2009-02-15

Barnmat

Det är inte alltid så enkelt att veta vad som är bra mat, även om de flesta nog har en personlig uppfattning om vad som är nyttigt och onyttigt.

Men många människor väljer ändå att äta onyttig mat, av bekvämlighet eller för att de inte klarar av att stå emot. I synnerhet gäller det nog dem som tror att det är nyttigt att äta fiberrikt och fettsnålt - sådan kost är inte så god. Men det är också många som har svårt att avstå från snabba kolhydrater som t.ex. pannkakor, potatismos och jasminris. Vuxna försöker väl åtminstone att begränsa den onyttiga maten till lite ibland.


Det blir en helt annan sak när det kommer till barn eftersom de inte brukar bry sig om att äta nyttigt. Grönsakerna smakar inte lika gott som riset så de väljer sonika att bara äta ris. Hur någon kan välja att bara äta ris är för mig förunderligt, men barn tycker ofta om att bara äta en sak i taget.

Vad kan man då göra för att få barn att äta bra? Att försöka tvinga dem är ju föga funktionellt - och att låta dem äta precis vad de vill är inte heller så lyckat.

Det största problemet med barns kostvanor torde vara det höga intaget av godis, läsk och liknande; en fjärdedel av fyraåringarnas energi kommer från sådant. Numera är 15-20% av fyraåringarna överviktiga, klart fler jämfört med 1982. Intressant nog har fettintaget hos barnen sedan dess minskat från 35E% till 31-32E%. I ljuset av det är det heller inte så konstigt att fler blivit överviktiga, ty lågt fettintag ger högre aptit, och i synnerhet eftersom intaget av godis och läsk samtidigt är så högt.

Barn är ofta överförtjusta i snabba kolhydrater, men de har inte så lätt att avstå för hälsans skull. Jag tror att det bästa är att ändra kosten långsamt för dem.

  • Byt ut jasminris mot parboiled ris
  • Snabbmakaroner mot tjockare al-dente-pasta.
  • Fluffigt bröd mot kompakt
  • Pulvermos mot riktigt mos med smör och grädde.
  • Pommes frites mot milt tillagad klyftpotatis
  • Prova quinoa eller rotmos till maten
Vanliga pannkakor kan t.ex. bytas ut mot pannkakor med mer smör och ägg och mindre mjöl, och förslagsvis med bär och grädde istället för sylt.

Jag vill här poängtera att barn inte bör äta så mycket fullkornsprodukter eftersom de har känsliga magar; dessutom är det bara marginell skillnad på hur snabbt blodsockret höjs efter sådant som fiberpasta och vanlig pasta. Välj i så fall pasta med lösliga fibrer, t.ex. tillsatt havrefibrer - det är mycket nyttigare och skonsammare än olösliga fibrer från spannmålsskalen.

Nyckeln till att få barn att äta mindre socker och snabba kolhydrater är att införa mer fett i maten. Man kan t.ex. baka eget bröd med mycket smör (det blir då mer mättande och antalet mackor minskar), och röra ner smör i riset, quinoan och pastan. (Ibland kan det krävas att man gör detta i smyg eftersom barn ibland påstår att de inte tycker om fett).

Om man börjar med sådana här förändringar så kommer antagligen proportionerna på tallriken förändras så att kolhydratintaget inte blir så dramatiskt. Även för familjer där de vuxna provar LCHF tror jag att en mer gradvis anpassning som de ovanstående råden är ett fruktbart sätt att förändra barnens mat. Man kanske märker att barn med hög aptit accepterar reduceringen av kolhydrater, och då kan man förstås helt hoppa över sådant som pasta, ris och potatis (så har Gabriella Folkunger gjort; hennes treåring äter LCHF som resten av familjen - och hela familjens kostombyte berodde också på att dottern blev så dålig av spannmål). Givetvis är dock barn väldigt olika, och de här råden gäller framförallt de många barn som har dålig aptit, och knappt äter något alls om maten är konstig och annorlunda.

Ett annat tips är att servera mat med blandat protein och fett, som t.ex. köttfärssås, kycklinglår och grytor istället för kycklingfilé och fläskkotlett. Fläskkotlett är relativt fett, men barn brukar sällan vilja äta fettranden och då blir maten ändå väldigt fettsnål.


Svårare är det förstås när barnen kommer i skolåldern och blir serverade mat i skolan, med allt vad det innebär av tillsatser, snabba kolhydrater och lättmargariner. Sådan mat fungerar inte alls för känsliga barn. Ann-Katrin Hegvold har börjat göra matlådor till sin dotter och hon skriver regelbundet om dotterns matlådor i en skolmatsblogg.

Småbarn ges ofta smörgåsrån för att de ska vänja sig vid gluten i mindre doser. Risken för att barn ska få celiaki (glutenintolerans) är förvisso mindre om man introducerar gluten i små mängder medan man fortfarande ammar - men det finns inget som säger att det måste ske i form av smörgåsrån; en mycket bättre idé är att bara blanda lite vetemjöl i maten. Smörgåsrån innebär extremt snabba kolhydrater och tyvärr ofta i kombination med härdat fett.


