2008-03-02

Bloggfrukost

Häromdagen var jag på en mycket trevlig bloggfrukost. Jag och några andra bloggande tjejer var inbjudna att äta en LCHF-frukost och lyssna på Annika Dahlqvist. För mig var Annikas budskap inget nytt, men det verkar det ha varit för de andra; Felicita, Teres och Blondinbella skriver om detta.

Annika Dahlqvist berättade om LCHF, ursprunglig föda och fördelarna med att äta mer fett och mindre kolhydrater. Jag blev också glatt överraskad av att Annika sa att en frisk smal tränande människa kan äta 30-40 E% kolhydrater; en förutsättning för att diskutera LCHF-kostens många fördelar är insikten att den i sin mer strikta form inte passar alla.

Till min överraskning verkade de flesta tjejerna vara intresserade och tog åt sig av vad Annika Dahlqvist hade att säga. Hon lyckades bra med att uppvärdera fett, men rädslan för det mättade fettet verkar ändå sitta väldigt djupt hos många. Uffe Ravnskov skriver mycket bra om detta.

Notabelt i sammanhanget är också att Annika Dahlqvist nyligen genomgått en ultraljudsundersökning av hjärta och kärl som visade att hon är helt frisk utan tecken på åderförkalkning; huvudargumentet mot hög konsumtion av mättat fett brukar ju vara att kärlen skulle sättas igen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad spännande det lät! Varifrån kom detta initiativ? Hittar inget på Kolhydrater i Fokus om detta, där brukar ju Annika's varje steg rapporteras....

Johanna Söderlund sa...

bloggare:

Ja det var jättekul och en väldigt bra idé. Det var någon i bokförlaget som tog initiativet.

Anonym sa...

Hej! Jag fick nys om den här frukosten av en bekant, men kunde tyvärr inte gå. Annars var det ett jättebra initiativ, och det kanske kan vara ett av många sätt att nå ut till fler.

Kram på dig!

Wolmer/DaMum

Anonym sa...

Observera att nu har också Annika uppmanat andra som ätit LCHF i minst två år att göra samma undersökning som hon gjorde! Denna undersökning går på cirka 2.000 kr och hon erbjuder sig även att betala undersökningen ur hennes orörda fond från försäljningen av hennes bok för de som inte har möjlighet att själv lägga ut för den!

Nobelt av henne! Och dessutom mycket spännande, hoppas "frontfigurerna" inom LCHF ställer upp såsom Skaldeman, Lars Erik Litsfeldt, Frank Nilsson med flera!

Anonym sa...

Jag tror stenhårt på att mättat fett är ok att äta och att hööga kolesterolhalter inte gör nån skada i friska kärl.
Men- om man börjar bli benägen att få inflammationer i kärlen? Kan då de höga nivåerna kolesterol "slå till"?
I vilket fall skadar det inte att fortsätta äta omega3-kapslar. (Inflammationsdämpande)

Johanna Söderlund sa...

gunilla:
Det verkar vara så att om kroppen mår dåligt så kan man få höga halter av kolesterol i blodet, kolesterolet hjälper kroppen att laga sig själv. Höga kolesterolnivåerna kan alltså vara bra om man har inflammationer.

Men det man mäter är inte kolesterol utan lipoproteiner, läs mer på ravnskovs hemsida.