2009-04-18

D-vitamin skydd mot insulinresistens?

UNT skriver idag om en studie som visar att typ-2-diabetiker behöver mer insulin på vintern.

Männen som undersökts under vintern hade i genomsnitt 12 procent sämre förmåga att ta upp ett extra tillskott av socker än de män som undersökts under sommartid.
- Det innebär att det mellan vintern och sommaren normalt sker en förbättring av insulinkänsligheten som ligger i samma storleksordning som den som uppnås med läkemedel som i dag används för att behandla diabetes.

Min första impuls när jag hör talas om sådana här årstidsrelaterade skillnader är att överväga om det kan finnas kopplingar till brist på D-vitamin; till min stora förvåning är det inte något som berörs i artikeln - istället spekuleras i huruvida det skulle kunna vara kopplat till kyla.På vintern får vi som bor här uppe i norr inte någon som helst D-vitamin från solen; solen står helt enkelt för lågt. Vi får visserligen i oss en del D-vitamin från maten, men oftast lider vi ändå ett påtagligt underskott. Fler och fler studier pekar också mot att det optimala D-vitaminintaget är mycket högre än det av livmedelsverket rekommenderade dagliga intaget på 10 mikrogram (på innehållsförteckningar används av outgrundlig anledning 5 mikrogram som RDI).

Jag har själv sedan en tid tillbaka tagit D-vitamin som tillskott. Jag tycker mig också märka en förbättring hos mig själv och bekanta som också tar tillskottet; vi har varit relativt skonade från förkylningar och akne, och har känt oss piggare. Givetvis är det vanskligt att dra slutsatser utifrån egna erfarenheter, men i och med att D-vitaminet är mycket betydelsefullt för immunförsvaret så finns det mekanismer som talar för de observerade effekterna.

Som sagt finns det många studier som visar på D-vitaminets fördelar:

Låga D-vitaminnivåer ökar risken för förkylningar, särskilt hos de med astma. Traditionellt sett brukar folk äta extra C-vitamin för att förbättra sitt immunförsvar - men det minst lika viktigt att se över sitt D-vitaminintag.

D-vitamin skyddar också mot hjärtinfarkter, högt blodtryck och prostatacancer - dessa tillstånd har också alla med insulinresistens och det metabola syndromet att göra.

Fler exempel på sjukdomar som lindras av ett väl tillgodosett D-vitaminbehov är benskörhet, reumatism, MS, typ-1-diabetes och depressioner.

Man bör observera att det visserligen inte är bevisat för alla dessa sjukdomar att D-vitamintillskott hjälper, men det finns klara samband mellan låga D-vitaminnivåer och högre risk för sjukdom. Och eftersom D-vitamin är så betydelsefullt i kroppen så är det inte så förvånande att låga nivåer är förödande.

Undvikandet av solljus (som motiveras av cancerrisken) har i sig blivit en hälsorisk i västvärlden. Gravida kvinnor med låga D-vitaminnivåer i blodet föder ofta för tidigt och barnen får oftare autism.

Jag menar att alla som bor i Sverige borde ta tillskott av D-vitamin på vintern; en eller två tabletter Holistics per dag torde vara lagom. Dosen kan eventuellt ökas för riskgrupper - som t.ex. äldre, överviktiga, veganer, mörkhyade och sådana som inte får sol på huden. För många kan tillskott behövas även under sommarhalvåret, det är nämligen bara mitt på dagen som kroppen kan bilda D-vitamin. Tänk också på att inte duscha direkt efter solbadandet - då blir upptaget mycket dåligt, eftersom D-vitaminet tas upp från huden under en tid efter exponeringen.

PS: Ni har väl inte missat sågningen av livsmedelsverkets 72 studier i Dagens Medicin?

22 kommentarer:

Åke sa...

Bra att du skriver om det enligt min mening enda kosttillskottet som vi behöver, D-vitamin.
Häromdan stod det om skillnader i självmordsfrekvens mellan syd och nordeuropa. Den är förstås högre här uppe och ökar på senvinter - vår. Det finns psykiatriker som rekommenderar D-vitamin till deprimerade.

Johanna Söderlund sa...

Åke:
Vi får hoppas att D-vitamin blir en standardrekommendation vid depression.

Tänkte bara skriva lite kort om UNT-artikeln först, men det finns så mycket att säga angående D-vitamin. Det hade mycket väl kunnat bli 10 gånger så långt också.

Kenneth Ekdahl sa...

Jag tar en matsked Möllers tran varje dag, det ger också ett bra tillskott av D-vitamin och även omega-3.

Anonym sa...

Bra skrivet! Jag är helt inne på din linje. Har själv MS och kör 4000 IE d-vitamin dagligen ihop med 2 kapslar Pikasol Forte omega-3. Har läst att kombinationen av omega-3 och d-vitamin ska vara bra, jag får även bromsmedicin mot min sjukdom
Jag mår kanon!! Som bonus har jag även blivit av med mina eksem sen jag började med detta tillskottet =)
//Daniel

J sa...

Jag anser hellre ett lite överskott på vitaminer än ett underskott. Så även om jag inte behöver så tar ajg både multivitamin-tabletter och D-vitamin-tabletter (D-vitamin-tilsskotet i multitabletter är ju ett skämt)

Lisa sa...

