2008-06-19

Huvudvärk hos barn

Alltombarn skriver idag att huvudvärk hos barn är vanligt. Fyrtio procent bland barn i åldern 7–15 år anger att de ibland har huvudvärk. Många av dem har migrän.

I arktikeln diskuteras främst stress, och huruvida värktabletter hjälper. Det konstateras också att hormonsvängningar kan ge migrän liksom vissa livsmedel, som t.ex. choklad. Artikeln avslutas med att docent och överläkare Per Åmark säger att blodsockersvängningar kan spela in, men i undantagsfall, och främst hos diabetiker. Jag är tvärtemot övertygad om att blodsockersvängningar är en betydande delförklaring till huvudvärk, framförallt migrän; studier har visat att en kost med lägre GI hjälper många med det problemet.

I en så lång artikel hade jag förväntat mig mer reflektion över hur så många barn kan ha regelbunden huvudvärk - det finns många faktorer som spelar in när det gäller detta. En faktor torde vara glutamat. Barn är känsligare för glutamat än vuxna och det är nog relativt vanligt att glutamat kan utlösa huvudvärk - speciellt glutamat i större mängder. Pimli på Matklok har skrivit ett gripande inlägg om sin sons huvudvärk och hans känslighet för glutamat.

För övrigt så spelar också fettsyrabalansen roll för inflammationerna i kroppen och därmed också för huvudvärk; alltså: mer långkedjad omega-3 till barnen och mindre omega-6 från vegetabiliska oljor.

Läs gärna också mitt inlägg om migrän.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hade jag velat gå systematisk tillväga hade jag börjat med att låta barnet smälta några korn salt i munnen. hjälper det har barnet saltbrist = värmeslag.

Funkar inte det hade jag testat att ta bort alla tillsatser ur kosten.

Därefter hade ersatt kolhydraterna med animaliskt fett från djur som fått sin arts naturliga föda.

Det skulle vara intressant att se vid vilken punkt i förändringarna huvudvärken försvann, fast för barnets övriga hälsa hade jag naturligtvis fortsatt med alla förändringarna.

Anonym sa...

Häpp! Det här var intressant. Om man testar saltet för att se om huvudvärken går över, hur lång tid kan det ta innan man vet...?

Anonym sa...

Du nämnde förvisso fettsyrabalansen och med det de fleromättade fetterna, men jag skulle också vilja kommentera transfetter som en möjlig faktor till problemen...

Anonym sa...

Är det saltbrist bör man märka resultatet inom några få minuter. Jag testade det själv med framgång några gånger nyligen när det var som varmast.

Anonym sa...

Diana,
Transfetter finns ingen stor anledning att ta med i ett sådant test, dem vet vi ju redan att man skall låta bli helt...

Sedan tycker jag diskussionen om transfetter är lite fel, det är inte det faktum att ett fett har trans-form som gör det skadligt utan att det är ett naturfrämmande fett.

Det finns naturliga transfetter som är nyttiga och fetter i sis-form som är mycket skadliga.

Det som avgör är att naturliga fetter skapats av biologiska organismer och är därmed kompatibla med biologiskt liv, naturfrämmande fetter är tillverkade i fabriker.

Vi bör för övrigt aldrig någonsin äta livsmedel som är tillverkade i fabrik.

Livsmedel som tillagats i fabrik behöver inte vara dåligt, men de skall inte ha tillverkats där. Inte heller modifierats på ett sätt som inte till 100% motsvarar en modifiering som sker i naturen eller som människan gjort i många generationer. En godkänd modifiering är t.ex. kokning, en icke godkänd är när man flyttar om atomerna i en fettsyra på ett mer eller mindre slumpvis sätt.

Mary X Jensen sa...

Hej!

Intressant det här. En annan ganska fiffig grej när det gäller barn och huvudvärk är att ge dem lite vatten att dricka. Ofta träffar man på ungar i butikerna osm skriker och är allmänt besvärliga. Min erfarenhet som mamma och mormor är att man alltid ska ha lite vätska/vatten med sig och kanske en banan. Men det senare har många affärer börjat bjuda barnen på.

Bara en sån där ovetenskaplig praktisk grej. Men min erfarenhet är attd et kan fungera, kanske inte på all huvudvärk men nog är det värt att pröva?

Anonym sa...

Bra inlägg, Johanna! Håller helt med om att det troligen är blodsockersvängningarna som är den största orsaken till huvudvärk.

Enligt studien är ju ökningen från 1955 (7%) till nu 13% (20%).

Ökningskurvan pekar uppåt som den ju gjort för alla metabola åkommor
sedan vi började äta för lite av fett (+ för lite av rätt fett) och för mycket av raffinerade kolhydrater!

Mvh Zonen

Supermamsen Green World sa...

Jag brukar ge mina barn placebo" och be dem dricka några glas vatten samtidgt som de får en ex:: Fischermansfriend...o efter en stund så är huvudvärken borta lika fort som den kom ..Trolleri

Johanna Söderlund sa...

Supermamsen:

Placebo är bra :-)