
Här kommer en recension av
Annika Dahlqvists nya bok "
Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll". Jag tycker att den är bättre än hennes förra bok "Doktor Dahlqvists blogg"; båda är lättlästa men den här är bättre strukturerad. En bra detalj är också ordlistan som finns i slutet av boken, så här står det t.ex. på det alltid aktuella ordet insulinresistens:
"ett motstånd hos cellen mot insulinets effekt att transportera sockret in i cellerna. Uppstår när cellen under många år utsatts för stora mängder insulin på grund av högt intag av socker och stärkelse."
Grunden i Dr Dahlqvists råd är mer ursprunglig mat, mer naturligt mättat fett och mindre tillsatser, utmärkta råd som jag tycker.
Boken kan med fördel användas som introduktion till
LCHF-kosten för de med insulinresistens. Sjukdomar och tillstånd som diabetes typ 2, PCOS, bukfetma, högt blodtryck, ostruktiv sömnapné, hjärtsjukdomar och stroke har starkt samband med insulinresistens och för dem är den här boken extra passande. Typ-1-diabetiker har också mycket att vinna på LCHF-kost, eftersom risken för komplikationer minskar i och med att insulinbehovet blir mindre.
Ett av kapitlen är skrivet av "
Kostdoktorn", Andreas Eenfeldt, som skriver mycket informativt och bra. Eenfeldt redogör för flera av de största och mest tillförlitliga koststudierna som gjorts. Kapitlet heter "LCHF och vetenskapen" och tar även upp en del mindre studier som fått oförtjänt stort genomslag i medierna de sista åren. När dåliga studier får stort genomslag är det förstås viktigt att förklara vad som är fel på deras upplägg och slutsatser, även om resultaten egentligen är ointressanta på grund av dåligt utförande. Eenfeldt skriver också om hur Ancel Keys svartmålade fett och mättat fett på 50-talet.
Annars ger boken stort utrymme åt personliga berättelser, vilket har för- och nackdelar. Dels gör det boken trevlig och lättläst; det är glädjande att läsa om alla de människor som Annika Dahlqvist och LCHF-kosten har hjälpt. Man blir glad av att läsa fallbeskrivningar av olika sjukdomar och tillstånd som så dramatiskt förbättrats av LCHF, t.ex. tandhälsa, migrän och mag-tarmproblem. Speciellt intressant tycker jag att det är med så komplexa tillstånd som
fibromyalgi och
hypotyreos. Dahlqvists kostråd är otroligt bra för väldigt många och jag betvivlar inte ett dugg att den för många kan leda till dramatiska förbättringar.
Å andra sidan skulle jag önska att boken lade större vikt på att förklara de bakomliggande funktionerna till varför människor blir friskare; inte bara att de blir friskare. Visserligen är det välkänt att de flesta tar större intryck av personliga historier än av studier och kostens kemi.
Immunförsvaret gynnas av naturligt fett, fettlösliga vitaminer och ett jämnt blodsocker så det är inte så konstigt att immunförsvaret förbättras för många som börjar med LCHF, men jag reagerar ändå när hon skriver formuleringar som "förkylningsfrekvensen går ner till nära noll". Vissa märker nämligen ingen skillnad på förkylningsfrekvensen efter att de börjat med LCHF.
Många hälsoförbättringar som LCHF ger beror på att hormonerna i kroppen förändras, men det är också kostens hormonförändringar som gör att andra kvinnor får negativa effekter. Det är nämligen så att kvinnor med PCOS brukar få tillbaka en regelbunden menstruationscykel, medan friska kvinnor istället kan bli av med mensen om de sänker kolhydratintaget för mycket.
Boken har ett kapitel som heter "Rapporterade biverkningar av LCHF-kosten", vilket jag tycker är jättebra. Hon förklarar t.ex. att man kan bli illamående av fet kost om man är ovan och har problem med gallan. Illamåendet går oftast över av sig när gallan rensats, men i sådana fall verkar det fördelaktigt med en långsam kostförändring.
Men jag saknar vissa biverkningar i kaptitlet; t.ex går vissa upp i vikt (utan att de behöver det), vissa förlorar som sagt mensen, vissa blir deppiga och andra förlorar aptiten. Ofta kan problemen lösas genom smärre justeringar t.ex. uteslutande av mjölkprodukter och lite mer kolhydrater eller långsammare kostförändring. Ibland kan det också vara bra med tillskott av magnesium.