Nyligen har min syster Theresia, som äter LCHF sedan sex veckor, startat en blogg om hur hon och hennes lilla Rut på 7 månader äter. Det visar sig glädjande nog att det har gått bra både att fortsätta amma och att minska på graviditetskilona. Missa inte inlägget där hon resonerar kring varför barn blir hårda i magen när de börjar äta fast föda. Det vanliga rådet man brukar få vid sådana problem är att ge barnen katrinplommon, men det tycker jag inte är så lyckat - småbarn är väldigt ofta känsliga för fruktos. Bättre vore att ändra barnens kost så att de inte blir hårda i magen från början - Theresia tänker prova med kokosfett, vilket brukar fungera bra för vuxna som blir hårda i magen.

När vi nu är inne på ämnet barnhälsa; det finns inom vissa kretsar en utbredd skepsis mot barnvaccinationer, men en färsk genomgång visar att nyttan vida överstiger riskerna med vaccinationer. För att de svåra barnsjukdomarna ska utrotas krävs att de allra flesta barn vaccineras.

PS:
Jag har tidigare skrivit om kostråd till gravida.
PPS:
Skriv gärna på namninsamlingen för bättre skolmat, om ni inte gjort det.

19 kommentarer:

Åke sa...

Tack för ännu ett bra blogginlägg, jag måste få lämna några kommentarer.
Barn och kolhydrater! Det är ju ett jätteproblem. Om man har ursprunglig kost som idé eller modell vilket i högsta grad är rimligt, ska man ju inte ge barnen godis, pasta eller ens potatis. Tyvärr är det ju sådant våra barn får äta till stor del och vi ser ju på bilden, de är beroende redan som små, många barn växer dessutom upp på läsk o skräpmat. Lyckligtvis tror jag att de klarar det om man ändå försöker begränsa intaget. Jag tror inte att det är möjligt eller ens lämpligt att ge barnen strikt LCHF.

Anonym sa...

Hur kan du påstå att vaccinationer är ofarliga bara för att en myndighet går ut med påståendet att det är det. Vetenskap kan manipuleras, jämför kostråden som Livsmedelsverket ger om mättat fett och kolestrol. Se filmen, Vaccination - The Hidden Truth och tänk igen, du hittar den på http://video.google.com/videosearch?q=th+truth+vaccination+&emb=0&aq=f#

Tack annars för en bra blogg

Mvh Petri Hjalmarsson

Anonym sa...

Tack för att du skriver om barnmat!
Jag följer troget din blogg och har hoppats på detta länge..

/Fjällmor

Anonym sa...

Barnen äter ris och riset blir väldigt gott om det kokas med kokosolja. Skulle det bli något över så kan det med fördel stekas upp med mer kokosolja och smör ev. tillsammans med kryddor och grönsaker.

Johanna Söderlund sa...

Petri Hjalmarsson:
Jag tittade lite på filmen, jag tyckte inte att den verkade trovärdig.

Anonym sa...

Jag är också glad att du skrivit om mat för barn (och gravida för inte så länge sedan).

Visst är inte barn så angelägna om att äta nyttigt, men förvånansvärt ofta gillar de nyttiga saker. Både min son och en liten tjej i bekantskapskretsen har i princip bara velat ha broccoli de första månaderna de fick smaka mat. Och många barn äter ju pålägget men lämnar brödet, tex.

Och på förskolan säger de att det enda som alla barnen äter är leverbiffar!

Broccolimos och blomkålsmos med smör och grädde är väldigt populära hemma, det är tacksamt. Tråkigt att det ofta är knepigt med kött pga konsistensen. Köttfärs är ju mycket mer populärt.

Johanna Söderlund sa...

A F:
Det är sant småbarn tycker ofta om nyttig mat, men många barn som är några år gamla har omvant sig från att tycka om smör till att tycka bättre om socker och snabba kolhydrater.

Anonym sa...

Johanna
Immunförsvaret vet vetenskapen för lite om läs om autoimmuna sjukdomar så ser du hur lite vi vet om immunförsvaret (alt syns inte i ett blodprov) jämför sen med mat ex gluten med mera.
Autoimmuna sjukdomar ger ibland neurologiska symtom ex minnesproblem, påverkan på tankeförmågan, oförklarad trötthet enlig läkarna, symtombilden liknar lite det som vaccinpåverkade uppger, tro inte på mig läs forskning om immunförsvaret jag kan ha fel, men vår kunskap om immunförsvaret kan man nog enas om att den inte är tillräcklig för att förstå alt.
Vad är det som ger symtomen vid en infektion bakterien eller immunförsvarets bekämpning av bakterien? Vilka symtom orsakar bakterien eller är dom flesta symtomen från immunförsvarets bekämpning av bakterien?
Ta feber som ett exempel är det bakterien eller immunförsvaret som orsakar febern.
Om något blir fel i immunförsvaret så kan mycket hända, och alt som kan hända är antagligen inte känt.

