2008-06-06

Ursprunglig träning?

Jag ställer mig ofta frågan vad som är att betrakta som ursprungligt i kostfrågor, alltså vad vi är anpassade till - och jag tror att frågan är relevant även när det gäller träning. Vad för slags träning mår vi bäst av?

Jag läser i Läkartidningen om vådan av att dricka mycket vatten vid träning; en kvinna har gått på maratonspinning och enligt egen utsago druckit 10-12 liter vatten. Hon blev rejält sjuk och omväxlande svimmade och kräktes. Ett extremt exempel förstås, men det har länge varit en hälsotrend att dricka mycket vatten även om man inte är törstig, särskilt vid träning - vilket saknar vetenskapligt stöd, och kan resultera i besvär med t.ex. inkontinens. Under vår utvecklingshistoria vände vi oss förmodligen inte till vattenflaskan mellan vart och vartannat steg.

Jag brukar ju framhålla att man ska lyssna på sin aptit för när man ska äta, och inte följa ett mellanmålsschema för sakens skull - och att aptiten är ett känsligt reglersystem som man ska behandla varsamt, och inte provocera sönder. En direkt analogi torde kunna dras till törsten.

Många som tränar hårt får mycket skador, till stor del beroende på kosten. Den här intressanta studien på ett norskt fotbollslag belyser detta, googleöversättning här. Men det handlar också om att många tränar på fel sätt; jag tror att det är fruktbart att försöka anlägga det evolutionära perspektivet även när man väljer träningsformer.

Mänskliga företag (samma företag genom vilket jag ska hålla kostföreläsningar i sommar) startar den 28 juli en utbildning till funktionell tränare, som verkar mycket intressant i sammanhanget. Man kontrasterar t.ex. mellan tvådimensionell träning - träning i ett plan, en viss muskel i taget - som klassisk gymträning - och tredimensionell träning, exempelvis träning med boll - som mer efterliknar naturlig rörelse.

Så här beskrivs kursen av Jonas Bergkvist:
"Utbildningen till Lic. Funktionell tränare ger dig kunskaper för att skräddarsy träningsråd utifrån individers olika förutsättningar. Du lär dig kroppens anatomi och får en djup förståelse för hur muskler, nerver och skelett rör sig och belastas under träning och rörelse. Funktionell träning handlar om att stärka kroppens evolutionärt utvecklade rörelsemönster, att integrera balans, rörlighet, koordination och styrka i samma övningar och att balansera upp och stärka varje individs kropp utifrån individens hållning, rörlighet och funktionell styrka. Tillsammans med rätt kost ger det förutsättningar för maximal hälsa och välmående."
Läs mer här.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Min morfar gick 1 km för att sedan ro 5 km.

Därefter cyklade han 3 mil och avverkade därefter arbetsdagen som snickare.

Omvänt när han for hem.

På kvällarna extraknäckade han med att sälja persienner,,,,

Vad är träning och vad är normal rörelse?

Anonym sa...

”Vad för slags träning mår vi bäst av?”

Den tanken finns nog hos många, Vad är nyttigt med stenhård träning, det har jag alltid funderat på, (skador är inte bra) (endorfinrus är det nyttigt?)
Om man inte rör på sig vad är skadligt dåligt med det, Vad är bevisat fakta?

Det vi gjorde på stenåldern bör vara bra
Gå ca 0,5-5 km om dagen

Hur mycket och hur ska vi röra oss för att det ska vara bra för kroppen och huvet?
vad har vetenskapen för åsikt?
Kursen verkar vara ett nytänkande? (ej insatt i träning)

Anonym sa...

Jag tror att man skall äta som man är avsedd att äta och röra på sig som man är avsedd att göra för att få en vikt och hälsa som man är avsedd att ha!

Sen kan vi alltid diskutera vad vi skall äta och hur vi skall röra på oss.

Jag tror lite på att det är som med LCHF.. varoen får själv känna effter vilka komponenter som bäst uppfyller kriterierna och ger bäst resultat!

