2008-05-28

Presskonferens

Det skrivs en hel del om kost och hälsa i tidningarna, men jag förvånas ofta över hur illa koststudier beskrivs på nyhetsplats. I dag fick jag tillfälle att se närmare på hur det går till när dåliga, feltolkande kostartiklar föds - jag var nämligen på presskonferens på Karolinska Institutet, där ett antal forskare pratade om kost- och livsstilsstudier.

Jag reagerade på två saker; dels att nivån på själva presskonferensen var så låg, och dels att det ställdes så få frågor till forskarna som höll presentationen.

En sak står tydligare för mig ju mer jag läser och ju mer jag lär mig om kostområdet - att det är mycket komplext. Mängder av system samverkar och samvarierar, och det är svårt att göra mätningar som entydigt visar att om man äter A så leder det till B - just eftersom människan är ett dynamiskt system - och på grund av detta är ämnet infekterad av myter och gamla halvsanningar baserade på dålig forskning och förhastade slutsatser. Därför blev jag närmast förfärad av att höra Alicja Wolk, en av forskarna, säga att "kost och hälsa är enkelt" och "alla vet redan hur man ska äta hälsosamt".

Mai-Lis Hellénius presenterade en enkätstudie som ställt frågan: "brukar du äta regelbunden frukost, lunch och middag?" Studien visade att de som "sällan eller aldrig" gjorde det hade sämre hälsa än de som svarade att de gjorde det "ofta eller alltid", och de med mer oregelbundna kostvanor led i högre grad av det metabola syndromet.

I dag skriver också DN rubriken "Oregelbundet ätande skadligt", och fortsätter "Personer som äter oregelbundet löper större risk att drabbas av insulinresistens och metabolt syndrom."

Gången är densamma som så många gånger förr; en märklig enkätstudie som knappast förmår visa någonting presenteras. Journalisterna förmår inte (eller vill inte) göra distinktionen mellan korrelation och kausalitet, och rätt vad det är har en kostrekommendation bakats ihop ur tomma luften. I bästa fall är den menlös, i värsta fall direkt skadlig.

För ingenstans visas ju att det oregelbundna ätandet i sig skulle vara skadligt. Visserligen förenklas budskapet även i deras pressmedelande, men Mai-Lis Hellénius poängterade själv att man inte vet om det var de oregelbundna kostvanorna som var onyttiga eller ifall skillnaden i hälsa berodde på skillnad i matvanor. (Många som äter oregelbundet hoppar över måltider och ersätter dem med chips, läsk och snabbmat.)

Jag frågade också på presskonferensen om det inte kunde vara så att människor som har metabolt syndrom kanske hoppade över frukosten på grund av att de helt enkelt inte är så hungriga, och därför inte åt frukost? Som bekant har ju människor med metabolt syndrom, t.ex. typ-2-diabetiker, ofta högt blodsocker på morgonen. Hellénius höll med - det är ogörligt att säga vad som är hönan och ägget. Det är lätt att se ytterligare felkällor; väldigt stressade människor kan säkert utveckla både oregelbundna matvanor och sjukdomar just till följd av sin stress. Som vanligt så kan man inte göra några säkra analyser när det finns så många parametrar.

Alicja Wolk höll en utläggning om kosttillskott, och kom fram till att det det bästa var att äta varierat och få i sig vitaminer och mineraler den vägen. Eftersom hon redan avfärdat rött kött som onyttigt och började framföra margariner som ett bra sätt att få i sig D-vitamin så ställde jag frågan om hur hon såg på animalier, som ägg, i det avseendet - ägg är ju som bekant en ypperlig D-vitamin-källa. Hon verkade inte ha reflekterat över att det finns vitaminer och mineraler i ägg, men tyckte att det var ointressant eftersom det äts så lite ägg - varpå jag påpekade att den låga konsumtionen till stor del borde bero på att kostrekommendationerna (på obefintliga grunder) bestämt avrått och fortfarande avråder från att äta mer än ett ägg om dagen. Det kände hon inte till.

Ändå dessa uttalanden som att "nyttig kost är enkelt, det är bara att följa kostråden" . Jag tvivlar på att man har förstått sitt eget forskningsområde om man gör den typen av uttalanden och inte ser att axiomen "kött och mättat fett är onyttigt", "fullkorn, frukt och grönt är nyttigt" vuxit ur samma infekterade jord.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant läsning, Johanna. Det som förvånar en väldeligt är att dessa personer tituleras kostexperter och det stämmer inte alls enligt din beskrivning.

På 60-talet kallades sockersjuka bl a för kolhydratomsättningsrubbning och nu 50 år efter har snarare kunskapen gått bakåt eller hur det nu skall beskrivas...

