2008-10-08

GrowingPeople

SvD gör mig upprörd idag, de har någon slags expert från growingPeople som påstår att ett 2-årigt barn inte bör äta mer än ett ägg om dagen, med argumentet att ägg tyvärr innehåller en hel del kolesterol. Varför är det ett problem? Kroppens produktion av kolesterol minskar om man äter mer kolesterol - vilket de också skriver själva.

Visserligen finns det nog ingen direkt forskning på hur bra barn mår av att äta mycket ägg, men det finns sannerligen inte några belägg för att barn skulle må bättre av att äta annan typisk frukostmat som flingor, mackor och gröt. Bara för att forskning om kostvanor är avancerat och komplicerat så kan man ju inte godtyckligt välja och vraka mellan den forskning som finns för att få fram argument för sina ståndpunkter. Läs mer om detta hos Kostdoktorn (angående en aktuell insändare i Läkartidningen). För övrigt är kolesterol i kosten ingen riskfaktor för hjärtkärlsjukdomar.

GrowingPeople skriver på sin hemsida angående sina råd "Så långt möjligt är fakta och råd evidensbaserade". Det skulle vara intressant att höra vad de har för belägg angående äggrestriktion åt barn och vad de rekommenderar istället.

Som ni märker så brinner jag för att barn ska få äta goda ägg. Många små barn tycker om nyttig naturlig mat, men tragiskt nog så blir de omvanda till att föredra snabba näringsfattiga kolhydrater istället.

Det verkar som att growingPeople är en stor organisation och att de har stort infllytande i samhället. Jag får mejla och fråga dem om förtydliganden, återkommer när jag får svar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Glöm inte att fira äggdagen!!!!


http://www.svenskaagg.se/?p=16971

Anonym sa...

Be också att få en jävsdeklaration av deras s.k. experter.

Anonym sa...

Det är ju inte direkt första gången som det publiceras råd, från självutnämna experter, i gammelmedia.

Att bero på ägg, har läst/hört att vi har mycket svårt att tillgodo se oss proteinet i ägg, men kommer inte ihåg vart. Någon som läst något liknande?

Anonym sa...

Förutom att underteckna med Growing People så borde det anges vilken eller vilka av deras experter som lämnar sin "spetsinformation!"

Blir förmodligen lättare för läsarna att då förstå varför just den texten finns i informationen!

Mvh
Zonen

Anonym sa...

Hej Johanna
Trevlig blogg!
Tips: det finns en funktion i blogger där du kan visa alla kategorier "flags" i spalten. Det blir då mycket lättare att hitta vad du har "flaggat" i ett visst ämne.
Lycka till!
Mvh