Roligt att ni skriver om D-vitaminets vikt ur olika aspekter! Är också övertygad om dess effekt. Däremot skulle jag rekommendera att köpa dessa preparat på Apoteket. t ex finns TillVal D sedan dec-2008 innehåller 400 IE/tabl. Kan förstås tas flera per dag. Finns även receptbelagda Kalcipos-D forte som innehåller hela rekommenderade D-vitamindosen i en tablett tillsammans med lite kalcium. Anledningen till min rek är att dessa produkters ingående råvara har genomgått en helt annan kvalitetskontroll än de preparat man kan köpa på Hälsokostbutiker. MHV Lisa Öberg, dietist.

TedHutchinson sa...

Vitamin D and Diabetes-Can We Prevent it?

$40 Postal 25(OH)D testing worldwide ~ testning världen

More video's from Vitamin D scientists

Slides from video's

Google Translate ber om ursäkt för dålig svenska

Theresia sa...

Tack för en jättebra kostföreläsning igår Johanna! Du är jätteduktig och härlig att lyssna på! :)

Johanna Söderlund sa...

Lisa:
Jag tror inte att det är någon fara med Holistics, i vilket fall så känns det konstigt att köpa tillskott i så låga doser.

RDI för D-vitamin är som sagt väldigt lågt.

Lars sa...

Finns det inget naturligt käk som innehåller gott om D-vitamin som man kan äta extra av under vintern?

Johanna Söderlund sa...

Lars:
Vild fet fisk och fiskleverolja är mycket bra källor till D-vitamin, även om det är svårt att få i sig tillräckligt ändå.

Anonym sa...

Tack för tipset Johanna.

Anita sa...

Hej!

Jag undrar hur mycket D-vitamin ska man (friska vuxna) ta i tillskott? Hur mycket behöver barn (min äldre son är 6 år) och räcker det med 5 AD droppar som ger 400 IE för bebisar (min lille är 7 månader)??

Tacksam för svaret!
Vänliga hälsningar // Anita

Johanna Söderlund sa...

Anita:
För vuxna och större barn så beror det ju på hur mycket man är ute i solen. Tänk på att det är i princip bara mitt på dagen på sommaren som man får ett bra tillskott. På sommaren behövs inget tillskott om man är ute i solen regelbundet. På vintern räcker 2000 E för de flesta men uppåt 4000 E kan vara ännu bättre. För en pojke på sex år så räcker nog 1000 E, lite mer går också bra.

Vad gäller småbarn så rekommenderas ju att de ska undvika solen så då kan man ge tillskott året runt. Jag visste dock inte hur mycket jag skulle rekommendera. Så här skriver kostdoktorn angående barn under ett år:

med de fem dagliga D-droppar som rekommenderas får småbarn 400 E per dag. Det kanske räcker för att undvika svårare brist, men upp till 1000 E per dag anses med marginal säkert.

Jag hade nog gett lite mer än 400 för säkerhets skull åtminstone under vinterhalvåret. Kanske 6-800 E per dag, dvs 15-20 ug?

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

Anita sa...

Johanna tack för ditt svar! I min familj kommer vi alla att börja med D-vitamin tillskott, med tanke på svininfluensa, men även allt annat... Undrar bara när man ska börja? Vi är ute varje dag, men inte alltid mitt på dagen..

Förresten, du har en superbra blogg, du är mycket duktig och skriver på ett bra sätt. Jag tror att vi kommer snart att hitta din bok i bokhandeln ;-)

Hälsningar // Anita

Anita sa...

Nu har jag läst mera av dina texter. Du bör skriva studentlitteratur, inte vilken bok som helst... Jag har pluggat näringslära på universitetet, på kostekonomprogrammet, och behöver jag säga att ämnet är föråldrade och bristfallig... De försökte under hela utbildningen att lära oss att tänka kritiskt, men NNR fick man inte kritisera... Jag var inte populär bland mina lärare då jag förespråkade paleolitisk kost och LCHF... Jag hoppas verkligen att du ska i framtiden vara studentlitteratursförfattare.

Hälsningar // Anita

H C Barregren sa...

Vad kul att du använder Holistics D-vitamin. Det går även att köpa direkt hos mig bums.vitamera.se

Krams!
CB:t

Anonym sa...

Hur mycket D-vitamin rekommenderar du, uttryckt i mikrogram, ej IE?

Har köpt Tillval D på apoteket, de innehåller 10 mikrogram st. Hur många per dag ska jag ta?

Jag tänkte testa med ökat intag ett tag för att se om jag blir lite piggare av dem.

För övrigt: tack för en bra blogg och lycka till med graviditeten!

JohannaV

Johanna Söderlund sa...

JohannaV:
50-100 mikrogram om dagen brukar jag rekommendera (2000-4000 IE).

Det blir väldigt dyrt om du ska köpa på apoteket, här är det väldigt billigt:
http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Vitaminer/A-D-E-K/Vitamin-D3-Baettre-Haelsa.htm

Hasse Thorén sa...

Hej Johanna

Tack för denna information, den var ny för mig

//Hasse

Medveten Kost sa...

Härlig fundering om artikeln och fin fördjupning i D-vitaminens värld.

Anonym sa...

Använd Möllers Tran med Omega 3 samt Dm E och A vitaminer. 1 tsk dagligen. Har själv haft problem av olika blodtryckemediciner, mem efter att börjat med Möllers har jag fått normalt tryck samt blivit starkare i psyket, benen, synen etc.

Enligt en bekant som är medicinforskare, kan även Möllers Tran i kombination med Lostartan Blodtrycksmedicin, kanske även Bromsat/Stoppa, vissa typer av Cancer.