Fatlies har en väldigt bra livmedelstabell i länken enligt nedan. Visar ju just detta om bl a äggs näring vilket Karolinskan kostexperter har bristfällig utbildning i.

Inte alls konstigt att många får näringsbrister och efterhand olika sorters symtom / åkommer.

http://fatlies.wordpress.com/2008/05/26/var-finns-dietistens-vetenskap/#comments

Har även läst Hellneius försvarsartikel för Wessby och Asp i läkartidningen och där gick hon i stort sett tvärtemot Socialstyrelsen beslut vad gäller LCHF-kosten. Nåväl, Karolinskan har väl en stor diabetesforskningsavdelning som sponsras av någon........???

Mvh Zonen

Anonym sa...

Det är härligt att läsa din blogg. Du vågar se fakta, tänka själv och granska saker och ting kritiskt. Det verkar nästan som att vissa bestämmer sig först vad de ska tycka, sedan blir de helt blinda för allt som talar emot deras åsikt. Jag tycker att du verkar ha ett ärligare synsätt. Tänk om sådana som du blev professorer, istället för dom som alltid vet att dom alltid har rätt.

Anonym sa...

Får man säga att det var en trevlig och givande bloggning?

Jag brukar smyga in här och läsa då och då. Men jag har sällan något att säga, jag tycker du säger det mesta så bra. Svamla kan jag göra på min egen blogg.

Ha det gott.

Theresia sa...

Jag var på Akademiska i Uppsala i måndags. Gick förbi ett slags broschyrbibliotek där information fanns om alla möjliga sjukdomar. På förnämsta plats, på ett bord utanför ingången låg lappar man kunde ta med sig om tips för en hälsosam kost. Minns inte alla punkter men dessa ingick: Ät bröd till varje måltid. Byt ut smör mot margarin och vegetabiliska oljor.

Daniel W sa...

Det blir spännande om du får komma in på nästa presskonferens, de föredrar nog "riktiga" journalister.

Johanna Söderlund sa...

Tack för kommentarerna.

Zonen: Jag kände inte till Hellenius tidigare, men jag reagerade på hur hon pratade om mättat fett.

Theresia: Ja det är hemskt med de gällande kostråden.

Efter presskonferensen skulle det bjudas på en lättare lunch. Det var rejäla baguetter med kalkon, grönsaker, något mozarellaliknande och keso istället för margarin/smör. Det fanns även mycket frukt. Jag åt faktiskt en baguette, även om jag slängde brödet :-)

Lustigt det där med lättare lunch, eftersom de flesta skulle bli proppmätta på ett par frukter och en sån där baguette. De flesta slängde lite av brödet.

Anonym sa...

Hellenius är ledare för "Livsstilsenheten" på karolinska där man propagerar för bättre levnadsvanor. Hehe.

Anonym sa...

jag skulle gärna se dig i en tv-debatt mot slv-förespråkarna, har en känsla av att du kan argumentera väldigt bra mot t.ex. claude marcus eller varför inte annika sohlström, alltid roligt att se henne surna till när hon får mothugg

Anonym sa...

Ja kära jösses hur tokigt det kan bli, är dom helt desperata eller??

Hoppas iallafall att inga skattepengar har gått till sådant flum!?

Jag skulle nog våga påstå att det är viktigare att äta nyttigt och bara när man är hungrig!

Anonym sa...

vet du om det finns något inspelat matrial ljud film ?

Johanna Söderlund sa...

olle:
Jag såg ingen videokamera eller mikrofon, så det finns nog ingen inspelning.

Sofia sa...

Hej! Detta var det bästa jag läst om kost och hälsa på länge! Det är verkligen skillnad på korrelation och kausalitet vilket tidningarna ofta inte bryr sig om, och att kostråd kan skilja sig åt beroende på vilken auktoritet man frågar visar att det inte är så enkelt att veta hur man ska äta. Jag undrar om jag missförstått en del, men jag trodde att man skulle undvika att äta margarin eftersom det innehåller så mycket transfetter!?

Jag håller med de andra kommentatorerna om att det är intressant att höra dig förhålla dig till alla rekommendationer och så kallade fakta, så att man har lättare att ta ställning själv. Jag har precis börjat med ett projekt att gå ner 20 kg (med stöd av http://pajaktefterennyvikt.blogspot.com) och det är inte så lätt att reda ut begreppen när jag nu ska försöka äta både restriktivt, sunt och ordentligt på samma gång...

Så tack för en bra blogg!

Sofa

Johanna Söderlund sa...

Sofia:
Margariner är onyttiga så du ska inte äta dem, men det är bara vissa storköksmargariner i Sverige som innehåller transfetter.
Mitt inlägg om margarinmisären