Sen är immunförsvaret inblandat i vår reglering av tarmfloran så när man diskuterar kost måste man ta hänsyn till immunförsvaret.
Läser ofta dina kloka inlägg tack för en bra blogg.

Anonym sa...

Intressant inlägg.
Jobbar som förskolekock sedan 20 år tillbaka och ser verkligen tendensen att barn är mest intresserade av kolhydraterna i en måltid.
Jag ställer därför alltid köttet eller det protein som serveras före kolhydraterna och då blir det mindre plats för enbart kh frosserier.
Att barn inte skulle gilla fett är något som jag inte håller med om, småbarnen fullkomligt älskar smör och andra fetter.
Att kärleken till raffinerade kolhydrater ökar är vårt eget fel...inte är det barnens, det är verkligen ett vuxenproblem.
Det är vi som lägger grunden för våra barn.
Om vi bara planerade in protein, fett och kh i alla våra måltider som vi äter så skulle både vi och barnen må allt bättre!

Må gott från Karin i Köket som anser att hon har världens viktigaste jobb.

Unknown sa...

Intressant och välskrivet som vanligt Johanna tack för det.

Jag har en son på 14 månader som har fortfarande ammar och som har ätit LCHF-inspirerat sedan 6 månaders ålder. Inte strikt LCHF men vanligtvis mycket kött eller fisk plus grönsaker och extra fett. Ganska ofta äggröra gjord på äggula smör och grädde. Mycket sällan gröt och aldrig välling.

Han har dock som så många andra barn problem med hård mage, vi ger honom ekologiskt kokosfett (oftast tillsatt i maten) men det räcker inte. Vi kör dessutom med katrinplommon och efter inrådan från barnläkaren på BVC även laktylos.

Har du några fler tips på hur man kan hantera hård mage? Jag gillar verkligen inte att ge honom vare sig katrinplommon eller laktylos, men alternativet att låta honom vara hård är otänkbart (ren tortyr).

Anonym sa...

Vilket bra inlägg, detta är mitt intresse!

Jag anser precis som dig att det är viktigt att få våra barn att äta rätt, och försöka dra ner så mycket det går på kolhydratsintaget.

Jag äter själv LCHF metoden och älskar den!
Men jag ger fortfarande barnen vissa kolhydrater som tex pasa/potatis men vitt bröd är helt uteslutet i vår familj. Mycket bra grönsaker och rotfrukter har vi till varje måltid.

Här kommer jag fortsätta läsa.

Tack för mig,
Med vänlig hälsning Matilda

Anonym sa...

Vilken bra blogg! Jag hittade den då jag sökte efter stavningen på Ghi inför detta inläg: http://blogg.bums.nu/2009/03/ga-inte-pa-den-storsta-myten-av-dem.html

Nu vet jag vart jag ska gå och sno i framtiden ;-)

Anonym sa...

Jag har skrivit om dig här: http://blogg.bums.nu/2009/03/en-fjardedel-av-fyraaringarnas-energi.html

Cattis sa...

hej!
intressant läsning.

visst kan det vara svårt att få barnen att acceptera att man tar bort läsk och godis. Jag har jobbat på det under ett par år och nu har vi varken saft eller läsk hemma och ingen tjatar längre om det.
Att äta ris och pasta/potatis var något som jag tjatade på barnen om förr... Nu när jag säger att det inte behöver utan får äta "bara" köttet tror de att jag blivit galen, minst sagt. Men glada blir de, för så har de velat äta alldeles av sig själva.
Nu är de mest förtvivlade över att de får milda i skolan för det har de förstått inte är så bra...

Kommer tillbaka hit igen och ser vad du hittar på härnäst att läsa om :-D

/Cattis (fembarnsmamma)

Anonym sa...

Jag har svårt att tycka att LCHF är en bra metod för barn att äta enligt, att det inte finns någon anledningen att reducera intaget av kolhydrater för barn. nyttiga kolhydrater vill säga, en GI-liknande kost med bra kolhydrater passar nog barn bättre. men självklart inte en massa vitt mjöl och socker i överflöd. föräldrar som låter sina tvååriga barn dricka läsk, äta godis, osv förstår jag mig inte på. dom vet ju inte vad det är för något, varför då introducera det för dem?

Vilken bra blogg du har, riktigt kul att läsa!

Anonym sa...

Halloj, vilken inspirerande blogg. Hit kommer jag fler gånger!

Kramis NyttigaJag

Anonym sa...

Hej! Kul att du länkade till min skolmatsblogg. En liten rättelse kanske du ska göra ändå, jag heter Hegvold i efternamn och ingenting annat...;-)

Kram!

Johanna Söderlund sa...

Erik:

Nja jag vet inte vad det är som ger ditt barn hård mage. Kanske att han får för mycket protein. Annars kan det ju vara något han inte tål, t.ex. mjölkprotein.

Ann-Katrin:

Nu har jag ändrat, lustigt hur man kan få till så konstiga stavningar ibland.

Micke Skribent sa...

En tankeställare ! Våra moderna sjukdomar har ökat påtaglig sedan 50-talet och svaret till varför finns att söka på denna nya sajt.

http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html