Själv gillar jag att gå på Gym på vintern men att promenera och cyckla på den varma årstiden.. tyvär har ej längre något fysiskt betungande arbete så jag får hålla tillgodo med artificiella kroppsrörelser!

Zac sa...

Jag tror att alla som tänker efter rejält inser att det aldrig någonsin går att ersätta vardagsmotion med ett par rejäla spinningpass eller dylikt i veckan.

Vi har riktigt hög maxpotential, men den är meningen att vi bara skall använda i extremfall, om vi är jagade av någon grottbjörn eller liknande. Där risken för slitage etc väger lätt mot att bli söndersliten av ett vilt djur... ;o)

Att ge sig upp mot max gång på gång är helt enkelt inte vettigt. Men det är som alltid upp till individen, mår man bra av det så är det lika bra att fortsätta. Dock bör nog alla vara överrens om att våra kroppar är byggda för en livsstil som ligger 100.000-tals år tillbaka i tiden.


//Zac

Anonym sa...

Jag håller delvis med dig Zac.. men man får se det hela individuellt.

Jag inser att 4 timmars motion i veckan på intet sätt kan ersätta 40 timmars fysiskt arbete, men anar att alternativet att inte motionera alls är betydligt sämre!

Anonym sa...

Den träning som tränar vår viktigaste muskel - hjärtat, tror jag är den bästa träningen, dvs aerob träning.

dufva sa...

Allsidig lågintensiv rörelse under ett par timmar varje dag är säkert det bästa..

Min morfar jobbade exv på en brädgård större delen av sitt liv och var ett fysiskt praktexemplar långt upp i 70-årsåldern..

Mestadels utomhus och allsidig inte alltför tung belastning verkar vara ett bra recept..

När man som jag sitter bakom ett skrivbord för det mesta blir gymet en acceptabel kompromiss.

Jag har dragit ner på tunga vikter och repetitioner till förmån för fler övningar med lättare vikter.

Elitträning sliter mer än det nyttar.

Cykling och kortare löppass sommartid är väldigt trevligt..

Soffipropp sa...

Olle, jag tror inte att 0,5-5 km promenad om dagen motsvarar vår fysiska aktivitet på stenåldern. Skulle det räcka för att samla och jaga rätt på maten om dagarna? Tredubbelt så långt verkar mer rimligt...

Daniel W sa...

Vissa har ju spekulerat i att ursprungsmänniskorna var rätt lata. Tittar man på djurriket verkar det som att vissa djur har möjlighet att lata sig en hel del.

Men jag tror att vi människor har alltför mycket driv och ambition för att lata oss alltför mycket, vi vill ha det bättre och nöjer oss inte med mat för dagen.

Men vem vet, kanske var det först när människorna tvingades börja kriga som de alltför lata människorna blev utrotade.

Anonym sa...

Om vattendrickande:
Sen jag började med palodieten för en månad sen är jag MINDRE törstig än tidigare. Tror att det har att göra med jämnare blodsocker.

Anonym sa...

Tack för en jätte bra blogg.

Angående vatten vid träning.
Det var länge sen nu, men jag vet att för några år sen så fanns det en del undersökningar som visade att då kroppen säger att den är törstig och vill ha vatten har man redan förlorat 20% (kommer inte längre ihåg exact siffran, men den bör vara ungefär rätt) av sin prestations förmåga. Antagligen räknar dom även med den tiden det tar för kroppen att ta upp vattnet som man druckigt.

Johnny sa...

När det gäller hur man ska träna har jag alltid förespråkat att man ska variera sin träning.

Allt för många "snöar in" på en träningsform och kör t ex bara styrketräning eller bara spinning.

Jag har alltid kört en kombination av styrka och motion och jag håller mig frisk utan skador.

Johanna Söderlund sa...

Anonym:

Jag tror inte att man har hunnit få vätskebrist när man känner sig törstig. Men människor har väldigt olika törstsignaler så för vissa kan det nog vara så.

johnny:
Jag håller med, variation är viktigt.

Anonym sa...

När jag kört mina 3-4 timmars pass så dricker jag 1/2 liter protein, och ca 2 liter vatten.

10-12 liter vatten låter extremt mycket.