2006-12-15

Vådan av allt

Rökning skadar din hälsa allvarligt. Alkohol är ännu värre. Det är farligt att sola. Det är farligt med rött kött, och läsk är också väldigt farligt, liksom avgaser och miljögifter. Jag hoppas bara att ni inte blev stressade nu; stress är nämligen också farligt, kanske farligast av allt.

Ni har hört det förr och förmodligen till leda. Kvällstidningarnas larmrapporter översköljer oss hela tiden. Den riskfaktor som för tillfället är på tapeten - det må sedan vara läsk eller akrylamidchips - ska utnämnas till syndabock, drivas ut i vildmarken och undvikas till varje pris, allt enligt paradigmet att en företeelse är endera god eller ond. Ofelbart skapas en anda av uppgivenhet och fatalism; när allt är farligt blir det meningslöst att välja.

Vi kan inte fortsätta gömma oss i garderoben och låsa ute allt som är farligt, för då blir det ingenting kvar. Låt oss därför byta paradigm. Som bekant finns det inget dåligt väder, utan den brist som kanske finns ligger i kläderna. I analogi med detta kan man säga att det inte finns något sådant som farlig mat; mycket handlar istället om hur väl rustad man är att äta den.

För att fungera behöver kroppen upprätthålla en balans mellan så kallade fria radikaler och antioxidanter; rubbas den balansen uppstår ett tillstånd som kallas oxidativ stress. Det för oss tillbaka till alla faror jag radade upp i första stycket - de är i själva verket varianter av just detta tillstånd.

Fria radikaler är molekyler som p.g.a. sin elektronstruktur är mycket reaktionsbenägna. De bildas naturligt i kroppen och reagerar med vad som finns till hands. Finns det antioxidanter reagerar de med dem, men finns det inga så reagerar de istället med kroppens celler; de stjäl elektroner från andra molekyler och får dessa att i sin tur bli radikaler, i en oberäknelig kedjereaktion som i förlängningen kan leda till cancer och andra sjukdomar. Hela tiden när vi andas omvandlas en del av syret till fria radikaler, men när vi t.ex. utsätter oss för de ovan nämnda farorna så bildas det fler. Kroppen använder förresten själv fria radikaler som ett vapen mot bakterier.

Antioxidanter är alltså molekyler som skyddar mot oxidation genom att neutralisera de fria radikalerna. Det finns många olika antioxidanter (karotenoider, polyfenoler, zink och vitaminerna A, C och E, för att nämna några) - en del är fettlösliga, andra vattenlösliga, och de skyddar på olika ställen i kroppen. Kroppen kan bilda somliga antioxidanter, men andra måste vi få genom maten, från framför allt grönsaker och frukt. Är radikalbildningen stor växer givetvis också behovet av antioxidanter och antioxidantrik mat.

Olika radikaler kräver olika antioxidanter, och olika antioxidanter samverkar också med varandra. Det innebär att antioxidanterna som ges av en varierad kost är hälsosamma, men höga doser och enformigt intag av en viss antioxidant - framför allt de fettlösliga, t.ex. vitamin A, D och E - kan rubba balansen åt andra hållet och orsaka skada. Antioxidanter är alltså inte nödvändigtvis särskilt lyckat att ta som kosttillskott.

Man ska ha klart för sig att radikalbildning är en mycket naturlig process som inte går att väja ifrån. Tag ögonen till exempel; de är särskilt utsatta för radikalbildning, eftersom näthinnan konsumerar stora mängder syre och ljuset som träffar näthinnan gör att syret lättare omvandlas till reaktiva radikaler. Vi kan välja kvällstidningslösningen och konstatera att det är farligt att öppna ögonen, men särskilt funktionellt är det inte.

På samma sätt är rökning, alkohol, solande, rött kött, läsk, avgaser, miljögifter och stress säkerligen förenat med risker, och vi bör väga riskerna mot fördelarna när vi har möjlighet att välja. Men ofta går det inte att väja för farorna, vi måste rusta oss och möta dem - och det funktionella sättet att göra det på är i de här fallen att kompensera den ökade oxidativa stressen med att äta mer antioxidanter av många olika sorter, och därigenom återställa eller åtminstone förbättra balansen.

  • En gravid kvinna som inte kan sluta röka kan minska risken för fostret med extra mycket C-vitamin.
  • Alkohol är mindre dåligt om man dricker det som rödvin, eftersom det då kommer antioxidanter på köpet.
  • Läsk ger radikalbildning - det gör allt man äter - men läsken innehåller inga antioxidanter alls.
  • Äter man mycket antioxidanter blir man också mer stresstålig, kan vara ute längre i solen och avgaserna, och tål mer av det radikalbildande järnet i rött kött.
Enligt Svenska Cancerkommittén är för lite frukt och grönt faktiskt den vanligaste orsaken till cancer i Sverige. När den allmänna varningen utfärdas nästa gång; grips inte av panik, men avfärda den heller inte genast. Fråga dig däremot vilka grönsaker du ska äta till middag.

