2008-04-30

Ät nitrat för magens skull

Magsår och magkatarr är vanliga problem - magsår kallas det när skadan är värre, och 10% får det någon gång i livet. Ett symtom är att det gör ont på en viss plats i övre delen av magen. Magsår kan bero på antingen en för hög produktion av magsyra eller dålig återuppbyggnad av magsäckens slemhinna. Antiinflammatoriska läkemedel försämrar magslemhinnan - det gäller t.ex. treo och magnecyl, dock inte medel med paracetamol som t.ex. alvedon.

Nya spännande rön visar att nitratrika grönsaker aktivt kan bidra till en bättre maghälsa. När man äter nitratrika grönsaker så ombildas en del av nitratet redan i munnen till nitrit, och nitritet gör sedan att det bildas kväveoxid i magsäcken, vilket behövs för att slemhinnan i magen ska kunna återbildas. Tidigare har man trott att nitrithaltiga grönsaker skulle vara en cancerrisk, genom att nitritet ombildas till nitrosaminer; nitrosaminer utgör mycket av det osunda i tobaksrök och snus. Rökning är också mycket dåligt för magslemhinnan.

För de som äter antiinflammatoriska läkemedel finns ett extra stort värde i att äta nitratrika grönsaker. Bra nitratkällor är spenat, rödbetor, mangold och rädisor. (Nitratinnehållet kan skilja sig åt beroende på säsong och jordmån.) Det är bakterier som ombildar nitrat till nitrit, och det kan ske både i munnen och i maten.

Eftersom nitrit i maten har ansetts cancerframkallande har många, tror jag, blivit onödigt uppskrämda från att äta återuppvärmd spenat. Nitrit är ett gift och man bör inte äta för mycket sådant, högt intag av nitrit kan ge huvudvärk och i den extrema förlängningen leda till döden. Man bör särskilt vara återhållsam med sådant till barn under ett år eftersom nitrit kan göra att de får syrebrist.

Allt för lite nitrit är dock inte heller bra - det stimulerar t.ex. salivutsöndringen. Konsumenter i samverkan har en bra artikel om att gifter från växtriket också är bra i mindre doser.

Min tolkning är att man inte bör äta grönsaker med mycket nitrit, t.ex. under lång tid varmhållna grönsaker men att det inte är så farligt som man förut trott. Den aktuella avhandlingen motsäger att nitrit från grönsaker skulle vara cancerframkallande.

Det förvånar mig inte att naturliga nitritkällor är bättre än onaturliga. Nitritsaltet E250 som finns i de flesta charkuterier har t.ex. visats sig öka risken för tarmcancer. Men jag tror å andra sidan inte att E250 är någon fara om det äts sällan och i mindre doser.

PS:
En annan faktor för maghälsan är bakteriefloran i munnen, varför bakteriedödande munsköljmedel inte är så lyckade i sammanhanget. Försök på råttor visar att de som fått antiinflammatoriska läkemedel inte får något skydd av nitratrika grönsaker om de samtidigt fått munspray. Om du har dålig andedräkt så föreslår jag istället att du provar tandtråd och uteslutande av mjölkprodukter.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte det är någon risk att någon får i sig för lite nitrit här i landet, det är ju nästan omöjligt att få tag på charkprodukter som inte innehåller det.

Jag köpte 2,5 kg bacon i dag som jag lakade ur i vatten i två timmar för att få bort det mesta av nitriten och saltet, då blev det riktigt gott.

Rökaromen är antagligen också skadlig.

Jag väntar på att jag skall få byggt klart en kallrök så att jag kan göra mitt eget bacon av fläsk från utegående gris. :-)

Det skall ligga tre dagar i torrt havssalt, sköljas av, torkas och sedan rökas tre dagar vid max 30 grader. :-)

Anonym sa...

Något annat som fördärvar magen är för stor användning av PPI-medel (lanzo, losec, losec mups mm.) enligt en bra artikel i Läkartidningen. I samma takt som försäljningen av PPI ökat så har även apotekens försäljning av bl a B12 och folsyra ökat i samma takt!
PPI medlen tar även död på den egna saltsyreproduktionen i längden!

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=9323

De flesta har egentligen problem med för lite magsyra/saltsyra och då är förstås bästa boten att tillföra sådan saltsyra som även stimulerar den produktionen.
Ev, brist kontrolleras lätt med sådana tabletter... Prova en tablett dag 1, märks inget - ta två st dag 2, märks inget så ta tre dag dag 3 och får man inte besvär då så har man saltsyrebrist.
Ev sveda dag 1 eller 2 hävs med vatten/mjölk! Skarp sveda kan tyda på sår.... lättare sveda kan tyda på tillräcklig saltsyreproduktion.

Anonym sa...

räknas fluorskölj som bakteriedödande?

