2008-10-21

GrowingPeople svarar om äggrestriktionerna

Jag uppmärksammade tidigare företaget GrowingPeople som avråder småbarn från att äta mer än ett ägg om dagen.

Jag mejlade GrowingPeople, och frågade varför de kom med den rekommendationen. Jag ifrågasatte också huruvida det rådet var evidensbaserat, vilket de har som policy för alla sina råd. Till sist undrade jag vad de rekommenderade för frukost istället för ägg.


Av svaret framkom att evidensbaserat för GrowingPeople innebär att de följer livsmedelsverkets rekommendationer. Jag anser att livsmedelsverkets syn på kolesterol är mycket kontroversiellt, deras kostråd har fått massiv kritik de senaste åren. Poängen är förstås att det inte håller att bara luta sig mot deras kostråd. Att GrowingPeople refererar till SLV är inte förvånande, men jag vill uppmärksamma det ändå för att sätta fingret på hur kostråden genomsyrar samhället.

Här är hela GrowingPeople-expertens svar:
Hej,

Tack för din fråga och synpunkter på vårt svar om ägg. Jag vet inte hur det stod återgivet i SvD-se men du kan läsa vårt svar på vår hemsida om du klickar på länken:
http://www.growingpeople.se/templates/ExpertQuestion.aspx?id=22051
Observera att vi framhåller äggets positiva egenskaper men också dess negativa vad gäller kolesterol. Detta är helt i överensstämmelse med vad Livsmedelsverket skriver på sin hemsida, vilket jag citerar här:
"Ägg innehåller ganska mycket kolesterol. Om man äter många ägg per dag under
längre tid kan kolesterolnivåerna i blodet påverkas i viss mån. I allmänhet kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol."
Vårt svar är inte kontroversiellt, utan baseras på vad vi vet idag. Vi vill också framhålla att vi inte utesluter ägg i maten i övrigt även om man äter ett ägg till frukost.
Som frukost rekommenderar vi gärna gröt alternativt välling, smörgås och frukt.

Med vänlig hälsning
Tor Lindberg

(Tor Lindberg, Chefredaktör, Professor em. Barnläkare)

Kostdoktorn skrev också om detta, han reagerade på att GrowingPeople-experten borde svara med sitt namn också, det håller jag med om. Jag har mejlat GrowingPeople igen för att få ytterligare förtydliganden. (Tillägg 12/11: Jag fick aldrig något mer svar.)

På tal om Kostdoktorn så vill jag rekommendera inlägget om Becels skrämselpropaganda - Becel åker runt i livsmedelsbutiker och lurar i konsumenterna att deras kolesterolvärden är ohälsosamt förhöjda. Istället kan det finnas fördelar med ett högt kolesterol - framförallt för äldre.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Då är det nog inte bra att amma heller, den mjölken innehåller ju massor av kolesterol!

Det är otroligt att mänskligheten ändå överlevt så länge när vi misshandlat våra barn så hemskt i tusentals generationer.

Anonym sa...

Citat från SLV: "friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol"

Upphör den funktionen helt plötsligt om man äter TVÅ ägg?

Anonym sa...

maxiq,

Troligtvis. Sedan slås den på igen när man kommer upp i 10-12 ägg.

(jag borde ha kolat med för längesen med tanke på min jämförelsevis hysteriska äggkonsumtion)