2007-01-22

Nyckelhålsrestauranger

Enligt vad UNT erfar öppnar snart Uppsalas första nyckelhålscertifierade matställe.

Den nya nyckelhålsmärkningen av restauranger ska i år testas runtom i landet, på 50-100 restauranger, och Livsmedelsverket kommer att bygga upp en organisation för att godkänna och kontrollera att reglerna följs.

Enligt artikeln innebär certifieringen "garanterat välbalanserade luncher" och "maxgräns för transfetter" - och det låter ju bra. Om det inte vore för definitionen av välbalanserad:

"Måltiden ska innehålla minst 80 gram grönsaker och dessutom måste man följa tallriksmodellen"

Tallriksmodellen ger hög glykemisk belastning, eftersom det är så kolhydratrikt och snålt med både protein och fett. 80 gram grönsaker räcker inte långt.

"Helst ska restaurangen använda flytande matfetter och fullkornsvarianter av pasta och ris när det är möjligt."

Fullkorn är i mångt och mycket ett stickspår, och detsamma kan sägas om flytande matfett som ofta i praktiken är onyttigt.

Nyckelhålsmärkningen är helt enkelt ingen nyttighetsgarant; i en undersökning fann man inte heller någon minskad sjukdomsrisk för de kvinnor som bäst följde Livsmedelsverkets kostrekommendationer jämfört med de som följde dem sämst.

Certifierat och myndighetskontrollerat alltså, men särskilt nyttigt blir det nog inte. När öppnar den första paleolitiska restaurangkedjan?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att enbart tänka GIi blir kanske lite fel eftersom en mängde saker sänker GI för att nänma några fett och hur maten är tillag är allfall två saker även hur mycket man tillrätt den så att säga.

Theresia sa...

Bajs. Vilka commies de är!

Du kanske ska öppna en paleolitisk restaurang!? :)

Lilian sa...

En ÄKTAVARA-restaurang finns inte heller, vad jag vet! Det vore något!