Dagens Medicin har idag rubriken "Ägg farligt för diabetiker".
Jag och många andra har ju hävdat att ägg är nyttigt, i synnerhet för diabetiker, eftersom ägg utgör en naturlig ersättning för t.ex. frukostmackan med alla dess kolhydrater - så hur går det här ihop? Det gör det inte.
Livsmedelsverkets kostrekommendationer har länge avrådit från äggkonsumtion högre än ett ägg per dag, och USAs Department of Agriculture har haft en ännu mer restriktiv hållning. Anledningen är i båda fallen äggens höga innehåll av kolesterol, parat med föreställningen att kolesterol i sig ökar risken för hjärtkärlsjukdomar. Som jag nämnt tidigare är detta en myt; det stämmer helt enkelt inte. Kolesterolskräcken i Sverige är påtaglig, i det stora landet i väster är den fullständigt galopperande.
Ägg innehåller mycket kolesterol, men det är inget problem. Dessutom är ägg oerhört rikhaltiga på bra fetter, mineraler och vitaminer.
Så vad säger den nya studien? Jo, den visar på en ökad dödlighet för de som åt mer än sju ägg i veckan, och även en ökad dödlighet för diabetiker som överhuvudtaget äter ägg - men äggkonsumtionen är i studien inte kopplat till ökad risk för stroke och hjärtkärlsjukdomar - vilket alltså motsäger den klassiska mytologin kring farligheten med ägg, den mytologi som SLV förlitar sig till.
När man skriver att ägg är farligt för diabetiker har man alltså ingen förklaringsmodell till varför så skulle vara fallet. Studien har pågått i tjugo år, vilket gör att den långvariga skrämselkampanjen mot ägg rimligtvis måste vara en faktor; under studietiden så har ägg konsekvent framställts som mycket onyttigt. De som ändå har ätit mycket ägg har alltså rimligen det gemensamma draget att de inte bryr sig så mycket om kostrekommendationer, ett drag som kanske är associerat med riskbeteenden? De kanske motionerar mindre, äter mer godis, äter mindre grönsaker och röker mer än andra? När man så läser studien så finner man att bara 8% av de manliga läkare som studien är gjord på åt mer än sju ägg per vecka. Den grupp som hade högst konsumtion av ägg var äldre, rökte mer, hade högre blodtryck och motionerade mindre. Studien hade dessutom bristfällig information om övriga kostvanor.
I slutet av ledarartikeln rekommenderas äggviteomelett (s.k. "heart friendly omelet") istället för vanlig omelett, med sitt höga kolesterolinnehåll; detta förvånar givetvis mig eftersom min sammantagna tolkning av studien är att den talar mot kolesterolhypotesen.
Till saken hör att vanliga amerikanska ägg inte är lika nyttiga - de har i allmänhet mycket lågt omega-3 innehåll och högt omega-6 innehåll. I Sverige är äggen bättre, i synnerhet de ekologiska. Så fortsätt äta mycket ägg, välj ägg av god kvalitet - och oroa er inte heller för kolesterolet i sig.
10 kommentarer:
Lägg ett befruktat hönsägg under en höna i tre veckor och en kyckling knackar hål på skalet. Vad är tillfört genom skalet under dessa tre veckor?
1. Värme, 2. Syre, 3.vattenånga. Allt annat för att göra en komplett kyckling finns innanför äggskalet. Kan det bara nyttigare?
Läs t ex här: http://newsletter.vitalchoice.com/e_article000978369.cfm?x=b11,0,w om "riktiga" ägg med massor av omega3.
Tänk om man kunde köpa sådana.
Ja, forskare verkar visst ha väldigt svårt för det här med att faktiskt identifiera orsaken bakom olika "samband".
T.ex. har en fågelskådande biologbekant sagt att kurvorna över barnafödande och antalet häckande storkar följer varandra jättefint, men för det är det väl knappast någon som idag tror att det är storken som levererar barn. ;)
Halleluja.... även jag har skrivit om detta idag.
Johanna: Har du möjlighet att bl a lyssna på prof Berne 16.4 på Uppl museet kl 18.30-20.30 ang Diabetes-forskning, framsteg och framtid. Fri entre, begr antal platser. Anm 018-169101. Adr Blå rummet, St Eriks torg 10? Vore bra att få en redogörelse om B har något nytt att komma ang lchf och diabetes!!
Hej Johanna
Jag vill tipsa om Peter rosts nya krönika Kolesterol – något vi behöver vara rädda för?
http://www.realtid.se/ArticlePages/200804/11/20080411151416_Realtid751/20080411151416_Realtid751.dbp.asp
Mvh
Olle Blomkvist
anonym: Tyvärr har jag annat inbokat på onsdag kväll.
olle blomkvist:
Bra krönika av Peter Rost, trist dock med slutet av artikeln. Man borde inte blanda in ovetenskapliga kostråd i en artikel om läkemedel.
Intressant! Jag har hört så mycket olika saker om ägg. Allt ifrån att man kan äta iallafall fem ägg om dagen till att mer än ett skadar gallan. Väntar med spänning på framtida forskning!
Anonym:
Jag förstår det som att ägg kan utlösa gallbesvär, men att det inte beror på äggen utan snarare en tidigare dålig kosthållning.
Jag finner det märkligt att man inte tar hänsyn till sådanna faktorer när man tolkar resultaten. Annars gör man ju det när det gäller socioekonomiska faktorer. Varför inte också när det gäller hälsofaktorer?
Skicka en kommentar