2007-03-07

Det goda ägget

Ibland får man höra att allt som smakar gott är onyttigt och allt som är nyttigt smakar illa.

Det vore ju tråkigt om så var fallet; själv tycker jag emellertid alltmer att det är det motsatta förhållandet som råder. När man väljer annat än snabba kolhydrater och syntetiska smaker så börjar man uppskatta naturliga smaker, smaker som avocado, kött, bär och ägg. Annat, som müsli, margarin och nyckelhålsmärkta ersättningsprodukter slipper jag gärna - och det valet gör jag utifrån såväl smak som funktion.

Detta för oss till dagens egentliga ämne: ägg. Det är nämligen med äggen som med mycket annat; de godaste äggen är också de nyttigaste.

Ägg är för övrigt ett mycket bra livsmedel även i allmänhet; Faktum är att de innehåller de flesta av alla de vitaminer och mineraler vi behöver. Vitan innehåller gott om fullvärdigt protein. Gulan är rik på vitamin A, B2, B6, folsyra, jod, zink och biotin.

Tyvärr har de fått ett oförtjänt dåligt rykte eftersom de innehåller en del kolesterol. Det är emellertid ingen nackdel per se; kroppen producerar eget kolesterol och den produktionen minskar om man ökar kolesterolintaget via kosten. Vidare behöver inte ett högt kolesterolvärde vara farligt. Vad som dock är onyttigt är skadat kolesterol, så hårt brända ägg är inte så lyckat.

Innan vi går vidare bör vi kanske stanna upp och orientera oss lite, det finns nämligen en uppsjö av olika äggkvaliteter och märkningar. Burhönsägg, sprättägg (max 7 höns/kvm) och ägg från frigående höns (max 9 höns/kvm) kan man läsa om här - men därutöver talar man om omega-3-ägg, må bra-ägg, astaxantinägg och ekologiska ägg.

Omega-3-ägg kommer vanligen från höns som fått tillskott av linfrön. Det ger en lite högre omega-3-halt än vad vanliga ägg har.

Må bra-ägg är nyttiga ägg; de läggs av höns som fått fiskolja , vilket ger en ännu högre halt omega-3 (0.2 gram EPA och DHA). Dessutom får hönsen paprika och alger som ger fin och nyttig gula.

Astaxantinägg kallas också ägg med guldgula. Hönsen får tillskott av alger som innehåller astaxantin, en karotenoid.

Fördelen med dessa varianter är att man med större säkerhet vet hur nyttiga äggen är. Vad ekologisk produktion innebär för äggens nyttighet är svårt att veta exakt; klart är emellertid att djuren då får leva mer naturligt.

Höns i ekologisk produktion får gå fritt inomhus (max 7 höns/kvm), och på sommaren har de möjlighet att gå ut och picka i gräset. Det finns också fönster så att de får naturligt dagsljus. De får protein från naturliga källor (ofta fiskmjöl) och har fri tillgång till grovfoder i form av rotfrukter och hö. Det ger äggen en betydligt bättre balans mellan omega-3 och omega-6 än den konventionella spannmålsfödan.

I grekiska ägg från höns som fick gå ute och äta mask uppmätte man hög halt EPA och DHA. Ägg tagna från en stormarknad i USA saknade helt mätbara mängder. Även vitamin och mineralhalten var avsevärt högre i de grekiska äggen.

Ekologiska höns verkar också må bättre; i den vanliga produktionen klarar hönorna av att lägga ägg i bara cirka 10 månader, medan hönsen i den ekologiska produktionen börjar lägga ägg tidigare och ger fler ägg. Äggen blir också större och med större gula.

De ekologiska äggen har troligtvis i regel en god vitamin, mineral och omega-3-halt på grund av det bättre fodret, men hur bra och vad som gäller för det enskilda ägget vet man inte.

Det här med ägg är inte helt lätt, jag tycker att man ska välja bort de konventionella äggen - de är inte så nyttiga och hönsen har det inte så kul. Själv köper jag oftst ekologiska ägg.

Förhoppningsvis kommer det bättre alternativ i framtiden som gör att vi i affären kan välja att betala ännu lite extra för ännu nyttigare och godare ägg som dessutom kommer från välmående hönor. Alla ägg har en anläggningskod på sig, så man kan förstås ta kontakt med bondgården man brukar få sina ägg ifrån och fråga vad hönsen får för foder.

I ett smaktest fick Änglamarks ekologiska ägg klart bättre betyg än flera andra sorter. Man kan i och för sig misstänka att det inte bara beror på smaken utan även att ekologiska ägg ser godare ut med sin gulare gula (astaxantinägg med ännu gulare gula var inte med i testet).

Som jag var inne på är de godaste äggen antagligen nyttigast: en färgglad gula signalerar att där finns karotenoider. Om äggen är goda är troligtvis också innehållet av mineraler och omega-3 högt. Ät fler goda ägg.

16 kommentarer:

Theresia sa...

Är det här bra?
http://www.biona.se/15/page.asp?page_id=5149&type=ecom3&page_nr=1&sub_nr=105&id=19446

Är socker inflammatoriskt?

Kram

Anonym sa...

Jag har trott att Omega3-äggen var bäst, men nu säger du att MåBra-äggen är bättre. Intressant.

