2008-01-27

Kvällens Agenda

Med anledning av Socialstyrelsens beslut i fallet Annika Dahlqvist hade Agenda ikväll ett inslag om detta, och om huruvida fet mat är lämplig behandling för överviktiga och diabetiker.

Diskussionen fördes mellan barnläkaren Claude Marcus och Torsten Mossberg från Socialstyrelsen; tyvärr var varken någon representant för Livsmedelsverket (som utfärdar de allmänna kostrekommendationerna) eller någon förespråkare för LCHF inbjuden till debatten - tyvärr, eftersom Agenda gärna ville utvidga debatten till hur vanliga människor bör äta. Det utelämnandet gjorde att många frågor lämnades hängande i luften.

Ann-Katrin Hegvold hade skickat ett brev till Agenda; om hon fått vara med skulle programmet blivit mer intressant. Hennes överviktiga dotter med diagnosen ADHD har behandlats av just Claude Marcus, som skrev ut Reductil vilket orsakade en depression. Ann-Katrin och dottern äter nu LCHF och mår avsevärt mycket bättre. (Hon har intervjuats i Karlavagnen i P4 om detta - inslaget kan avhöras här, och rekommenderas.)

Claude Marcus förespråkar alltså bantningspreparat och magsäcksoperationer. Detta ligger helt i linje med hans hållning i debatten i Agenda; han upprepade med en dåres envishet att det enda viktiga vid diabetesbehandling är viktnedgång, och att det inte spelar någon roll hur den viktnedgången uppnås; LCHF kunde därför enligt honom vara berättigat enbart som en bantningsmetod, i de individuella fall där den fungerar som sådan.

I så fall skulle det vara nyttigt med ren svält! Claude Marcus har fel, övervikt är ett sekundärt problem, en verkan och inte en orsak. Den väsentliga mekanismen - och den som LCHF direkt behandlar - torde vara rubbade blodsockernivåer. Om man däremot blint jagar viktnedgång (till exempel genom svältbantning) är det lätt att rubba hormonsystemen som reglerar blodsockret, med förvärrat tillstånd som följd. Utöver detta måste man givetvis få i sig näringsämnen. Jag tycker att man ska etablera en i grunden sund mathållning som tillgodoser näringsbehov och gör att man blir mätt och belåten; då kommer blodsockret att hållas på en bra nivå, och viktnedgång följer - eller följer inte - men det är av mindre vikt i sammanhanget. LCHF kan för många vara en sådan i grunden sund mathållning. (Läs gärna mitt inlägg bantningsmyten apropå detta.)

Marcus resonemang i övrigt ger jag heller inte mycket för; han poängterade att man behöver fullkorn, att mättat fett är bevisat farligt samt att proteiner i större mängder är farligt. Inget av detta stämmer - och dessutom förespråkar inte Annika Dahlqvist några större proteinmängder. Men vad som förvånar mig är hur kan man acceptera att lågkolhydratkost är en fungerande metod för diabetiker (som går ner i vikt) men ändå vägra ompröva idén att mättat fett ökar risken för typ 2-diabetes?

Agenda försökte försätta Torsten Mossberg i rollen som försvarare av den feta kosten; han försvarade Socialstyrelsens beslut och talade om en möjlig pågående omsvängning inom forskningen till fettets och lågkolhydratkostens fördel, men han duckade för generella slutsatser med hänvisning till att det är SLV som utfärdar generella kostråd och att de gamla kostråden fortfarande gäller.

Och så är det ju tyvärr.

7 kommentarer:

Åke sa...

Tyvärr lär det väl dröja innan du Johanna eller någon annan initierad förespråkare för LC får komma in i hetluften och förklara vad LC innebär. Det var ju hemskt att höra de båda kombatanternas enighet om det mättade fettets farlighet.
Tack Johanna för att du är tillbaka!

Anonym sa...

Jättebra inlägg, Johanna.

Det är bl a bra att du påvisar Marcus kunskapsbrister....
Professorn är inte påläst och han studerar inte verkligheten, för den gäller ju oftast!

Anonym sa...

Åhh, varför kunde inte du varit med i gårdagens "Debatt" på ettan? Det är ju så svårt att få fram en vettig bild av den här kosten....

Anonym sa...

Jag säger detsamma pw! Men, Annika Dahlkvist satt där och såg bara lugn och harmonisk ut i rutan. Hon kände nog att tiden arbetar för hennes rön!
Tids nog faller nog alla föreställningar om det fettsnåla livets förträfflighet ...
Jag är i min tur jätteglad över min återgång till riktigt smör, ekologiska ägg, lite fisk, kött och grönsaker! Jag är försiktig med kolhydraterna och mår faktiskt bra igen! Sötsuget är bortblåst! Hälsn. Maja

Anonym sa...

Jag såg också Agenda och tyckte att det var platt. Har nyss gjort denna upptäckt och känner själv att det är rätt väg att bli mätt på.
Är dessutom Hkk lärare och har lite svårt med att hålla mig till livsmedelserkets linje när jag undervisar.

Anonym sa...

Du kan ju knappast racka ner på en så erfaren läkare (Marcuse) för att han haft EN patient som gått ut med att hon är missnöjd! Det verkar ju uppenbarligen vara en felbehandling men... Vet du hur många av Annika Dahlkvists patitenter som gått ut med det? MÅNGA.
Jag äter själv en variant på lågkolhydratkost, men man kan inte ge gravt överviktiga människor samma råd då deras kolesterolnivåer blir för höga, deras LDLnivåer blir för låga och risken för hjärt-kärlsjukdomar ökar radikalt.
Få mig inte att börja om Annikas råd att ge högfettskost till skolbarn! Herregud.

Johanna Söderlund sa...

dietiststudenten:
Det är sant, det är fel att klanka ner på någon som gjort ett enstaka misstag. Men Claude Marcus förtjänar kritik på grund av att han gång på gång vilseleder överviktiga med sina fettsnåla och kalorifixerade kostråd. Allting handlar inte om hur mycket energi man äter, lightläsk är inte ofarligt t.ex.

Annika Dahlqvist framhåller framförallt att skolbarn ska äta mer bra fett, inte att de ska äta kolhydratsnålt. Utmärkt tycker jag.