2007-04-06

Kolesterol

Diväteoxid är vanligt vatten. Ändå brukar flertalet tillfrågade förklara sig villiga att stödja ett totalförbud mot diväteoxid, när de presenteras med en lista på mindre smickrande sammanhang där det förekommer: det ingår i surt regn, det påträffas i cancertumörer, det används trots detta i livsmedelsindustrin, et cetera.

Vattnet drabbas av
guilt by association - vilket för oss till dagens ämne; något liknande har nämligen också kolesterolet råkat ut för, ett ämne omgärdat av många missuppfattningar. Som vi ska se förekommer det i en mängd sammanhang och deltar i väsentliga processer, och har just därför fått bära hundhuvudet när processerna ibland blivit störda.

I motsats till vad många tror är kolesterol inte ett fett, utan en sterol, en slags alkohol. Det är ett vaxartat ämne som är olösligt i vatten, och den egenskapen gör det essentiellt i kroppens cellmembran. Hjärnan behöver mycket kolesterol och hormoner som östrogen och testosteron använder det som byggsten. Kolesterol är också nödvändigt för att bilda D-vitamin, och det används för att laga skadade celler.

Olika bilder av kolesterolet målas upp i olika sammanhang. Den första är den direkt vilseledande bilden från margarinreklamen, där kolesterol är något farligt som finns i maten och som helst bör undvikas för att slippa hjärt-kärlsjukdom.

Kolesterol får vi visserligen i oss från animaliska källor, men det mesta bildas i kroppen, framförallt i levern. Leverns produktion minskar också i relation till hur mycket kolesterol vi äter, och därför är det svårt att påverka kolesterolhalten genom att äta kolesterolfattig mat.

Vidare är det totala kolesterolvärdet en direkt dålig markör för hjärt-kärlsjukdom. För äldre män och för kvinnor i alla åldrar är högt kolesterolvärde inte associerat med förhöjd risk. Lågt kolesterolvärde ökar däremot risken för sjukdom i luftvägarna och i magtarmkanalen, och är dessutom relaterat till depression. Att designa sin kost enkom för att sänka kolesterolvärdet är alltså inte heller önskvärt.

Sojaprodukter, t.ex. sojavälling, marknadsförs ofta med att de är kolesterolfria. Det är ett dåligt argument i allmänhet och i synnerhet för spädbarn: modersmjölken innehåller hög andel mättat fett och mycket kolesterol.

Bilden av kolesterol från reklamen är en grov förenkling av en annan bild, nämligen den medicinska förklaringsmodellen av kolesterolets roll i åderförkalkningsprocessen. Man talar då om det goda och det onda kolesterolet - HDL och LDL - och tilltagande åderförkalkning är ett tillstånd som samvarierar med förhöjda halter av vissa oxiderade LDL-partiklar i blodet.

Kolesterolet kan inte ta sig runt på egen hand i blodet eftersom det inte är vattenlösligt, utan det fraktas runt genom att fästa vid olika lipoproteiner. (På samma sätt transporteras också fetter i blodet.)

LDL och HDL är i själva verket olika lipoproteiner och att etikettera dem som onda och goda är lite märkligt. Lipoproteinerna används i olika situationer, men i korthet svarar LDL för transporter av kolesterol och triglycerider från levern och ut i kroppen, medan HDL för dem tillbaka till levern igen.

I oxiderad form är LDL alltså skadligt; det är då det kan bilda plack i blodkärlsväggarna. LDL oxideras lättare om man äter mycket fleromättat fett, från t.ex vegetabiliska oljor eller margarin. (Som alltid gäller det att ha balans mellan fria radikaler och antioxidanter.)

Halten av det "onda kolesterolet", LDL, påverkas av viktnedgång, stress, rökning med mera. Men man måste skilja på orsak och verkan. Det är bra att sluta röka, och det sänker LDL - men det finns ingenting som säger att det är bra med sänkta LDL-nivåer per se.

Bättre mått på sjukdomsrisk är blodtryck och bukfetma. I framtiden kommer vi förhoppningsvis också att kunna mäta åderförkalkningsgraden direkt, istället för att som nu mäta faktorer som ibland indirekt har med sjukdomsrisk att göra.

Sammanfattningsvis så är kolesterolvärden per se ingenting man bör fundera så mycket över. De varierar som symptom på andra saker och är inte i sig själva orsaker till sjukdom, och dessutom kan man inte reglera dem direkt.

Kolesterolstinna ägg kan man således äta i överflöd, både till påsk och eljest - och sedan får kvällspressen säga vad de vill.

PS:

Apropå markörer för hjärt-kärlsjukdom: de faktorer som används idag för att uppskatta risken för hjärt-kärlsjukdom får inte med kopplingen mellan åderförkalkning och inflammation och försvagat immunsystem. Det gör däremot antikroppen aPC.

En ny studie har identifierat avsevärt högre halter av aPC hos ursprungsbefolkningar i Nya Guinea än hos svenskar, vilket förklarar deras låga frekvens av åderförkalkning. Professor Johan Frostegård säger:
"Resultatet talar för det finns faktorer i vår livsstil som gör vårt immunförsvar sämre rustat mot hjärt-kärlsjukdomar än en befolkning av jägare-samlare, som har den livsföring vi evolutionärt sett sannolikt är anpassade till."

Förhoppningen är att kunna utveckla ett vaccin av aPC. Mer om studien i SVD och på Toxiska Epistlar.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Bra och informativt skrivet, men även om man själv är övertygad är det svårt att hålla stånd vid en diskussion. Svensken har ju som bekant en ohygglig respekt för "proffs" och "fackmän" (iaf om man får tro på Fredrik Lindström.) och någonstans därimellan hamnar ju läkare, dietister etc.