Johanna Söderlund sa...

Kenneth Ekdahl:

Frågan är om nitriter från charkuterier ger samma effekt som naturliga nitriter.

Det låter spännande med din kallrök :-)

karin:
Jag tror inte att fluorskölj är någon som helst fara för maghälsan, det är åtminstone ämnet klorhexidin som är den stora boven i dramat.

Jag är inte insatt i fluorproblematiken, vissa stenåldersförespråkare anser att det är väldigt dåligt med fluor. Själv använder jag det med måtta.

Anonym sa...

Hej Johanna,

tycker att du alltid skiver läsvärt och bra. Nya intressanta fakta och problem från nya infallsvinklar -Kul!

Du funderar inte på ett inlägg om IBS, känns som ett riktigt nutidsproblem som tode vara kopplat till modern kost och livstill.

Lider själv, trotts att jag gör det mesta för att förbättra problemen enligt dagens råd. Skulle vara intressant att höra dina tankar och gärna råd om sjukdommen!?

/ Lisa

Johanna Söderlund sa...

Lisa:
Jo jag har tänkt skriva om magproblem och IBS så småningom. Här kommer ett kort svar så länge:

IBS är lite av en slaskdiagnos, i och med att det finns många olika bakomliggande problem som kan leda till magproblemen.

Ofta är det kolhydrater som ger problem, t.ex. på grund av fibrer av alla de slag, stärkelse, fruktos, laktos eller bara för att det ger ett högt blodsocker och en full matsäck.

Även jäst, gluten, spannmål och glutamat kan ge problem.

I spannmålens skal finns det lektiner som man kan reagera på. Därav kan fullkornsprodukter vara väldigt problematiska.

Dåligt eller skadat fett och annat som ger radikalbildning kan också ge problem.

Nu har du nog fått lite nya infallsvinklar så att du kan prova dig fram lite mer.

Anonym sa...

Grisar som har magsår (som vi tvåbenta släktingar)
nitratrika grönsaker bra för grisar som har magsår?
http://www.atl.nu/Article.jsp?article=46437&a=Mngagrisarharmagsr

deras mat ”http://www2.slu.se/forskning/fakta/faktajordbruk/pdf04/Jo04-09.pdf
Svenskt foder med aminosyror (13,7 % protein)
41 % korn, 40 % vete 8 % ärter, 7 % rapsmjöl, 0,25 % aminosyror, 3,5 % vitaminer & mineraler”

värt att testa nitratrika grönsaker om magen krånglar.
Målet borde väl vara en så hög koncentration av saltsyra i magen som möjligt (bakteriedödande, smälter maten) och inte att minska saltsyran med läkemedel (bakteriekänslig, sämre matsmältning, b12 brist?)
Vad gör att asätare tål bakterierna i kadavren och inte vi? (antagligen inte Losecens, kostrådens fel men intressant)

Äta E250 i charkmat kan det också skydda ? det finns säkert många LCHFare som äter charkvaror
Många säger att magen mår bättre (flera orsaker finns)

“Mer Bacon” dökul video om charkmat (E250)
http://www.youtube.com/watch?v=nIIIejiVna8&feature=related

Anonym sa...

Vet inte hur det är med naturliga nitriter, men E250 kan också medföra ökade ledproblem och reumatism. Har du någon info om detta?
Själv äter jag inte kemiska tillsatser och har bland annat blivit av med nästan alla mina ledproblem, det är ytterst sällan jag känner av något nu. Det kan ju i och för sig bero på att jag även undviker glutamater, sötningsmedel och annat skit också, men har hört flera andra som får förvärrade symtom när de äter charkprodukter.

Johanna Söderlund sa...

olle:
Ja grisarna skulle nog må bättre av nitratrika grönsaker, men det verkar ju också som att deras kost för övrigt inte är någon bra grismat.

Varför asätare tål bakterier bättre än oss vet jag inte, men jag antar att de är evolutionärt anpassade till det. Intressant i sammanhanget är ju att människor i länder som t.ex. Turkiet tål bakterier mycket bättre än vi svenskar. Jag är övertygad om att människan skulle tåla bakterier ännu bättre om vi levde som på den äldre stenåldern.

anna:
Nej jag har ingen info om huruvida E250 kan bidra till problem för reumatiker. Det låter dock som en mycket intressant hypotes.

Magda Gad sa...

Läsvärt och informativt. Lustigt att du tog upp det där med bakteriedödande munskölj. Jag stod nämligen och gurglade här för ett tag sen och funderade på om det verkligen kan vara nyttigt när det känns som hela käften brinner upp. Kanske dödar bakterier men det måste ju onekligen ta död på en hel del annat också.

Pontus L sa...

Kväveoxid är helt enkelt det bästa jag varit med om!