LCHF är trots allt ingen mirakelmetod, ofta är det ganska lätt att förklara varför människor blir bättre. Det kan t.ex. handla om förbättrade blodsockervärden, mindre tillsatser, mindre fibrer, bättre fetter, mer näringsrik mat och mindre gluten. Dessa förändringar
behöver inte betyda en LCHF-kost.
I början av boken så skriver hon mer allmängiltigt om kost som t.ex. att friska kan äta mer kolhydrater än sjuka, upp emot 30-40 E% jämfört med ca 5 E% som hon oftast rekommenderar. Men även om Annika Dahlqvist egentligen inte förespråkar lågt kolhydratintag till alla så är det lätt att missförstå henne.
Hon skriver gång på gång att kolhydrater höjer blodsockret och därmed insulinet. Men det är en överförenkling som får det att låta som att insulinet bara beror på blodsockernivån. I själva verket så
höjs insulinet mer av socker än av stärkelse, medan blodsockret höjs mest av stärkelse. För insulinresistenta som ofta har för högt blodsocker är det givetvis dumt med stärkelse, men alla fungerar inte på samma sätt. För friska människor tror jag att stärkelse är mycket bättre än socker, en åtskillnad som Annika Dahlqvist dock inte gör.
Det skulle också vara bra med fler förklaringar över vad som gör att vissa mår dåligt av LCHF, särskilt då i början. Ett exempel: någon som inte haft speciellt högt blodsocker innan kostomläggningen kan få för lågt blodsocker av LCHF-kost, speciellt av livsmedel som ger hög insulininsöndring som t.ex. kaffe och mjölkprodukter - vilket gör att de kan bli stirriga och sega i huvudet. Visserligen brukar de flesta kroppar kunna vänja om sig vid övergång till LCHF, men om ens blodsockernivåer var bra från början och man mår bra så tycker inte jag att det finns någon anledning att minimera kolhydraterna. Man kan jämföra med t.ex. LCHF-förespråkaren
Sten Sture Skaldeman, som menar att alla ska hålla kolhydratintaget lågt för hälsans skull, men att det kan ta upp till ett halvår innan kroppen vant sig. Nackdelen med att minimera kolhydraterna på det sättet är att man faktiskt blir känsligare för kolhydrater än man var innan. Annika Dahlqvist avråder inte från grönsaker, och är alltså inte lika extrem som Skaldeman.
Jag noterade ett par felaktigheter i boken; det är fel som är lätta att göra och jag har själv haft båda felen i min blogg. Det ena gäller huruvida kokosfettet i silverpaketen i dem vanliga matbutikerna är omestrat. Det är det inte.
Silverpaketskokosfettet är gjort från
kopra och fettet extraheras med lösningsmedel. Dessutom används olika kemikalier för att ta bort smak och lukt. Det är bättre att köpa ett naturligare kokosfett med smak, då följer det också med en mängd antioxidanter. Men detta billiga kokosfett kanske kan duga att fritera i, jag tror åtminstone att det är bättre än andra vegetabiliska oljor i det avseendet.
Det andra felet gäller den mycket vanliga myten om att hjärtinfarkterna ökade dramatiskt efter 1930, i samband med att margarinerna blev vanligare. I praktiken är det mycket svårt att veta hur det egentligen stod till med hjärtinfarkterna förr i tiden eftersom hjärtinfarkt var en i det närmaste okänd sjukdom fram till 1920 ungefär. Dessutom dog folk i större utsträckning av andra orsaker än nuförtiden. Det finns alltså inte tillräcklig statistik för att avgöra hur den har förändrats.
Man kan också jämföra med hur vissa diagnoser betraktas som finare än andra i vissa kulturer; som i Japan där stroke har högre status än hjärtinfarkt. Det "råkar" också vara så att hjärtinfarkter är mycket ovanligt i Japan, medan stroke är desto vanligare. Dylika fenomen gör givetvis jämförelser mellan länder osäker.
Boken är som sagt bra, men jag ser nu att recensionen kan låta lite kritisk; mina invändningar vänder sig alltså mest mot tendensen att lägga överdrivet fokus vid fallbeskrivningar och att i vissa fall överdriva fördelarna. Risken med båda dessa saker är att många slår ifrån sig det i grunden angelägna budskapet.
Se även
diskussion på Annika Dahlqvists blogg.