.

Anna:
Jag tror inte att det är någon större skillnad mellan fiskolja på flaska och kapsel.

Angående vitt bröd och ris: fytinsyrahalten är lägre i vita varianter men så även näringsinnehållet. Bröd och ris är ingen bra källa till vitaminer och mineraler, möjligtvis med undantag från riktigt surdegsbröd.

Potatis innehåller en del näring, men då måste man äta upp skalet också. Välkokt potatis ska det vara, annars är innehållet av växtgift högt.

Ingen bör äta mycket spannmål och potatis, eftersom näringsintaget blir så dåligt, både från grova och vita varianter. Om du vill äta spannmål, så skulle jag rekommendera riktigt surdegsbröd eller mindre mängder vitt ris och liknande.

Det viktigaste för dig är att äta mer näringsrika livsmedel så som grönsaker, kött, fisk, ägg och lever och inte att sluta helt med spannmål.