9 kommentarer:

gts sa...

Återigen ett klargörande och välskrivet inlägg. Tack!

Anonym sa...

Du skriver många bra inlägg som är intressanta att läsa!

Själv äter jag mycket frukt och grönsaker och dricker mycket te för att få i mig antioxidanter.

Anonym sa...

Varför är rött kött dåligt?
Vad räknas dit? Vilt? Naturbeteskött? Oberoende av tillagningsmetod?

Johanna Söderlund sa...

Jag menar inte att rött kött är dåligt, det stod med i inlägget eftersom det är ett vanligt hälsobudskap. Rött kött innehåller mycket järn och järn kan i höga doser verka inflammatoriskt - järntillskott ger ofta magverk t.ex.

Men när vi får järn från kött så följer det med andra komponenter också, t.ex antioxidanter som gör att det inte är någon fara.

En annan orsak till att många anser att rött kött är dåligt är dess innehåll av mättat fett, men det är inte heller farligt. Rött kött är i praktiken mycket mättande och näringsrikt.
Vilt är förstås bättre med sitt högre vitamininnehåll, men jag tycker inte att man behöver vara rädd för vanligt kött.

Anonym sa...

Tack!
Jag har svårt att tro att kött skulle vara dåligt för oss. Jag är absolut inte rädd för mättat fett i kött. Däremot har ju nötdjur uppfödd på spannmål en sämre fettsammansättning (sämre balans mellan omega 6 och 3) än de som betar i naturen. Eller?
Viktoria

Johanna Söderlund sa...

Jo det är sant, fettsyrabalansen är ju sämre. Men om man äter omega-3 från andra källor och håller omega-6-intaget lågt för övrigt så borde det inte vara någon fara.

Med ett lågt intag av vegetabiliska oljor blir omega-6-intaget förhållandevis lågt.

Anonym sa...

Hej Johanna! Du har en mycket läsvärd blogg som jag kan fastna på hela kvällar!

Jag äter regelbundet ett kosttillskott med allehanda vitaminer och mineraler. Det känns som att jag blivit mycket mer resistent mot förkylning sen jag började med det.

Men efter att ha läst detta inlägg är det ett värde jag reagerar på i innehållsförteckningen. Rekommenderad dos innehåller 133 mg E-vitamin (d-alfatocoferol) vilket motsvarar 1330% av SLV:s rekommendationer. Det låter verkligen extremt mycket och rent ut sagt ohälsosamt. Det innehåller nästan lika många procent C-vitamin, men vad jag förstår är det vattenlösligt och därmed ofarligt. Hur är det med nästa ämne på topplistan, vitamin B12 med sina 10 mcg (1000% av RDI)?

Vad ska man leta efter i kosttillskott eller helt enkelt i kosten för att hålla immunförsvaret på topp?

Johanna Söderlund sa...

stefan:
E-vitamin finns i flera olika varianter som är olika effektiva i kroppen. Man behöver äta 100 gånger så mycket d-alfatocoferol som alfatocoferol för att få samma effekt. Alltså är det inte alls så hög dos E-vitamin i ditt tillskott.

Vad gäller C-vitamin så är jag skeptisk till så stora doser, vad är vitsen liksom?

Menar du 10 mikrogram (μg)eller 10 milligram (mg) B12?

För att få ett bra immunförsvar så bör man givetvis äta näringsrik mat med mycket vitaminer och mineraler, hemgjord köttbuljong, gröna bladgrönsaker och lever t.ex.

Du bör också äta så att ditt blodsocker håller sig relativt jämnt, som jag skrev om i Vad gör en kosthållning bra

Om du vill äta kosttillskott så ät inte sorter med en massa fettlösliga vitaminer, det är inte nyttigt att få sådant från tillskott. D-vitamin är ett undantag.

Anonym sa...

Tack, det var skönt att höra om E-vitaminerna.

Håller med om att det verkar överdrivet med större doser än man behöver. Ett tillskott borde ju inte innehålla mer av något än 100% av RDI.

Jag var själv fundersam över beteckningen mcg, men inser nu att det måste betyda micrograms. B12-vitaminet består för övrigt av cyanokobalamin, vilket jag läste är en inaktiv form av kobalamin. Kan det innebära att det liksom d-alfatocoferol inte är lika effektivt månntro?

Hur som helst tar jag och drar ner på vitaminarna nu, då jag har börjat äta åt LCHF-hållet med mycket grönt. Det borde hålla blodsockret jämnt, med både immunförsvaret och humöret på topp! Lever får jag ta och prova på då det ska vara så näringsrikt.

Tack för tipsen!