2008-11-25

Kalla Fakta-debatten

Missade ni Kalla fakta förra söndagen? Programmet beskrev dispyten mellan lågkolhydratförespråkarna å ena sidan, och SLV, Rössner och Marcus å andra. I programmet redovisades bland annat de två sistnämndas kopplingar till kolhydratindustrin. Man beskrev också bakgrunden till det mättade fettets dåliga rykte, genom Ancel Keys studier från 50-talet.

Både Stephan Rössner och Claude Marcus svarade i programmet vacklande på frågan om huruvida det verkligen var vetenskapligt bevisat att mättat fett är ohälsosamt. Kostdoktorn har skrivit ett mycket bra referat av programmet: del ett, del två och del tre.

I söndags fick Claude Marcus in en debattartikel i DN, där han hävdar att medierna inte sköter sitt jobb utan ägnar sig åt sensationsjournalistik, särskilt då Kalla fakta. Vidare hävdar han att
Atkinsliknande kost leder till ökad risk för för tidig död.
Som så ofta så ges ingen förklaring till varför så skulle vara fallet, han skriver bara om och om igen om att medelhavskost är bättre. Bland annat hänvisas till en studie som det stod om i UNT för ett tag sedan; studien är av dålig kvalitet och säger inte så mycket. Människor kategoriserades efter hur mycket kolhydrater de åt, och de som åt minst kolhydrater hade högst dödlighet - men atkinsgruppen i studien åt hela 43 E% kolhydrater. Ett troligt scenario är att de som åt mindre kolhydrater inte brydde sig så mycket om att äta nyttigt utan istället åt mycket snabbmat och liknande. Givetvis är det väsentligt att äta bra kolhydrater om man äter så mycket kolhydrater, så det förvånar mig inte att dödligheten var lägre bland dem som åt mycket frukt och grönsaker - det som ofta kallas för medelhavskost. Medelhavskost har flera bra komponenter, som t.ex. att man ska äta mer fisk, men jag förstår inte varför det skulle vara bra att utesluta näringsrikt rött kött.

Karin Bojs, vetenskapsredaktör på DN har idag skrivit en krönika "Vi bevakar den bästa forskningen", som bemöter Claude Marcus debattartikel.

Bloggen Medvetenskap har en intressant reaktion på Kalla fakta, och resonerar kring om det verkligen är kolhydraterna i sig som är problemet eller om det mest handlar om att vi äter fel sorts kolhydrater nuförtiden? Jag tycker att det är en bra poäng, men man bör också betänka att även om friska klarar av ganska mycket naturliga kolhydrater så behöver ju inte de som redan blivit insulinesistenta må bra av sådant.

Weston A. Price Foundation diskuterar på sin hemsida om vad som karakteriserar en nyttig traditionell föda. Weston A. Price har studerat kosthållningen i traditionella kulturer runt om i världen, och har ofta observerat befolkningar med god hälsa. Det gäller även brödätande folkslag, men i de fallen är det spannmål som de äter noggrant behandlat och går inte alls att jämföra med vanligt bröd. Riktigt surdegsbröd har lågt GI och mindre gluten, lektiner, fytinsyra med mera och näringsupptaget blir därmed mycket bättre.

Till min glädje så blir allt fler kritiska till livsmedelsverkets kostråd, på forskning.se röstar en klar majoritet för att nästa temanummer ska handla om kostråden. Varför man ska misstro kostråden kan man läsa mer om i det här inlägget.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra att du tagit upp artikeln i DN m fl och kommenterat dessa! Det börjar verkligen röra sig på matfronten! Mycket tack vare dig och andra ... hälsn. Maja

Anonym sa...

jag noterade att programmet inte blev omskrivet i en enda tvkrönika annat än högst i förbigående.
Inte uppmärksammat i nån ledarkommentar heller. Inget bra.

PJ sa...

Ja, det är helt rätt att det inte bara är frågan om kolhydrater eller inte, utan vilka kolhydrater man äter. Det stora problemet när det gäller kost är produkter med raffinerade kolhydrater, dvs tillsatt socker och produkter med nästan enbart ren stärkelse ( ex. vitt mjöl). Det gör direkt och indirekt att vi får för lite av andra viktiga näringsämnen. Likaså utarmar vi vår tarmflora, något som förmodligen är grundorsaken till flertalet av det civiliserade samhällets sjukdomar. Och Johanna, för mycket "näringsrikt" rött kött och antibiotikabehandling är också orsaker till en utarmad tarmflora.

Anonym sa...

Jag gillar din blogg verkligen! Funderar på att länka till dig från min site, tror mina besökare kunde ha nytta av din blogg!

Hör av dig om du skulle vara intresserad av att länka?!

Mvh Daniel

Johanna Söderlund sa...

Danne:
Du får gärna länka till mig.