Är inget annat än pinsamt att inte fler läkare kryper till korset och gör det som är rätt istället för det som är lätt.

Jag är fortfarande ung och hoppas på en förändring så att min generation slipper lida, men jag har far och morföräldrar att tänka på. Har ibland försökt att på ett diplomatiskt sätt påpeka vad jag tycker tänker och anser om kost och välfärdssjukdomar.

Men dom vill inte lyssna, dom refererar ibland till artiklar i tidningar som "PLUS" eller "Amelia", artiklar utan referenser ofta inte ens aneckdoter. Där allt animaliskt fett förkastas och man rekomenderas att äta fullkornspasta och becel.

Samhället dör i förtid och missantroperna firar väl julafton varje dag. Dom rika dör av för mycket av fel mat och dom fattiga dör av för lite av fel mat.

Zac sa...

Life's a bitch - som någon så träffande uttryckt det...

Den enda gången som kolesterol överhuvudtaget går att använda som en markör för risk för hjärt-/kärlsjukdomar är medelålders män - inga andra grupper har någon som helst korrelation mellan högt kolesterol och hjärt-/kärlsjukdomar.

Och med en gnutta elementär bakgrundskunskap ("Halten av det "onda kolesterolet", LDL, påverkas av viktnedgång, stress, rökning med mera.") att kolesterol är huvudingrediens i stresshormoner samt hur "hälsosamt" medelålders män mitt i karriären brukar leva, så är det kanske inte ett lustigt samband...

Men detta struntar läkemedelsbolagssponsrad forskning totalt i, en enkel kostomläggning gentemot ett livslångt beroende av (sjukdomsframkallande) statiner är ett oerhört lätt val! Aktieägarna jublar, läkare som utbildas med material från nämnd forskning fortsätter att sprida evangeliet med kolesterolets farlighet...

Men som tur är har vi trots detta massiva motstånd en del modiga forskare/läkare som vågar tänka i nya banor, som vågar ställa etablissemanget till svars, kanske främst representerad av Prof. Ravnskov. I framtiden kommer man att prata om honom med andakt som gossen som utbrast att läkemedelsbolagens sponsrade forskning står utan kläder. Synd bara att det lämnar ett långt spår av mänsklig olycka under tiden...

Sedan är det intressant att ex Rössner vid upprepade tillfällen påpekat att kolesterolets farlighet är överspelad samtidigt som han förekommer i dagarna där han förordar statinernas förträfflighet. Att vara mediakåt och etiskt lite vacklande är ingen bra egenskap - speciellt inte när det är parat med en uppenbar intelligens och oral förmåga...


//Zac

Anonym sa...

Jag har inte uppfattat det som att läkare/dietister pratar om kolesterol som farligt, det var många år dom slutade med det.. däremot att företag använder befängda antydningar om att kolesterol skulle vara farligt är en annan sak.

Är det farligt att äta ägg och räkor på grund av det höga kolesterolinnehållet?

Nej, det inte farligt om man är frisk.

Hos friska människor finns en kontrollmekanism som fungerar så att när man ätit mat med mycket kolesterol hämmas bildningen av kolesterol i kroppen och vice versa. www.slv.se

Zac sa...

Jag ska inte ingå polemik emellan din och min uppfattning. Min läkare ville genast gå vidare när mitt totalkolesterol gått upp en smula gentemot föregående år...

Vem står för majoriteten av all fortbildningslitteratur till läkare/dietister? Jag säger absolut inte att de medvetet för patienterna bakom ljuset för kolesterolets farlighet - dålig fortbildning parat med bekvämlighet (eller kanske brist på energi då många läkare jobbar skiten ur sig) är nog något som faktiskt inte spelar folkhälsan i händerna alls...


//Zac

Johanna Söderlund sa...

Anders: Det är sant att livsmedelsverket anser att ett ägg om dagen är ok. Men det är inget som de självmant berättar om, och då är det ju inte så konstigt att folk inte känner till det. SLV skulle ju kunna gå ut och säga emot den dåliga reklamen isåfall.

Men varför en begränsning på ett ägg om dagen? dessutom avråds de med högt kolesterol fortfarande att äta ägg.

Zac sa...

http://tinyurl.com/2u4bx5 (SLV)

"Ägg innehåller ganska mycket kolesterol. Om man äter många ägg per dag under längre tid kan kolesterolnivåerna i blodet påverkas i viss mån. I allmänhet kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt.


//Zac

Anonym sa...

Hej Johanna! Jag undrar om du vet om Omega-3 är bra för depressionsproblem? Vad finns Omega-3 i?

--Freja

Johanna Söderlund sa...

Ja, omega-3 är bra för depressionsproblem.
Omega-3 av den långkedjade bra sorten finns i animaliska produkter, särskilt mycket i fet fisk och i djur som levt naturligt. Viktigt också att inte äta för mycket omega-6. Mer om fettsyrabalansen.

Anonym sa...

Tack Johanna, för svaret! :)
--Freja

Anonym sa...

När jag var liten fick jag Engelska sjukan.Kunde inte lära mig gå före 2 års ålder.Kan det ha berott på att jag inte kunde tillgodo göra mig D-vitaminer i födan jag fick ? Min tvilling syster (2-äggs tvillingar) hade inte den sjukdommen.Nu på äldre dar (62 år) har jag fått diabetes har även en stor övervikt att ta bort.Äter nu enligt LCHF sedan början på året och har minskat en del av min övervikt.Fortsätter med den.Mår bra utan medeciner. /molana

Johanna Söderlund sa...

Appropå engelska sjukan: Det är väl lite oklart exakt vad som är problemet - det kan ju vara fettbrist som gör att upptag av både kalcium och D-vitamin försvåras t.ex.

Anonym sa...

kolesterol är ett fettämne som tillhör steroler.