Köpte ägg från frigående höns ute men de var inte så goda som jag trodde att de skulle vara.
Har kommit på att sådana höns måster vara inne på vintern och får då kraftfoder (spannmål) och dåligt förhållande mellan omega3 och omega 6.
De ekoligiska hönsen kanske är bra men är fiskfoder så bra för dem egentigen. Höns äter väl inte fisk naturligt.
Aspekten att de skall trivas och vara "lyckliga" är ju också viktig.
Till sommaren hoppas jag kunna köpa ägg från höns som går fritt ute och pickar och som slipper kraftfoder.
Det där med äggen är inte helt lätt.

dufva sa...

Kolesteroldebatten är en väldigt förljugen debatt och massor av människor äter statiner alldeles i onödan och antagligen till skada för de flesta.

Var på en "hälsodag" med jobbet för ett tag sen där vi fick lyssna till fettskrämda dietister och läkare som skriver ut statiner rent reflexmässigt.

Kunde inte låta bli att ställa lite frågor om hur det kan komma sig att våra kroppar är så urbota korkade att de producerar så hälsovådliga substanser på egen hand så vi måste ta mediciner mot det.

Det blev lite sura miner hos föreläsarna och en del munterhet i publiken..

gts sa...

Arne: Jag tror att fisk är ok. Animalisk föda är i stort sett densamma varifrån den än kommer, och fisk skiljer sig nog inte så jättemycket från de insekter som är hönsens naturliga föda. Men visst vore det bättre om dom fick insekter.

Anonym sa...

Läste någonstans att äggen kunde ta smak och smaka fisk.

Johanna Söderlund sa...

Theresia: det där omega-3-6-9 tillskottet är inte bra. Inga bra ingredienser och omega-6 behövs överhuvudtaget inte som tillskott. Omega-9 får du i dig ändå om du äter fett, mycket i t.ex olivolja.

Ja man kan säga att socker är inflammatoriskt eftersom det lätt leder till ett högt blodsocker som är inflammatoriskt. Det är därför bättre om man äter naturligt söta saker som innehåller antiinflammatoriska komponenter också, som t.ex C-vitamin.

Socker är olika inflammatoriskt för olika personer, värst för diabetiker.

Johanna Söderlund sa...

Höns äter rimligtvis inte fisk naturligt, men de är ju allätare så det är naturligt för dem med animaliskt protein och fett. Jag tycker att det borde vara bättre med fiskmjöl än att de enbart får vegetabilisk föda iaf. Fiskmjöl kan nog ge smak åt äggen, kanske är det därför ekologiska ägg brukar vara godare.

Jag tror att det enbart är ekologiska höns som garanterat får gå ut på sommaren (man blir lite lurad av beteckningen frigående som bara betyder att de inte sitter instängda i en bur).

Höns är allätare precis som oss och som jag förstått det så är de också dåliga på att förlänga omega-3-fettsyrorna själva, vilket talar för att de borde få en del animalisk föda.

Anonym sa...

De godaste äggen är från höns man har själv. Finns ingen godare & _gulare_ pannkaka (även om det inte är paleo) än den som görs från hemmahöns äggen. :)

Anonym sa...

Johanna Söderlund, du kan mycket och mycket av det du säger är intressant.
Om du kan avvara 595 kr, gå ut och köp den nya läroboken "Fetma" av S.Rössner och A.K Lindroos plus en hel skock andra. Jag menar att detta är en tragisk bok om den skall bli normerande för nästa generations dietister och vore intresserad att läsa kommentarer av kunnigt folk.

Theresia sa...

De har bra nyheter om ägg på www.svenskaagg.se

En om musselmjöl till honorna ur ett ekonomiskt och näringsmässigt perspektiv.

Anonym sa...

Hej Johanna !
Jag har en fundering och det är hur kvaliteten är på ägg som kommer från höns som fått linfrötillskott. Kan dom tillgodogöra sig Omega-3 från linfrön och omvandla det till för oss nyttigt Omega -3 ?
Hans

Johanna Söderlund sa...

Hej Hans,

Jag är inte säker, men jag tror att den omvandlingen är dålig. Precis som med människan borde förmågan hos hönsen vara beroende av hälsan och deras övriga kost.
Hos människan är en kost med mycket mättat fett och kolesterol korrelerad med bra förmåga att omvandla kortkedjad omega-3 till långkedjad.

Anonym sa...

"kallad stenålderskost, paleolitisk kost) - den mat som vi är byggda för."

Intressant, med tanke på att vi är allätare och har varit det genom våran evolution.

Johanna Söderlund sa...

Anonym:

Mycket av mitt bloggande handlar om funderingar kring vad den ursprungliga födan bestod av, jag påstår inte att jag har ett exakt facit.

Jag tror också att vi i huvudsak var allätare, men ändå är det väldigt mycket som äts nu som vi inte kan ha ätit under paleolitikum.

Anonym sa...

Köpte ett 15-pack ägg. Äter varje dag. Men i morse då jag skulle äta ett löskokt ägg var gulan mörkare än i de andra och smakade så stark fisksmak att det vände sig i magen , jag fick springa till toa och spy. Vad kan detta vara , de andra äggen i samma förpackning har varit jättegoda. Nu vill jag inte äta ägg på ett väldigt bra tag.

Johanna Söderlund sa...

Anonym:
Du råkade nog få ett ägg från en höna som ätit väldigt mycket fiskolja, antagligen fiskolja som varit lite gammal.
En sån otur, jag äter mycket ägg och har aldrig varit med om det.